Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

Po prostu za mało rurek tak myślę przecież tu mi tak mówili. tylko chce wiedzieć czy klimakowektory w końcu dają oczekiwana temperaturę i niższe rachunki.

Nie, nie dadzą niższych rachunków, a jeśli nawet ociupeńkę to koszty instalacyjne zeżrą cały zysk. Ty masz taką samą pompę co ja!!!! U mnie ogrzewa ona 190m2!!! cienko ocieplonego domu (czytaj stopkę). Ja też mam "rzadką" podłogówkę, ale dla tej pompy temp zasilania powyżej 35st to nie jest żadne wyzwanie. U mnie 33st są na zasilaniu 20min. po starcie pompy!!!

Podsumowując, nie montuj żadnych klimakonwektorów tylko skup się na rozwiązaniu problemu. Masz coś skopane z ustawieniami pompy, albo z izolacją, a może z jednym i drugim.

Napisz jak sterujesz- pogodowo, czy termostatem? I jakie ustawienia krzywej. Co to za instalacja? Czy masz tam jakieś bufory, itp? Jaki bieg na pompce obiegowej?

Podaj mi symbol swojej pompy z boku obudowy to prześlę Ci konkretną instrukcję.

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oceniam tylko wedle siebie bo mam słabo ocieplony dom, no prawie wcale i grzejniki, on zwyczajnie musi podnieść temperaturę zasilania i to wcale nie na 45 jak u mnie i ktoś kto ma taką pompę mógłby się rozeznać czy u niego grzałki czasem nie hulają cały czas, bo taki mały metraż a PC duża normalnie aż głupio

Nie, nie dadzą niższych rachunków, a jeśli nawet ociupeńkę to koszty instalacyjne zeżrą cały zysk. Ty masz taką samą pompę co ja!!!! U mnie ogrzewa ona 190m2!!! cienko ocieplonego domu (czytaj stopkę). Ja też mam "rzadką" podłogówkę, ale dla tej pompy temp zasilania powyżej 35st to nie jest żadne wyzwanie. U mnie 33st są na zasilaniu 20min. po starcie pompy!!!

Podsumowując, nie montuj żadnych klimakonwektorów tylko skup się na rozwiązaniu problemu. Masz coś skopane z ustawieniami pompy, albo z izolacją, a może z jednym i drugim.

Napisz jak sterujesz- pogodowo, czy termostatem? I jakie ustawienia krzywej. Co to za instalacja? Czy masz tam jakieś bufory, itp? Jaki bieg na pompce obiegowej?

Podaj mi symbol swojej pompy z boku obudowy to prześlę Ci konkretną instrukcję.

No wreszcie się odezwał, nawet gdyby miał ten bufor to nie on tu jest problemem, reszta ok plus te grzałki ja myślę

Proszę bardzo o konkretną pomoc jak można a nie o jakieś zmienianie poglądów jak na początku tu pisałem i chciałem zmienić panele na kafelki to słyszałem za mało rurek skopane ogrzewanie tylko klimakonwektor a teraz zmiana o 360 stopni juz nie wiem czego mam się trzymać i proszę o naprawdę jakieś konstruktywne podpowiedzi.

Proszę bardzo o konkretną pomoc jak można a nie o jakieś zmienianie poglądów jak na początku tu pisałem i chciałem zmienić panele na kafelki to słyszałem za mało rurek skopane ogrzewanie tylko klimakonwektor a teraz zmiana o 360 stopni juz nie wiem czego mam się trzymać i proszę o naprawdę jakieś konstruktywne podpowiedzi.

Konkrety? Zrób badanie kamerą termowizyjną, będziesz miał konkrety :p