kojot-77 23.02.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam mam z kolegą pewien problem i dylemat. Planujemy inatalcje c.o. w jego domu. Na parterze będzie 6 podłogówek i chce 2 grzejniki, w garażu i drabinkowy w łazience. Chce to wszystko połączyć poprzez rozdzielacze, i nie ma sensu by do tych 2 grzejników robic osobą skrzynke i rozdzielacz. Rozwiązaniem jest rozdzielacz dwufunkcyjny ale nie jestem do niego przekonany. Moja obawa jest taka że zasilenie c.o płynie w dolnej belce następnie ciepła woda w pierwszej belce jest wpychana w rurki zasilające grzejniki, przechodzi przez zawór z termostatem i dalej w drugiej belce na dole kierunek przepływu wody z rurek PEX jest w innym kierunku czyli woda jest wpychana do belki. Czy faktycznie tak jest że kierunek przepływu w rurkach Pex w pierwszej i drugiej belce na dole są w innych kierunkach. Tak się zastanawiam że równie dobrze w tej pierwszej belce na dole woda może płynąc z rurek do belki a nie z belki do rurek. Może troche skomplikowanie wytłumaczyłem swoją obawę ale nie jestem ekspertem. Czy ktoś montował takie rozdzielacze i sprawdziły się, czy grzejniki wtedy dobrze grzeją? http://obrazki.elektroda.pl/9660357000_1424265374_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 24.02.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) To jest rozdzielacz do podłogówki, ale przy piecu stałopalnym i to dodatkowo stałowartościowy.Do pieców kondensacyjnych gazowych - TOTALNY NIEWYPAŁ!!! Jeśli chcesz użyć sterowania pogodowego, a zapewne tak, to musisz kupić coś podobnego jak podsyłam poniżej i dolupić siłownik do tego mieszacza.Siłownik oczywiście podłączasz do sterownika pieca, tak by piec mógł sterować temperaturą zasilania według krzywej.Jeśli chcesz mieć all in one to proponuje już taki układ i do tego dokup siłownik mieszacza:http://www.prandelli.pl/images/Prandelli/colmix_pg.png Edytowane 24 Lutego 2015 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts