Arek99 22.06.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 jeśli nie dajecie miedzi, to jaki plastik, jakiej firmy dajecie na c.o. i wodę? Tylko nie piszcie o wyższości miedzi na resztą, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 22.06.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Polecam Hepworth, mam i jestem zadowolony, ewentualna przeróbka 5 min roborty i po bulu.Podobno instalacje klejone nie zdają próby czasu, więc albo zgrzewane albo tak jak Hewpworth lub Wavin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 22.06.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Powiem tak: ze względu na cene i łatwość obróbki (klejenie)- Polipropylen. Ze względu na modę i marketing Hepwortha - polibutylen. Ze względu na trwałość: PEX-AL. Dowiedziono, że instalacja z Polibutylenu starzeje sie lawinowo, ta z PP - umiarkowanie, zaś ta z Pexalu - prawie wcale - chodzi tu o zmiane parametrów wytrzymałościowych po 10-15-25 latach. No i poza tym w pexalu jest najmniejsze ryzyko rozwoju szkodliwej flory bakteryjnej. Zobacz strone firmy Kolmex.pl, albo Kolmex.com (nie pamietam, ale tam jest masa artykułów i wykres obrazujący starzenie różnych materiałów). Ale przy założeniu, że raz na 25 lat robisz remont kapitalny, z wymiana kotła i wyrywaniem instalacji - to instalując teraz pexal - przeplacisz. Ja nawet myśle, że wytrzymałbyś z ocynkowaną instalacją, zrobioną samodzielnie przy uzyciu "francuza", konopii i złączek - tylko gwintownice pożycz. Zatem: spośród plastików PP najtaniej i najprościej. Ja mam pexal i żałuję kosztów poniesionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 22.06.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 hepworth jest b. dobry jeżeli się wykonuję instalacje samodzielnie, jest prosty, nie wymaga narzędzi, podobno jak pisza sprawdzony. Jednak jest to system dla entuzjastów-amatorów a nie dla instalatorów - proponujących mi w tym systemie instalatorów popędziłem z oczywistych, jak mi się wydaje względów. Wybrałem system plastik wydający się bardzo solidny i sprawdzony ale stosunkowo mało popularny , nie będę pisał jaki bo naprawdę nie wiem jak sie sprawdzi-jestem przed instalacją (napiszę tylko że bez oringów), powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 22.06.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Byle nie klejony. "Dowiedziono", że są z nim największe problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 22.06.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Konkluzja: Czyli dalej nic pewnego o plastikach nie wiemy. Proponuję miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 23.06.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Do CO dałem PEX-AL-PEX - bo łatwo formowalne- nie trzeba łąćzyć pod posadzką, prowadziłem od rozdzielacza do grzejnika.DO wody użytkowej BORYSZEW, odpowiedni do wody ciepłej i odpowiedni do wody zimnej - zgrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 26.08.2004 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 a dlaczego nie miedź? co z nią w/g ciebie nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 26.08.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 ... zaś ta z Pexalu - prawie wcale - chodzi tu o zmiane parametrów wytrzymałościowych po 10-15-25 latach. ciekawe jak to sprawdzono i "udowodniono"?...przecież to technologia stosunkowo młoda...zastanawiające....pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts