Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Nie chcę robić komuś reklamy bo na pompach ciepła się znam tyle ile w ciągu ostatniego miesiąca poczytałem w necie.

Firma jest niby z mikołowa, czyli google -> "pompa ciepła mikołów", ostatni link na pierwszej stronie

Spoko,masz rację,reklama jest zakazana.

Chodziło mi o inną kwestię ale już jest ok :)

No tak tylko, że na piecach na ekogroszek zna się praktycznie każdy a o pompie ciepła wie mało kto. Nie chciałbym trafić na jakiegoś gościa który się nie zna i jeszcze ze mnie skroi. Macie jakąś firmę godną polecenia w okolicach Zielonej Góry?

Do Szczecina masz nie daleko a tam jest duża firma od powietrznych,na allegro też się wystawia.

Nie tak do końca. Pompy montuje się już od wielu lat w PL. Teraz zaczęto dopiero więcej o tym mówić ponieważ zaczyna się to robić bardziej dostępne cenowo. Z groszkiem jest tak, że ile by się kW nie dało to jakoś będzie. Już gdzieś pisałem, ale u koleżanki na nowy dom 160 mkw zamontowano groszek 25 kW. Jaki by nie był dziurawy budynek to o połowę za dużo :D Dlatego jest tylu "fachowców" od groszku.

Nie wspomnę, że przy instalacji powietrznych pomp to już nie trzeba MEGA fachowca. No chyba, że debil jakiś :D

Pytałem się w kilku firmach zajmujących się ogrzewaniem czy robią projekt ogrzewania podłogowego i usłyszałem zawsze tę samą odpowiedź - po co, da się w łazienkach co 10cm, w pokojach co 15 i będzie dobrze.

Czytając wątek "PODŁOGÓWKA samemu - jak uniknąć błędów" niektórzy zalecają co 20cm nawet co 30 bo tak wychodzi z mądrych programów.

Mam zamiar sam zrobić podłogówke ale im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie.

Dla groszku to może i co 20 cm może być. Przy pompach w niektórych przypadkach 15 cm to i tak za dużo. Lepiej mieć gęściej niż później się martwić gdzie ciepło odebrać bo podłogę kuć ;) to mały problem. Temat przy pompach już nieraz poruszany. Łazienki 10 cm, a tak dajemy w "cieplejszych" pomieszczeniach co 12,5 cm, reszta 15 cm. W miejscu występowania przeszkleń, balkonów kilka rurek co 10 cm

Edytowane przez AdrianEH

nie daję po całości podłogówki ponieważ bardzo dużo osób twierdzi, że nie daję się podłogówki w pomieszczeniach gdzie się śpi ponieważ kurz z podłogi unosi się i jest szkodliwy

To nie prawda. Mieszkałem w domu z grzejnikami. Teraz mieszkam w domu z podłogówką i wszędzie kurzy się tak samo. W okolicy grzejników zawsze jest kurz i ciemne smugi, a w podłogówce nie.

Komfort przy podłogówce polega na tym, że jest ciepło równomiernie w całym domu. W domu z grzejnikami miałem tak, że temp. była np. 22 st. a odczuwało się coś w rodzaju chłodu, Było tak , bo zwykle grzejniki ustawione są tak, że w przy określonej temp. zewn. ma być określona temp. w kaloryferach z odpowiednią amplitudą, np. dla minus 5 w kaloryferze 70 stopni z amplitudą 5. Czyli piec grzeje wodę CO do temp. 70 i przestaje. Czeka aż temp.spadnie o 5 stopni i znów grzeje. Jak grzeje nie odczuwa się tego chłodu. Podłogówka cały czas oddaje ciepło.

Gość Arturo72
Dzowniłem przez ostatnie jakieś 2 godziny i pytałem fachowców którzy montują w regionie CO na ekogroszek. Pytałem czy zamontują mi pompę ciepła. Każdy mówi, że tak ale tylko na cwu. O innej nic nie wiedzą nawet :o:o zaczynam się bać :jawdrop:

Prędzej dowiesz się czegoś więcej u instalatorów klimatyzacji,bo pompa ciepła p-w to taki duży klimatyzator z opcją grzania ;)

Nie sądzę,żeby w Zielonej Górze nie było montażystów i sprzedawców pomp ciepła.

Gość Arturo72
Czy ktoś oprócz asolta jest w stanie wyliczyć mi OZC? Pisałem do niego ale mi nie odpisuje ...

HenoK lub kazdy kumaty audytor energetyczny w twojej okolicy.

Tylko musisz wiedzieć o czym do niego gadasz i z czym do niego przychodzisz bo może cię olać i zrobić kopiuj/wklej.

No tak tylko, że na piecach na ekogroszek zna się praktycznie każdy a o pompie ciepła wie mało kto. Nie chciałbym trafić na jakiegoś gościa który się nie zna i jeszcze ze mnie skroi. Macie jakąś firmę godną polecenia w okolicach Zielonej Góry?

Tak się znają, że ja dostałem 25kW i nawet żadnego instruktażu jak to obsługiwać:( Uwierz mi, że pompa jest mniej skomplikowana w sensie obsługi niż groszek (chodzi o ustawienia), bo potem jest bezobsługowa w przeciwieństwie do ekogroszku. Przy węglu zawsze będziesz musiał martwić się na jaki opał trafisz tym razem, inny opał to nowe ustawienia, do tego syf, popiół niebezpieczeństwo podpalenia, zaczadzenia, itp. To nie są porównywalne urządzenia i nie należy ich traktować równoważnie.

Tak się znają, że ja dostałem 25kW i nawet żadnego instruktażu jak to obsługiwać:( Uwierz mi, że pompa jest mniej skomplikowana w sensie obsługi niż groszek (chodzi o ustawienia), bo potem jest bezobsługowa w przeciwieństwie do ekogroszku. Przy węglu zawsze będziesz musiał martwić się na jaki opał trafisz tym razem, inny opał to nowe ustawienia, do tego syf, popiół niebezpieczeństwo podpalenia, zaczadzenia, itp. To nie są porównywalne urządzenia i nie należy ich traktować równoważnie.

Ciut przesadzasz z tym niebezpieczeństwem podpalenia,zaczadzenia itd.

Piec na ekocośtam ,znaczy węgiel jest pełnoprawnym nośnikiem energii, pod warunkiem ,że jest to piec z dolnym spalaniem .Uwierz ,że można go eksploatować bezdymnie.Trzeba chcieć. A może administracyjnie ograniczyć te z górnym spalaniem .

Nawet w zwykłym kaflowym piecu można palić z dolnym i górnym spalaniem,tylko trzeba chcieć

Czy ktoś oprócz asolta jest w stanie wyliczyć mi OZC? Pisałem do niego ale mi nie odpisuje ...

Wymagasz od asolta żeby miał dyżur przez 7 dni w tygodniu, po 12 godzin na dobę??? Bez jaj, Panie!!!

Myślę że odpisze!

Nie pomyślałeś że może akurat dzisiaj jest SOBOTA!!! A jutro niedziela???

Ciut przesadzasz z tym niebezpieczeństwem podpalenia,zaczadzenia itd.

Proponuje przejrzeć statystyki i sprawdzić ile ludzi zginęło w tym roku i tylko w Polsce w wyniku zaczadzenia, pożaru spowodowanego przez kotły stałopalne. I potem sprawdzić ile ludzi do tej pory na całym świecie straciło życie przez pompę ciepła:) Ja nie twierdzę, że węgiel to śmierć, ale jeśli dyskutować o wszystkich za i przeciw to jest to argument na niekorzyść kotłów i tyle. A co do poprawności spalania i w ogóle umiejętności obsługi takiego kotła stałopalnego to zupełnie inaczej wygląda to gdy trafi na kogoś, kto z węglem miał już do czynienia, ale niestety kotły kupują teraz coraz częściej tzw blokersi, co nigdy z paleniem nie mieli do czynienia i tu o problemy, a czasem i tragedię nie trudno. Wiem coś o tym, bo sam takim blokersem "uszczęśliwionym" kotłem eko byłem:(

wihajster - po prostu widziałem, że logował się na forum ale nie odpisał ale już spoko ;) odpisał ;) Panowie wracając do pompy. Te Wasze wyliczenia wyglądają na prawdę fajnie ale tak sobie myślę, że zimy teraz wyjątkowo słabe są. A co się stanie jak noce będą po - 20 stopni? Czytałem specyfikacji VIESSMANA że pompa działa do - 15 stopni potem chyba włącza się jakaś grzałka na prąd? Czy wtedy rachunki nie będą kolosalnie duże?

Arturo72 - nie daję po całości podłogówki ponieważ bardzo dużo osób twierdzi, że nie daję się podłogówki w pomieszczeniach gdzie się śpi ponieważ kurz z podłogi unosi się i jest szkodliwy. Praktycznie wszyscy znajomi którzy budowali teraz domy tak zrobili - trochę grzejników trochę podłogówki.

to takie mity gdzieś z okresu 10 i więcej lat temu.

Z wszystkich moich znajomych którzy robili podłogówkę+grzejniki po zamieszkaniu stwierdziło że to był olbrzymi błąd i drugi raz daliby wszędzie podłogówkę. Ale rób jak uważasz...

15cm na ściany to jest dobre ocieplenie - to takie minimum dzisiaj, żeby dom odebrać

Dzowniłem przez ostatnie jakieś 2 godziny i pytałem fachowców którzy montują w regionie CO na ekogroszek. Pytałem czy zamontują mi pompę ciepła. Każdy mówi, że tak ale tylko na cwu. O innej nic nie wiedzą nawet :o:o zaczynam się bać :jawdrop:

to chyba bardzo wiele mówi na temat ich fachowości, prawda??

omijaj ich szerokim łukiem...baaardzo szerokim...bo jak zaczniesz z nimi rozmawiać, to ci wcisną 25kw do domu :p