qosek 24.02.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 CześćZ początkiem maja zaczynam budowę domu w Rododendronach 6 GN2:http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-g2n-ver-2/m4e21faeabb129 Ekipa na SSO zalatwiona, w sumie zostal jeden problem do rozwiazania - jak zrobic rolete antywlamaniowa na oknie wykuszowym (bardziej chodzi o ochrone przed zimnem/ciemplem w zimie/lecie niz o faktyczne zabezpiecznie przed zlodziejami - wykusz jest od strony poludniowej). Pare dostakowych informacji:- "okno" 350 planuje podzielic na 4 cześci i 2 z nich mieć otwierane (system z ruchomym słupkiem)- parter bedzie podwyzszony o 20cm w stosunku do projektu archona - ale wykusz chce miec nadal o wysokosci 230cm- chcialbym taki montaz rolety antywlamaniowej by bylo jak najmniej strat ciepla (mostkow, etc)- w sumie wazna jest roleta tylko na tej najdluzszej czesci. Na szybach bocznych rolety juz nie musi byc Jakies propozycje montazu ? Co mam zasugerowac budowlancom jezeli chodzi o konstrukcje balkonu nad wykuszem (jak zrobic nadproze, na cos zwrocic uwage). A - budowa w Bąkowie (gmina Kolbudy), chetnie spotkam sie z kims osobiscie w okolicach Gdańska i omowie sprawe (mam projekt w wersji papierowej - moze okazac sie przydatny), poznam wycene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.02.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Nie podpowiem co do rozwiązania dot. rolet, ale dobrze by potomni którzy wejdą w ten wątek zadali sobie na początek inne pytanie " rolety a antywłamaniowość).Ty dobrze je rozumiesz - to bardziej ochrona przed warunkami atmosferycznymi. Szukasz firmy która będzie się o Ciebie biła jak o klienta? Daj ogłoszenie na oknonecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 24.02.2015 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Daj ogłoszenie na oknonecie. oknonecie ? mozna prosic jakiegos sznurka ? nie ukrywam, ze nie wiem, czy w tym roku bede zamawial okna (wszystko zalezy, czy beda fundusze). ale uwazam, ze rolete (i sposob zamontowania) powinienem wybrac teraz (i mozliwe, ze nawet kupic ja na zapas - tak w razie gdyby producent w przyszlym roku zmienil delikatnie wymiary) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 1- rolety zamawia się na wymiar2- rolety nie pełnią żądnej funkcji antywłamaniowej3- w dobie energooszczędnych okien wpływ rolety na zmniejszenie wydatków na ogrzewanie realnie jest pomijalnyMoim zdaniem lekkim nieporozumieniem jest dawanie jednej rolety gdy obok ich brakPrzy tej szerokości roleta zewnętrzna w podziale 3/3 czyli na bok, środek (dwuskrzydłówka ruchomy słupek, bok) i włożyłbym to w jedną skrzynkęBiorąc pod uwagę ciężar pancerza i wygodę - silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 24.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 2- rolety nie pełnią żądnej funkcji antywłamaniowej to tak na marginesie http://www.aluprof.eu/system-antywlamaniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.02.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 daj mi taka roletę i maksimum minutę. Nie będę opowiadał jak ją pokonam bo to nie poradnik dla włamywaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 25.02.2015 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Panowie - prosze o rzeczowe odpowiedziJak zaznaczylem na poczatku - nie chodzi o funkcje "antywlamaniowa". A z doswiadczenia wiem, ze roleta zewnetrzna na duzym oknie poludniowym lepiej daje sobie rade niz rolety wewnetrzne. Co do ochrony przed zimnem - tez troszeczke daje (fakt - pewnie koszt zakupu rolety zwrocilby sie po kilkunastu/dziesieciu latach gdyby chodzilo o oszczednosc na ogrzewaniu) Tak - zamawia sie na wymiar. Ale pytanie jak najlepiej przygotowac budynek pod ta rolete (jak zrobic nadproza, co z bocznymi prowadnicami przy takim praktycznie calkowicie przeszklonym wykuszu, etc). Najchetniej bym chcial miec jedna duza rolete (tak - sterowana elektrycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.02.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 za duża powierzchnia dla jednego pancerzapod integro trzeba cofnąć nadproże i je docieplić by nie wysuwać rolety od ściany i mieć szansę na jej schowanie - skrzynka będzie miała 205 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 25.02.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 daj mi taka roletę i maksimum minutę. Nie będę opowiadał jak ją pokonam bo to nie poradnik dla włamywaczy Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.02.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 do Darmstadt mi trochę daleko ale chętnie zniszczę kolejną roletę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts