Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety antywłamaniowe na wykusz

Recommended Posts

Cześć

Z początkiem maja zaczynam budowę domu w Rododendronach 6 GN2:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-g2n-ver-2/m4e21faeabb129

Ekipa na SSO zalatwiona, w sumie zostal jeden problem do rozwiazania - jak zrobic rolete antywlamaniowa na oknie wykuszowym (bardziej chodzi o ochrone przed zimnem/ciemplem w zimie/lecie niz o faktyczne zabezpiecznie przed zlodziejami - wykusz jest od strony poludniowej).

Pare dostakowych informacji:

- "okno" 350 planuje podzielic na 4 cześci i 2 z nich mieć otwierane (system z ruchomym słupkiem)

- parter bedzie podwyzszony o 20cm w stosunku do projektu archona - ale wykusz chce miec nadal o wysokosci 230cm

- chcialbym taki montaz rolety antywlamaniowej by bylo jak najmniej strat ciepla (mostkow, etc)

- w sumie wazna jest roleta tylko na tej najdluzszej czesci. Na szybach bocznych rolety juz nie musi byc

Jakies propozycje montazu ? Co mam zasugerowac budowlancom jezeli chodzi o konstrukcje balkonu nad wykuszem (jak zrobic nadproze, na cos zwrocic uwage).

A - budowa w Bąkowie (gmina Kolbudy), chetnie spotkam sie z kims osobiscie w okolicach Gdańska i omowie sprawe (mam projekt w wersji papierowej - moze okazac sie przydatny), poznam wycene.

Nie podpowiem co do rozwiązania dot. rolet,

ale dobrze by potomni którzy wejdą w ten wątek zadali sobie na początek inne pytanie " rolety a antywłamaniowość).

Ty dobrze je rozumiesz - to bardziej ochrona przed warunkami atmosferycznymi.

Szukasz firmy która będzie się o Ciebie biła jak o klienta? Daj ogłoszenie na oknonecie.

Daj ogłoszenie na oknonecie.

oknonecie ? mozna prosic jakiegos sznurka ?

nie ukrywam, ze nie wiem, czy w tym roku bede zamawial okna (wszystko zalezy, czy beda fundusze).

ale uwazam, ze rolete (i sposob zamontowania) powinienem wybrac teraz (i mozliwe, ze nawet kupic ja na zapas - tak w razie gdyby producent w przyszlym roku zmienil delikatnie wymiary)

1- rolety zamawia się na wymiar

2- rolety nie pełnią żądnej funkcji antywłamaniowej

3- w dobie energooszczędnych okien wpływ rolety na zmniejszenie wydatków na ogrzewanie realnie jest pomijalny

Moim zdaniem lekkim nieporozumieniem jest dawanie jednej rolety gdy obok ich brak

Przy tej szerokości roleta zewnętrzna w podziale 3/3 czyli na bok, środek (dwuskrzydłówka ruchomy słupek, bok) i włożyłbym to w jedną skrzynkę

Biorąc pod uwagę ciężar pancerza i wygodę - silniki

Panowie - prosze o rzeczowe odpowiedzi

Jak zaznaczylem na poczatku - nie chodzi o funkcje "antywlamaniowa". A z doswiadczenia wiem, ze roleta zewnetrzna na duzym oknie poludniowym lepiej daje sobie rade niz rolety wewnetrzne. Co do ochrony przed zimnem - tez troszeczke daje (fakt - pewnie koszt zakupu rolety zwrocilby sie po kilkunastu/dziesieciu latach gdyby chodzilo o oszczednosc na ogrzewaniu)

Tak - zamawia sie na wymiar. Ale pytanie jak najlepiej przygotowac budynek pod ta rolete (jak zrobic nadproza, co z bocznymi prowadnicami przy takim praktycznie calkowicie przeszklonym wykuszu, etc). Najchetniej bym chcial miec jedna duza rolete (tak - sterowana elektrycznie)