kasiabuilder 25.02.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Mam pytanie - jaki podkład/grunt najlepiej dać na tynki gipsowe i gładzie gipsowe? Do sypialni kupiłam śnieżkę Barwy natury. Na opakowaniu śnieżki piszą, żeby zastosować farbę podkładową, ale sprzedawca w sklepie wyjaśnił, że zwykły uni-grunt jest lepszy, a farby podkładowe stworzyli żeby marki zarabiały. I bądź tu mądry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 25.02.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Sprzedawca ma racje , unigrund lepiej spenetruje powierzchnie ( wsiaknie glebiej ) . Jezeli sufity beda na bialo mozna dodac bialej farby do gruntu , bedzie jedno malowanie mniej , bo po gruntowaniu bedzie juz lekko bialo . Wystarczy wtedy drugie malowanie i gotowe . Stosunek gruntu do farby 4:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrekAK 26.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 W żadnym wypadku unigrunt. Po unigruncie powierzchnia ściany jest szklista i wałek "ślizga" i docelowa farba tworzy dziwną, cholernie brzydką, rozmazaną strukturę.Temat jest u mnie na czasie, bo też mnie to czeka. Ostatecznie po zrobieniu próbek na unigruncie Atlasu (w proporcjach 50:50 z wodą i normalnie 100%) i gruncie Śnieżki (która tworzy "karbowany" podkład pod farbę co z kolei bardzo utrudnia odcięcie kolorów, bo farba podcieka pod taśmę) zdecydowałem się na grunt Tikurila Suprabilit. Cenowo wychodzi podobnie do reszty takich produktów, bo to koncentrat, który miesza się 1:1 z wodą. W konsystencji jak woda, zostawia idealnie równą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 27.02.2015 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Widzę, że ile ludzi tyle opinii Kupiłam już farbę śnieżki i nie wiem co dalej z tym robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 02.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 wymieszaj farbe z gruntem i tyle znajomi tak robili i powiem ci nie rozpoznałbyś czy to tynk był barwiony czy malowany nie ma takiego efektu farby wszystko fajnie wyszło najlepiej jak masz jakieś pojedyncze ściany które będą zasłonięte zrób tzw ściankę prób podziel ścianę na 4 i 1 część grunt i farba osobno 2 podklad i grunt na to farba 3 farbe zmieszaj z gruntem 4 podkład farba wtedy wybierzesz co jest najlepsze troszkę zabawy ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts