Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kino domowe 5.1 z kolumnami podstawkowymi, pomoc w wyborze

titanek

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje kina domowego głownie do odtwarzania muzyki filmowej, ale tylko, cena do 2500. Głowny nacisk kładę na głośniki przednie półkowe, ze względu na to że mam kable wypuszczone pod sufitem i muszą one tak jak i tylne wisieć na scianie. Salon ma ok 40m2, ale powierzchnia pokryta naglośnieniem to ok 18m2

Znalazłem na początek takie zestawy co o tym sądzicie ?

Pioneer VSX-S510K, S-HS100

lub

Harman Kardon AVR 151, HKTS 5 BK , wiedzałem jeszcze taki

DENON DHT-551 AVR-X500 + SYS-5.1 w MM

A może lepiej poszukać oddzielnie głośników i oddzielnie amplitunera ?

Witaj,

Wg. mnie najlepiej z zaproponowanych przez Ciebie zestawów zagra Harman. Denon wg mnie w tym zestawieniu gra słabo. Pioneera nie słuchałem, ale już dawno skreśliłem tą markę.

Minusem tych zestawów jest to że w ich skład wchodzą najbardziej podstawowe amplitunery i raczej średniej (o ile nie słabej) jakości głośniki.

Kupowanie osobnych zestawów było by znacznie lepszym rozwiązaniem, jednak raczej przekroczysz założony budżet.

Z mojej strony jako producentów głośników poleciłbym Ci Dali, Tannoy lub Canton Movie, z elektroniką szedłbym bardziej w Yamehę lub Onkyo.

Jest jeszcze Bose które specjalizuje się tylko w produkcji systemów z małymi głośnikami, jednak sensowny zestaw kosztuje dużo powyżej przyjętego budżetu.

Ponadto zwróć uwagę na sposób montażu głośników oraz czy ewentualnie w zestawie są uchwyty, gdyż może się okazać że kolejne kilkaset zł musisz wydać po to by je powiesić.

• 3 months później...
Generalnie za 2,5 tysiąca już można kupić całkiem fajny sprzęt. Teraz kumpel właśnie organizuje sobie kino domowe i wybrał zestaw Marantz: mdbaudio.pl/pl/p/Marantz-NR1504-Eltax-Universe-HCP-czarnyczarny/2829. Generalnie co się orientuję trochę w sprzęcie tego rodzaju, to warto zapytać o konfigurację w samym sklepie, w którym kupujemy. Dwa, można zapytać o możliwość odsłuchu w salonie, wtedy realnie można ocenić sprzęt.

To sprzęt bez przetestowania za kilka tysięcy złotych kupuje chyba tylko osoba niespełna rozumu.

Dokładnie. Przy takim zestawie kina domowego trzeba wszystko sprawdzić. Dobre salony, jak mdb audio dają taką możliwość. Powiem tak: nawet ważniejsze jest to, aby taki sprzęt dobrze skonfigurować, tylko wtedy jest gwarancja, że wszystko optymalnie będzie działać i jakość dźwięku będzie na odpowiednim poziomie.

We wspomnianym budżecie ciężko o sensowne kino domowe. Pomyśl o stopniowej rozbudowie systemu, np. zacznij od przyzwoitego stereo, a resztę dokupisz później. Pomyśl też o Sonos Playbar na początek w cenie ok. 2900. Samodzielnie zagra lepiej niż tanie zestawy kina domowego. Za rok dokupisz sobie do tego 2 satelitki Play:1 i będziesz zachwycony. Pełne szaleństwo to dodatkowy woofer, niestety coś ok. 3000 PLN, ale wtedy już włos się jeży na głowie.

za 2900zł można już kupić przyzwoite kino z amplitunerem z stojącymi głośnikami a nie zabaweczkę. a wydając z 8,5kzł to dopiero można mieć zestaw.

heh jak już doradzamy to doradzajmy. O sonosie można myśleć jako alternatywie multiroomu, ale kino domowe za te pieniądze to chyba żart.

Takie jest moje zdanie

Wszystko zależy od wymiarów i akustyki pomieszczenia. Ogólnie głośniki montujemy mniej więcej na wysokości uszu osoby siedzącej. Jeśli tyły wiszą wyżej należy je pochylić w kierunku miejsca w którym siedzimy. Frontowe głośniki w miarę szeroko jednak, nie w rogach pokojów. Centralny nad lub pod TV - głośnik ten odpowiada za dialogi, jeśli będzie za wysoko lub nisko będziemy mieć wrażenie że głos dochodzi do nas z sufitu/podłogi a nie od osób mówiących.

W systemie 5.1 głośniki tylne dajemy za siebie, w systemach 7.1 głośniki tylne dajemy po bokach natomiast surround back z tyłu. Subwoofer z przodu.

W przypadku wrażenia niedosyty z jakości dźwięku warto poeksperymentować ze zmianą położenia głośników jak i miejscem odsłuchu.

Wszystko zależy od wymiarów i akustyki pomieszczenia. Ogólnie głośniki montujemy mniej więcej na wysokości uszu osoby siedzącej. Jeśli tyły wiszą wyżej należy je pochylić w kierunku miejsca w którym siedzimy. Frontowe głośniki w miarę szeroko jednak, nie w rogach pokojów. Centralny nad lub pod TV - głośnik ten odpowiada za dialogi, jeśli będzie za wysoko lub nisko będziemy mieć wrażenie że głos dochodzi do nas z sufitu/podłogi a nie od osób mówiących.

W systemie 5.1 głośniki tylne dajemy za siebie, w systemach 7.1 głośniki tylne dajemy po bokach natomiast surround back z tyłu. Subwoofer z przodu.

W przypadku wrażenia niedosyty z jakości dźwięku warto poeksperymentować ze zmianą położenia głośników jak i miejscem odsłuchu.

Dzięki za wyjaśnienie.

Interesuje mnie system Bose- wyczytałem iż głośniki frontowe musza znajdować się w odległości nie większej niż 1 metr. W innych systemach wygląda to chyba trochę inaczej? Co do wysokości ich usytuowania to by się zgadzało. Bose chwali się, ze ich system sam się kalibruje do wielkości pokoju.

Ciekaw jestem czy to w ogóle możliwe? Może ktoś z formowaczów jest już szczęśliwym posiadaczem owego systemu i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami?

Dzięki za wyjaśnienie.

Interesuje mnie system Bose

A który konkretnie?

1m odległości to stanowczo za mało. Jeśli masz możliwość ustaw wszystkie trzy przednie głośniki na jednej wysokości. Jeśli przednie głośniki są dzielone(tak jak np w Lifestyle 38 ) pamiętaj ze jedna część musi być obrócona w kierunku ściany natomiast druga do Ciebie - połówki głośników graja przeciwsobnie więc ustawiając obie połówki w tym samym kierunku fala dźwiękowa będzie się znosić. Powinieneś mieć to opisane w instrukcji

Co do systemu autokalibracji, to większość szanujących się systemów je posiada. Jest to bardzo dobre narzędzie do wstępnego skalibrowania głośników, jednak zawsze warto sprawdzić co i w jaki sposób zostało zmierzone. W przypadku dużych przeszklonych powierzchni, otwartego salonu, lub pomieszczenia z antresolą wyniki potrafią być naprawdę zaskakujące:)

A który konkretnie?

1m odległości to stanowczo za mało. Jeśli masz możliwość ustaw wszystkie trzy przednie głośniki na jednej wysokości. Jeśli przednie głośniki są dzielone(tak jak np w Lifestyle 38 ) pamiętaj ze jedna część musi być obrócona w kierunku ściany natomiast druga do Ciebie - połówki głośników graja przeciwsobnie więc ustawiając obie połówki w tym samym kierunku fala dźwiękowa będzie się znosić. Powinieneś mieć to opisane w instrukcji

Co do systemu autokalibracji, to większość szanujących się systemów je posiada. Jest to bardzo dobre narzędzie do wstępnego skalibrowania głośników, jednak zawsze warto sprawdzić co i w jaki sposób zostało zmierzone. W przypadku dużych przeszklonych powierzchni, otwartego salonu, lub pomieszczenia z antresolą wyniki potrafią być naprawdę zaskakujące:)

Na V35- 38 raczej nie wyskrobie kasy, myślę o V-25. U mnie jest otwarty salon na jadalnie i kuchnie, wiec tak jak wyżej napisałeś może być rożnie.

Zciagnalem instrukcje z netu i zalecany rostaw był co najmniej 1 metr od TV .

(...)Keep each speaker within 3 ft (1 m) of the TV

screen to prevent too much separation of the

sound from the picture. Vary this distance to suit

your room conditions and personal preference.(..)

We wspomnianym budżecie ciężko o sensowne kino domowe. Pomyśl o stopniowej rozbudowie systemu, np. zacznij od przyzwoitego stereo, a resztę dokupisz później. Pomyśl też o Sonos Playbar na początek w cenie ok. 2900. Samodzielnie zagra lepiej niż tanie zestawy kina domowego. Za rok dokupisz sobie do tego 2 satelitki Play:1 i będziesz zachwycony. Pełne szaleństwo to dodatkowy woofer, niestety coś ok. 3000 PLN, ale wtedy już włos się jeży na głowie.

To kwestia tak naprawdę, na czym komu zależy. Oglądając nawet zestawy z tego sklepu mdb audio uważam, że można sobie coś sensownego kupić, albo zacząć kompletować zestaw, który można rozbudować. Generalnie właśnie w dobrym salonie, który się szanuje powinni doradzić.

za 2900zł można już kupić przyzwoite kino z amplitunerem z stojącymi głośnikami a nie zabaweczkę. a wydając z 8,5kzł to dopiero można mieć zestaw.

heh jak już doradzamy to doradzajmy. O sonosie można myśleć jako alternatywie multiroomu, ale kino domowe za te pieniądze to chyba żart.

Takie jest moje zdanie

Rzeczywiście 8,5 tysiąca to już jest sprzęt piewsza klasa. Ale tak powiem szczerze, że taki zestaw nawet wyżej wymieniony z mdb audio w zupełności na domowe warunki wystarczy i normalnie praktycznie nie odczuje się różnicy w jakości dźwięku. Moim zdaniem sprzęt jest do salonu czy sypialni dobry.

• 2 weeks później...