Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jestem w trakcie budowy domu, z poddaszem użytkowym. Ogrzewanie w moim domu ma być w całości podłogowe. W rozmowach ze znajomymi ustaliłem, że największy problem mają z regulacją temperatury na parterze i piętrze, tzn. piętro szybciej się nagrzewa, ale i wychładza. Dlatego zdecydowałem się na zrobienie układu z dwoma niezależnymi obiegami (układ oparty o dodatkowy sterownik, 2 pompy, 2 zawory mieszające z siłownikiem, sprzęgło, itp.). Takie rozwiązanie znacznie podrożyłoby inwestycję, ale co tam na komforcie postanowiłem nie oszczędzać. Dzisiaj rozmawiałem z jeszcze jednym znajomym, ale ten z kolei stwierdził, że u niego sytuacja jest odwrotna, tzn. na piętrze ma cieplej. Zaczęliśmy wyjaśniać dlaczego tak jest i okazało się, że w jego domu również zastosowano podłogówkę na parterze i na piętrze. Z kolei osoby, z którymi dotychczas rozmawiałem miały na parterze podłogówkę, a na piętrze kaloryfery. W takim rozwiązaniu faktycznie mogła występować sytuacja, że kaloryfery szybciej nagrzewały piętro, ale i szybciej się wychładzały.

Proszę więc o opinię, czy w przypadku podłogówki na parterze i piętrze jest sens inwestowania w dwa niezależne obiegi?

P.S. Uprzedzając ew. pytania. Mam dopiero wykonaną instalację CWU, CO jest w trakcie, mogę więc zmienić koncepcję.

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/

jak dobrze policzone to pewnie rotametry sobie poradzą, można dać na każdym poziomie sterownik, który będzie sterował elektrozaworem, jeśłi ogrzewanie gazem to lepiej dać obieg na pompie kotla bo jak dołozysz po pompie na każdym obiegu to sprzęgło będzie musialo dojść
https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6755328

Panie Grzegorzu, w wycenie, którą mam sprzęgło jest właśnie przewidziane. Koszt tych dodatkowych elementów nawet przekracza 5 tys. zł.

Pisze Pan o sterowniku na każdym poziomie, który będzie sterował elektrozaworem. Czy ma Pan na myśli rozwiązanie z tzw. "obiegiem wiodącym", tzn. jeden obieg sterowany mieszaczem, a drugi bezpośredni? Jeśli tak, to rozważałem taką kwestię, ale układ który mi zaproponowano (i który opisałem powyżej) miał być lepszy. Niewątpliwie jest, tylko czy ew. poprawienie komfortu jest tego warte? Faktem jest, że różna charakterystyka parteru i piętra może utrudnić regulację, ale w przypadku podłogówki na obu poziomach, może ten problem jest zmarginalizowany?

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6755428

Chodzi o kocioł gazowy kondensacyjny.

Jak określić która kondygnacja będzie zimniejsza? Początkowo myślałem, że piętro, ale teraz już nie wiem.

Dom ma być z użytkowym poddaszem. Na obu kondygnacjach do ogrzania ok. 100 m2. Dość dobrze ocieplony: ok. 20 cm styropianu na gruncie i ścianach, 32 cm wełny na poddaszu.

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6755581

Jak określić która kondygnacja będzie zimniejsza? .

z obliczen. ja bym dał szanse na regulacje na rozdzielaczach i wszystko podpiął pod pompę kotła z zachowaniem miejsca na ewentualne przeróbki, spora szansa że się uda a można sporo zaoszczędzić

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6755590

Zapewne masz na myśli termostat sterujący obiegami grzewczymi (w moim przypadku). Otóż, uważam, że nie. Rozważmy dwie możliwości.

1. Termostat w pokoju otwiera obieg oraz przesyła sygnał do kotła o "potrzebie" grzania. Skutek: kocioł pracuje bez modulacji w trybie włącz/wyłącz, co jest nieekonomiczne. Bazujemy wówczas na ręcznych ustawieniach (pokrętło temperatury c.o.), dla całego układu podawana jest taka sama temperatura (zewnętrzne sterowanie mieszaczami i pompami obiegowymi).

2. Termostat w pokoju otwiera obieg, ale nie przesyła sygnału do kotła. Skutek: pomieszczenie będzie prawdopodobnie nie dogrzane, bo o potrzebie uruchomienia kotła będzie decydował czujnik pokojowy np. w salonie. Może się zdarzyć tak, że w innym pokoju w momencie pracy kotła obieg ten będzie zamknięty, bo temperatura będzie odpowiednia. Obieg otworzy się, gdy temperatura spadnie, ale wówczas kocioł może mieć nawet kilkugodzinną przerwę w pracy.

Proszę może o opinie osób, które mają podłogówkę na obu kondygnacjach, w kwestii, czy zdarzają się i są uciążliwe problemy ze zgraniem temperatury na obu kondygnacjach.

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756393

Proszę może o opinie osób, które mają podłogówkę na obu kondygnacjach, w kwestii, czy zdarzają się i są uciążliwe problemy ze zgraniem temperatury na obu kondygnacjach.

kocioł cały sezon pracuje na sterowaniu pogodowym a całą regulację zrobisz rotametrami...

nie potrzebujesz żadnych sterowników pokojowych aby to wszystko działało tak jak powinno, "schody" zaczynają się jak zaczniesz mieszać podłogówkę z grzejnikami...

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756408

kocioł cały sezon pracuje na sterowaniu pogodowym a całą regulację zrobisz rotametrami...

nie potrzebujesz żadnych sterowników pokojowych aby to wszystko działało tak jak powinno, "schody" zaczynają się jak zaczniesz mieszać podłogówkę z grzejnikami...

Panowie, ja to wiem i tak właśnie chcę zrobić, tzn.:

1.Kocioł sterowany czujnikiem pogodowym.

2. Zgrywanie temperatury pomieszczeń - rotametrami.

3. Nie chcę sterowników pokojowych.

4. Nie chcę mieszać podłogówki z grzejnikami.

Wątpliwości pojawiły się, czy pomimo, że na obu kondygnacjach będzie podłogówka, to z uwagi na inną charakterystykę kondygnacji (ciepłota przegród, itp) nie będzie problemów ze zgraniem temperatury na kondygnacjach. Po to wstępnie zdecydowałem się na 2 obiegi niezależnie sterowane mieszaczami, tj. parter i piętro. Jeżeli jednak biorąc pod uwagę, że na obu kondygnacjach będzie podłogówka, problem ten nie będzie występował albo będzie zmarginalizowany, to warto iść w niemałe koszty i komplikację instalacji?

Jak wspomniałem znajomy, który ma podłogówkę na parterze, a grzejniki na piętrze do tej pory nie może zgrać temperatur, ale może powodem tego jest tylko właśnie pomieszanie podłogówki z grzejnikami.

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756458

bo kolega na podłogówke musiałby mieć zawór trojdogowy z siłownikiem albo chociaz termostatyczny, jak ma wsadzony zwykły to jak np. głowice zaczną przymykać grzejnik to pewnie rośnie mu przepływ przez podłogę i zwieksza sie temp. wody. podobnie bedzie jak pogodówka zmieni temp. zasilania, to za zwykłym zaworem 3dr też się zmienia temp. a przy podlodze 1-2 stopnie mocno wpływają na temp. pomeszczenia.

u Ciebie tego nie będzie, zwróć uwagę jaka jest minimalna temperatura na kotle jak bedziesz kupował

jeden regulator i tak sie przyda bo np. wiosną będzie 14 stopni, dom wygrzany, słońce ostro świeci, w srodku 23 stopnie a kocioł chce grzać bo zimno na zewnątrz, najwyżej sobie kupisz bezprzewodowy za 200zł i ustawisz w odpowiednim pomieszczeniu, nie bedziesz sie zastanawiał gdzie moze byc najzimniej

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756487

Panowie, ja to wiem i tak właśnie chcę zrobić, tzn.:

1.Kocioł sterowany czujnikiem pogodowym.

2. Zgrywanie temperatury pomieszczeń - rotametrami.

3. Nie chcę sterowników pokojowych.

4. Nie chcę mieszać podłogówki z grzejnikami.

Wątpliwości pojawiły się, czy pomimo, że na obu kondygnacjach będzie podłogówka, to z uwagi na inną charakterystykę kondygnacji (ciepłota przegród, itp) nie będzie problemów ze zgraniem temperatury na kondygnacjach. Po to wstępnie zdecydowałem się na 2 obiegi niezależnie sterowane mieszaczami, tj. parter i piętro. Jeżeli jednak biorąc pod uwagę, że na obu kondygnacjach będzie podłogówka, problem ten nie będzie występował albo będzie zmarginalizowany, to warto iść w niemałe koszty i komplikację instalacji?

Jak wspomniałem znajomy, który ma podłogówkę na parterze, a grzejniki na piętrze do tej pory nie może zgrać temperatur, ale może powodem tego jest tylko właśnie pomieszanie podłogówki z grzejnikami.

Po pierwsze czy jedna pompa z pieca jest w stanie pociągnąć ci 2 duże kondygnacje, podejrzewam że przy mniejszym domu tak przy większym już nie lub będzie tak jak niektórzy opisują że coś grzeje ale na rotametrach nie widać przepływu. Ja mam ok. 1300m podłogówki na 2 kondygnacjach i mam to rozdzielone na 2 obiegi i steruje każdą kondygnacją niezależnie i nie raz widać w większe mrozy że pompa dolna włącza się tylko z automatu aby nie wychłodzić podłogówki na parterze (5minut pracy 25minut przerwy) i to wystarcza na całodzienne utrzymanie 22-23C, a pompa górna chodzi czasami non-stop po 8 godzin.

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756499

jak dobrze policzone to pewnie rotametry sobie poradzą, można dać na każdym poziomie sterownik, który będzie sterował elektrozaworem, jeśłi ogrzewanie gazem to lepiej dać obieg na pompie kotla bo jak dołozysz po pompie na każdym obiegu to sprzęgło będzie musialo dojść

problem będzie, gdy poddasze będzie mieć dużo większe straty ciepła - np. brak łączności izolacji na styku murłata/dach i np. brak izolacji na końcu ścian szczytowych. Do tego jeszcze jakieś niedoróbki i może się okazać, że poddasze ma dużo większe straty ciepła i dużo szybciej się wychładza. Znam taki przypadek - wszędzie jest podłogówka z takim samym rozstawem, ale na szczęście są 2 osobne obiegi. Gdyby był tylko 1 obieg grzewczy, to byłoby bardzo trudno to wyregulować

w przypadku o którym piszę, nie ma żadnego sprzęgła, na każdej kondygnacji jest osobny sterownik przypisany do osobnej obiegówki (sterowanie pokojowe)

. Ja mam ok. 1300m podłogówki na 2 kondygnacjach i mam to rozdzielone na 2 obiegi i steruje każdą kondygnacją niezależnie i nie raz widać w większe mrozy że pompa dolna włącza się tylko z automatu aby nie wychłodzić podłogówki na parterze (5minut pracy 25minut przerwy) i to wystarcza na całodzienne utrzymanie 22-23C, a pompa górna chodzi czasami non-stop po 8 godzin.

o - widzę podobny przykład :)

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756508

problem będzie, gdy poddasze będzie mieć dużo większe straty ciepła - np. brak łączności izolacji na styku murłata/dach i np. brak izolacji na końcu ścian szczytowych. Do tego jeszcze jakieś niedoróbki i może się okazać, że poddasze ma dużo większe straty ciepła i dużo szybciej się wychładza. Znam taki przypadek - wszędzie jest podłogówka z takim samym rozstawem, ale na szczęście są 2 osobne obiegi. Gdyby był tylko 1 obieg grzewczy, to byłoby bardzo trudno to wyregulować

w przypadku o którym piszę, nie ma żadnego sprzęgła, na każdej kondygnacji jest osobny sterownik przypisany do osobnej obiegówki (sterowanie pokojowe)

o - widzę podobny przykład :)

Może nie mam idealnego ocieplenia, ale mam 30cm wełny na skosach, 12cm styropianu grafitowego na ścianach, 18cm na podłodze, bardzo ciepłe okna i sam pilnowałem budowlańców przy robocie (każda szczelina miedzy styropianami była dodatkowo piankowana).

