Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

renowacja i wentylacja fundamentów

Rabin

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciałem podpytać Was o opinie i radę. Mianowicie chcę przeprowadzić remont fundamentów. Dom z XIX w., bez piwnicy, ceglane fundamenty na gł. 1,2 m, grunt średnio zwięzły, woda gruntowa na ok 1,7-2.0 m., w murach izolacja pozioma w miarę dobrym stanie (chyba "dobrym"). Problemem jest to, że przez lata ziemi wokół domu przybyło (róznego typu gruz i inny syf), i teraz izolacja pozioma ścian zewnętrznych jest równo lub nieco poniżej poziomu gruntu. Chcę wywieźć nieco ziemi, aby izolacja była ok 20 cm powyżej gruntu. Następnie odsłonić fundamenty, oczyścić, osuszyć, uzupełnić ubytki, na to szczery tynk betonowy 1:1 lub 1:2. I na to folia kubełkowa. Pytanie: czy lepikować fundamenty? Bo tak sobie myślę, że ceglane fundamenty ciągną kapilarnie wodę, izolacja pozioma może nieco jej wypuszczać powyżej (izolacja jest stara). Jak zalepikuję fundamenty to zamknę wilgoć w fundamencie i pociągnie mi wyżej, a jak dam kubełki bez lepiku, to zawsze coś osuszę fundamenty, bo między kubełkami będzie powietrze. Czy dawać steropian na fundamenty i odwodnienie opaskowe? Wykop zamierzam zakopać gruntem rodzimym, a ostatnie 0,5 m żwirem lub piaskiem.

Proszę o radę czy takie postępowanie ma sens lub o inne pomysły.

Budynek nie jest wpisany do rejestru zabytków. Napisałem osuszanie, ale w zasadzie chodziło mi o odseparowanie fundamentów od źródła wilgoci, jakim jest grunt rodzimy. Myślę, że jak przy fundamencie zostawić szparę (na wysokość kubełków, czyli ok 2 cm) to mur nie będzie tak narażony na wilgoć. Chyba, że się mylę.

To dobrze, warto zawsze zapytać, co by się jakiś uriad nie przyczepił.

Oczywiście sprawę załatwisz wilgoci od gruntu, na powierzchni bocznej fundamentu.

Fundament lubi i zawsze chce podciągać kapilarnie wodę z jego podstawy, niczym drzewo korzeniami wodę.

Pozornie fundament będzie "suchy" nie mniej woda zaciągana kapilarnie niesie ze sobą "sole"

różne różniste sole, jak wiadomo do czasu ich "związania" z wodą są nieszkodliwe.

Jak wiadomo, sól lubi i chce się krystalizować, a siła z jaką to robi jest w stanie rozsadzić podłą stal.

~240MPa takie naprężenia wywołuje krystalizacja jednej z soli obecnej w wodzie.

Teraz Ty odsłaniając, jak by susząc i nie susząc, ponieważ osuszeniu ulegnie tylko warstewka zewnętrzna.

Szczególnie od strony południowej, np od promieniowania słonecznego, suchy materiał ma większy opór dyfuzyjny i spowolni

osuszanie, ale żeby ten proces się w pełni zakończył, potrzeba by było odciąć od pociągania wody.

Inaczej ciągle będzie napływać świeża, ze świeżą solą = degradacja muru.

To dobrze, warto zawsze zapytać, co by się jakiś uriad nie przyczepił.

Oczywiście sprawę załatwisz wilgoci od gruntu, na powierzchni bocznej fundamentu.

Fundament lubi i zawsze chce podciągać kapilarnie wodę z jego podstawy, niczym drzewo korzeniami wodę.

Pozornie fundament będzie "suchy" nie mniej woda zaciągana kapilarnie niesie ze sobą "sole"

różne różniste sole, jak wiadomo do czasu ich "związania" z wodą są nieszkodliwe.

Jak wiadomo, sól lubi i chce się krystalizować, a siła z jaką to robi jest w stanie rozsadzić podłą stal.

~240MPa takie naprężenia wywołuje krystalizacja jednej z soli obecnej w wodzie.

Teraz Ty odsłaniając, jak by susząc i nie susząc, ponieważ osuszeniu ulegnie tylko warstewka zewnętrzna.

