Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

do maciejzi:

jaka to jest ta "tania" pompa ciepła? Obecnie ciągle się zastanawiam czy wybrać ekogroszek czy powietrzną pompe. Gdyby udało się wykonać kotłownię z pompą za ok. 5 tyś więcej niż ekogroszek to bym się nie zastanawiał ale w przypadku gdy za całość mam zapłacić 15 tyś więcej to przy budowaniu na kredyt trzeba liczyć podwójnie. Kiedy mi się to zwróci?

Domek 120m2, planowana podłogówka w 100%, zapotrzebowanie ok. 7kW.

zakladam ze dla każdego systemu PC, gaz czy ekogroszek zrobisz ogrz podlogowe.

czyli różnica w cenie to kotlownia. Napisz na ile masz teraz wyceny kotlowni ekogroszek z zasobnikiem, pompki, montaz . Komin juz masz?

mi wycenili na 14 tys na gotowo z wkladem kominowym 8,5 mb w tym piec za 7200.

Ja ci pozniej odpisze ile za PC chcieli

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

jaka to jest ta "tania" pompa ciepła? Obecnie ciągle się zastanawiam czy wybrać ekogroszek czy powietrzną pompe. Gdyby udało się wykonać kotłownię z pompą za ok. 5 tyś więcej niż ekogroszek to bym się nie zastanawiał ale w przypadku gdy za całość mam zapłacić 15 tyś więcej to przy budowaniu na kredyt trzeba liczyć podwójnie. Kiedy mi się to zwróci?

Domek 120m2, planowana podłogówka w 100%, zapotrzebowanie ok. 7kW.

Sąsiad,nie świruj batona tylko wypierdziel ekosyf z domu bo nie wypada w dzisiejszych czasach w nowych domach.

Sądzę,że koszt systemu na ekosyf nie tylko nie będzie tańszy ale będzie znacznie droższy od pompki bo to nie tylko kocioł,to kotłownia+komin+kocioł,teraz to zlicz i porównuj.

Tak dużo masz miejsca w tych 120m2,że bez mrugnięcia okiem przeznaczasz kilka ładnych m2 na miejsce stale zasyfione,które będzie traktowane jako "pokój hobby" dla nielicznych czyli na zabawę w palacza kotłowego ?

Ja w swoich 120m2 mam obciązenie cieplne 3,5kW a nie wierzę,że ty będziesz miał 2x większe,no chyba,że stawiasz dom bez okien tylko z zasłonami.

Przy takim obciążeniu jakie mam wybrałbym zwykłą pompkę 7kW lub 9kW i sądzę,że przy mocniejszej koszt być zamknał w 22tys.zł czyli jak widzisz taniej znacznie niż system grzewczy na ekogroszek.

Na Pszczyńskiej,obok TGS masz centrum OZE czy jakoś tak,z tego co pisali tutaj mają tam fajne ceny,idź se tam i pogadaj i ogarnij temat a nie przynoś wstydu tak pięknemu miastu jakim są Gliwice ;)

7kw zapotrzebowania odpowiada pompie gruntowej 7kW albo powietrznej 10-12kW, gdyż moc powietrznych spada przy ujemnych temperaturach.

Jesteś w błędzie lub nie w temacie.

Moja powietrzna ma przy 0st.C 9kW a i przy -15st.C też ma 9kW bo jest czarodziejska ;)

Nie czarodziejska 9kW ma przy 0st.C a przy -15st.C coś koło 7kW.

Także najpierw rozeznaj temat a potem pisz.

Edytowane przez Arturo72

Sąsiad,nie świruj batona tylko wypierdziel ekosyf z domu bo nie wypada w dzisiejszych czasach w nowych domach.

Sądzę,że koszt systemu na ekosyf nie tylko nie będzie tańszy ale będzie znacznie droższy od pompki bo to nie tylko kocioł,to kotłownia+komin+kocioł,teraz to zlicz i porównuj.

Tak dużo masz miejsca w tych 120m2,że bez mrugnięcia okiem przeznaczasz kilka ładnych m2 na miejsce stale zasyfione,które będzie traktowane jako "pokój hobby" dla nielicznych czyli na zabawę w palacza kotłowego ?

Ja w swoich 120m2 mam obciązenie cieplne 3,5kW a nie wierzę,że ty będziesz miał 2x większe,no chyba,że stawiasz dom bez okien tylko z zasłonami.

Przy takim obciążeniu jakie mam wybrałbym zwykłą pompkę 7kW lub 9kW i sądzę,że przy mocniejszej koszt być zamknał w 22tys.zł czyli jak widzisz taniej znacznie niż system grzewczy na ekogroszek.

Na Pszczyńskiej,obok TGS masz centrum OZE czy jakoś tak,z tego co pisali tutaj mają tam fajne ceny,idź se tam i pogadaj i ogarnij temat a nie przynoś wstydu tak pięknemu miastu jakim są Gliwice ;)

Moja powietrzna ma przy 0st.C 9kW a i przy -15st.C też ma 9kW bo jest czarodziejska ;)

Cały czar polega na robieniu ludzi w konia.

Twoja magiczna pompa ma 16kW i dlatego przy -15C ma 9 kW a żeby fajnie wyglądało na papierze to nazwa jest 9kW.

Siła marketingu i półprawdy.

przestań wprowadzać w błąd dobrze?

twoja ma sprężarkę 16kw, która jest skręcona, i jest odkręcana przy niższych temperaturach, ładnie w folderach wygląda stała moc dla -15c

ale tak naprawdę sprężarka ma 16kw

No, dajcie spokój z tymi ekogroszkami. Oddychać nie ma czym zimą w dzielnicach willowych. Kopcą ludzie ile się da. Jakie to jest "eko"? Do wydobycia każdej tony węgla trzeba i tak dopłacać, więc w sumie to się składamy na nich.

W nowych domach te ekosyfy będą pracować 20 lat, bo dość trwałe są. Czyli w 2035 roku ludzie zaczną się zastanawiać jak przejść na gaz albo pompę ciepła. 20 lat jako palacz we własnym domu... I co zimę wdychać ten pył węglowy.

Dajcie spokój.

Te spaliny z kominów willi nie trzymają żadnych norm emisji. To nie jest "ekogroszek" tylko brudnybadziew.

Już lepszy jest kocioł gazowy, bo przynajmniej w okolicy domu z gazowym ogrzewaniem nie śmierdzi.

Obecnie każdy chce mieć 5 kominów, 5 balkonów, oczywiście nieocieplonych, najlepiej 8cm styropianu, bo styropian drogi, nieocieplone kolumny. I potem grzeje taki durszlak węglem, śmieciami z domu i czym popadnie. A dom w kamerze termowizyjnej wygląda jak latarnia albo świecący lunapark.

Wiem, bo przejechałem się z kamerą termo po osiedlu. Te domy, które najbardziej świecą też najbardziej śmierdzą spalinami.

Sorry, ale po prostu wybieranie technologii z ery kamienia łupanego do nowego domu w XXI wieku to jest IMHO pomyłka.

Gość Arturo72
Cały czar polega na robieniu ludzi w konia.

Twoja magiczna pompa ma 16kW i dlatego przy -15C ma 9 kW a żeby fajnie wyglądało na papierze to nazwa jest 9kW.

Siła marketingu i półprawdy.

Mnie jako inwestora nie interesują bebechy w środku jakiegoś urządzenia,dla mnie mogłaby i tam być sprężara 30kW byleby przy -15st.C moc grzewcza byłaby taka jaką podaje producent czyli 9kW czy inna deklarowana bo to jest najważniejsze.

Widze, ze arturo ma pompe przewymiarowana o 400%, a myslalem ze wystarczy przewymiarowac ja o 30%:D

Z czym się wiąże "przewymiarowane pompy" ?

Dodam z inwenterem ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ciebie jako inwestora nie interesuje???

Bawisz sie w Pyxisa?? Chyba mało kto tak prześwietlał wszystko jak Ty i dobrze wiesz że masz klimatyzator z 16kW sprężarką. Może jak Ci siądzie sprężarka i każą Ci zapłacić za 16kW a nie za 9kW wtedy przeklniesz panasonica, że Cię oszukał.

Kupując moją Alfę nie patrzyłem na to,że turbinka do niej to koszt 6tys.zł ale kupiłem i cieszyłem się z jazdy bo frajda była :)

Podobnie jest tutaj,nie przeżywam tego,jak mi coś klęknie,mówi się trudno,naprawia się i jedzie się,grzeje się dalej.

ja ogrzewam pelletem i jestem zadowolony lecz pompę ciepła chciałem zainstalować tak poprostu żeby była, jak nie będzie mi się chciało iść dosypać to ja włączę. Mam domek ok 130 m2 część podłogówka część grzejniki. Jakiej wielkość proponujecie pompę? Czy koło 15 tys znajdę jakoś w miarę PC powietrzną ? chodzi mi tylko o samo urządzenie.

ja ogrzewam pelletem i jestem zadowolony lecz pompę ciepła chciałem zainstalować tak poprostu żeby była, jak nie będzie mi się chciało iść dosypać to ja włączę. Mam domek ok 130 m2 część podłogówka część grzejniki. Jakiej wielkość proponujecie pompę? Czy koło 15 tys znajdę jakoś w miarę PC powietrzną ? chodzi mi tylko o samo urządzenie.

Napisz coś więcej, tzn. żeby ocenić, ile mocy ma mieć pompa, trzeba wiedzieć ile cm styropianu na elewacji, czy wentylacja mechaniczna jest, ile generalnie pelletu zużywasz na przeciętną zimę itp. Z charakterystyki energetycznej, którą wykonałeś przed odbiorem budynku (bo takie wymaganie), można odczytać zapotrzebowanie domu na moc grzewczą.

Podaj to wszystko, to będzie łatwiej coś napisać

Bawisz sie w Pyxisa?? Chyba mało kto tak prześwietlał wszystko jak Ty i dobrze wiesz że masz klimatyzator z 16kW sprężarką. Może jak Ci siądzie sprężarka i każą Ci zapłacić za 16kW a nie za 9kW wtedy przeklniesz panasonica, że Cię oszukał.

Akurat Panasonic w całej swojej linii pomp z "podwójnym wiatrakiem", czyli zaczynając od zwykłej 3-fazowej 9kW do 16kW stosuje dokładnie tą samą sprężarkę. Pytałem swojego instalatora o jej cenę jakiś czas temu i powiedział, że jest to koszt ok 1600zł netto, więc nie jest to aż takie straszne jak tu wszyscy opisują.

T-Cap, to nie żadne oszustwo, tylko pompa dedykowana do słabo ocieplonych domów, czy do grzejników, gdzie stała moc grzewcza jest potrzebna często przy wysokich temp zasilania. Do domu Artura pasuje raczej słabo, ze względu na małą możliwość modulacji, podejrzewam, że pozostając przy swym pierwotnym wyborze, czyli Atlantic 8kW miałby rachunki o wiele niższe - patrz malux, czy mcyper.

Już nie histeryzuj akurat P ma sprężarki w bardzo rozsądnych cenach poza tym są bardziej trwałe bo nie kręcą na 100% no nie ;) :p

mcyper ma dom z poddaszem, malux ma dużo przeszkleń od południa oraz inny rejon Polski. obaj mają chyba sporo więcej izolacji. Arturo przynajmniej nie ma problemu ze zmieszczeniem się w taniej taryfie z T-CAPem :).

to jest to co mnie zniechęca do pompy ciepła - grzeję grzałką buforek + bojler CWU drugą grzałką. z założenia nie będzie problemów ze zmieszczeniem się w taniej taryfie. i nie będzie problemów z komfortem (z bufora mogę puścić pod wieczór w drogich godzinach tanie ogrzewanie :)). kupując pompę ciepła musiałbym wydać sporo więcej, do tego taki Panasonic 7 kW nie mieściłby się u mnie w taniej taryfie, a T-CAP drogi i przewymiarowany w stosunku do moich średniosezonowych potrzeb

mcyper ma dom z poddaszem, malux ma dużo przeszkleń od południa oraz inny rejon Polski. obaj mają chyba sporo więcej izolacji. Arturo przynajmniej nie ma problemu ze zmieszczeniem się w taniej taryfie z T-CAPem :).

to jest to co mnie zniechęca do pompy ciepła - grzeję grzałką buforek + bojler CWU drugą grzałką. z założenia nie będzie problemów ze zmieszczeniem się w taniej taryfie. i nie będzie problemów z komfortem (z bufora mogę puścić pod wieczór w drogich godzinach tanie ogrzewanie :)). kupując pompę ciepła musiałbym wydać sporo więcej, do tego taki Panasonic 7 kW nie mieściłby się u mnie w taniej taryfie, a T-CAP drogi i przewymiarowany w stosunku do moich średniosezonowych potrzeb

Przez ile godzin w roku nie mieściłby się w taniej taryfie jutro jadę do klienta który używa 7kw z obciążeniem 3,5kw zapytam ile "wziął" w drogiej (okolice Jaworzna)

do tego taki Panasonic 7 kW nie mieściłby się u mnie w taniej taryfie, a T-CAP drogi i przewymiarowany w stosunku do moich średniosezonowych potrzeb

Jeśli to co podajesz w stopce to Twoje obciążenie przy -18/20st, to ta 7kW mieściłaby ci się w II taryfie gdzieś do -12st spokojnie, czyli przez 95% sezonu, albo lepiej. Ja mam mega durszlak 8,6kW i w tym sezonie prawie 90% w taniej wykręciłem, w zeszłym 85%, więc na prawdę nie ma co histeryzować tylko policzyć trzeba. Bufor z grzałeczką fajna sprawa, ale to już do na prawdę super docieplonych domków - dla mnie byłoby to seppuku;)

Przez ile godzin w roku nie mieściłby się w taniej taryfie jutro jadę do klienta który używa 7kw z obciążeniem 3,5kw zapytam ile "wziął" w drogiej (okolice Jaworzna)

nie mam pojęcia. ale generalnie teraz mi się nie opłaci pompa ciepła. zbyt długi czas zwrotu. na cały system grzewczy w swoim domu (grzane 123 m2) wydałem 9000 zł (podłogówka, sterowanie, kotłownia), muszę jeszcze kupić bojler

Jeśli to co podajesz w stopce to Twoje obciążenie przy -18/20st, to ta 7kW mieściłaby ci się w II taryfie gdzieś do -12st spokojnie, czyli przez 95% sezonu, albo lepiej. Ja mam mega durszlak 8,6kW i w tym sezonie prawie 90% w taniej wykręciłem, w zeszłym 85%, więc na prawdę nie ma co histeryzować tylko policzyć trzeba. Bufor z grzałeczką fajna sprawa, ale to już do na prawdę super docieplonych domków - dla mnie byłoby to seppuku;)

dla zewnętrznej -20*C ;). ja już zainwestowałem w izolację, nie można mieć wszystkiego. mam wodną podłogówkę, PC zawsze można podpiąć w przypadku wzrostu cen energii ;)

Edytowane przez imrahil

Mój domek to drewniak z bali ocieplony od środka. Świadectwa nie robiłem bo akurat załapałem się jeszcze na czasy gdzie nie trzeba bylo. Co do spalania pelletu to trudno powiedzieć bo kocioł mam od kilku dni :) reszta sezonu była grzana ekogroszkiem, lecz ze wezgledu na syf węglowy sprzedałem kociołek. Spalanie grocha wyszło około worka dziennie przy temp w domu 24-26...