Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jeśli nie miedź to jaki plastik na inst. c.o. i wod.

Recommended Posts

Powiem tak: ze względu na cene i łatwość obróbki (klejenie)- Polipropylen. Ze względu na modę i marketing Hepwortha - polibutylen. Ze względu na trwałość: PEX-AL. Dowiedziono, że instalacja z Polibutylenu starzeje sie lawinowo, ta z PP - umiarkowanie, zaś ta z Pexalu - prawie wcale - chodzi tu o zmiane parametrów wytrzymałościowych po 10-15-25 latach. No i poza tym w pexalu jest najmniejsze ryzyko rozwoju szkodliwej flory bakteryjnej. Zobacz strone firmy Kolmex.pl, albo Kolmex.com (nie pamietam, ale tam jest masa artykułów i wykres obrazujący starzenie różnych materiałów). Ale przy założeniu, że raz na 25 lat robisz remont kapitalny, z wymiana kotła i wyrywaniem instalacji - to instalując teraz pexal - przeplacisz. Ja nawet myśle, że wytrzymałbyś z ocynkowaną instalacją, zrobioną samodzielnie przy uzyciu "francuza", konopii i złączek - tylko gwintownice pożycz. Zatem: spośród plastików PP najtaniej i najprościej. Ja mam pexal i żałuję kosztów poniesionych.

hepworth jest b. dobry jeżeli się wykonuję instalacje samodzielnie, jest prosty, nie wymaga narzędzi, podobno jak pisza sprawdzony. Jednak jest to system dla entuzjastów-amatorów a nie dla instalatorów - proponujących mi w tym systemie instalatorów popędziłem z oczywistych, jak mi się wydaje względów. Wybrałem system plastik wydający się bardzo solidny i sprawdzony ale stosunkowo mało popularny , nie będę pisał jaki bo naprawdę nie wiem jak sie sprawdzi-jestem przed instalacją (napiszę tylko że bez oringów), powodzenia

• 2 months później...