Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki podklad pod farbę na tynki gipsowe i gładzie - pierwsze malowanie.

kasiabuilder

Recommended Posts

Mam pytanie - jaki podkład/grunt najlepiej dać na tynki gipsowe i gładzie gipsowe? Do sypialni kupiłam śnieżkę Barwy natury. Na opakowaniu śnieżki piszą, żeby zastosować farbę podkładową, ale sprzedawca w sklepie wyjaśnił, że zwykły uni-grunt jest lepszy, a farby podkładowe stworzyli żeby marki zarabiały. I bądź tu mądry!

Sprzedawca ma racje , unigrund lepiej spenetruje powierzchnie ( wsiaknie glebiej ) . Jezeli sufity beda na bialo mozna dodac bialej farby do gruntu , bedzie jedno malowanie mniej , bo po gruntowaniu bedzie juz lekko bialo . Wystarczy wtedy drugie malowanie i gotowe . Stosunek gruntu do farby 4:1

W żadnym wypadku unigrunt. Po unigruncie powierzchnia ściany jest szklista i wałek "ślizga" i docelowa farba tworzy dziwną, cholernie brzydką, rozmazaną strukturę.

Temat jest u mnie na czasie, bo też mnie to czeka. Ostatecznie po zrobieniu próbek na unigruncie Atlasu (w proporcjach 50:50 z wodą i normalnie 100%) i gruncie Śnieżki (która tworzy "karbowany" podkład pod farbę co z kolei bardzo utrudnia odcięcie kolorów, bo farba podcieka pod taśmę) zdecydowałem się na grunt Tikurila Suprabilit. Cenowo wychodzi podobnie do reszty takich produktów, bo to koncentrat, który miesza się 1:1 z wodą. W konsystencji jak woda, zostawia idealnie równą powierzchnię.

wymieszaj farbe z gruntem i tyle znajomi tak robili i powiem ci nie rozpoznałbyś czy to tynk był barwiony czy malowany nie ma takiego efektu farby wszystko fajnie wyszło

najlepiej jak masz jakieś pojedyncze ściany które będą zasłonięte zrób tzw ściankę prób podziel ścianę na 4 i

1 część grunt i farba osobno

2 podklad i grunt na to farba

3 farbe zmieszaj z gruntem

4 podkład farba

wtedy wybierzesz co jest najlepsze

troszkę zabawy ale warto