Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy CO

Free

Recommended Posts

Mam pewien problem i poważnie myslę nad kotłem gazowym jedofunkcyjnym z zasobnikiem na wodę lub dwufunkcyjnym. Mam powierzchnię do ogrzania 80m2 a docelowo 140. Jeśli ktoś miał również kłopot z wyborem ( bo jest b.duży wybór na rynku ) a udało mu się "trafić" dobrze - poproszę o namiar . Zależy mi na faktycznych kosztach i komforcie użytkowania. Może mimo wysokiej ceny warto kupic kondesacyjny. prosze o opinie

Mam pewien problem i poważnie myslę nad kotłem gazowym jedofunkcyjnym z zasobnikiem na wodę lub dwufunkcyjnym. Mam powierzchnię do ogrzania 80m2 a docelowo 140. Jeśli ktoś miał również kłopot z wyborem ( bo jest b.duży wybór na rynku ) a udało mu się "trafić" dobrze - poproszę o namiar . Zależy mi na faktycznych kosztach i komforcie użytkowania. Może mimo wysokiej ceny warto kupic kondesacyjny. prosze o opinie

na taką pow. użytkową kocioł kondensacyjny ci sięnigdy nie wróci, kup sobie zwykły kociol z zasobnikiem 70l lub 120l będziesz zadowolony i nie utopisz kasy niepotrzebnie .system sprawdzony na wielu budowach

Kocioł powineneś tak dobrać aby pokrył straty ciepła oraz cieło do ogrzania powietrza wentylacyjnego, wartość ta powinna być w projekcie. Orentacyjnie możesz przyjąć ok. 70 W/m2 - 10- 12 kW powinno wystarczyć. Nie kupuj kotła przewymiarowanego, bo jego sprawność średnioroczna może znacznie odbiegać od deklarowanej. Nie polecam kotłów kondensacyjnych, są one przeznaczone do instalacji niskotemperaturowych, grzejniki wymagają przewymiarowania, a to podnosi koszty, chyba że chcesz mieć ogrzewanie podłogowe lub ścienne.

Ja kupił bym kocioł jednofunkcyjny z wymiennikiem c.w.u.

Pojemność wymiennika zależy od ilości domowników jednocześnie korzystających z c.w.u.

Vsp = VpxN(tw-tk)/tsp-tk [l]- jest to pojemność minimalna

Vp-zapotrzebowanie na c.w.u. litry/dobę (od30 do 60 l/dobę)

N-liczbna osób jednocześnie korzystających z c.w.u.

tw-temp. c.w.u. w punkcie poboru

tk- temp. wody zimnej (10C)

tsp-temp. wody w podgrzewaczu

Kocioł powineneś tak dobrać aby pokrył straty ciepła oraz cieło do ogrzania powietrza wentylacyjnego, wartość ta powinna być w projekcie. Orentacyjnie możesz przyjąć ok. 70 W/m2 - 10- 12 kW powinno wystarczyć. Nie kupuj kotła przewymiarowanego, bo jego sprawność średnioroczna może znacznie odbiegać od deklarowanej. Nie polecam kotłów kondensacyjnych, są one przeznaczone do instalacji niskotemperaturowych, grzejniki wymagają przewymiarowania, a to podnosi koszty, chyba że chcesz mieć ogrzewanie podłogowe lub ścienne.

Ja kupił bym kocioł jednofunkcyjny z wymiennikiem c.w.u.

Pojemność wymiennika zależy od ilości domowników jednocześnie korzystających z c.w.u.

Vsp = VpxN(tw-tk)/tsp-tk [l]- jest to pojemność minimalna

OCZYWIĘCIE C.W.U. POTRZEBUJE TROCHE WIĘKSZEJ MOCY

Vp-zapotrzebowanie na c.w.u. litry/dobę (od30 do 60 l/dobę)

N-liczbna osób jednocześnie korzystających z c.w.u.

tw-temp. c.w.u. w punkcie poboru

tk- temp. wody zimnej (10C)

tsp-temp. wody w podgrzewaczu

Masz rację, ale ma to znaczenie szczególnie w kotłach dwufunkcyjnych. Na rynku jest szeroka oferta kotłów z palnikem o modulowanej mocy, tak że coś zawsze można dobrać. Chodziło mi o to ażeby nie instalowac kotła o mocy znacznie przewyższjacej zapotrzebowanie. Znam przypadki, gdzie do mieszkania o pow. 50 m2 zastosowano kociol o mocy 24kW ( bo był w promocji)

to fakt, prawdopodobnie wszystko zależy od liczby uzytkowników... ja mam dwukrotnie większa powierzchnię do ogrzania, około 160 m2, ale mieszkać tam będzie tylko dwie osoby, doszedłem więc do wniosku (po konsultacjach z instalatorem) że zasobnik wcale mi nie jest potrzebny, ze najlepiej zrobie jesli zainstaluje kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika c.w.u. zaproponował mi on kocioł o mocy max 24kW, ale modulowany w zakresie od 6 do 24kW, powiedział, ze wówczas z ogrzaniem pomieszczeń nie bedzie problemu (bede mieć podłogowe) a zawsze bede mieć w razie jakby co gorącą wodę np do kąpieli... czy słusznie? nie wiem... natomiast kwestią otwartą pozostaje to czy bedzie to kocioł zwykły gazowy, czy kondensacyjny... waham się jeszcze, zastanawiając się po jakim czasie zwróci mi się taki kocioł dla mojej powierzchni... kolejną sprawą jest to gdzie ten kocioł zamontować, czy nie taniej byłoby na poddaszu? akurat u mnie istnieje taka możliwość... wówczas zaoszczędzę na budowie komina, moze ktoś sie orientuje? pozdrawiam