oberwatorPC 08.03.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 400m rurek na 80 m2 co 15 cm pod podłogą w sumie 15 cm styropianu na stropie teriwa i regipsy jest to roczny dom mieszkam od kwietnia projekt Dom w nerinach. To już masz odpowiedź na taki metraż powinieneś mieć około 600m rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.03.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Moze pompa wchodzi w tryb ochronny i wlacza grzalki? Bylo tu gdzies na forum, ze sterownik przy niskiej temp. powrotu wlaczal grzalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Dzięki za odpowiedzi ale rurki tak wyliczyła firma a woda na powrocie ma 36 stopni bez grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 czyli podłogówka schrzaniona (tzn. nie nadaje się pod PC) 36*C to powinno być na zasilaniu (a nie powrocie) przy większych mrozach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 to co podłogówkę mam złe zrobiona czy co bo nie wiem już co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.03.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 400m rurek na 80 m2 co 15 cm pod podłogą w sumie 15 cm styropianu na stropie teriwa i regipsy jest to roczny dom mieszkam od kwietnia projekt Dom w nerinach. Niestety, ale wszystko masz po trosze "nie tak" i to najprawdopodobniej jest przyczyną wysokich rachunków. Po pierwsze mega za mocna pompa - T-Cap 9kW na 90m2 to bardzo zły wybór. Po drugie za małe zagęszczenie rurek. U mnie jest 480m na 80m2 i to już jest sporo za mało, więc muszę grzać wyżej niż inni, Ty musisz grzać jeszcze wyżej. Im większa temp zasilania tym wyższe rachunki, do tego dodaj pierwszy sezon, za mocna pompa i masz odpowiedź. Okładzina podłóg nie ponosi tutaj winy:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 To znaczy że już nic nie mogę z tym zrobić czy musiałbym skuć podłogę czy co mógłbym teraz z tym wszystkim zrobić poprosiłbym o jakaś realną dobrą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Okładzina podłóg nie ponosi tutaj winy:no: jakąś tam ponosi, przynajmniej u mnie w projekcie w narożnych pomieszczeniach miałem rozstaw 15 cm dla kafelek, 10 cm dla paneli. ogólnie w takim małym domu, i to parterowym, obciążenie cieplne każdego pomieszczenia na 1 m2 jest spore. wg mnie tam śmiało można założyć wszędzie rozstaw 10 cm, a firma zrobiła 15 cm. To znaczy że już nic nie mogę z tym zrobić czy musiałbym skuć podłogę czy co mógłbym teraz z tym wszystkim zrobić poprosiłbym o jakaś realną dobrą radę. próbowałeś reklamować to w firmie, która Ci to wykonywała? rozumiem, że robili całość instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 08.03.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Robił to inny wykonawca i co teraz można z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.03.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Nic nie zrobisz. Gdyby robił to jeden wykonawca od początku pod pompę ciepła to byłoby inaczej. A tak sąsiad hydraulik jedzie z podłogówką oszczędnie pod piec węglowy jak 30C nie da rady to 40C da radę. Możesz się podratować klimakonwektorami ale duże koszty niestety około 1500 zł pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 08.03.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 No dobra to czym grzać? Czytam i czytam i wcale mądrzejszy nie jestem.Dom 120m2 energooszczędny.Chciałbym kablami elektrycznymi ale się nieco boję. Może jednak wodna podłogówka i gazem lub pompą powietrze-woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 No dobra to czym grzać? Czytam i czytam i wcale mądrzejszy nie jestem. Dom 120m2 energooszczędny. Chciałbym kablami elektrycznymi ale się nieco boję. Może jednak wodna podłogówka i gazem lub pompą powietrze-woda? Gaz jest drogi jeśli chodzi o inwestycje i eksploatacje,jesli zużycie cwu będzie na znosnym poziomie a nie boisz się prądu grzej wodną podlogowke prądem,dom będzie miał niskie obciążenie cieplne to i pompa ciepła też nie będzie droga a najtańsza w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.03.2015 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Potwierdzam - gaz jest drogi inwestycyjnie. Tzn. cena przyłącza niemała. Potrzebny projekt, wykonawca z uprawnieniami itp.Nie wiem po co dodatkowe przyłącze, dziura w ścianie kotłowni (wentylacja w przypadku ogrzewania gazem) też mi niepotrzebna. Myślałem o kablach, ale nie zamontowałem, bo koszt rurek nie jest aż taki duży. Jeśli dom dobrze ocieplony, to 4-5mb rurek na m2 wystarczy. Czyli powiedzmy 500mb na 120m2 powierzchni.Do tego ze 2 rozdzielacze i jest podłogówka.Podłogówkę wodną też można grzać bezpośrednio prądem - grzałką. Natomiast jak się zaleje kable betonem to nie ma możliwości zamontowania czy to kotła gazowego, czy pompy ciepła. Po prostu na 40 lat, bo taki jest czas eksploatacji wylewki, droga do zmiany jest zamknięta. Jak policzyć, ile w tym czasie będzie kosztować grzanie prądem to wychodzi że jest