Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja kotłowni (nowy kociło gazowy + podgrzewacz wody) budynek wielorodzinny

Bluesmann

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś może doradzić w temacie wyboru nowoczesnego kotła grzewczego i podgrzewacza wody? przygotowujemy remont kotłowni

(moc 80 kW) + podgrzewacz, który będzie pracować z kotłem w układzie nadążnym, podgrzewacz z jednym zbiornikiem max. 500-700 l (jest mało miejsca w kotłowni na większy lub połączenie kilku).

Zadanie to ogrzanie 9 mieszkań (kubatura ok. 3200 m3) oraz taki system podgrzewania wody, który nie będzie miał czkawki.

Chyba każdy choć raz w życiu doświadczył takiej sytuacji; brak ciepłej wody, musi się nagrzać albo ciepła woda się skończyła, będzie wieczorem...

Dowiedziałem się, że skuteczne są podgrzewacze z układem nadążnym, który jest bardzo wydolny nawet kiedy w kilku mieszkaniach na raz korzysta się z ciepłej wody.

Interesuje mnie jakie jest Wasze zdanie w temacie. Kto jest liderem, jacy producenci? Jaki rząd kosztów za taki system (kocioł + podgrzewacz).

Szukam sprawdzonego rozwiązanie bo to inwestycja na ładnych pare lat.

Dziękuję i pozdrawiam

Proponuję przeprowadzić, możliwie dokładnie, zliczenie rzeczywistego zużycia ciepłej wody użytkowej w trybie dobowym, godzinowym - ideałem byłoby szczytowe zużycie 10 minutowe. Taki "monitoring" powinien trwać około 2 tygodni.

Dzięki tym informacjom możemy dobrze dobrać zbiornik.

Zbiornik zdecydowanie polecam warstwowy (np. Paradigma SI), ponieważ może się okazać, że wystarczy pojemność zaledwie ~300l, jakość wody jest lepsza, czas jej przygotowania znacznie krótszy, niższe koszty utrzymania.

Jeśli chodzi o kocioł gazowy to zdecydowanie kondensacyjny, wiszący z automatyką pozwalającą na zdalny dostęp.

W razie czego mogę pomóc w temacie, więcej na PW.

• 3 weeks później...

Dziękuję za podpowiedź ws. rzeczywistego zużycia wody. zastanawiam się jak przeprowadzić taki monitoring i określić dokładnie szczytowe zużycie?

Sprawdzę temat zbiornika warstwowego. Jakiego rzędu koszty dla takiego systemu (kocioł kondensacyjny + zbiornik warstwowy, automatyka)?

pozdrawiam

Najłatwiej oddelegować jedną osobę, która co godzinę spiszę zużycie ciepłej wody użytkowej z licznika w kotłowni. Po np. tygodniu mamy już harmonogram i wiemy kiedy rozkłada się największe zużycie. W tych godzinach sprawdzamy jakie jest szczytowe, 10-minutowe zużycie wody.

Dobieramy sposób przygotowania ciepłej wody na podstawie otrzymanych danych.

Kocioł gazowy kondensacyjny 16-85kW z automatyką dla jednego obiegu grzewczego i zb. warstwowego c.w.u., zdalny dostęp, zbiornik warstwowy 400l - to koszt netto, katalogowo 43673 PLN.