Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam!

czy ktoś przestawiał istniejący hudrant? ;)

pytam, bo mam na oku gotowy dom, jednak centralnie na wprost drzwi i w środku ewentualnej furtki stoi hydrant... chciałbym przesunąć go dosłownie o parę metrów w dowolną stronę, a tam już jakoś go zamaskuję żeby aż tak nie rzucał się w oczy.

orientuje się ktoś z jakimi kosztami muszę się liczyć? czy jest konieczny projekt dla wodociągów i czy ja musiałbym go zorganizować czy może jest to obowiązek właściciela hydrantu?

a jeśli nie przesunięcie to jak wygląda zamiana stojącego hydrantu na podziemny? mały dekielek nawet na środku furtki by mi nie przeszkadzał, ale gruba, czerwona rura średnie się prezentuje ;)

będę wdzięczny za wszelkie rady.

pozdrawiam,

mj2007

https://forum.murator.pl/topic/198482-przesuni%C4%99cie-hydrantu/

nie, bo tu jest szybciej i wygodniej. a tam muszę ustalić czyj to jest hydrant. poza tym urzędnik w wodociągach może mnie spłacić, bo to nie przed moim domem stoi hydrant, więc nic mi do niego. a hipotetycznie nie mogę zapytać, bo na pewno odpowiedzą "to zależy od sieci, umiejscowienia hydrantu i innych rzeczy... bez konkretów to my nie wiemy czy się da...'. chyba wszyscy wiemy jak funkcjonuje zdecydowana większość wszelkiej maści urzędników...

może ktoś już przerabiał ten temat i podpowie z której strony go ugryźć...

poza tym uważam, że po to jest forum żeby wymieniać się doświadczeniami, dlatego też zadałem to pytanie.

Edytowane przez mj2007
https://forum.murator.pl/topic/198482-przesuni%C4%99cie-hydrantu/#findComment-6756602

W tym sęk, że czegokolwiek tu się nie dowiesz i tak będziesz musiał iść do Wodociągów i tą rozmowę odbyć z nimi jako z właścicielem urządzenia, oni też narzucą Ci ostateczne warunki, stąd moja sugestia, żeby od tego zacząć.

Tak czy tak, widziałbym tu dwie możliwe drogi:

1) oficjalna i w zasadzie jedynie prawilna, przez właściciela hydrantu, z całą pewnością będzie wymagała wykonania normalnego projektu i całej kupy formalności, nie będzie to droga tania.

2) pochodź popytaj, kto na twoim terenie obsługuje tego rodzaju instalacje, wykonuje przy nich prace, remonty i rozbudowy. Zwykle jest to jakaś lokalna firma mająca na takie prace monopol. Jak już się dowiesz, to poszukaj dojścia do kogoś decyzyjnego i tam porozmawiaj. Najlepiej w twarzą w twarz. Może hydrant da się wymienić na taki zdejmowany, może w ramach robienia przyłącza wodociągowego da się go przenieść... różnie może być, ale do zdecydowania o tym potrzebny jest ktoś zorientowany.

https://forum.murator.pl/topic/198482-przesuni%C4%99cie-hydrantu/#findComment-6756628

Niestety, co wodociągi, to reguły.

Ja bym na twoim miejscu nie kombinował ze zmianą lokalizacji hydrantu, bo to wiąże się z kopaniem głębokiej dziury, zakładaniem trójnika, itd, sporo roboty, a do tego, pewnie trzeba będzie zrobić inwentaryzację powykonawczą. O ile w ogóle ktoś zgodzi się, żebyś zrobił to bez projektu. A projekt to może znaczyć również ZUD, pozwolenie na budowę, itd...:-)

Ja bym poszedł w opcję hydrantu podziemnego.

Pójść do kierownika od wodociągów, powiedzieć że sytuacja ma się tak a tak, że zrobisz to na własny koszt, zgodnie z ich zaleceniami, i że od nich będziesz potrzebował tylko zakręcenia wody na jakiś czas:-)

Wymiana na hydrant podziemny co prawda będzie wymagała zakupu hydrantu podziemnego, ale wydaje mi się, że jest to prostsza droga:-)

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/198482-przesuni%C4%99cie-hydrantu/#findComment-6756634