imrahil 07.03.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 to taki paradoks. w małym domu i/lub bardzo dobrze izolowanym domu pompa się nie opłaca. przy dużym czy starym kiepsko ocieplonym domu pompa się niby opłaca, ale koszt inwestycji jest ogromny, stąd zwykle wygrywa węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 07.03.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Im większy dom tym bardzie opłacalna pompa ciepła. W małym domu ,mała oszczędność .W dużym duża oszczędność. Nieprawda, w dużym domy najlepiej wychodzi węgiel, ponieważ odpowiednio dobrany piec pracuje na wyższej sprawności, w małym dobrze izolowanym domu różnica jest mniejsza, ponieważ nie ma piecy o mocy poniżej 10 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 07.03.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Niedawno zainteresowała mnie opcja pompy ciepła, głównie ze względu na dofinansowania 40% w łodzkiem Możesz coś więcej napisać o dofinansowaniu pomp w łódzkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nieprawda, w dużym domy najlepiej wychodzi węgiel, ponieważ odpowiednio dobrany piec pracuje na wyższej sprawności, w małym dobrze izolowanym domu różnica jest mniejsza, ponieważ nie ma piecy o mocy poniżej 10 kw Najlepiej duży "piec " pracuje w elektrowni .To jest odpowiednia wielkość. Może policz koszt eksploatacji dla budynku 20 kW i 5 kW .I podaj koszty budowy kotłowni i PC .Wszystko wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 to taki paradoks. w małym domu i/lub bardzo dobrze izolowanym domu pompa się nie opłaca. przy dużym czy starym kiepsko ocieplonym domu pompa się niby opłaca, ale koszt inwestycji jest ogromny, stąd zwykle wygrywa węgiel. To takie gdybanki wyssane z palca umazanego w węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.03.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nieprawda, w dużym domy najlepiej wychodzi węgiel, ponieważ odpowiednio dobrany piec pracuje na wyższej sprawności, w małym dobrze izolowanym domu różnica jest mniejsza, ponieważ nie ma piecy o mocy poniżej 10 kw Czy możesz to uzasadnić na podstawie przykładu,że w dużym domu węgiel wychodzi najlepiej ? Bo wg mnie piszesz bzdury i datego chcialbym znac uzasadnienie i zobaczymy czarno na białym. Jako przykład weź np. dom 300m2 budowany dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.03.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nieprawda, w dużym domy najlepiej wychodzi węgiel, ponieważ odpowiednio dobrany piec pracuje na wyższej sprawności, w małym dobrze izolowanym domu różnica jest mniejsza, ponieważ nie ma piecy o mocy poniżej 10 kw Mój dom ma 190m2, czyli zaliczyć go można do średnich. Wcześniej ogrzewany był kotłem na ekogroszek, czyli węglem i wychodziło mnie to 2x drożej, że upierdliwości i roboty własnej nie wspomnę. A co do podważania mojej wiarygodności i zarzucaniu mi "interesowności" to w takich przypadkach zawsze zapraszam do siebie. Można podjechać, porozmawiać i samemu ocenić, a przy okazji zobaczyć i dotknąć pompę ciepła, bo większość forumowych mitomanów takiego urządzenia na oczy nie widziała, a wszystkie forumowe "mądrości" i gusła najczęściej biorą się z niewiedzy i zazdrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 To takie gdybanki wyssane z palca umazanego w węglu. ja tam węglem nie palę i jestem przeciwnikiem węgla w nowych domach Czy możesz to uzasadnić na podstawie przykładu,że w dużym domu węgiel wychodzi najlepiej ? Bo wg mnie piszesz bzdury i datego chcialbym znac uzasadnienie i zobaczymy czarno na białym. Jako przykład weź np. dom 300m2 budowany dzisiaj. tak na chłopski rozum 1 m2 dużego domu zwykle jest tańszy niż 1 m2 małego domu. a już w ogóle 1 m2 dużego kiepsko ocieplonego kontra 1 m2 małego dobrze ocieplonego. zatem kotłownia to już nie taki wydatek. obciążenie cieplne dużego domu jest sporo większe, a każdy 1 kW pompy kosztuje. przy kotłach nie ma takiej różnicy, czyli kocioł dla domu 120 m2 ciepłego domu (pomijam fakt, że zapewne nie ma odpowiedniego kotła dla takiego domu) a kocioł dla domu kiepsko ocieplonego 300 m2 to przykładowo 2 tys. zł różnicy ale uważam, że jeśli kogoś stać na dom 300 m2, to na pewno stać go na czyste ogrzewanie, a nie śmieciucha czy groszek. problem w tym, że zwykle budujący nowe domy tak nie uważają, co często jest wynikiem niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) 300 m2 to około 10 kW Ilość energii na sezon to powiedzmy 24000 kWh czyli dla PC cop 3 to 8000kWh po 50gr co daje 4000 zł za sezon. niech ktoś policzy koszt węgla dla 24000 kWh ja nie znam prawdziwej kaloryczności węgla i jego aktualnej ceny .Teraz JSW sprzedaje za pół ceny. Koszt PC to 32000 zł do kosztu kotłowni trzeba dodać pomieszczenie i komin Edytowane 7 Marca 2015 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 mam trochę danych do węgla policzę optymistycznie dla 8 kWh / kgi sprawność kotła 80 % dla 24000 kWh na sezon wychodzi 3000 kg i po uwzględnieniu sprawności 3750 kg . Wypatrzyłem ceny od 300 do 800 zł za tonę .dla 700 zł /tonę daje to jakieś 2800 zł .Dla PC wyszło 4000 zł.nie liczyłem co będzie w lecie z grzaniem wody.Z moich doświadczeń dla PC wychodzi 50 zł na cwu miesięcznie.Przyjęta sprawność kotła to chyba górna wartość ideału.Ja spodziewam się raczej 60% , a to da koszt ogrzewania 5000 zł.czyli drożej niż PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 ja tam węglem nie palę i jestem przeciwnikiem węgla w nowych domach . POPIERAM - mam rekuperator .A rekuperator i sąsiad z "węglówką" to trudny przypadek:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 07.03.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Ja mam 300m2 i rachunki roczne za co i cwu to raczej 1500 - 2000zł a nie 4000zł. Pewnie to dlatego, że 1kwh wychodzi ok.30-35 gr a COP 4. Oczywiście to przy pompie powietrznej bo dla gruntowej rachunki powinny być mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Pewnie masz inaczej zaizolowane 300 m2 .Ja chciałem porównać PC i węgiel , a nie Twoje 300 mw2 z innym przypadkowym 300 m2 A jak Tobie wyszło te 30 gr za kWh.Jaki dostawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 08.03.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Mój dom ma 190m2, czyli zaliczyć go można do średnich. Wcześniej ogrzewany był kotłem na ekogroszek, czyli węglem i wychodziło mnie to 2x drożej, że upierdliwości i roboty własnej nie wspomnę. A co do podważania mojej wiarygodności i zarzucaniu mi "interesowności" to w takich przypadkach zawsze zapraszam do siebie. Można podjechać, porozmawiać i samemu ocenić, a przy okazji zobaczyć i dotknąć pompę ciepła, bo większość forumowych mitomanów takiego urządzenia na oczy nie widziała, a wszystkie forumowe "mądrości" i gusła najczęściej biorą się z niewiedzy i zazdrości. Popieram. Kiedyś zdarzyło mi się, że inwestor nie chciał podłogówki ponieważ "nie wyobrażał" sobie jak można chodzić po GORĄCEJ podłodze. Dopiero jak zobaczył i stanął na takiej podłodze to się zdziwił "D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.03.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Czy możesz to uzasadnić na podstawie przykładu,że w dużym domu węgiel wychodzi najlepiej ?. Przewaga kotłów węglowych jest taka, że w kotle węglowym można palić śmieciami, mułem czy jakimkolwiek innym syfem, a w pc nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam wszystkich potrzebował bym pomocy mam powietrzną pompe ciepła tcap 9 panasonic za prąd dostałem łącznie od października do lutego 2300 zł i nie wiem czym to jest spowodowane ale mam obawy co do podłóg wszystko w panelach oprócz łazienki kuchni i przedpokoju dom ma użytkowej 90 m2 ale czuć wyraźnie po nocy temperaturę na kafelkach i nic wyraźnie odczuwalne go na panelach w domu jest problem nagrzac do 20 stopni juz mnie pomału szlak trafia a może podłogi wymienić bo miało być tanio a boje się już rachunków za prąd w domu wszędzie podlogowki ocieplenie 15 cm styropianu proszę o jakieś podpowiedzi lub porady bo już w kominku dogrzewam jak jest zimno dziękuję za jakieś podpowiedzi pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 I nie jestem żadnym naciągaczem jak by co też zapraszam mogę zademonstrować jak grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam wszystkich potrzebował bym pomocy mam powietrzną pompe ciepła tcap 9 panasonic za prąd dostałem łącznie od października do lutego 2300 zł i nie wiem czym to jest spowodowane ale mam obawy co do podłóg wszystko w panelach oprócz łazienki kuchni i przedpokoju dom ma użytkowej 90 m2 ale czuć wyraźnie po nocy temperaturę na kafelkach i nic wyraźnie odczuwalne go na panelach w domu jest problem nagrzac do 20 stopni juz mnie pomału szlak trafia a może podłogi wymienić bo miało być tanio a boje się już rachunków za prąd w domu wszędzie podlogowki ocieplenie 15 cm styropianu proszę o jakieś podpowiedzi lub porady bo już w kominku dogrzewam jak jest zimno dziękuję za jakieś podpowiedzi pozdrawiam. a jakie zagęszczenie rurek? jaka długość obwodów? jaka izolacja pod podłogą, jaka na stropie? jakie obciążenie cieplne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 400m rurek na 80 m2 co 15 cm pod podłogą w sumie 15 cm styropianu na stropie teriwa i regipsy jest to roczny dom mieszkam od kwietnia projekt Dom w nerinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Nie wiem czy te panele z tym podkładem nie zatrzymują ciepła bo już i tak w podkładzie oczka robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts