kamilsyga19 15.03.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jak mi wyliczą OZC to wtedy będę się Was radził jaki piec a teraz tak w między wersami zapytam - nie wiem czy dobrze interpretuje posty w tym wątku (przeczytałem całe 18 stron) - montując samą podłogówkę w całym domu zapotrzebowanie na energię będzie mniejsze niż jak bym miał trochę podłogówki a trochę grzejników ?? Dlatego, że podłogówka to ogrzewanie niskotemperaturowe i nie zależnie czy tą podłogówkę będzie grzał ekogroszek czy powietrzna pompa ciepła. Różnica jest tylko taka, że jak grzać będzie powietrzna pompa ciepła to rurki w podłogówce mają być ustawione gęściej. Dobrze to zrozumiałem? Jeżeli gdzieś jest błąd to proszę poprawcie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.03.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Przy pompie dajesz jej szanse na prace na nizszym parametrze-wiadomo lepsza sprawnoscJa polozylem u siebie co 10 cmI widze tego same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Proponuje przejrzeć statystyki i sprawdzić ile ludzi zginęło w tym roku i tylko w Polsce w wyniku zaczadzenia, pożaru spowodowanego przez kotły stałopalne. I potem sprawdzić ile ludzi do tej pory na całym świecie straciło życie przez pompę ciepła:) Ja nie twierdzę, że węgiel to śmierć, ale jeśli dyskutować o wszystkich za i przeciw to jest to argument na niekorzyść kotłów i tyle. A co do poprawności spalania i w ogóle umiejętności obsługi takiego kotła stałopalnego to zupełnie inaczej wygląda to gdy trafi na kogoś, kto z węglem miał już do czynienia, ale niestety kotły kupują teraz coraz częściej tzw blokersi, co nigdy z paleniem nie mieli do czynienia i tu o problemy, a czasem i tragedię nie trudno. Wiem coś o tym, bo sam takim blokersem "uszczęśliwionym" kotłem eko byłem:( Mimo wszystko to najtańszy nośnik .Nawet dla domu pasywnego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.03.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Mimo wszystko to najtańszy nośnik .Nawet dla domu pasywnego:) Oj chyba trochę po bandzie pojechałeś Za cenę komina i kotłowni dom pasywny możesz przez 30l farelką ogrzewać Oczywiście strzeliłem, ale wszystko jest do wyliczenia i wliczając początkowy nakład to do pasywniaka węgiel będzie pewnie najdroższy - chyba, że mówisz o jakiejś westfalce w kuchni tomu pasywnego, ale to już chyba lekka przesada;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Mimo wszystko to najtańszy nośnik .Nawet dla domu pasywnego:) ale kompletnie nieopłacalny, zanim się zwróci to kocioł padnie. i jeszcze proponuje to (kocioł, komin, miejsca na opał, skomplikowaną intalację) nydar, który neguje sens ekonomiczny rekuperatora za 5000 zł. jeśli masz taką stałopalną instalację w swoim domu pasywnym, to nieźle kasę utopiłeś Edytowane 15 Marca 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.03.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jak mi wyliczą OZC to wtedy będę się Was radził jaki piec a teraz tak w między wersami zapytam - nie wiem czy dobrze interpretuje posty w tym wątku (przeczytałem całe 18 stron) - montując samą podłogówkę w całym domu zapotrzebowanie na energię będzie mniejsze niż jak bym miał trochę podłogówki a trochę grzejników ?? Dlatego, że podłogówka to ogrzewanie niskotemperaturowe i nie zależnie czy tą podłogówkę będzie grzał ekogroszek czy powietrzna pompa ciepła. Różnica jest tylko taka, że jak grzać będzie powietrzna pompa ciepła to rurki w podłogówce mają być ustawione gęściej. Dobrze to zrozumiałem? Jeżeli gdzieś jest błąd to proszę poprawcie mnie Dla kotła na ekogroszek nie ma to znaczenia, bo to urządzenie które wyższa sprawność ma w wysokich temperaturach, natomiast dla pompy ma to duże znaczenie, bo tu im niższa temp zasilania tym wyższa sprawność urządzenia, czyli mniejsze zużycie, czyli niższe rachunki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.03.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Te Wasze wyliczenia wyglądają na prawdę fajnie ale tak sobie myślę, że zimy teraz wyjątkowo słabe są. A co się stanie jak noce będą po - 20 stopni? Czytałem specyfikacji VIESSMANA że pompa działa do - 15 stopni potem chyba włącza się jakaś grzałka na prąd? Czy wtedy rachunki nie będą kolosalnie duże? Rozglądaj się za poważnymi pompami a nie zabawkami Moja pompa przy -18st.C,bo tyle miałem najmniej od dwóch sezonów,pobiera 3,5kWh na godzinę pracy,na poczet ogrzewania pracuje 6-7h na dobę,1kWh mam w cenie 0,29zł,a więc można sobie łatwo policzyć,że przy tej temperaturze godzina jej pracy to koszt ok.1zł a doba to koszt 7zł. Od zapotrzebowania domu na ciepło zależą rachunki za ogrzewanie,przy domu z większym zapotrzebowaniem pompa pracowałaby dłużej w ciągu doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 ale kompletnie nieopłacalny, zanim się zwróci to kocioł padnie. i jeszcze proponuje to (kocioł, komin, miejsca na opał, skomplikowaną intalację) nydar, który neguje sens ekonomiczny rekuperatora za 5000 zł. jeśli masz taką stałopalną instalację w swoim domu pasywnym, to nieźle kasę utopiłeś Srutu tutu pęczek drutu . Uprzedzenie i podświadoma reakcja pod wpływem lektury marketingowej . Komin mam ale do kominka,zewnętrzny z KO. Nawet nowocześnie wygląda w bryle budynku. W domu o niskim zapotrzebowaniu potrzebujesz worek-dwa węgla/tydzień .Kocioł,choćby czeski za 2kPLN z dolnym spalaniem-bezdymny. Tymczasem PC dla naszego klimatu to 20KPLN. Licz opłacalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Srutu tutu pęczek drutu . Uprzedzenie i podświadoma reakcja pod wpływem lektury marketingowej . Komin mam ale do kominka,zewnętrzny z KO. Nawet nowocześnie wygląda w bryle budynku. W domu o niskim zapotrzebowaniu potrzebujesz worek-dwa węgla/tydzień .Kocioł,choćby czeski za 2kPLN z dolnym spalaniem-bezdymny. Tymczasem PC dla naszego klimatu to 20KPLN. Licz opłacalność. kto ci powiedział że mam pompę ciepła? nie mam komina. do domu pasywnego pompa ciepła to taka sama głupota jak kominek. kocioł czeski z dolnym spalaniem, do tego kotłownia, wentylacja, komin. nie manipuluj. przepłaciłeś EDIT: a kolejną brednią jest, że taki kocioł jest bezdymny . nie wiem czy widziałeś jak zachowuje się przewymiarowany kocioł dolnego spalania (a w domu pasywnym czy energooszczędnym każdy będzie przewymiarowany). ja miewam z takim do czynienia u teściów. gdybyś mieszkał bliżej to bym Cię zaprosił na czyszczenie Edytowane 15 Marca 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 15.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Srutu tutu pęczek drutu . Uprzedzenie i podświadoma reakcja pod wpływem lektury marketingowej . Komin mam ale do kominka,zewnętrzny z KO. Nawet nowocześnie wygląda w bryle budynku. W domu o niskim zapotrzebowaniu potrzebujesz worek-dwa węgla/tydzień .Kocioł,choćby czeski za 2kPLN z dolnym spalaniem-bezdymny. Tymczasem PC dla naszego klimatu to 20KPLN. Licz opłacalność. Tylko do tego musisz doliczyć bufor ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Następny steerotyp. Z czym ci się kojarzy bufor? Baniak z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 kto ci powiedział że mam pompę ciepła? nie mam komina. do domu pasywnego pompa ciepła to taka sama głupota jak kominek. kocioł czeski z dolnym spalaniem, do tego kotłownia, wentylacja, komin. nie manipuluj. przepłaciłeś EDIT: a kolejną brednią jest, że taki kocioł jest bezdymny . nie wiem czy widziałeś jak zachowuje się przewymiarowany kocioł dolnego spalania (a w domu pasywnym czy energooszczędnym każdy będzie przewymiarowany). ja miewam z takim do czynienia u teściów. gdybyś mieszkał bliżej to bym Cię zaprosił na czyszczenie Mam w biurze a biuro w kamienicy z 1890r, piec kaflowy. O ile pic należy czyścić co kilka lat - osad na przegrodach spowalniający przepływ spalin, o tyle komin nówka nie śmigana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Następny steerotyp. Z czym ci się kojarzy bufor? Baniak z wodą? stereotypem jest, że można bardzo czysto palić w takim kotle. nie wiem czy widziałeś jak wygląda spalanie węgla (albo śmieci) i sterowanie tym procesem w przypadku nowoczesnej energetyki zawodowej. zapewne nie, dlatego wydaje Ci się, że można palić 6 kW dolniakiem (może taki znajdę) przy zapotrzebowaniu rzędu kilkuset W EDIT: co do bufora, to nie wyjeżdżaj z Twoim fundamentem grzewczym, albo dolicz go do kosztu dolniaka/kominka, komina, składu opału, kotłowni. przy domu pasywnym totalny bezsens i strata pieniądzy Edytowane 15 Marca 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 No i doszliśmy do sedna problemu . , nie wiem czy widziałeś jak wygląda spalanie węgla (albo śmieci) i sterowanie tym procesem ," Węglem a nie śmieciami . 6kW pewnie nie znajdziesz ale 12 już tak .W sam raz do domu pasywnego dla lichej zimy. Za palenie śmieciami jaja bym obcinał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) nie doszliśmy nigdzie, bo śmieci pali się coraz częściej i przerabia na energię elektryczną i/lub ciepło, co pozwala zaoszczędzić trochę źródeł nieodnawialnych. Polska także się do tego zobowiązała (żeby przetwarzać śmieci komunalne o kaloryczności powyżej pewnego progu w energię zamiast je składować). i tu dopiero dochodzimy do wniosku, że proces spalania węgla czy śmieci w energetyce zawodowej odbywa się o wiele czyściej niż w Twoim kominku. i uwierz mi, że dbałość o jakość tego spalania i jakość spalin jest nieosiągalna w dolniaku czy kominku, nawet jeśli są one dopasowane idealnie do potrzeb i pracują zawsze w optymalnych warunkach. a nie pracują chociażby w trakcie wygaszania czy rozpalania. przy kotle 12 kW i domu pasywnym będzie w koło wygaszanie i rozpalanie - większy syf w powietrze niż u sąsiada w nieizolowanej kostce gierkowskiej ale stale ogrzewanej odpowiednio dobranym kotłem. pomijam już aspekt ekonomiczny instalowania tej całej proponowanej przez Ciebie maszynerii w domu o niskim zapotrzebowaniu. Edytowane 15 Marca 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Mówimy o domach czy o przemysłowych kotłowniach.W domu niskoenergetycznym rozpalanie raz na dobę w mrozy. W okresach przejściowych rzadziej. I to tylko przy posadzce anhydrytowej 5-6cm w domu szkieletowym z wodną podłogówką. Palę co prawda drewnem ale nie rozumiem tego ataku na węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Mówimy o domach czy o przemysłowych kotłowniach. W domu niskoenergetycznym rozpalanie raz na dobę w mrozy. W okresach przejściowych rzadziej. I to tylko przy posadzce anhydrytowej 5-6cm w domu szkieletowym z wodną podłogówką. Palę co prawda drewnem ale nie rozumiem tego ataku na węgiel. mówimy o domach, w których nie da się prawidłowo spalić węgla, już na pewno nie rozpalając i wygaszając go codziennie. to właśnie o tym piszę. szukam kotła do domu rodziców. znalazłem jakiś chwalony dolnego spalanie. czytam opinie i użytkownik pisze, że kocioł niby dobry, ale on nie potrzebuje grzać cały czas i woli rozpalać codziennie. wszędzie sadza i syf. tu masz link do tego jak wygląda takie codzienne rozpalanie i czym się kończy: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11379-dakon-dor-i-klony-nigdy-wiecej-go-nie-kupie/ takie coś proponujesz do domu pasywnego, nie mając pojęcia o paleniu węglem. ataku na węgiel nie rozumiesz, bo nie mieszkasz w miejscowości, gdzie 90% domów jest opalanych węglem, zwykle w przewymiarowanych kotłach, rozpalanych codziennie rano lub w godzinach popołudniowych (wyobraź sobie np. że po wyjściu na pół godziny ubrania nadają się do prania, bo po prostu śmierdzą sadzą, a osoby z astmą ledwo oddychają). jak widzę, również pomijasz aspekt ekonomiczny rozwiązania proponowanego przez Ciebie. jest jeszcze bardziej genialne niż GWC za 1000 zł wykopane ze szwagrem, które trzeba dogrzewać grzałką w drogiej taryfie EDIT: i jeszcze coś. kocioł dolnego spalania najmniej truje i działa najefektywniej w trakcie pracy ciągłej przy mocy znamionowej. takie wygaszanie doprowadzi tylko do tego, że zajedziesz komin i sam kocioł w ciągu kilku lat, a do tego narobisz się przy czyszczeniu. pomyśl jaki to ma sens ekonomiczny zanim napiszesz kolejną bzdurę. Edytowane 15 Marca 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pooddychaj głęboko i nie nadużywaj słowa,, bzdura"To,że mieszkasz w miejscowości gdzie po wyjściu śmierdzisz sadzą nie wynika tylko z faktu opalania węglem ale ze złych pieców i braku umiejętności palenia.Aspekt ekonomiczny wydaje się oczywisty. Kocioł za 2oooPLN a PC za 2ooooPLN. Budujemy z kredytu więc porównanie jeszcze bardziej niekorzystne. Jaki wpływ na sens GWC ma fakt wykopania go ze szwagrem? Po rekuperatorze powietrze też wymaga dogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pooddychaj głęboko i nie nadużywaj słowa,, bzdura" To,że mieszkasz w miejscowości gdzie po wyjściu śmierdzisz sadzą nie wynika tylko z faktu opalania węglem ale ze złych pieców i braku umiejętności palenia.Aspekt ekonomiczny wydaje się oczywisty. Kocioł za 2oooPLN a PC za 2ooooPLN. w końcu zrozumiałeś. te złe piece to przewymiarowane piece (np. 25 kW do nowego domu 130 m2), jak wynika z praktyki. czyli do domu energooszczędnego każdy jest zły, a najgorszy to taki rozpalany codziennie kocioł dolnego spalania. poza tym każda instalacja domowa, choćby nie wiem jak dobrze opalana, będzie wyrzucać w powietrze siarkę, bo nie ma w niej instalacji odsiarczania, będzie pluć pyłem, bo nie ma żadnego filtra, będzie wyrzucać także sporo innych szkodliwych związków. o PC pisałem kilka razy, że nie mam bo się nie opłaca, a co dopiero w domu pasywnym... ile razy mam pisać, że PC do pasywnego to taki sam bezsens jak kocioł (+ komin z obróbkami, kotłownia, wentylacja), żebyś to pojął? kotłownia z kominem jest za darmo? w sprawach węgla i palenia nim jak widać nie masz zielonego pojęcia. zajrzyj do wątków o węglu i kotłach na FM, każdy tam poleca, żeby jak najrzadziej wygaszać kocioł, inaczej mogą być problemy z żywotnością. ostatnio nawet jednemu się rozciekł drugi kocioł, każdy żył po kilka lat. do domu pasywnego wystarczy grzałka - co innego można by przemyśleć, jeśli ktoś ma darmowy opał, ale 99% ludzi nie ma darmowego opału. a przy Twoich genialnych rozwiązaniach będzie trzeba więcej na remont kotłowni wydawać niż na paliwo. słowa "bzdura" może nadużywam, bo można by bardziej dosadnie nazwać to co tu wypisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 ,, ile razy mam pisać, że PC do pasywnego to taki sam bezsens jak kocioł (+ komin z obróbkami, kotłownia, wentylacja), żebyś to pojął? . Mówisz ,że tylko prundem:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts