nydar 26.03.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Żona codziennie mopem jedzie z koksem ale nie o to chodzi,syf z sadzy i pyłu wegielnego w kotłowni nie jest raczej dla kobiety a poza tym po co kotłownia ? Na nią trzeba brać też kredyt,tak czy nie ? Pozazdrościć jak se połowicę wychowałeś.U mnie mopem to na zmianę a okna to moja domena:mad: Kominek to mój obowiązek i wiem z autopsji jaki to ,,syf"". Myślę,że ,,syf" to daleko idące nadużycie.Koszyk drewna raz na dzień czy dwa i ociupina popiołu raz w tygodniu pod krzaczki ( nawóz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.03.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Pozazdrościć jak se połowicę wychowałeś.U mnie mopem to na zmianę a okna to moja domena:mad: Nie wychowałem,tak nauczona z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.03.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Koszyk drewna raz na dzień czy dwa. Dramat. Macie jeszcze inne źródło ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krix 27.03.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Napiszę ci tylko tak Kolega poszedł w groszek a ja w PC. Inwestycja na tym samym poziomie Trzeba chyba umiec znaleźć dobra ofertę. dostałem jedną ofertę, ale tam cena to ponad 40tysięcy (netto) za pompę z montażem. (ecoGeo) ekogroszek mozna jednak taniej (nawet jesli liczyc koszty kotłowni, budowy komina itp). Pewnie że potem inne koszty i wygoda ale róznica w cenie wyjściowej jest spora. Przy moim niewielkim budynku (115m2) byłby to całkiem spory koszt w procesie budowy. Więc na razie kiepsko to wygląda. Ekogorszek: 10tysięcy + 5 tysięcy na komin którego przy Pc by nie było, inne rzeczy...jak to nawet 20 tysięcy będzie brutto, to ponad dwa razy taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.03.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Przy takim domu i kolektorze poziomym, spokojnie powinieneś się zmieścić w 25tyś. Można oczywiście drożej, ale można i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.03.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Trzeba chyba umiec znaleźć dobra ofertę. dostałem jedną ofertę, ale tam cena to ponad 40tysięcy (netto) za pompę z montażem. (ecoGeo) ekogroszek mozna jednak taniej (nawet jesli liczyc koszty kotłowni, budowy komina itp). Pewnie że potem inne koszty i wygoda ale róznica w cenie wyjściowej jest spora. Przy moim niewielkim budynku (115m2) byłby to całkiem spory koszt w procesie budowy. Więc na razie kiepsko to wygląda. Ekogorszek: 10tysięcy + 5 tysięcy na komin którego przy Pc by nie było, inne rzeczy...jak to nawet 20 tysięcy będzie brutto, to ponad dwa razy taniej. Bo trzeba wiedziec najpierw czego szukac. Ty nie wiesz. Jakie masz obciazenie cieplne domu ? Czy znajdziesz odpowiedni kociol na syf do tego obciazenia ? Juz Ci mowie ze nie. Jak nic nie wiesz to co ty chcesz porownywac ? Ile kosztuje Panasonic 7kW ? Ekosyf jako system grzewczy z konieczna kotlownia wyjdzie znacznie drozej. Imrahil jest spod Rybnika i mial oferte na pompe wlasnie ta za 22tys.zl za komplet,bez koniecznosci budowania osobnej kotlowni takze niewiedza kosztuje Edytowane 27 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.03.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Imrahil jest spod Rybnika i mial oferte na pompe wlasnie ta za 22tys.zl za komplet,bez koniecznosci budowania osobnej kotlowni takze niewiedza kosztuje 20 tys. PLN . ale są ponoć tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.03.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Dramat. Macie jeszcze inne źródło ogrzewania? E tam dramat. Banalnie proste rozwiązanie Kominek z płaszczem wodnym na grawitacji (fi50) współpracujący z buforem . Bufor zasila podłogówkę. Jak brak prądu ,to płaszcz kominka robi za kaloryfer ,zresztą zawsze pełni taką funkcję. Tyle,że bez prądu ,w domu o 2oC mniej . Można mnie odciąć od energii elektrycznej na całą zimę a dom da radę. W rezerwie ,w razie nygusa lub wyjazdu jest grzałka elektryczna 1,5kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.03.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 E tam dramat. Banalnie proste rozwiązanie Kominek z płaszczem wodnym na grawitacji (fi50) współpracujący z buforem . Bufor zasila podłogówkę. Jak brak prądu ,to płaszcz kominka robi za kaloryfer ,zresztą zawsze pełni taką funkcję. Tyle,że bez prądu ,w domu o 2oC mniej . Można mnie odciąć od energii elektrycznej na całą zimę a dom da radę. W rezerwie ,w razie nygusa lub wyjazdu jest grzałka elektryczna 1,5kW . Brawo, czyli na Putina jesteś przygotowany. Ja dopiero wtedy zaznam smaku ciągłego palenia w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 28.03.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 warto posłuchać, znalezione w sieci. To nie reklama bo firmy nie znam ale dość ładnie wszystko gościu opowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 29.03.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam dostałem ofertę na klimakonwektory 3 szt vido k080 i 1 szt vido k120 bo gość zespół mi ogrzewanie podłogowe jak wcześniej pisałem cena oferty z montażem 11880 mam pytanie jak się one sprawują z pompa ciepła powietrzną bo chciałbym mieć już pewność że będę miał już ciepło w domu do ogrzania 90 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 29.03.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Dodam że ofertę dostałem z AJB klima która mi montowała pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.03.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam dostałem ofertę na klimakonwektory 3 szt vido k080 i 1 szt vido k120 bo gość zespół mi ogrzewanie podłogowe jak wcześniej pisałem cena oferty z montażem 11880 mam pytanie jak się one sprawują z pompa ciepła powietrzną bo chciałbym mieć już pewność że będę miał już ciepło w domu do ogrzania 90 m2. Sprawują się bardzo dobrze, tylko cena ich jest nie teges;) Taki zestaw to max 7tys. brutto za sprzęt, więc 5tys za montaż to lekka przesada, ja mam 2x k140 i 1x k120 i dałem sporo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.03.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Mialem kiedys wycene od AJB klima na Pci i W/M. Niestety ceny maja wysokie, gdy starałem sie z nimi negocjować okazało się że nie potrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 29.03.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Co oznacza niepotrzebnie czy coś wyszło ci z negocjacji a maksymalnie ile mógłbym zapłacić i u kogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.03.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Co oznacza niepotrzebnie czy coś wyszło ci z negocjacji a maksymalnie ile mógłbym zapłacić i u kogo? Nie potrzebnie sie starałem bo nic nie zeszli z cen. Rozmawiałem z nim dwa lata temu, może od tego czasu ich polityka cenowa uległa zmianie. A ile mógłbyś zapłacić? map78 odpowiedzial kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 29.03.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Ale mnie interesowała by cena wraz z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.03.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam dostałem ofertę na klimakonwektory 3 szt vido k080 i 1 szt vido k120 bo gość zespół mi ogrzewanie podłogowe jak wcześniej pisałem cena oferty z montażem 11880 mam pytanie jak się one sprawują z pompa ciepła powietrzną bo chciałbym mieć już pewność że będę miał już ciepło w domu do ogrzania 90 m2. Co jest nie halo z podłogówka? Może zamiast ładować pieniadze w klimakonwektory da się ją wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 29.03.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Gość po prostu założył mi tylko 400 metrów rurek a dowiedziałem się tu że potrzeba na metraż 90m2 co najmniej 680 metrów i dlatego mam problem z grzanie w domu w zimne dni nie umiałem nagrzac do mnie 19 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxx.adik 29.03.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 a moze by sie dalo dolozyc ocieplnia zeby dana ilosc rurek wystarczyla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts