Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

Gość po prostu założył mi tylko 400 metrów rurek a dowiedziałem się tu że potrzeba na metraż 90m2 co najmniej 680 metrów i dlatego mam problem z grzanie w domu w zimne dni nie umiałem nagrzac do mnie 19 stopni.

Czyli w sumie tymi klimakonwektorami nie musisz nagrzać tych 90m2, a jedynie wspomóc podłogówkę. Bierz te najsłabsze, bo i tak dadzą radę z nawiązką. Purmo Vido k080 kosztuje w sklepie niecałe 1600zł, więc 4szt to 6400zł. Montaż zleć zwykłemu hydraulikowi, bo to technicznie nie różni się od założenia grzejnika, jedyna różnica to, że trzeba doprowadzić zasilanie. Za montaż tych 4szt. nie powinieneś zapłacić więcej niż 1000zł, bo to robota dla jednego gostka na max 8 godzin. Rzazem masz 7400zł, a nie prawie 12000zł.

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli w sumie tymi klimakonwektorami nie musisz nagrzać tych 90m2, a jedynie wspomóc podłogówkę. Bierz te najsłabsze, bo i tak dadzą radę z nawiązką. Purmo Vido k080 kosztuje w sklepie niecałe 1600zł, więc 4szt to 6400zł. Montaż zleć zwykłemu hydraulikowi, bo to technicznie nie różni się od założenia grzejnika, jedyna różnica to, że trzeba doprowadzić zasilanie. Za montaż tych 4szt. nie powinieneś zapłacić więcej niż 1000zł, bo to robota dla jednego gostka na max 8 godzin. Rzazem masz 7400zł, a nie prawie 12000zł.

sami stachanowcy 2h na montaż klimakonwektora i zapewne instalacji do niego (a podłączenie w "kotłowni"?) u mnie był pstrowski też maił coś ze 300% normy

To w końcu drogo czy nie bo już nie wiem co mam zrobić a umowę mam do podpisania w czwartek pomóżcie jaką podjąć decyzję.

Podaj zakres prac, to wtedy można ocenić czy super drogo, czy po prostu drogo. Sam sprzęt to koszt <7tys., wiec 5tys. za montaż 4 grzejników to dla mnie, jako inwestora jest drogo, dla silesii, który jest instalatorem jest to dobra cena (co nie dziwi;)), a Ty sam musisz sobie odpowiedzieć, czy warto i co dzięki temu zyskasz, bo mając już jakąkolwiek podłogówkę, może wystarczy dołożyć po zwykłym grzejniczku, a wtedy zobaczysz ile zwykły hydraulik zawoła Ci za podłączenie 4 grzejników.

Zakres prac to podłączenie przez poddasze czterech punktów w czterech pokojach po klimakonwektorze wraz z podłączeniem w kotłowni do pompy ciepła po prostu do istniejącej instalacji podłogówki.

Ja za robociznę (razem z materiałami) zapłaciłem 6tys. zł. Zakres prac obejmował:

- demontaż kotła na ekogroszek i całej jego armatury;

- demontaż 5 kaloryferów;

- demontaż zasobnika CWU (wiszący , dwupłaszczowy);

- montaż pompy ciepła;

- montaż 3szt klimakonwektorów Vido;

- montaż całej armatury kotłowni (grupy bezpieczeństwa, zawory, itp);

- montaż zasobnika CWU;

- wymiana rozdzielacza podłogówki.

Całość prac wykonywana była przez 3 osoby i zajęła 3 dni. U Ciebie za podłączenie 4 kk chcą 5tys., więc za prostą pracę hydrauliczna moim zdaniem to bardzo dużo.

I jeszcze pytanie czy zwykły hydraulik da sobie z tym radę podłączenie klimakonwektorów do istniejącej instalacji pompy ciepła i kotłowni z ogrzewaniem podłogowym.

Bez problemu. Technicznie nie różni się to od montażu zwykłego grzejnika. Jedyną różnicą jest podłączenie kabla elektrycznego do oznaczonej kostki i tyle. A w kotłowni podpinasz to po prostu pod zasilanie, bo będzie to pracować na tym samym parametrze co podłogówka.

Bo dzwoniłem do warszawy do purmo i gość mi powiedział ze musi mieć zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia a pomieszczeń jest 4

2 pokoiki po 10m2

1 pokoik 15m2

Salon z kuchnią 45m2 przedpokoju i łazienki nie liczę całość około 90m2.

Ale Ty masz przecież podłogówkę! Klimakonwektory nie będą musiały zatem dostarczyć tam całego ciepła, a jedynie wspomóc OP. Ja bym wziął najmniejsze bez żadnego liczenia, a nawet zastanowiłbym się mocno nad montażem po prostu zwykłych grzejniczków, bo to przecież ma jedynie wspomóc, a nie wykonać całą pracę.

Podaj zakres prac, to wtedy można ocenić czy super drogo, czy po prostu drogo. Sam sprzęt to koszt <7tys., wiec 5tys. za montaż 4 grzejników to dla mnie, jako inwestora jest drogo, dla silesii, który jest instalatorem jest to dobra cena (co nie dziwi;)), a Ty sam musisz sobie odpowiedzieć, czy warto i co dzięki temu zyskasz, bo mając już jakąkolwiek podłogówkę, może wystarczy dołożyć po zwykłym grzejniczku, a wtedy zobaczysz ile zwykły hydraulik zawoła Ci za podłączenie 4 grzejników.

miałeś rację Map jeszcze wczoraj, bo pewnie jak Ja myślałeś, że Kliristof ma w miejsce planowanego rurki są/bądź istniejącego grzejnika podłączyć klimakonwektor. Co zapewne mogło oznaczać, że w kotłowni poza wycięciem z instalacji mieszacza (gdyby miał wcześniej ekogroszek lub gaz) nie trzeba nic robić bo te grzejniki gdzieś były włączone w układ.

Jak dziś się Kristof rozpisał to wychodzi inna sytuacja: że on tam nic nie ma. Zero instalacji pod grzejniki bo ma samą podłogówkę. I ktoś musi mu zapewne dodać rozdzielacz w kotłowni (bardziej prawdopodobne niż powiększanie istniejącego i pewnie technicznie korzystniejsze np: chłodzenie latam), wkuć rozdzielacz ze skrzynką w ścianę, opróżnić układ CO, poprowadzić rurki poddaszem, ocieplić je, zejść po ścianie do klimakonwetkora. I strzelam ... pewnie w miejscu na klimakonwektor nie ma prądu (bo rzadko jest szansa aby w 4 punktach dać klimakonwektor koło istniejącego gniazda lub decydować się na przedłużacze) to przy okazji kładzenia rur z CO może położy się kabelek elektryczny z kotłowni. Zalać i uruchomić układ. Trochę zabawy jest.

Może Kristof przy okazji postawił warunek chłodzenia latam (co by wykorzystać juz koniecznośc klimakonwektorów) i trzeba by te rurki i rozdzialacz dobrze zaizolować co by się nie skraplała woda. Kasa leci :)

Sprawy "zejścia" z poddasza do klimakonwektora estetycznie (tynk) nie poruszam.

Kriostof - nie wiem czy dasz sam sobie z tym radę skoro pytania masz bardzo podstawowe a sprawa na "szybką" nie wygląda.

Czemu od razu 4 klimakonwektory jak masz 460 mb (dobrze pamietam) podłogówki na 90m2?? Może wystarczą 2 klimakonwektory. Moja propozycje. Kroi Ci się zabawa za 10 000zł. Daj zarobic 300zł Asoltowi i zrób OZC. Pewnie doradzi Ci ile mocy dać klimakonwektorów do tego co Ci brakuje w podłogówce. Może wyjdzie że wystarczą 2 (mądrze rozmieszczone). Może kupisz sobie taki klimakonwektor do dogrzania "sufitowy' co wystaje z k-g a nie schodzisz tym na ścianę jak przeciętnie w klimakonwektorach to wygląda.

P.s. Krostof masz już tynki? tynki i pomalowane pokoje bo nie wiem czy dom Ci się nie dogrzewał przy wykańczaniu czy mieszkaniu. Bo to też wpływnie na $$$ wykończenia.

Może kupisz sobie taki klimakonwektor do dogrzania "sufitowy' co wystaje z k-g a nie schodzisz tym na ścianę jak przeciętnie w klimakonwektorach to wygląda.

Dokładnie o tym samym myślę ale do chłodzenia. Ma być podpięty pod moje odwierty.

http://www.kliweko.com.pl/edc_media/Structure/Item-0119/MainImage/300x250mFILLcWHITE.jpg

miałeś rację Map jeszcze wczoraj, bo pewnie jak Ja myślałeś, że Kliristof ma w miejsce planowanego rurki są/bądź istniejącego grzejnika podłączyć klimakonwektor. Co zapewne mogło oznaczać, że w kotłowni poza wycięciem z instalacji mieszacza (gdyby miał wcześniej ekogroszek lub gaz) nie trzeba nic robić bo te grzejniki gdzieś były włączone w układ.

Jak dziś się Kristof rozpisał to wychodzi inna sytuacja: że on tam nic nie ma. Zero instalacji pod grzejniki bo ma samą podłogówkę.

Sytuacja Kristofa faktycznie wygląda nieciekawie, skoro nie ma on żadnej instalacji pod te kk. Ale mimo tego w życiu nie wydałbym 12tys. żeby dołożyć tam kk. Ja zacząłbym od tego, żeby zwiększyć temp zasilania dla tej istniejącej już podłogówki, bo jak się domyślam to z tym jest podstawowy problem. Kristof nie pisze nic,poza tym, że ma w domu 19st. Dlaczego nie da się grzać wyżej? Może pompa za słaba, itp.

I faktycznie masz rację, niech da zarobić jakiemuś audytorowi te 3 stówki, żeby mu policzył przede wszystkim temp i przepływy dla poszczególnych pętli, żeby mieć np te 22st, bo może się okaże, że ucierpi na tym jedynie COP, który tych 12tys nie zeżre przez całe życie tej pompy, a pewnie i tego domu;)

Dziękuję za zainteresowanie to więc wszystko wyjaśniam po dzisiejszym dniu mam pompe powietrze woda panasonic tcap 9 kw rozdzielacz dodam do istniejącego w kotłowni który ma 8 pętli dodam na cztery klimakonwektory kosztuje 230 zł powinno się zmieścić w szafce, połącze to peksem 16 przez poddasze i zaizoluje i chyba zrobię bruzdy w ścianach na rurki żeby było estetycznie juz mam tynki i pomalowane na każdej ścianie mam w pokojach gniazdka wiec nie ma problemu tylko się zastanawiam nad wielkością klimakonwektorów i nie wiem jak ustawic temperatury na pompie znalazłem angielską instrukcje wiec musze przetłumaczyć chce juz miec w końcu zlikwidowany problem z ogrzewaniem. Może jakieś dobre rady lub podpowiedź mile widziana.

A i jeszcze mam 400mb rurki położonej i nie chciałem chłodzenia może potem coś dodam z chłodzeniem takie tynkowanie bruzd to nie żadna filozofia elektryka tez a kaloryfery montowałem ale tylko w miedzi i nie wiedziałem czy to to samo i jeszcze jedne pytanko nie wiem czy nie trzeba będzie biegu na pompie zwiększyć bo przecież wodę ma pchać do góry.