Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak się zapewni odpowiedni przepływ powietrza o tem powiedzmy 20*C ,przez odpowiednio dobrany wielkościowo parownik raczej nie będzie żadnego lodu , a nawet trzeba tak zrobić aby go nie było , chyba to raczej nie jest problem. Ja tam nigdy nie widziałem żeby jednostka zewnętrzna była zapchana lodem jak na zewnątrz jest +20*C

Witam. Na wstępie od razu chciałbym zaznaczyć, że jestem goły w temacie dlatego zresztą postanowiłem napisać na forum i się poradzić :) Jestem właśnie na etapie wyboru ogrzewania dla domu. Domek parterowy (powierzchnia grzewcza około 110 metrów, poddasze będzie kiedyś użytkowe około 60 metrów ale to gdzieś za 5-10 lat). Z 110 metrów 80 będzie ogrzewane podłogowa a w pozostałych 30 będą grzejniki. W projekcie mam kocioł na ekogroszek + bojler na cwu 250l. Aby uniknąć palenia w piecu latem dla cwu zacząłem zastanawiać się na powietrzną pompą ciepła dla samej wody. Koszt takiej pompy to 6000 zł. Idąc dalej tym tropem pomyślałem, że skoro sama pompa to 6000 zł dla ciepłej wody to może warto kupić droższą i mieć od razu do ogrzewania całego domu dla podłogówki i grzejników. W internecie znalazłem koszty ogrzewania powietrzną pompą ciepła jak i ekogroszkiem. koszty_ogrzewania_160m2.jpg Koszty wychodzą praktycznie takie same. Znajomi którzy budowali teraz domy za dobry kocioł z podajnikiem z instalacją płacili około 25 tyś zł (cena z grzejnikami, podłogówką itd). Czy w podobnym pieniądzach da rade zamontować powietrzną pompą ciepła? Czy te 25-30 tys zł o których piszą ludzie na forum to tylko sam kocioł + montaż czy też grzejniki, podłogówka itd? Jeżeli chodzi o komin to i tak będzie robiony bo w salonie będzie kominek - bez płaszcza wodnego, tylko tak dla dogrzania - żona bardzo chciała mieć kominek w salonie :rolleyes: Dom będzie dobrze ocieplony, okna prawdopodobnie 3 szybowe.

Wiem, że zadałem trochę dużo pytań w jednym poście ale może znajdzie się ktoś tak miły i mi odpiszę ;)

P.S. A może są jakieś firmy które za opłatą policzą mi co w moim przypadku bardziej się opłaca??

Edytowane przez kamilsyga19

Jak się zapewni odpowiedni przepływ powietrza o tem powiedzmy 20*C ,przez odpowiednio dobrany wielkościowo parownik raczej nie będzie żadnego lodu , a nawet trzeba tak zrobić aby go nie było , chyba to raczej nie jest problem. Ja tam nigdy nie widziałem żeby jednostka zewnętrzna była zapchana lodem jak na zewnątrz jest +20*C

Tylko,że ja mam 100kg powietrza/h a typowe jednostki zewnętrzne kilkaset minimum.

Gość Arturo72
Domek parterowy (powierzchnia grzewcza około 110 metrów, poddasze będzie kiedyś użytkowe około 60 metrów ale to gdzieś za 5-10 lat).

Zrób audyt energetyczny domu czyli OZC,z niego dowiesz się ile dom będzie potrzebował energii do ogrzania a tym samym jakie będziesz płacił rachunki za ogrzewanie różnymi systemami grzewczymi.

Ceny energii znasz,wtedy zobaczysz i porównasz sobie czy zmniejszać tą energię naturalnie czy mechanicznie.

Z 110 metrów 80 będzie ogrzewane podłogowa a w pozostałych 30 będą grzejniki.

Głupota,po co sobie komplikować instalację skoro wszystko może być na jednej pompce obiegowej i tylko dwie rurki podciągnięte do rozdzielazca ? Zrób podłogówkę po całości

W projekcie mam kocioł na ekogroszek + bojler na cwu 250l. Aby uniknąć palenia w piecu latem dla cwu zacząłem zastanawiać się na powietrzną pompą ciepła dla samej wody. Koszt takiej pompy to 6000 zł.

Następna głupota,czyli powietrzna pompa tylko do cwu i ekosyf w domu.

Idąc dalej tym tropem pomyślałem, że skoro sama pompa to 6000 zł dla ciepłej wody to może warto kupić droższą i mieć od razu do ogrzewania całego domu dla podłogówki i grzejników.

Troszkę mądrzej a całkowicie mądrze by było bez grzejników.

W internecie znalazłem koszty ogrzewania powietrzną pompą ciepła jak i ekogroszkiem. Koszty wychodzą praktycznie takie same.

Bzdura,koszt 1kWh z ekogroszka to ok.0,15zł a koszt 1kWh z powietrznej pompy ok.0,10zl,który sposób będzie tańszy w eksploatacji ?

Znajomi którzy budowali teraz domy za dobry kocioł z podajnikiem z instalacją płacili około 25 tyś zł (cena z grzejnikami, podłogówką itd). Czy w podobnym pieniądzach da rade zamontować powietrzną pompą ciepła?

No i znajomi musieli jeszcze wybudować dodatkową kotłownię na kocioł i komin przecież czyli +ok.10-15tys.zl czyli jak widzisz system grzewczy na ekogroszek jest bardzo drogi.

Wszystko zależy od obciążenia cieplnego domu,którego nie znasz a więc nie możesz poznać kosztu systemów grzewczych.

Imrahil chyba miał ofertę na pompę 7kW z całą infrastrukturą czyli podłogówką na gotowo za 22tys.zl jak się nie mylę.

Taka pompka zdała by u mnie egzamin bez problemu.

Jeżeli chodzi o komin to i tak będzie robiony bo w salonie będzie kominek - bez płaszcza wodnego, tylko tak dla dogrzania - żona bardzo chciała mieć kominek w salonie :rolleyes:

To wystarczy Ci jeden komin do kominka a nie dwa bo drugi w przypadku ekogroszka musi być w kotłowni,do jednego komina nie podepniesz kominka i kotła.

Edytowane przez Arturo72

Imrahil chyba miał ofertę na pompę 7kW z całą infrastrukturą czyli podłogówką na gotowo za 22tys.zl jak się nie mylę.

mylisz się ;). oferta była taka:

- kotłownia (pompa ciepła Panasonic 7 kW + zasobnik CWU) - 20 tys. zł

- podłogówka coś około 8000 zł (123 m2)

mam tylko podłogówkę.

co oznacza:

Dom będzie dobrze ocieplony

?

bo to różnie można traktować. dla niektórych 10 cm styro = "paaaanie, będzie bardzo ciepło, więcej się nie opłaca"

przykładowo forumowy asolt liczy OZC

Arturo72 - nie daję po całości podłogówki ponieważ bardzo dużo osób twierdzi, że nie daję się podłogówki w pomieszczeniach gdzie się śpi ponieważ kurz z podłogi unosi się i jest szkodliwy. Praktycznie wszyscy znajomi którzy budowali teraz domy tak zrobili - trochę grzejników trochę podłogówki. Leją mi właśnie fundamenty dlatego zacząłem czytać żeby nie popełnić życiowego błędu ale chyba za późno się obudziłem :o:o W załączniku przesyłam projekt domu, komin mam jeden - pod kominek jak i pod ekogroszek. projekt - Kopia.jpg Jeżeli chodzi o ekogroszek - miałem zamiar montować i tak drogi piec hitechnika za około 9 tyś zł więc tak się zastanawiam,że chyba ta pompa wyjdzie mi podobnie. Znajomy za całą podłogówkę, grzejniki rurki i inne rzeczy z piecej hitechnika płacił 27 zł. Według Ciebie udało by się w tych pieniądzach zamontować powietrzną pompę ciepła z grzejnikami, podłogówką i robocizną? Sprawę komina pomijam . I tak będzie pod kominek. Jeżeli chodzi o kotłownie to tak jak widać na projekcie i tak będzie. Zimą mam zamiar trzymać tam motocykl żeby nie marzł i dodatkowo wrzucić ławkę z hantlami do ćwiczeń.

Dom będzie ocieplony 15 cm syropianem. Okna + rolety dobrej firmy prawdopodobnie trzyszybowe. Buduje dom na lata i ważne są dla mnie miesięczne koszta eksploatacji.

Masz jakieś namiary na użytkownika asolt ?

Edytowane przez kamilsyga19

Gość Arturo72
mylisz się ;). oferta była taka:

- kotłownia (pompa ciepła Panasonic 7 kW + zasobnik CWU) - 20 tys. zł

- podłogówka coś około 8000 zł (123 m2)

mam tylko podłogówkę.

No tak,myliłem się i pamięć juz nie ta,ludzka rzecz ;)

Tylko,że ja mam 100kg powietrza/h a typowe jednostki zewnętrzne kilkaset minimum.

To raczej da się rozwiązać. Aczkolwiek, komplikuje sprawę , w ,,bezpieczny" sposób nie uzyskasz więcej jak 300- 400 w na godzinę,i to raczej też nie przez 24 h/doba . Wentylujesz dom tylko ilością 80m3/powietrza na godzinę ? czy coś źle liczę?

Arturo72 - nie daję po całości podłogówki ponieważ bardzo dużo osób twierdzi, że nie daję się podłogówki w pomieszczeniach gdzie się śpi ponieważ kurz z podłogi unosi się i jest szkodliwy. .

Co za bzdury wypisujesz.... A może to brudasy takie, że faktycznie się kurzem potruli.

Gość Arturo72
Arturo72 - nie daję po całości podłogówki ponieważ bardzo dużo osób twierdzi, że nie daję się podłogówki w pomieszczeniach gdzie się śpi ponieważ kurz z podłogi unosi się i jest szkodliwy. Praktycznie wszyscy znajomi którzy budowali teraz domy tak zrobili - trochę grzejników trochę podłogówki. Leją mi właśnie fundamenty dlatego zacząłem czytać żeby nie popełnić życiowego błędu ale chyba za późno się obudziłem :o:o W załączniku przesyłam projekt domu, komin mam jeden - pod kominek jak i pod ekogroszek. [ATTACH=CONFIG]308656[/ATTACH] Jeżeli chodzi o ekogroszek - miałem zamiar montować i tak drogi piec hitechnika za około 9 tyś zł więc tak się zastanawiam,że chyba ta pompa wyjdzie mi podobnie. Znajomy za całą podłogówkę, grzejniki rurki i inne rzeczy z piecej hitechnika płacił 27 zł. Według Ciebie udało by się w tych pieniądzach zamontować powietrzną pompę ciepła z grzejnikami, podłogówką i robocizną? Sprawę komina pomijam . I tak będzie pod kominek. Jeżeli chodzi o kotłownie to tak jak widać na projekcie i tak będzie. Zimą mam zamiar trzymać tam motocykl żeby nie marzł i dodatkowo wrzucić ławkę z hantlami do ćwiczeń.

Dlatego napisałem,że instalacja mieszana to glupota a to co wypisujesz o kurzu i sypialniach to bzdury nad bzdurami.

Jak widzisz imrahil za całość bez komina placilby 28tys.zl.Pytanie czy taka moc grzewcza pompy u ciebie będzie ok.Tego nie wiesz i się nie dowiesz bez OZC.

Wybuduj tak dom,zeby była dobra,wyjdzie to ci tylko na zdrowie pod każdym względem.

kamilsyga19

-Arturo72 - nie daję po całości podłogówki ponieważ bardzo dużo osób twierdzi, że nie daję się podłogówki w pomieszczeniach gdzie się śpi ponieważ kurz z podłogi unosi się i jest szkodliwy.-

Jak długo jeszcze takie bzdury będą powtarzane na forum? kurz unosi się przy kaloryferach , bo mają znacznie wyższą tem , takie są prawa fizyki . Przy podłogówce i kaloryferach kurz będzie leżał na podłogówce , bo ,,wpompuje " je tam gorące powietrze z grzejników ,znacznie zimniejsze powietrze z podłogówki nie ma ,,siły" podnieść tego kurzu dlatego będzie Tobie zalegał na podłogówce

27K za ekosyf to dopiero kosmiczna cena.

Bzdura,koszt 1kWh z ekogroszka to ok.0,15zł a koszt 1kWh z powietrznej pompy ok.0,10zl,który sposób będzie tańszy w eksploatacji ?

Arturo, dlaczego twierdzisz że to bzdura?

Może tak być, weź tylko prąd w taryfie całodobowej, powiedzmy 0,65zł/1kWh, a COP to nawet dowolny możesz użyć (jeśli 3,0 za mało, policz dla 4,0) ;)

pewna firma ze śląska ma w ofercie AQUAREA 7KW Seria C (COP 4,5) za 17 500 Brutto (8% Vat).

Cena ma zawierać:

- pompe Pansonic typu split WH-UD07FE5/WH-SDC07F3E5 7 KW z funkcją chłodzenia

- sterownik

- zbiornik 200l

- montaż i uruchomienie.

Tylko te parametry zbyt drastycznie spadają w momencie gdy potrzebujemy ciepło (przy -7 ma już tylko 5kW).

Są może jakieś dofinansowania do pomp typu np. prosument (niestety tylko 20%)?

asolt:

http://forum.muratordom.pl/member.php?113586-asolt

ja dałbym 20 cm na ściany :). ale jak będziesz mieć policzone OZC, to można sprawdzić co się opłaci, a co nie. instalacja na samej podłogówce jest lepsze z kilku powodów:

- podepniesz do tego niskotemperaturowe źródła ciepła

- to właśnie podłogówka nie unosi tak kurzu

- wyższy komfort (przynajmniej wg mnie :))

ważne tylko, że jakiś "fachowiec" nie zrobił podłogówki na oko. taka może działać z kotłem węglowym, ale z pompą ciepła może działać kiepsko. ostatnio mieliśmy na forum taki przypadek. musi być projektowana na niskie temperatury zasilania.

Gość Arturo72
pewna firma ze śląska ma w ofercie AQUAREA 7KW Seria C (COP 4,5) za 17 500 Brutto (8% Vat).

Cena ma zawierać:

- pompe Pansonic typu split WH-UD07FE5/WH-SDC07F3E5 7 KW z funkcją chłodzenia

- sterownik

- zbiornik 200l

- montaż i uruchomienie.

Tylko te parametry zbyt drastycznie spadają w momencie gdy potrzebujemy ciepło (przy -7 ma już tylko 5kW).

Są może jakieś dofinansowania do pomp typu np. prosument (niestety tylko 20%)?

Dawaj tą firmę sąsiad bo zaraz ktoś sobie głupio pomyśli ;)

Z tego co kojarzę ona przy -15st.C ma ok.4,5kW mocy czyli gdybym ją miał przy tej temp.grzala by ok.12-14h czyli nie jest źle,tylko 4h w drogiej.

Także w czym problem ?

Pytałem się w kilku firmach zajmujących się ogrzewaniem czy robią projekt ogrzewania podłogowego i usłyszałem zawsze tę samą odpowiedź - po co, da się w łazienkach co 10cm, w pokojach co 15 i będzie dobrze.

Czytając wątek "PODŁOGÓWKA samemu - jak uniknąć błędów" niektórzy zalecają co 20cm nawet co 30 bo tak wychodzi z mądrych programów.

Mam zamiar sam zrobić podłogówke ale im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie.

dofinansowania są na pompy ale tylko z fotowoltaiką. na temat podłogówki i bzdur już mi się nie chce pisać :) Jak ma być ekonomicznie i przytulnie to tylko podłogówka. Grzanie pompą powietrzną nie wyjdzie jakoś spektakularnie taniej ale jej obsługa jest niewspółmiernie przyjaźniejsza dla użytkownika i mieszkańców domu, o syfie, kurzu, czadzie, workach, popiele, czyszczeniu komina i innych "BAJERACH" nie wspomnę.

Dawaj tą firmę sąsiad bo zaraz ktoś sobie głupio pomyśli ;)

Z tego co kojarzę ona przy -15st.C ma ok.4,5kW mocy czyli gdybym ją miał przy tej temp.grzala by ok.12-14h czyli nie jest źle,tylko 4h w drogiej.

Także w czym problem ?

Nie chcę robić komuś reklamy bo na pompach ciepła się znam tyle ile w ciągu ostatniego miesiąca poczytałem w necie.

Firma jest niby z mikołowa, czyli google -> "pompa ciepła mikołów", ostatni link na pierwszej stronie