to najdroższy rodzaj ogrzewania. Nawet w domu pasywnym. Generalnie to uważam, że inwestor bez kalkulatora to nie inwestor. Policz sobie, co ci się kalkuluje. Ja wybrałem tanią pompę ciepła. Zdecydowałem się na tanią PC, żeby zobaczyć, czy faktycznie pompa ciepła jest OK, nie pakować się z dziesiątkami tys. w nieznaną technologię. Jestem zadowolony, bo jest bezobsługowa i bezpieczna. Nie ma dodatkowego abonamentu za gaz, a grzanie wychodzi taniej niż gazem. Nawet taniej niż węglem. Jak chcesz obniżyć koszt inwestycji, to połóż rurki podłogowe i zamontuj grzałkę. W taniej taryfie nie zapłacisz dużo za sezon zimowy oraz CWU latem, a po kilku latach zdecydujesz, co chcesz mieć, gaz czy PC. Tylko że w cenie przyłącza gazowego masz pół pompy ciepła, licząc tylko do granicy działki. Albo nawet całą pompę ciepła. Z kolei gaz też ma pewne zalety - np. nie trzeba zasobnika CWU, bo można wybrać kocioł dwufunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 12.03.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Cena przyłącza to bardzo indywidualna sprawa jak się okazuje.U mnie wyszło 6tys. za komplet czyli sztyca ,instalacja przez ogród (chyba 55mb.) oraz instalacja kuchnia i kotłownia.Trzeba patrzeć też na takie tematy jak hobby ,ja mam takie jak palenie w kozie .Od 1 sierpnia do 28 lutego zużyłem gazu za 1150 zł na co+cwu oraz 4,5 mp buka.Wniosek nie opłaca mi się ani gaz ani pompa ,ale coś trzeba mieć dla wygody ,chyba gaz lepszy bo grzeje całą dobę i bardzo szybko zmienia temperaturę na źądanie .Ale każdy ma inne hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekw80 12.03.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 do maciejzi:jaka to jest ta "tania" pompa ciepła? Obecnie ciągle się zastanawiam czy wybrać ekogroszek czy powietrzną pompe. Gdyby udało się wykonać kotłownię z pompą za ok. 5 tyś więcej niż ekogroszek to bym się nie zastanawiał ale w przypadku gdy za całość mam zapłacić 15 tyś więcej to przy budowaniu na kredyt trzeba liczyć podwójnie. Kiedy mi się to zwróci? Domek 120m2, planowana podłogówka w 100%, zapotrzebowanie ok. 7kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 12.03.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 a ekogroszek kiedykolwiek ci się "zwróci"? ja dostałem wycenę instalacji ekogroszku za 36k całość (piec, kotłownia, komin, podłogówka, grzejniki w łazienkach i garażu) ale pomyślałem sobie że zamiast zapylać z węglem, (gdzieś muszę go trzymać) i popiołem wolałbym coś bezobsługowego przyłącze gazowe u mnie odpadło (nie mam gazu w okolicy nie licząc wysokociśnieniowego rurociągu (koszt wybudowania przepompowni i podłączenia mnie nitką gazu to ponad 150k jak stwierdziła gmina) zdecydowałem się na pompę - i do tego z odwiertami... z kilkunastu ofert jakie dostałem wybrałem jedną i mam ogrzewanie za lekko ponad 40k... czyli niewiele więcej niż przy wycenach na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.03.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 do maciejzi: jaka to jest ta "tania" pompa ciepła? Obecnie ciągle się zastanawiam czy wybrać ekogroszek czy powietrzną pompe. Gdyby udało się wykonać kotłownię z pompą za ok. 5 tyś więcej niż ekogroszek to bym się nie zastanawiał ale w przypadku gdy za całość mam zapłacić 15 tyś więcej to przy budowaniu na kredyt trzeba liczyć podwójnie. Kiedy mi się to zwróci? Domek 120m2, planowana podłogówka w 100%, zapotrzebowanie ok. 7kW. 7kw zapotrzebowania odpowiada pompie gruntowej 7kW albo powietrznej 10-12kW, gdyż moc powietrznych spada przy ujemnych temperaturach. Poszukaj na allegro - ułóż wyniki po cenie. Masz tam pełny przekrój oferty rynkowej. Do gruntowej wybierz kolektor poziomy. Różnica w sprawności jest niewielka, a w cenie znacznie tańszy od odwiertów. Można go nawet samemu zrobić w jeden dzień. Co do powietrznej pompy to instalacja wymaga napełnienia gazem i specjalistycznego sprzętu - z którym poradzi sobie każdy miejscowy chłodnik albo firma instalująca pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 12.03.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 jaką koledzy polecacie PC powietrzna. Chciałem sobie tak w ramach ciekawości zainstalować tanią powietrzna pompę, coś możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Zastanów się nad jedna z dwóch firm: Atlantic lub Panasonic. Nie znam Twoich możliwości finansowych wiec nie wiem czy okażą się dla Ciebie tanie? Najważniejsze, ze są sprawdzone a tu na forum znajdziesz dużo użytkowników owych pomp. Edytowane 12 Marca 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 12.03.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Oprócz ceny poszperałbym jeszcze chociażby w danych katalogowych. W tanich pompach często "tuninguje" się wyniki podając COP np A10/W35 i wychodzi grubo ponad 4 Atlantic myślę, że dobry wybór. Na razie w niektórych regionach kuleje im serwis ale pracują nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts