darroo 25.02.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Witam , mam pytanie do hydraulików. Potrzebuję zacisnąć kilka złączek alupex16 (wavin) , konkretnie 15 szt. W tym celu zamierzam zakupić praskę do ręcznego zaciskania. Mniej więcej coś takiego - http://allegro.pl/praska-zaciskarka-do-rur-pex-al-pex-16-20-26-32-i5101505380.html Wiem że taniej było by wypożyczyć ,ale byłem już w kilku wypożyczalniach i hurtowniach hydraulicznych. Wszędzie to samo ,,wypożyczona'' lub ,,zepsuta'' , nie wiem może mam pecha. Prosiłem nawet szwagra mojego kolegi który jest hydraulikiem i takową praskę posiada, ale ciężki z niego przypadek i do tej pory nie mogę się go doprosić. Więc szlag mnie już trafił i chyba odżałuje te 300/ 400zł. Puzniej najwyżej ją sprzedam. Tylko proszę napiszcie mi panowie czy takim sprzętem da się wykonać POPRAWNE połączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 09.03.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Kupiłem to kiedyś. Jest to tak marnej jakości, że woda cieknie.Przy jednej złączce w ogóle pękła. Kamienie nie są idealne. Szkoda kasy.Musiałem kupić praskę Remsa i poszło idealnie - tyle że więcej kasy. http://www.jablonki.mojabudowa.pl/?id=145449 PS. Energotytan robi jeszcze ręczne praski w dobrej cenie, o niebo lepsze od tych żółtych chinoli. Edytowane 9 Marca 2015 przez ElemenT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 15.03.2015 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 ElemenT dzięki za odpowiedz. Nie było mnie troszkę na forum bo budowa pożera cały wolny czas. Więc tak: U mnie wszystkie złączki już zaciśnięte. Kolega załatwił mi praskę właśnie energotytana od znajomego hydraulika. Wszystko zostało sprawdzone i jest ok. Natomiast mam jeszcze jedno pytanie. Mam znajomego który ma również problem ze znalezieniem zaciskarki. Z tym że on przywiózł sobie z Holandii (za darmo) złączki firmy HENCO na zacisk TH i teraz szuka w całej okolicy zaciskarki z takimi właśnie matrycami. Ale u nas wszędzie handlują WAVINEM lub KANEM i używają tylko zacisku typu U. Jeśli chodzi o wypożyczenie zaciskarki to przechodził przez to samo co i ja, a w jednej z hurtowni hydraulicznych powiedzieli mu że może złączki TH zacisnąć matrycą U i będzie trzymało. Nie jestem hydraulikiem ale wydaje mi się to co najmniej dziwne. Wiem że zaciśnięcie złączki typu U matrycą TH jest nie szczelne ,ale nie spotkałem się jeszcze z odwrotną sytuacją. Czy mieliście styczność z czymś takim, facet w hurtowni ma rację? Z jednej strony nie po to ktoś wymyślił system a żeby teraz kombinować i zaprasowywać go inną zaciskarką. Ale z drugiej strony zacisk typu U zostawia aż trzy zaciśnięte pierścienie a TH tylko dwa.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 15.03.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Osobiście bym nie mieszał.Jeżeli jednak nie da rady to można spróbować jedno zacisnąć i stestować ciśnieniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 15.03.2015 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jeżeli w najbliższym czasie niczego nie znajdzie to pewnie tak zrobi. Sam jestem ciekawy efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts