Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary i podparcie dla nich czy wystarcające

Recommended Posts

Witam w moim projekcie oryginalnie zaprojektowany był strop lany lecz zrezygnowałem z niego gdyż buduję parterówkę i po co pakować kupe kasy w lany strop skoro niczego poza strychem by tam nie było. Zaprojektowano mi wiązary ze strychem w dość dobrej cenie lecz trzeba zastosować ich podparcie. Projektant wiązarów zaproponował HEB200 jeden o długości 10.8m i drugi 5,8m jak widać na dołączonym zdjęciu. Problem polega na tym że projektant wiązarów nie da mi projektu zastępczego uwzględniającego te HEBY tylko konstruktor musi mi się pod tym podpisać a on podczas rozmowy telefonicznej nie był zbytnio entuzjastycznie nastawiony na zastosowanie HEBÓW. Dla mnie wydaje się to dobrym rozwiązaniem gdyż sufit ma mieć 290cm opuszczając go o 20cm aby zakryć HEBY mogę wcisnąć tam ocieplenie oraz rozprowadzenie wentylacji mechanicznej . Problem pozostaje w tym czy takie HEBY wystarczą jako podparcie? Czy rozpiętość tego długiego HEBA bez podparcia coś ponad 7m bez podparcia to nie za dużo ?

1.jpgstrych.jpg

u mnie w projekcie mam strop drewniany, i do podparcia dachu wrysiwany heb180, dlugosc ma 6m. opiera sie na nim caly dach. ciesla mowil ze wg jego doswiadczenia to i tak jest sporo przewymiarowany ale nic nie zmienialem. jakbys zobaczyl na zywo heb 200 to na oko laika.bhs wiedzial ze na pewno wystarczy