Szczególnie od strony południowej, np od promieniowania słonecznego, suchy materiał ma większy opór dyfuzyjny i spowolni

osuszanie, ale żeby ten proces się w pełni zakończył, potrzeba by było odciąć od pociągania wody.

Inaczej ciągle będzie napływać świeża, ze świeżą solą = degradacja muru.

No właśnie, ale jak odciąć fundament od podciągania wody?

Nie odcinaj fundamentów od podciągania wody. To bez sensu i koszty chore - bo albo będziesz musiał wykonać spec injekcje, jest to wykonalne na to firm jest multum... algbo izolację poziomą a potem pionową ścian. Spróbuj zrobić inaczej. Odkop to wszystko zobacz w jakim stanie jest fuga między cegłą i jaka jest to cegła nasiąkliwa czy nie. Fuga powinna być albo wapienna i sądząc po wieku taka, jeśli będzie mimo to mocna to będzie modyfikowana w kierunku niskiej nasiąkliwości. Jeśli tak to dobrze.

Jak odsłonisz ściany i będą na nich resztki tynku i w miarę suche powyżej pewnej - stosunkowo niewielkiej wysokości, to daj tynk o dużej dyfuzyjności - pomoże on sprawić, że wilgoć nie będzie szła wysoko. Tak dawno rozwiązywali te problemy, do tego drenaż i porządne odwodnienia wokół budynku. Dawniej załątwiano to różnymi ciekawymi patentami na bazie m.in. wapna które miały za zadanie związanie młaki i odciągnięcie wody poza budynek

Nie odcinaj fundamentów od podciągania wody. To bez sensu i koszty chore - bo albo będziesz musiał wykonać spec injekcje, jest to wykonalne na to firm jest multum... algbo izolację poziomą a potem pionową ścian. Spróbuj zrobić inaczej. Odkop to wszystko zobacz w jakim stanie jest fuga między cegłą i jaka jest to cegła nasiąkliwa czy nie. Fuga powinna być albo wapienna i sądząc po wieku taka, jeśli będzie mimo to mocna to będzie modyfikowana w kierunku niskiej nasiąkliwości. Jeśli tak to dobrze.

Jak odsłonisz ściany i będą na nich resztki tynku i w miarę suche powyżej pewnej - stosunkowo niewielkiej wysokości, to daj tynk o dużej dyfuzyjności - pomoże on sprawić, że wilgoć nie będzie szła wysoko. Tak dawno rozwiązywali te problemy, do tego drenaż i porządne odwodnienia wokół budynku. Dawniej załątwiano to różnymi ciekawymi patentami na bazie m.in. wapna które miały za zadanie związanie młaki i odciągnięcie wody poza budynek[/QUOT

Ok. Rozumiem

Ale co polecacie jako tynk o dużej dyfuzyjności? Jakiegoś konkretnego producenta czy konkretny przepis? No i czy dawać styropian na fundament czy nie. Jeśli tak, to czy nie zamknie wody w murze, jeśli nie, to czy mróz nie pouszkadza fundamentów.

Dzięki za dotychczasowe porady

Styropian? Broń cię panie Boże Wszechmogący, wszyscy święci i inny bogowie na niebie. Dam ci taki tynk tylko sprawdzę co i jak. Zasadniczo może to być cementowo - wapienny albo wapienno - cementowy. To już detal. Sprawdź w jakim stanie jest ściana, tynk i cegła.

Jak grube masz ściany? Jeśli powyżej pół metra, a pewnie takowe są to szanse na przemarznięcie raczej żadne, dodatkowo jeśli potem ładnie to osłonisz od zewnątrz zgodnie z zasadami sztuki....

Jak grube masz ściany? Jeśli powyżej pół metra, a pewnie takowe są to szanse na przemarznięcie raczej żadne, dodatkowo jeśli potem ładnie to osłonisz od zewnątrz zgodnie z zasadami sztuki....
sprawa jest taka, zjawiska takiego jak "przemarzanie" nie ma, wnikanie zimna też nie ma.

Po wsze czasy będę powtarzał, ciepło z ceglanego domu zasuwa lotem błyskawicy. U 50cm ceglanej ściany wynosi 1,257 W/m2K

co jest gorsze niż pakiet 2 szybowe z powłoką i argonem. Na obecną wiedzę ściana tak owa jest sitem.

Ciepło nie jest w stanie zagościć nawet na chwilę w takiej ścianie, przez co w silne mrozy temp takiej ściany spada bardzo mocno, stąd pozorny efekt

"wchodzenia" zimna. oczywiście totalnie sprzeczne z podstawami podstaw fizyki i logiki

Ściany mają po 70 cm i faktycznie przy "chłodnych " temperaturach. Są zimne, w mroźne dni lodowate. W domu, mimo gorących cały czas grzejnikach i 70 st. na piecu ciężko utrzymać 20 st. Problemem, jest to, że po wygaśnięciu w piecu, temperatura w pokojach zaraz leci na łeb na szyję. Zero kumulacji ciepła.

I jeszcze mam pytanie. Jak radzicie, jakimi odcinkami odsłaniać fundamenty? Dom ma 12x18 m, strop drewniany bez wieńców, więc ścian nic z góry nie trzyma. Po środku dłuższych boków są dostawione ganki. No i czy wobec tego ocieplać ściany (styropianem lub wełną) powyżej gruntu?

Pozdrawiam.

Powyżej gruntu ładujesz 20cm izolacji i po sprawie, bez żadnych pustek powietrznych, bo to dopiero = problem.

Nie może tam pod izolacją zupełnie pojawiać się zimne powietrze= brak izolacji.

1.jpg stan ustalony -30 na zewnątrz pod izolacją +11,4 st :jawdrop: to w pomieszczeniach może być

ile ? 60% wilgotności .. która będzie ładować ścianę .. tyle że przy np WM = 40% i problem nie istnieje.

Zresztą o czym my mówimy, https://www.youtube.com/watch?v=3idRlbtI8IE

jak widać przy izolacji ściany gdzie wilg początkowa wynosiła 400 L w /m3 materiału .. proszę zobaczyć co dzieje się pod tynkiem przy wełnie.

Jak widać przy EPS'sie mur też ulega wysychaniu, i co najważniejsze izolacja działa od razu.

Przy wełnie mur szybciej dojdzie, ale izolacji nie będzie 3-4 lata co najmniej, ponieważ wełna będzie regularnie zalana wodą po kondensacji ..

pod tynkiem będzie istna niagara, czego brak jest przy EPS"sie ..

nie widać skoku zawilgocenia. To jest jeden z najpoważniejszych mitów, który szkodzi w podejmowaniu skutecznej izolacji w starych budynkach.

2.jpg proszę zobaczyć temp między warstwami .. pod pozycją 3 ..:jawdrop: 17,06 st przy -30 ..

czyli całe 70cm muru jest wygrzane i trzyma temp !! nie ma szans aby rozładować tak potężny bufor, tak samo w lecie ciężko upałem przegrzać dom.

przy +17 st naprawdę musiała by być sauna pod izolacją .. aby jakieś coś tam się robiło ..

Zresztą nigdy tak zimno tam nie będzie ! ponieważ te -30 musiały by trwać i trwać .. tzw stan ustalony.

na filmie jest stan nie ustalony, program wylicza wartości izolacji w raz za wilgoceniem ..

Ja bym się nie obawiał dać styro - tylko jeśli ten budynek ma 200 lat, to dla mnie brak sensownej izolacji poziomej na samym dole jest cholernym problemem. Bo to dołem będzie podciągana wilgoć, i dlatego chciałbym jej umożliwić wyjście z muru tak nisko i tak łatwo jak się da. Tak zupełnie przy okazji jeżeli by się dało, to bym żadnych tynków nie dawał tylko odczyścił cegłę i niech schnie.

Wełna - problem cholerny i mus być komuś to umieć zrobić, i to nie do ściany - bo ta jest wilgotna. Jeżeli miałby być EPS na ścianie zewnętrznej - to mur musi być suchy, a to oznacza że muszą być zrobione odpowiednie warunki by poniżej poziomu ziemi był zrobiony realny drenaż by wilgoć w tym nie siedziała, bo będzie problem z wilgocią w ścianie. A gdyby jeszcze w piwnicy puścić po prostu rurki z ciepłą wodą, by zanim ściana powyyżej obeschnie była deczko wyższa temperatura i wyciągało wilgoć? Cały czas zastanawiam się w jakim stanie jest ta cegła...

Witam. Cegła jest w stanie "Dobrym" jak na wiek budynku, tzn cała, przynajmniej poniżej gruntu. Na styku grunt/powietrze lasuje się na ok 15-20 cm.Są jednak miejsca, szczególnie te od strony północnej i tam gdzie nie było rynien, gdzie cegła się lasuje na jakieś 20 cm wgłąb. Jedno naroże budynku, to najbardziej "skorodowane" praktycznie wisi w powietrzu na 0,5 m w każdą stronę, ale zamierzam je podmurować bloczkami fundamentowymi. Jakie odcinki ścian (fundamentów) odsłaniać, by było bezpiecznie?

Najpierw zmień cegłę tą "zlasowaną" i pokruszoną. Nie zdziwię się jeśli ktoś już coś próbował robić. Jak to zrobisz to delikatnie kawałek po kawałku odsłaniaj fundamenty i zobacz czy są nie zniszczone, etc. Jaka jest wilgotność wokół. Potem właściwy drenaż jak coś się będzie działo. Musisz tak bardzo wyeliminować wilgoć jak tylko się da. Pytanie jeszcze w jakim stanie jest fuga między cegłami i czy jest ona cementowa, wapienna czy jakiś miszung cementu i wapna.

Ja bym się nie obawiał dać styro - tylko jeśli ten budynek ma 200 lat, to dla mnie brak sensownej izolacji poziomej na samym dole jest cholernym problemem. Bo to dołem będzie podciągana wilgoć, i dlatego chciałbym jej umożliwić wyjście z muru tak nisko i tak łatwo jak się da. Tak zupełnie przy okazji jeżeli by się dało, to bym żadnych tynków nie dawał tylko odczyścił cegłę i niech schnie.

Wełna - problem cholerny i mus być komuś to umieć zrobić, i to nie do ściany - bo ta jest wilgotna. Jeżeli miałby być EPS na ścianie zewnętrznej - to mur musi być suchy, a to oznacza że muszą być zrobione odpowiednie warunki by poniżej poziomu ziemi był zrobiony realny drenaż by wilgoć w tym nie siedziała, bo będzie problem z wilgocią w ścianie. A gdyby jeszcze w piwnicy puścić po prostu rurki z ciepłą wodą, by zanim ściana powyyżej obeschnie była deczko wyższa temperatura i wyciągało wilgoć? Cały czas zastanawiam się w jakim stanie jest ta cegła...

A i z tymi rurkami w piwnicy to nie da rady - brak piwnicy pod całym budynkiem. Podłoga na gruncie.

Przy robotach ziemnych nie można dopuścić tylko do jednej rzeczy- podkopania poniżej posadowienia fundamentów.

Zawsze potrzeba te 30cm zostawić do spodu posadowienia, chodzi o wymywanie w czasie deszczy, choć powinno się wykop zakryć plandeką.

I w tedy odcinkami wypada podbić fundament, po 70cm totalnie asekuracyjny odcinek pod fundamentem, nowy i tak co 5m kolejny ..na przemian.

W tedy jesteśmy w 100% pewni odcięcia wody zaciąganej kapilarnie przez materiał. Niczym korzenie drzewa soki wyciągają.

Wiem że to upierdliwa robota, nie mniej beton raz zrobiony będzie służył par pra pra wnuką i dalej.

Byle by nie robić jajcarnii, była historia tu na forum, z mojej okolicy- nie wiem jak się skończyła, ale mam nadzieję że dobrze.

Choć włos na głowie się jeżył.

A jakie odcinki fundamentów można odsłaniać, chodzi mi o budynek bez wieńca i o odsłanianie fundamentów tylko do izolacji pionowej, czyli na ok 1 m głębokości? Chodzi o przypadek bez podbijania fundamentów. Rozumiem, że te 70 cm należy podlać betonem pod fundament? Czy wtedy należy dawać jakąś izolację, czy sam beton jest już izolacją?