Na pewno też przegrody i strop ma też duże znaczenie bo zeszłej zimy gdy na poddaszu nie grzałem i ustawiłem 10C to i tak mimo zamkniętej klatki schodowej było na górze w granicach 14C.

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756599

Ja mam ok. 1300m podłogówki na 2 kondygnacjach i mam to rozdzielone na 2 obiegi i steruje każdą kondygnacją niezależnie i nie raz widać w większe mrozy że pompa dolna włącza się tylko z automatu aby nie wychłodzić podłogówki na parterze (5minut pracy 25minut przerwy) i to wystarcza na całodzienne utrzymanie 22-23C, a pompa górna chodzi czasami non-stop po 8 godzin.

Właśnie o takie opinie mi chodziło. Jak widać więc podłogówka na obu kondygnacjach nie załatwia problemu z regulacjami. Możesz jeszcze napisać jak grube masz ocieplenie na: podłodze, ścianach, poddaszu?

w przypadku o którym piszę, nie ma żadnego sprzęgła, na każdej kondygnacji jest osobny sterownik przypisany do osobnej obiegówki (sterowanie pokojowe.

Napisz proszę, czy w układ który opisujesz ma dwa mieszacze z siłownikami? To właśnie dwie, tzw. grupy pompowe najbardziej podrażają inwestycję. Sprzęgło hydrauliczne również jest przewidziane.

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756827

u mnie 2 kondygnacje są na 1 obiegu (1 pompa 2 rozdzielacze) i poki co nie widzę potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian.

A ile metrów masz podłogówki? i jakie przepływy masz na nich i co to za pompa je napędza?

https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756930

Właśnie o takie opinie mi chodziło. Jak widać więc podłogówka na obu kondygnacjach nie załatwia problemu z regulacjami. Możesz jeszcze napisać jak grube masz ocieplenie na: podłodze, ścianach, poddaszu?

Napisz proszę, czy w układ który opisujesz ma dwa mieszacze z siłownikami? To właśnie dwie, tzw. grupy pompowe najbardziej podrażają inwestycję. Sprzęgło hydrauliczne również jest przewidziane.

Tak jak pisałem wcześniej na skosach mam 30cm wełny (15cm najtańszej i 15 cm najdroższej z najlepszym współczynnikiem, szczytu jeszcze nie ociepliłem, na ścianach mam 12cm styropianu grafitowego z najlepszym współczynnikiem (12cm było w projekcie i nie chciałem aby przez zwiększenie grubości dom nie zmieścił się w wyznaczonej bryle budynku), na podłogach parteru mam 18cm styropianu. Steruje ogrzewanie poprzez sterowanie pokojowe (jeden czujnik na parterze drugi na piętrze i do tych czujników regulowane są pętle aby w wszystkich pomieszczeniach było 22-23C z wyłączeniem łazienek 26C i wiatrołapu 18C). Jak chcesz mogę ci dać linka do sterownika i możesz zobaczyć sobie wykresy temperatur od uruchomienia u mnie ogrzewania i pracę pomp (spadek poniżej 0,2C powoduje włączenie pompy i wyłączenie następuje gdy temperatura dojdzie do zadanej ). Nie ma problemu aby w sterowniku zmienił sposób sterowania na sterowanie pogodowe (jest zamontowany czujnik zewnętrzny) lub sterować pompami równocześnie ale przy obecnym sterowaniu temperatura przez cały okres grzewczy nie spada poniżej 0,5C od zadanej w każdym pomieszczeniu.

Edytowane przez Maher
https://forum.murator.pl/topic/198454-czy-dwa-niezale%C5%BCne-obiegi-s%C4%85-potrzebne/#findComment-6756946