jbloch 13.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 A barany są do strzyżenia. Tu zaworek tam siłownik i jak największe komplikowanie instalacji, dzieki czemu litania będzie bardzo długa i końcowa kwota bardzo gruba. Moja gruntowa pompa ciepła za 5 tys zł: [ATTACH=CONFIG]308571[/ATTACH] To może się w końcu podzielisz informacją , czy sam sobie sprowadziłeś , czy kupiłeś w Polsce ,jakie masz zużycie energii , jaką sprawność ,jaki kolektor , jaki dom ( ocieplenia ) itp ,a nie partyzantkę uprawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.03.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Nie nie byłem w Chinach , nie widziałem w realu ich metropolii ich fabryk , choć świadom jestem ich technologi ,od ponad dwudziestu lat pracuję w różnych serwisach , miałem i mam styczność z chińską technologią ,Dlatego m.inn mam taka pc jaką mam , lodówkę i zamrażarkę też chińską mam , komputer i mikrofalę , telewizor i cholera jeszcze wie co tam chińskiego mam . I nie narzekam na te sprzęty. Jaki z tej tyrady wniosek? Złe wyroby -PC bo z tamtąd? Nie. Złe bo tanie:) Wystarczy dostosować do naszego klimatu ,dostosowując przy okazji dom do współczesnych wymogów energooszczędności a kapilara też będzie dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.03.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Tak , ja mam tanią chińską pc gruntową , czwarty sezon grzewczy za mną w tym sezonie jeszcze nie przekroczyłem 1600kw z a ogrzewanie ,jestem zadowolony . Jak się pytam czy czy Tomek B sam sobie ją z Chin sprowadził ( bo 5 k to jednak niska cena ) to dokładnie mi chodzi o to co pytam ,żaden sarkazm. Tomaszs 131 -------Tomek testuje ja od dłuższego czasu i jak na razie całkiem dobrze się sprawdza. Swoimi spostrzeżeniami raczy się dzielić na forum a oto w tym wszystkim chodzi. ---------- Jakoś nie zauważyłem ,żeby Tomek B gdzieś się podzielił informacją jaka ma pc , ile go to kosztowało , jakie ma zużycie energii , co pokazuje ciepłomierz , brak stopki świadczy całkiem o czym innym . Jakbyś rzucił okiem moją stopkę , to byś inaczej zrozumiał moje pytanie . Wystarczy zajrzeć na Tomka profil i po postach trafić na interesujący Cię wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 14.03.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Łoo PC za 5 tys. w porównaniu do innych ofert to cena idealna ^^. Również dołączam się do pytania skąd i jak można ją dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.03.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Tak pompę sprowadziłem sobie sam. Połowa kosztów to przesyłka lotnicza DHL. To akurat model najbardziej popularny w Finlandii, moce 3KW, 4,5KW, 6,2KW, 9KW, a że chodziło mi o wspomaganie ogrzewania elektrycznego, to wybór padł na 6,2KW. Kompresor Toshiba, zawór termostatyczny Emerson. Jak ktoś chętny to przyjmuję zamówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.03.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Tak pompę sprowadziłem sobie sam. Połowa kosztów to przesyłka lotnicza DHL. To akurat model najbardziej popularny w Finlandii, moce 3KW, 4,5KW, 6,2KW, 9KW, a że chodziło mi o wspomaganie ogrzewania elektrycznego, to wybór padł na 6,2KW. Kompresor Toshiba, zawór termostatyczny Emerson. Jak ktoś chętny to przyjmuję zamówienia Jedno mnie tylko zastanawia. Skoro masz PC to po co chcesz nią tylko wspomagać ogrzewanie COP1??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.03.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 W tym sezonie udział PC w stosunku do grzałki elektrycznej procentowo kształtuje się 90/10. Glikolowy gwc liczyłem, że pociągnie co najwyżej c.w.u. ale okazuje się, że grzanie domu też świetnie idzie. Chodzi o nakład inwestycyjny w stosunku do otrzymywanych zysków z cop.Niemniej jednak pompę ciepła traktuję jako wspomaganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.03.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 a ten GWC jak długi i na jakiej głębokości? ile pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.03.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 a ten GWC jak długi i na jakiej głębokości? ile pętli? Jedna pętla o długości 200m ( w gruncie będzie jakieś 180m) 32mm liniowo na 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.03.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Jaki z tej tyrady wniosek? Złe wyroby -PC bo z tamtąd? Nie. Złe bo tanie:) Wystarczy dostosować do naszego klimatu ,dostosowując przy okazji dom do współczesnych wymogów energooszczędności a kapilara też będzie dobrym rozwiązaniem. Wniosek taki że masz problem z zrozumieniem tekstu pisanego.Żadna tyrada , tylko odpowiedzi na twoje pytania , jak ktoś pyta to staram się odpowiedzieć , to jest coś czego TY nigdy nie robisz . Z tego co napisałem wynika że nie zawsze coś z ładną nazwą i nalepką jest super extra bo drogie . Niestety w umysłach większości polaków marketing zrobił swoje , ludzie są bezwzględnie przekonani , że coś jak jest drogie to na pewno jest świetne, co niestety , różne firmy mocno wykorzystują . Ja nigdzie nie napisałem że coś jest złe bo tanie , wręcz przeciwnie . Akurat w przypadku domów energooszczędnych zastosowanie dużo tańszej pc , nawet z trochę gorszym cop-em ma jak najbardziej uzasadnienie ekonomiczne. Choć do wszystkiego trzeba mieć umiar , jak w taniej pc jest tańsza sprężarka , która ma cop 2,8 , to na bazie takiej sprężarki nie da się zrobić równie wydajnej pc jak na sprężarce która sama w sobie ma cop 3,6. Kapilara jest dobrym rozwiązaniem tylko wtedy jeśli będzie stabilne tem DZ na stałym poziomie , do których to tem będzie kapilara dobrana , a w przypadku pc p-w to raczej tego nie osiągniesz . U mnie przy kapilarze w gruntówce , jeszcze do tem jakieś+5: +6*C kapilara jeszcze znośnie działała , ale już przy tem dz +3*C nie działała najlepiej ,pc była zauważalnie mniej wydajna i słychać było po pracy sprężarki że nie jest to dobre rozwiązanie . Co niby chcesz osiągnąć montując kapilarę zamiast prostego TZR , który jest droższy od kapilary o jakieś 200pln ,a pozwala pc na elegancką pracę w dość szerokim zakresie różnic tem DZ . nydar , zrób tą pc na kapilarze z tym podgrzaniem par i pochwal się genialnym rozwiązaniem , bo na razie tylko bijesz pianę , dyskusję z Tobą są jałowe , nie odpowiadasz na żadne pytania tylko zadajesz kolejne , lub odpowiadasz pytaniem na pytanie , Nie to żebym się obraził czy coś tam , ale nie będę z Tobą polemizował i zaśmiecał jałowymi dyskusjami kolejny watek forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.03.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Tak pompę sprowadziłem sobie sam. Połowa kosztów to przesyłka lotnicza DHL. To akurat model najbardziej popularny w Finlandii, moce 3KW, 4,5KW, 6,2KW, 9KW, a że chodziło mi o wspomaganie ogrzewania elektrycznego, to wybór padł na 6,2KW. Kompresor Toshiba, zawór termostatyczny Emerson. Jak ktoś chętny to przyjmuję zamówienia I o takie informację chodzi , to jest przydatne dla innych forumowiczów. Masz zainstalowany ciepłomierz ?Te 6,2 kw to dla jakich tem DZ ? 20*C /15*C ? Jaka nazwa tej pc? Czy ta firma która produkuje tą pc ma w ofercie również pc p-w na inwerterze ? Swoją drogą na Twoim miejscu zakopałbym jeszcze jedną nitkę do kolektora i zapomnisz o kablach Jaki masz dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 14.03.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A może ktoś słyszał o jakiś używanych pompach lub z demontażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Wniosek taki że masz problem z zrozumieniem tekstu pisanego.Żadna tyrada , tylko odpowiedzi na twoje pytania , jak ktoś pyta to staram się odpowiedzieć , to jest coś czego TY nigdy nie robisz . Z tego co napisałem wynika że nie zawsze coś z ładną nazwą i nalepką jest super extra bo drogie . Niestety w umysłach większości polaków marketing zrobił swoje , ludzie są bezwzględnie przekonani , że coś jak jest drogie to na pewno jest świetne, co niestety , różne firmy mocno wykorzystują . Ja nigdzie nie napisałem że coś jest złe bo tanie , wręcz przeciwnie . Akurat w przypadku domów energooszczędnych zastosowanie dużo tańszej pc , nawet z trochę gorszym cop-em ma jak najbardziej uzasadnienie ekonomiczne. Choć do wszystkiego trzeba mieć umiar , jak w taniej pc jest tańsza sprężarka , która ma cop 2,8 , to na bazie takiej sprężarki nie da się zrobić równie wydajnej pc jak na sprężarce która sama w sobie ma cop 3,6. Kapilara jest dobrym rozwiązaniem tylko wtedy jeśli będzie stabilne tem DZ na stałym poziomie , do których to tem będzie kapilara dobrana , a w przypadku pc p-w to raczej tego nie osiągniesz . U mnie przy kapilarze w gruntówce , jeszcze do tem jakieś+5: +6*C kapilara jeszcze znośnie działała , ale już przy tem dz +3*C nie działała najlepiej ,pc była zauważalnie mniej wydajna i słychać było po pracy sprężarki że nie jest to dobre rozwiązanie . Co niby chcesz osiągnąć montując kapilarę zamiast prostego TZR , który jest droższy od kapilary o jakieś 200pln ,a pozwala pc na elegancką pracę w dość szerokim zakresie różnic tem DZ . nydar , zrób tą pc na kapilarze z tym podgrzaniem par i pochwal się genialnym rozwiązaniem , bo na razie tylko bijesz pianę , dyskusję z Tobą są jałowe , nie odpowiadasz na żadne pytania tylko zadajesz kolejne , lub odpowiadasz pytaniem na pytanie , Nie to żebym się obraził czy coś tam , ale nie będę z Tobą polemizował i zaśmiecał jałowymi dyskusjami kolejny watek forum . Co jest jałowego w dyskusji na temat wykorzystania zużytego powietrza do napędu PC ? W zasadzie idealne warunki . Stała temp. DZ 20-22oC,bez względu na temp. otoczenia. Nawet posiadacze gruntówek nie mogą marzyć o takim komforcie. Dla tego właśnie kapilara i nie ze względu ,że taniej a prościej.Czym mniej układów mechanicznych ,tym większe prawdopodobieństwo bezawaryjnej pracy . Kapilara to też rozruch przy braku różnicy ciśnień a więc tańsza sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.03.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać zużyte powietrze do napędu pc . Tylko nie w taki sposób jak uważasz , za pomocą dodatkowego wymiennika do podgrzania gazu . Jak puścisz te zużyte powietrze na parownik jakieś małej pc ( chodzi o ilość powietrza potrzebnego do prawidłowej pracy pc ) to jak najbardziej będzie to działać . Sam przymierzam się do zamontowania małej pc ( przerobiony klimatyzator z inwerterem) na wyrzutni z WM + pion kanalizacji ( mam oczyszczalnię ) + dodatkowe powietrze z przestrzeni stryszku nad jętkami.Liczę na uzysk jakieś 1-2kw na /h , co w skali sezonu grzewczego jak dla mojego domu to naprawdę duża ilość ciepła.Wcale ta kapilara nie jest taka prostsza , ją trzeba najpierw wyliczyć ,długość i średnicę , a później jeszcze w realu trzeba skorygować , za każdym razem trzeba ściągnąć gaz ,przelutować , próżnia i znowu nabicie gazu , zobaczymy ile to Ciebie będzie kosztować , zwłaszcza jak będziesz korzystać z usług chłodnika .A tak wrzucasz tzr , raz wlutowany, najwyżej później sobie śrubą regulacyjną skorygujesz przegrzanie.W całości licząc kapilara wyjdzie drożej , a tzr też nie jest jakąś wielką przeszkodą w rozruchu taniej sprężarki rotacyjnej , rozwiązanie rozruchu taniej sprężarki w układzie z tzr ,jest banalnie proste . Po za tym z tzr uzyskasz większą sprawność pc .Zwróć też uwagę na fakt że taka mała pc 2,8 kw , w którą celujesz , potrzebuje przepływu powietrza gdzieś ok 1000 m3/h , to raczej jakieś problemy będziesz miał z nadmiernym wysuszeniem domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Celuję raczej w mniejszą PC a co do ilości powietrza to myślę o parowniku resublimacyjnym . 100m3 domowego ,zużytego powietrza będzie wystarczającym żrodłem + coś z GWC.Co do kapilary i tzr to chodzi mi raczej o max. prostotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.03.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Pisałeś coś o 2,8 kw . To te 100m3 + ile jeszcze z gwc ? Jak to ma być moc cieplna , jak sprężarka ? Kapilara jest prosta i tania ale tylko w wielkoseryjnej produkcji , jak od podstaw chcesz zrobić małą pc , zwłaszcza jak sam fizycznie nie będziesz robił , pchaj się w tzr , on nie jest żadnym skomplikowaniem układu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 2,8 pisałem bo takie małe gotowe chińczyki można dostać za grosze do przerobienia. Nie wyobrażam sobie pracy typowego parownika na zużyte powietrze. Defrost zeżre potencjalne korzyści. Jedynym wyjściem moim zdaniem będzie parownik resublimacyjny. I ten parownik trzeba zbudować a co do kapilary to masz chyba rację. Będę potrzebował 1-1,5kW do ogrzania malutkiego domku 80-100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.03.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Resublimacja, to parowanie conajmniej - 5C. Przy zasilaniu 22C trochę bez sensu + konieczność rozmrażania i straty z tym związane. Lepiej zostać po jasnej stronie mocy i nie schodzić z parowaniem poniżej granicy szronienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Resublimacja, to parowanie conajmniej - 5C. Przy zasilaniu 22C trochę bez sensu + konieczność rozmrażania i straty z tym związane. Lepiej zostać po jasnej stronie mocy i nie schodzić z parowaniem poniżej granicy szronienia. Myślę,że gra warta świeczki bo przy tak małych mocach ,parownik nie będzie olbrzymi ,niekonieczny będzie dodatkowy wentylator . Myślę raczej o mechanicznym odszranianiu a nie przy pomocy ciepłych par. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.03.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Ale przy zasilaniu parownika tem powyżej 20*C to raczej nie ma problemu z odszranianiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts