Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

Żona codziennie mopem jedzie z koksem ale nie o to chodzi,syf z sadzy i pyłu wegielnego w kotłowni nie jest raczej dla kobiety a poza tym po co kotłownia ?

Na nią trzeba brać też kredyt,tak czy nie ?

Pozazdrościć jak se połowicę wychowałeś.U mnie mopem to na zmianę a okna to moja domena:mad:

Kominek to mój obowiązek i wiem z autopsji jaki to ,,syf"". Myślę,że ,,syf" to daleko idące nadużycie.Koszyk drewna raz na dzień czy dwa i ociupina popiołu raz w tygodniu pod krzaczki ( nawóz).

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszę ci tylko tak

Kolega poszedł w groszek a ja w PC. Inwestycja na tym samym poziomie

Trzeba chyba umiec znaleźć dobra ofertę.

dostałem jedną ofertę, ale tam cena to ponad 40tysięcy (netto) za pompę z montażem. (ecoGeo)

ekogroszek mozna jednak taniej (nawet jesli liczyc koszty kotłowni, budowy komina itp).

Pewnie że potem inne koszty i wygoda ale róznica w cenie wyjściowej jest spora.

Przy moim niewielkim budynku (115m2) byłby to całkiem spory koszt w procesie budowy.

Więc na razie kiepsko to wygląda.

Ekogorszek: 10tysięcy + 5 tysięcy na komin którego przy Pc by nie było, inne rzeczy...jak to nawet 20 tysięcy będzie brutto, to ponad dwa razy taniej.

Gość Arturo72
Trzeba chyba umiec znaleźć dobra ofertę.

dostałem jedną ofertę, ale tam cena to ponad 40tysięcy (netto) za pompę z montażem. (ecoGeo)

ekogroszek mozna jednak taniej (nawet jesli liczyc koszty kotłowni, budowy komina itp).

Pewnie że potem inne koszty i wygoda ale róznica w cenie wyjściowej jest spora.

Przy moim niewielkim budynku (115m2) byłby to całkiem spory koszt w procesie budowy.

Więc na razie kiepsko to wygląda.

Ekogorszek: 10tysięcy + 5 tysięcy na komin którego przy Pc by nie było, inne rzeczy...jak to nawet 20 tysięcy będzie brutto, to ponad dwa razy taniej.

Bo trzeba wiedziec najpierw czego szukac. Ty nie wiesz.

Jakie masz obciazenie cieplne domu ? Czy znajdziesz

odpowiedni kociol na syf do tego obciazenia ? Juz Ci mowie ze nie.

Jak nic nie wiesz to co ty chcesz porownywac ?

Ile kosztuje Panasonic 7kW ?

Ekosyf jako system grzewczy z konieczna kotlownia wyjdzie znacznie drozej.

Imrahil jest spod Rybnika i mial oferte na pompe wlasnie ta za 22tys.zl za komplet,bez koniecznosci budowania osobnej kotlowni takze niewiedza kosztuje :)

Edytowane przez Arturo72

Dramat. Macie jeszcze inne źródło ogrzewania?

E tam dramat. Banalnie proste rozwiązanie Kominek z płaszczem wodnym na grawitacji (fi50) współpracujący z buforem . Bufor zasila podłogówkę. Jak brak prądu ,to płaszcz kominka robi za kaloryfer ,zresztą zawsze pełni taką funkcję. Tyle,że bez prądu ,w domu o 2oC mniej . Można mnie odciąć od energii elektrycznej na całą zimę a dom da radę.

W rezerwie ,w razie nygusa lub wyjazdu jest grzałka elektryczna 1,5kW .

E tam dramat. Banalnie proste rozwiązanie Kominek z płaszczem wodnym na grawitacji (fi50) współpracujący z buforem . Bufor zasila podłogówkę. Jak brak prądu ,to płaszcz kominka robi za kaloryfer ,zresztą zawsze pełni taką funkcję. Tyle,że bez prądu ,w domu o 2oC mniej . Można mnie odciąć od energii elektrycznej na całą zimę a dom da radę.

W rezerwie ,w razie nygusa lub wyjazdu jest grzałka elektryczna 1,5kW .

Brawo, czyli na Putina jesteś przygotowany. Ja dopiero wtedy zaznam smaku ciągłego palenia w kominku :)

Witam dostałem ofertę na klimakonwektory 3 szt vido k080 i 1 szt vido k120 bo gość zespół mi ogrzewanie podłogowe jak wcześniej pisałem cena oferty z montażem 11880 mam pytanie jak się one sprawują z pompa ciepła powietrzną bo chciałbym mieć już pewność że będę miał już ciepło w domu do ogrzania 90 m2.

Witam dostałem ofertę na klimakonwektory 3 szt vido k080 i 1 szt vido k120 bo gość zespół mi ogrzewanie podłogowe jak wcześniej pisałem cena oferty z montażem 11880 mam pytanie jak się one sprawują z pompa ciepła powietrzną bo chciałbym mieć już pewność że będę miał już ciepło w domu do ogrzania 90 m2.

Sprawują się bardzo dobrze, tylko cena ich jest nie teges;) Taki zestaw to max 7tys. brutto za sprzęt, więc 5tys za montaż to lekka przesada, ja mam 2x k140 i 1x k120 i dałem sporo mniej.

Co oznacza niepotrzebnie czy coś wyszło ci z negocjacji a maksymalnie ile mógłbym zapłacić i u kogo?

Nie potrzebnie sie starałem bo nic nie zeszli z cen. Rozmawiałem z nim dwa lata temu, może od tego czasu ich polityka cenowa uległa zmianie.

A ile mógłbyś zapłacić? map78 odpowiedzial kilka postów wyżej.

Co jest nie halo z podłogówka? Może zamiast ładować pieniadze w klimakonwektory da się ją wyregulować.