Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom - polscy producenci

Recommended Posts

Jakiś czas temu Pan Stanisław Kopczyński opublikował na swoim blogu, listę polskich producentów i integratorów automatyki domowej.

Myślę, że wielu poszukującym informacji może się to przydać.

Lista jest pod adresem : http://inteldom.blogspot.com/2012/06/inteligentny-dom-polscy-producenci-35.html

Postaram się żeby ta lista była na bieżąco uzupełniana.

Ciekawa lista :) Swoją drogą bardzo fajny i przydatny blog, od dłuższego czasu co jakiś czas na niego zaglądam. Parę z tych systemów testowałem, niektóre instalowaliśmy, obok co niektórych przechodzę z daleka. No i nie jest tajemnicą że jestem wiernym fanem (a od ponad 2 lat nie tylko fanem) systemu Ampio.

Natomiast chciałem coś "skrobnąć" na temat wymienionej na tej liście firmy pSenso i jej urządzeń. Nie jest to w żadnym wypadku system automatyki, a raczej moduł powiadamiania GSM z funkcją zdalnego sterowania, podglądu i wykresem temperatury, zużycia energii z bardzo, bardzo prostą automatyką. Pewnie dlatego też został wymieniony poniżej listy systemów automatyki budynków. Co jest zatem takiego wyjątkowego wyróżniającego go spośród innych komunikatorów GSM oprócz tej temperatury i monitorowania energii? Moduł pracuje w chmurze, łączy się za pośrednictwem sieci komórkowej więc niepotrzebny jest internet, no i cena modułu - 350 zł za podstawowy model. Zużywa max 15 MB miesięcznie więc nie pożera nam nadmiernie pieniędzy z abonamentu na kartę. Modułem można sterować za pośrednictwem bardzo przyjemnej aplikacji na urządzenia mobilne oraz www. To tyle jeśli chodzi o reklamę, a teraz doświadczenia z użytkowania.Jakieś półtora roku temu kupiliśmy go do testów chcąc go użyć jako komunikatora GSM. Pierwszą sztukę po miesiącu testów zainstalowaliśmy klientowi niedaleko firmy żeby w razie czego nie jeździć 80 km na serwis :) Niedługo potem zainstalowaliśmy to następnemu klientowi. Niestety po paru dniach u pierwszego klienta moduł zaczął działać niestabilnie, co jakiś czas wymagał resetu. Po 3 odwiedzinach u klienta zamieniliśmy go na inny sprawdzony model i wzięliśmy go na testy z powrotem na biurko. Okazało się że na biurku działał ok, i po zainstalowaniu go u innego klienta też nie było z nim problemu. Wniosek taki że moduł ma problemy pracując w miejscu ze słabym zasięgiem (tak było u w.w. klienta). Na chwilę obecną mamy te moduły zainstalowane u kilkunastu klientów i wszystko działa bez zarzutu. Natomiast wszędzie jest dobry zasięg. Instalujemy je wraz z prostymi systemami alarmowymi. Nie polecałbym natomiast korzystać z karty psenso z abonamentem za 99 zł rocznie. Nie wiem jak teraz ale rok temu firma bujała się z umowami po różnych operatorach komórkowych i cały czas były jakieś cyrki z działaniem i rozliczaniem zużytego transferu i wykorzystanych smsów. Samo urządzenie do celów jakich my z tego korzystamy jak najbardziej ok. Nie jest to chińszczyzna a polski produkt, a cena i możliwości przyzwoite.

Edytowane przez iF-Jimi

A tak wygląda inteligentny dom sterowany przy pomocy systemu Integra 128 https://www.mieszkajbezpiecznie.pl/artykuly/98,inteligentny-dom/

Oprócz standardowych funkcji czyli zarządzania czujnikami ruchu można przy jego pomocy sterować sterować elementami automatyki np ogrzewaniem, oświetleniem, bramami wjazdowymi i garażowymi itd. Więcej info w artykule.

To nie jest inteligentny dom zbudowany na systemie Satel Integra, tylko inteligentny dom zbudowany na systemie KNX. Integra jest tam jedynie systemem alarmowym WSPOMAGAJĄCYM system KNX w automatyce. Bardzo podobnie wygląda to w przypadku systemu Ampio jak i paru innych systemach automatyki. Autor artykułu nie wie o czym pisze. Najpierw rysuje schemat automatyki oparty na KNX, a następnie pod spodem opisuje automatykę na Satelu. Nie buduje się inteligentnej automatyki na Integrze, nie będę pisał dlaczego bo to już było kilkakrotnie opisywane w innych tematach na tym forum.

• 3 weeks później...
z listy wymienionej na tym blogu i firm zajmujących się inteligentnymi domami warto zwrócić uwagę na fibaro http://www.fibaro.com/pl/ , tak ak jest tam napisane to polski producent takich rozwiązań. Urządzenia są ładne, w odróżnieniu od systemów wywodzących się ze standardów przemysłowych nie wstydziłbym się umieścić ich w salonie. Generalnie komunikacja jest bezprzewodowa, w standardzie Z-wave, więc można łączyć urządzenia od różnych producentów, bez żadnych problemów.

Ja parę lat temu z jakiegoś powodu też pomyślałem że firma na F jest fajnym rozwiązaniem. Wprowadziłem to coś do swojej firmy i po trzech instalacjach bardzo szybko się wyleczyłem :bash: Obecnie sprzedajemy i instalujemy tylko magistralne systemy i przynajmniej nie mamy problemów z klientami. A jak klient dzwoni po bezprzewodówkę to albo namawiamy go na magistralę, a jak nie jest już w stanie pociągnąć magistrali za względu na to że ma wykończony dom to odpuszczamy. Chociaż przyznaję że Fibaro przynajmniej rozwiązało już problemy z komunikacją bo jakiś czas temu w dobę było w stanie stracić połączenie z połową modułów. Algorytm napisany bodajże przez Sztywniaka radził sobie z umarlakami lepiej niż oryginalne oprogramowanie. Teraz umarlaki zdarzają się rzadko, ale sam fakt że się zdarzają jest nie do zaakceptowania w automatyce budynku. Tak czy inaczej widzę że panowie stanęli na wysokości zadania i po nowej aktualizacji znowu przypomnieli swoim użytkownikom że "stanęli na wysokości zadania" :D W sumie mnie to nie dziwi. Pamiętam że zawsze było tak że jak coś nadpisali to schrzanili coś co już działało, i nie sądzę żeby w tej kwestii coś się zmieniło w tej firmie. Edytowane przez iF-Jimi

z listy wymienionej na tym blogu i firm zajmujących się inteligentnymi domami warto zwrócić uwagę na fibaro http://www.fibaro.com/pl/ ,

Nie masz tego matole.

Nie dyskutujcie z kłamliwym, leniwym pajacem od forumowego marketingu.

Lata matoł po forach i wkleja swoje reklamy na forumbudowlanym nazywa się langdon

Lata matoł po forach i wkleja swoje reklamy na forumbudowlanym nazywa się langdon

wiem o tym , ja tylko staram się pisać jak jest naprawdę, żeby kogoś nie wsadził na minę.

Ten ktoś nie podejmie dyskusji, bo sam nie wie o czym pisze.

Chciał dobrze a otworzył puszkę Pandory :D Sztywniak już się rozkręca na swoim blogu :) http://www.inteligentnydom.lic.pl/dzien-z-zycia-z-fibaro-nigdy-nie-jest-nudno/

Sztywniak dobrze mówi. Poleganie na tym systemie jest ryzykowne. W ciągu tego miesiąca, miałem:

- zapalane światła w firmie w nocy, bo nie widział uzbrojenia alarmu mimo że pokazuje działający moduł,

- po trzech miesiącach naprawiono PUSHE na iOS, tyle że teraz przychodzą zdublowane,

- jeden z termostatów rozkręcił się na maksa, w systemie widoczny, a bateria zrobiła "kaput",

- restarty, bo domofony VoIP nie mogły podłączyć się do centralki.

Gdyby ten system działał, to byłby jednym z fajniejszych na rynku, bo ma wiele zalet, których niestety nie można być pewnym.