Gość Arturo72 13.03.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Mój domek to drewniak z bali ocieplony od środka. Świadectwa nie robiłem bo akurat załapałem się jeszcze na czasy gdzie nie trzeba bylo. Ale SE powinno się robić nie z narzuconego obowiązku ale przede wszystkim dla siebie,dla własnej wiedzy i to jeszcze przed budową bo wtedy wybiera sie najbardziej optymalne zrodlo ciepla. Może nie SW a pełny audyt energetycznyenergetyczny domu. Sądzę,zże właśnie dlatego miałeś syf w domu a teraz pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 13.03.2015 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) ulala, tylko trochę więcej roboty mi dolożyli a tu taki wątek urósł. już wiem dlaczego na tym forum nic nie można po czasie odnaleźć . proszę nie zaśmiecać tematu każda pliszka swój ogonek chwali. znalazł się chyba tylko 1 odważny, który napisał, po zainstalowaniu, że mu się PC nie opłaca Za poprzedni sezon grzewczy COP 4,14 o ile się nie mylę. W tym wychodzi na razie 3,81 ale dużo więcej wody CWU grzeję.W miesiącu zużywamy 23m3 wody. Ale widzię, że teraz cop znów nadrabia więc poczekajmy do końca sezonu. COP 2,5 to moja pompa osiągała przy -17 na zewnątrz. Nie ma zatem możliwości aby to była wartość średnia jesteś chyba jedyną osobą, która pomierzyła COP więc trochę Cię pomęczę jaki dokładnie ciepłomierz? jak mierzysz? owszem T-Cap deklaruje b.wysokie COP ale przy grzaniu CWU nie powinno przekroczyć 2,81 (nie wiem do ilu grzejesz, nie znalazłem też danych pompy dla cwu, przyjmuję jak dla -7o zewn i 35o, więcej nie będzie) albo i 2,54. wychodzi na to, że masz dużo lepiej niż producent deklaruje. ktoś uwierzy, że samochód spali mniej niż podaje katalog ? a możesz zmierzyć COP jak grzejesz tylko cwu? Panowie (i Panie?), porównywanie domu z PC z wydatkami 1500/sezon z kablarzem, który ma COP 1 i na wzroście cen prądu będzie 3x więcej w plecy nie ma sensu. przecież jest cały temat grzejących poniżej 1000/sezon. Wiadomo, że nikt nie zamontuje kabli w domy o ogromnym zapotrzebowaniu na ciepło, więc po co o tym pisać, nawet jeśli gdzieś się jeden takowy znalazł. Edytowane 13 Marca 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.03.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 owszem T-Cap deklaruje b.wysokie COP ale przy grzaniu CWU nie powinno przekroczyć 2,81 (nie wiem do ilu grzejesz, nie znalazłem też danych pompy dla cwu, przyjmuję jak dla -7o zewn i 35o, więcej nie będzie) albo i 2,54. wychodzi na to, że masz dużo lepiej niż producent deklaruje. ktoś uwierzy, że samochód spali mniej niż deklaruje producent ? a możesz zmierzyć COP jak grzejesz tylko cwu? Grzanie CWU to około 1h pracy pompy na dobę i odbywa się przez okrągły rok, a nie tylko zimą. Panasonic podaje pełne tabele mocy, aż do temp 55st, więc można sobie COP'y posprawdzać. I co z tego, że przy -15 ten COP spadnie do 2, jak latem jest powyżej 5. Średnia temp w Polsce to 7st i taką najbezpieczniej przyjąć dla CWU, i teraz zakładając, że grzejemy CWU do 45st to COP dla A7/W45 wynosi 3,66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 13.03.2015 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Pozdrów sąsiada jak ciemny Skoro dom 140m2 ma obciążenie cieplne ok.4kW to zamiast pier...ć głupoty Pozdrawiam Ciebie i proponuję jakiś kurs dobrych manier, bo widać nie uczęszczałeś [/b]Powodzenia i się ogarnij bo nie jest być przyjemnie owcą... czy ja dobrze rozumiem, że masz dom 120m2 zapotrzebowanie 3,5kW a dałeś pompę 16kW za ponad 25tys PLN? i nazywasz mojego sąsiada ciemnym? To pasz pewnie bufor, żeby to chodziło jak należy i trochę pompek się nazbiera. A policzyłeś co by było jakbyś te 40tys wydał na ocieplenie, lepsze okna itd.? Ale jeździsz Alfą, to wiele wyjaśnia. Na turbinę też wyłożysz 6tys lekką ręką tak jak 15tys na sprężarkę do PC. Ale to nie jest chyba w takim razie temat dla Ciebie, tylko dla tych co liczą pieniądze. Przykro mi, mnie nie stać na sprzątaczkę, ogrodnika, PC i równolegle drugi kocioł na coś więc staram się to jakoś ogarnąć. Sprawdziłem, Panasonic WH-SDC07F3E5 19 700. po promocji, owszem pewnie gdzieś jest taniej a może nawet gdzieś rozdają za darmo, znam kolesia co mu ojciec zasponsorował całą chałupę to w ogóle mu się opłaca PC i siłownia co jej używa raz na rok. wyciąg z katalogu: Grzanie przy +2°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 3,34 Grzanie przy -7°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 2,68 A jeszcze te 7kW wystarczy na pewno, żeby jechać w taniej taryfie, aha. Jakie będą COP przy grzaniu CWU z przegrzewaniem raz w tygodniu? Kto z Was to sprawdził? jak możecie przyjmować COP 3,5 bez sprawdzania tego a zarzucać przyjmowanie ceny prądu najtańszego operatora? To róbmy kalkulacje dla COP=5. Albo ja napiszę, że mój dom weźmie 2kWh/m2 rok Większość grzejących pompami podaje wydatki na ogrzewanie na w przedziale 1000-2000/sezon. A tu dziesiątki grzejących prądem poniżej 1000. I ja się zastanawiam, czy za te 40tys można z domu z zapotrzebowaniem 60kWh/rok zrobić dom 20kWh/rok? Inaczej, jak mam kupić PC z COP 3 (przykro mi, to jest wartość optymistyczna od mojego kolegi, który zajmuje się tym od 10lat i jemu wierzę a nie ulotkom reklamowym producentów albo gadkom sprzedawców i dopóki mi ktoś nie udowodni to nie przyjmę 4) i wyprodukować nią 9000kWh nawet w 100% taniej taryfie (choć właśnie się dowiedziałem, że w kraju mamy 2 takich użytkowników co to zrobią ) to czy mogę zamiast pompy kupić styropian, lepsze okna, taśmy, lepszy wymiennik i potrzebować 3000kWh czystym prądem? Trochę podzwoniłem w ostanie dni, policzyłem i wyszło mi, że muszę wydać 45-50tys, żeby to osiągnąć. Owszem, pewnie coś tam pominąłem ale nie liczyłem też żadnym rabatów za materiały a przy np 100m3 styropianu pewnie jakiś będzie. Ale też Ci, którzy chcą napisać, że wydają przy PC bliżej 1000zl rocznie albo poniżej mają już na pewno lepiej ocieplone domy i już część wydatków z tych 40tys ponieśli. I nie mam tu wątpliwości czy mi w styropianie siądzie pompa i będę musiał wydać naście tysięcy. Na ile można szacować żywotność takiej pompy? I tu kolejna ciekawostka jakiej się dowiedziałem (od serwisanta PC) – w kalkulacjach jakie wszyscy przyjmowali powyżej trzeba było dodać te 10-15tyś za wymianę sprężarki raz na 10 lat (15 lat to już baaaardzo optymistycznie) bo zdarzają się też wymiany po 8-9 latach. I tu dochodzimy do najważniejszego. Niedawno była w trójce audycja o domach energooszczędnych i dzwoni Pani, że chcieliby z mężem pójść w taki dom ale one są drogie. Owszem, prawda ale do pewnego etapu. Całe to ocieplanie, energooszczędność mają sens dopiero wtedy jak wyrzucimy całą instalację CO. Bo wtedy cała ta kasa może pójść na zmniejszenie zużycia a kable na całą chatę to mniej niż 3tys. Owszem, jak mamy obiekt o dużym zapotrzebowaniu to nie ma dyskusji PC będzie już bardziej konkurencyjna bo cena kilowatogodziny najtańsza. Ale tu rozważamy przyszłą budowę i na co wydać kasę. Proszę tu nie podnosić argumentów, „co będzie jak wyłączą prąd” "jak prąd podrożeje 2x" – taka sama sytuacja czeka wszystkich z PC. Ceny gazu też mogą poszybować jak Putin będzie miał widzimisię. Rozpatrujemy sytuację na dziś bo chyba nikt nie poda cen nośników energii za 10lat? Jak ktoś jest przewidujący albo chce spokojnie spać to może zrobić jakiś dupochron, tani kominek czy coś. Ja np. wstawię pexy w ścianach bo będę eksperymentował z chłodzeniem i w razie sytuacji krytycznej podłączę tam coś, nie wiem, jak będzie draka to będę myślał. Zaznaczam, że nie jestem dystrybutorem niczego, szukam optymalnego rozwiązania, byłem napalony na PC ale niestety kalkulacja kosztów (i ryzyka) mówi mi, że lepiej zrobić co innego. No chyba, że potwierdzi się to sezonowe COP >4 to będę myślał od nowa. I na koniec, żeby jeszcze zamieszać . Jakbym miał wydać już te 40 tyś to teraz poszedłbym w panel fotowoltaiczne. Oczywiście jeśli nowa ustawa OZE zostanie w takiej formie jak uchwalili. Wydajesz raz kasę, produkuje to ok. 10 tys kWh rocznie a zbilansuje co, cwu i jeszcze zostanie trochę na zmniejszenie rachunków za prąd. Edytowane 13 Marca 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Przydlugi post ale po kolei. Grzejąc pompą w tym sezonie na ogrzewanie zuzyje ook.1600kWh czyli jakieś 500zl,licząc COP3 i grzejac prądem zużylbym na ogrzewanie 4800kWh czyli 1300zl.Warto byłoby bardziej izolować i wydawać 40tys.zl ?Nie mam bufora,wszystko śmiga bez zarzutu,jjedna pompa obiegowa w pompie. Kable na całą chatę to 3tys zl ? Chyba za same sterowniki tyle i jeszcze zabraknie. Edytowane 13 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 zibuch, sprężarka to 3-4 tyś. Moja cała PC kosztowała mnie 10tyś. Sprężarka przewidziana jest na 100 000h. Podzielmy to nawet na pół, to powinna bez problemu pochodzić około 25 lat, skoro pracuje u mnie rocznie około 2000h.Panele na dach to i owszem, ale jeżeli będziesz chciał zużywać mało kWh, to musisz również myśleć o CWU, a tu żadne ocieplenie nie pomoże. Dlatego moim zdaniem lepiej jest pójść w średnie ocieplenie, PC (tanie CO i CWU) i panele. W takim wypadku na panele wydasz dużo miej, no i może starczy ci dachu żeby rachunki spadły do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.03.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 czy ja dobrze rozumiem, że masz dom 120m2 zapotrzebowanie 3,5kW a dałeś pompę 16kW za ponad 25tys PLN? i nazywasz mojego sąsiada ciemnym? To pasz pewnie bufor, żeby to chodziło jak należy i trochę pompek się nazbiera. Nie rozumiesz dobrze, Arturo o ile ja dobrze pamietam zainstalował tą pompę w ramach rozliczen wewnetrznych ze swoim wspólnikiem po kosztach zakupu samej pompy i nie było to wcale 25000 zł a duzo duzo mniej. Kazde obliczenia opłacalnosci trzeba odniesc do konkretnego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 ale jeżeli będziesz chciał zużywać mało kWh, to musisz również myśleć o CWU, a tu żadne ocieplenie nie pomoże. A no właśnie,tego zibuch nie bierze pod uwage. U mnie cwu to ok.1400kWh czyli gdybym grzał prądem byłoby tego następne 4000kWh a ocieplić cwu niezbyt się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.03.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Nie rozumiesz dobrze, Arturo o ile ja dobrze pamietam zainstalował tą pompę w ramach rozliczen wewnetrznych ze swoim wspólnikiem po kosztach zakupu samej pompy i nie było to wcale 25000 zł a duzo duzo mniej. Kazde obliczenia opłacalnosci trzeba odniesc do konkretnego przypadku. Dokładnie tak,miała być pompa Atlantica 8kW i 5kW przy -15st.C a T-CAP był zamienikiem w tych kosztach co Atlantic. I dodam,że mój limit na pompę to było 20tys.zl,gdybym miał płacić więcej wolałem grzać prądem,ale nie kablami. Edytowane 13 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 13.03.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Większość grzejących pompami podaje wydatki na ogrzewanie na w przedziale 1000-2000/sezon. A tu dziesiątki grzejących prądem poniżej 1000. I ja się zastanawiam, czy za te 40tys można z domu z zapotrzebowaniem 60kWh/rok zrobić dom 20kWh/rok? Inaczej, jak mam kupić PC z COP 3 (przykro mi, to jest wartość optymistyczna od mojego kolegi, który zajmuje się tym od 10lat i jemu wierzę a nie ulotkom reklamowym producentów albo gadkom sprzedawców i dopóki mi ktoś nie udowodni to nie przyjmę 4) i wyprodukować nią 9000kWh nawet w 100% taniej taryfie (choć właśnie się dowiedziałem, że w kraju mamy 2 takich użytkowników co to zrobią ) to czy mogę zamiast pompy kupić styropian, lepsze okna, taśmy, lepszy wymiennik i potrzebować 3000kWh czystym prądem? Trochę podzwoniłem w ostanie dni, policzyłem i wyszło mi, że muszę wydać 45-50tys, żeby to osiągnąć. Owszem, pewnie coś tam pominąłem ale nie liczyłem też żadnym rabatów za materiały a przy np 100m3 styropianu pewnie jakiś będzie. Ale też Ci, którzy chcą 100m3 styropianu to nadal detalista, to jakbyś brał na 2 budowy - tez mi prawo do zniżki Szybciej dzięki 100m3 kupisz styro nie w lokalnym składzie a skontaktowany przez Allegro i dostaniesz na minimalnej marży bo oni nic nie ryzykują (100% przedpłata) zaś dostawa pod dom transportem producenta. Polecam. Sam korzystałem: styro, wełna. Jednak sądzę, że wyjdzie Ci więcej niż 45-50tys. Rabatu nie dostaniesz bo ilości detalistyczne. Kupisz jak inni co mogą na minimalnej marży, ale najczsđciej się na tym etapie dużo rzeczy nie dolicza + a to przeje zniżkę i jeszcze PLN dojdzie. Może spokojnie być i 55 tys. A nadal budujesz/planujesz jak w pytaniu z początku dom 140m2? To policz, że budując dom nie 140m2 a 170m2 to już nie np: 55 tys a 66 tys dopłaty. Zaś PC można mieć do domu 170m2 za 23000 zł - komplet kotłownia, Maks 24000 zł. Różnica jest. I nie mam tu wątpliwości czy mi w styropianie siądzie pompa i będę musiał wydać naście tysięcy. Bez delikatność. Wiemy wszyscy że styropian chyba, że ktoś wierzy w Myszy i Popiela. I tu dochodzimy do najważniejszego. Niedawno była w trójce audycja o domach energooszczędnych i dzwoni Pani, że chcieliby z mężem pójść w taki dom ale one są drogie. Owszem, prawda ale do pewnego etapu. Całe to ocieplanie, energooszczędność mają sens dopiero wtedy jak wyrzucimy całą instalację CO. Bo wtedy cała ta kasa może pójść na zmniejszenie zużycia a kable na całą chatę to mniej niż 3tys. owszem, zgoda do pewnego momentu tak pozostaje tylko wydatek na CWU. Ta akurat plus do PC. Jak ktoś jest przewidujący albo chce spokojnie spać to może zrobić jakiś dupochron, tani kominek czy coś. Ja np. wstawię pexy w ścianach bo będę eksperymentował z chłodzeniem i w razie sytuacji krytycznej podłączę tam coś, nie wiem, jak będzie draka to będę myślał. To się zdecyduj czy dajesz rurki czy kasę z rurek OP dasz w kable i ocieplenie. Zapewniam cie że dupochron zwany ściennym nie jest tani, a wręcz droższy od podłogówki. Wyjdzie jeszcze na to, że zrobisz drożysz niż podłogówka plus dasz kable. Ścienne - rurki 14 mm plus uchwyty kosztuje drożej niż 16mm rurka do podłogówki. Taka polityka sprzedawców i producentów. Posadzkę zrobisz i czy dasz 6 czy 7mc to podłogówkę tam zmieścisz a dopłacisz do piachu i cementu, ale ścienne drogi Panie to cement na ścianę z 3cm co by te rurki trzymało, a potem gładź a można bez ściennego kłaść od razu gips. Ścienne to x1,5 czy nawet 2x drożej od podłogówki wychodzi! Mam nadzieję, że to 45-50tys dopłaty do domu 20kWh/m2 dobrze skalkulowałeś a nie jak ścienne. Bo wiesz ten dupochron Twój to ścienne komplet: 10 000 zł (z tynkami i robocizna 2x najpierw tynki potem gładź, zamiast na 1 raz gips - w tej branży robocizna to główna cena i płacisz 2x) do tego kominek w razie W za 5 tys komplet kupisz. To mam 15 000 zł. PC Do takiego domu jak ty z 22 000zł -bez dotacji. I W dopłacie 7 000 zł masz CWU nawet z COP 2,5 na rok, i CO z COP na rok. PC ma zaleta: daje COP. Domy energooszczędny ma zaletę: tanio zbijasz dziesiątki kWh na m2; ale do jak ty chcesz 20kWh/m2 to kupa kasy i nie zawsze wyjdzie 20kWh. Edytowane 13 Marca 2015 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.03.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 mcyper ma dom z poddaszem, malux ma dużo przeszkleń od południa oraz inny rejon Polski. obaj mają chyba sporo więcej izolacji. Arturo przynajmniej nie ma problemu ze zmieszczeniem się w taniej taryfie z T-CAPem . to jest to co mnie zniechęca do pompy ciepła - grzeję grzałką buforek + bojler CWU drugą grzałką. z założenia nie będzie problemów ze zmieszczeniem się w taniej taryfie. i nie będzie problemów z komfortem (z bufora mogę puścić pod wieczór w drogich godzinach tanie ogrzewanie ). kupując pompę ciepła musiałbym wydać sporo więcej, do tego taki Panasonic 7 kW nie mieściłby się u mnie w taniej taryfie, a T-CAP drogi i przewymiarowany w stosunku do moich średniosezonowych potrzeb AKURAT do mcypera mam 35 km moja zwykła pompa 10 kw przy mrozach typu minus 17 w nocy i tak mieściłem się tylko w nocnej taryfie tego bym się nie martwił a zresztą jakbym nawet 30% zużywalbym w drogiej to do tych 300kwh dopłaciłbym 100zł tragedii nie byłoby. my tu siedzimy w swoim światku natomiast rzeczywistość na budowach jest inna TRAGICZNA dziś mi się zdarzył jeden rodzynek który jest świadomy czego chce lekko licząc 2/3 budujących to bezmyślne barany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 13.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) A barany są do strzyżenia. Tu zaworek tam siłownik i jak największe komplikowanie instalacji, dzieki czemu litania będzie bardzo długa i końcowa kwota bardzo gruba. Moja gruntowa pompa ciepła za 5 tys zł: Edytowane 13 Marca 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.03.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Sam sobie z Chin ją sprowadziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.03.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Sam sobie z Chin ją sprowadziłeś ? Nie rozumiem po co ten sarkazm? Tomek testuje ja od dłuższego czasu i jak na razie całkiem dobrze się sprawdza. Swoimi spostrzeżeniami raczy się dzielić na forum a oto w tym wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.03.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Sam sobie z Chin ją sprowadziłeś ? Byłeś tam ? Widziałeś ich metropolie? Ich fabryki i technologie? A może widziałeś tył lodówki? Wszak to mini pompa ciepła. Warte to więcej jak 3-4kPLN w formacie XXL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.03.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Przecież jbloch również grzeje dom tanią chińską gruntówką. Trochę ją ulepszył (większy parownik, TZR zamiast kapilary) i jest z niej zadowolony (o czym pisał wielokrotnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.03.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Wiem.Czytałem ,jak po nim jechali Choć nie jest dla mnie zrozumiałe czemu neguje tanią chińską PC powietrze-woda z większym parownikiem. A te tanie wszak mają serce z najlepszych światowych produktów.Reszta? Toż to rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Tak , ja mam tanią chińską pc gruntową , czwarty sezon grzewczy za mną w tym sezonie jeszcze nie przekroczyłem 1600kw z a ogrzewanie ,jestem zadowolony . Jak się pytam czy czy Tomek B sam sobie ją z Chin sprowadził ( bo 5 k to jednak niska cena ) to dokładnie mi chodzi o to co pytam ,żaden sarkazm.Tomaszs 131-------Tomek testuje ja od dłuższego czasu i jak na razie całkiem dobrze się sprawdza. Swoimi spostrzeżeniami raczy się dzielić na forum a oto w tym wszystkim chodzi. ----------Jakoś nie zauważyłem ,żeby Tomek B gdzieś się podzielił informacją jaka ma pc , ile go to kosztowało , jakie ma zużycie energii , co pokazuje ciepłomierz , brak stopki świadczy całkiem o czym innym . Jakbyś rzucił okiem moją stopkę , to byś inaczej zrozumiał moje pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.03.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Byłeś tam ? Widziałeś ich metropolie? Ich fabryki i technologie? A może widziałeś tył lodówki? Wszak to mini pompa ciepła. Warte to więcej jak 3-4kPLN w formacie XXL? Nie nie byłem w Chinach , nie widziałem w realu ich metropolii ich fabryk , choć świadom jestem ich technologi ,od ponad dwudziestu lat pracuję w różnych serwisach , miałem i mam styczność z chińską technologią ,Dlatego m.inn mam taka pc jaką mam , lodówkę i zamrażarkę też chińską mam , komputer i mikrofalę , telewizor i cholera jeszcze wie co tam chińskiego mam . I nie narzekam na te sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.03.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Wiem.Czytałem ,jak po nim jechali Choć nie jest dla mnie zrozumiałe czemu neguje tanią chińską PC powietrze-woda z większym parownikiem. A te tanie wszak mają serce z najlepszych światowych produktów.Reszta? Toż to rurki. Nigdy nigdzie nie negowałem większego parownika, zwłaszcza w pc typu p-w.. Neguję ( a w zasadzie nie ja tylko fizyka) dodawanie drugiego wymiennika do podgrzewania samego gazu . To czy pc jest tania czy droga wcale nie musi świadczyć o jakości tej pc .Ta tania z reguły ma gorszą sprawność COP , ale w przypadku dobrze ocieplonego domu wysoki cop ma znaczenie drugorzędne. Np w moim domu ( mimo że jeszcze energetycznie nie ukończony) z tą moją pc mam zużycie niecałe 1600 kw , jakbym wydał ileś tam więcej na samą pc , jakieś 10000-15000 pln z cop-em 6 , to miałbym zużycie energii na poziomie 900 kw więc jakieś 600 kw mniejsze , ale ile to będzie w przeliczeniu na pieniążki ? a ile większa inwestycją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts