map78 30.03.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Po prostu za mało rurek tak myślę przecież tu mi tak mówili. tylko chce wiedzieć czy klimakowektory w końcu dają oczekiwana temperaturę i niższe rachunki. Nie, nie dadzą niższych rachunków, a jeśli nawet ociupeńkę to koszty instalacyjne zeżrą cały zysk. Ty masz taką samą pompę co ja!!!! U mnie ogrzewa ona 190m2!!! cienko ocieplonego domu (czytaj stopkę). Ja też mam "rzadką" podłogówkę, ale dla tej pompy temp zasilania powyżej 35st to nie jest żadne wyzwanie. U mnie 33st są na zasilaniu 20min. po starcie pompy!!! Podsumowując, nie montuj żadnych klimakonwektorów tylko skup się na rozwiązaniu problemu. Masz coś skopane z ustawieniami pompy, albo z izolacją, a może z jednym i drugim. Napisz jak sterujesz- pogodowo, czy termostatem? I jakie ustawienia krzywej. Co to za instalacja? Czy masz tam jakieś bufory, itp? Jaki bieg na pompce obiegowej? Podaj mi symbol swojej pompy z boku obudowy to prześlę Ci konkretną instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.03.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Oceniam tylko wedle siebie bo mam słabo ocieplony dom, no prawie wcale i grzejniki, on zwyczajnie musi podnieść temperaturę zasilania i to wcale nie na 45 jak u mnie i ktoś kto ma taką pompę mógłby się rozeznać czy u niego grzałki czasem nie hulają cały czas, bo taki mały metraż a PC duża normalnie aż głupio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.03.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Nie, nie dadzą niższych rachunków, a jeśli nawet ociupeńkę to koszty instalacyjne zeżrą cały zysk. Ty masz taką samą pompę co ja!!!! U mnie ogrzewa ona 190m2!!! cienko ocieplonego domu (czytaj stopkę). Ja też mam "rzadką" podłogówkę, ale dla tej pompy temp zasilania powyżej 35st to nie jest żadne wyzwanie. U mnie 33st są na zasilaniu 20min. po starcie pompy!!! Podsumowując, nie montuj żadnych klimakonwektorów tylko skup się na rozwiązaniu problemu. Masz coś skopane z ustawieniami pompy, albo z izolacją, a może z jednym i drugim. Napisz jak sterujesz- pogodowo, czy termostatem? I jakie ustawienia krzywej. Co to za instalacja? Czy masz tam jakieś bufory, itp? Jaki bieg na pompce obiegowej? Podaj mi symbol swojej pompy z boku obudowy to prześlę Ci konkretną instrukcję. No wreszcie się odezwał, nawet gdyby miał ten bufor to nie on tu jest problemem, reszta ok plus te grzałki ja myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 map78 jutro spisze i podeślę jaką mam wersje pompy i bardzo dziękuję za instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ja mam dom ocieplony styropianem 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 instalacja pójdzie przez poddasze nie użytkowe i na razie jeszcze nie ocieplone. No i wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 map78 steruje ogrzewaniem sterownikiem który stoi w salonie nie wiem jaką mam krzywa i jakie ustawienia mam osiem pętli 400mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Liwko i co z tego ze nie ocieplone nie mów mi jak mam regipsy na całym suficie i teriwa zalana betonem to wszystko wina nie ocieplone go dachu bo w to nie uwierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.03.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ja mam dom ocieplony styropianem 15cm a poddasze jak ocieplone? sufit nad parterem zaizolowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 map78 napisz jak mam porządnie ustawić tą pompe. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Nie mam żadnego bufora tylko mam zbiornik 250lit na wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Liwko i co z tego ze nie ocieplone nie mów mi jak mam regipsy na całym suficie i teriwa zalana betonem to wszystko wina nie ocieplone go dachu bo w to nie uwierzę. A jak jest odcięte poddasze od parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Proszę bardzo o konkretną pomoc jak można a nie o jakieś zmienianie poglądów jak na początku tu pisałem i chciałem zmienić panele na kafelki to słyszałem za mało rurek skopane ogrzewanie tylko klimakonwektor a teraz zmiana o 360 stopni juz nie wiem czego mam się trzymać i proszę o naprawdę jakieś konstruktywne podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Betonem regipsami i obniżeniem o 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.03.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Jeśli masz nieocieplone poddasze to żadna regulacja pompy nie pomoże.Wpierw zajmij się poddaszem, wtedy problemy z niedogrzaniem budynku ustana. Edytowane 30 Marca 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Proszę bardzo o konkretną pomoc jak można a nie o jakieś zmienianie poglądów jak na początku tu pisałem i chciałem zmienić panele na kafelki to słyszałem za mało rurek skopane ogrzewanie tylko klimakonwektor a teraz zmiana o 360 stopni juz nie wiem czego mam się trzymać i proszę o naprawdę jakieś konstruktywne podpowiedzi. Konkrety? Zrób badanie kamerą termowizyjną, będziesz miał konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 30.03.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ok dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Twój mały domek człowieku ma niesamowicie duże zapotrzebowanie na ciepło i za mała ilość rurek niewiele tu zmienia. Zatrzymaj ciepło w domu, a skończą się twoje problemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.03.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 wg mnie nie powinieneś się zabierać za kombinacje z ogrzewaniem nie mając izolacji stropu (i to w parterówce - strop u Ciebie to spora część wszystkich przegród zewnętrznych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ok dziękuję za pomoc. Za co dziękujesz? Jak masz odcięte poddasze od parteru? Co z klatką schodową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts