Liwko 31.03.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) To spójrz jak mi od początku doradzali zmieniali koncepcje o 360 stopni. A czy ja ci pisałem że masz za mało rurek? A czy ty napisałeś od razu że masz durszlak z domu? A wychodzi na to, że to ja mam rację, ale ty dalej twierdzisz co innego. Edytowane 31 Marca 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.03.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 A czy ja ci pisałem że masz za mało rurek? A czy ty napisałeś od razu że masz durszlak z domu? A wychodzi na to, że to ja mam rację, ale ty dalej twierdzisz co innego. Przestańcie już się nad chłopakiem znęcać Prawda, że przez ten strop to mu połowa ciepła ucieka i priorytetową sprawą jest uszczelnienie tego, ale moim zdaniem problem leży też w sterowaniu pompą. Taką pompa można ogrzać dom 300m2, więc nawet dziurawy 90m2 na pewno można. Ludzie grzeją 150m2 w ogóle nieocieplone post PRL klocki kotłami węglowymi 12kW, a on T-Capem nie może dać rady:eek: Coś jest nie tak i na pewno do tego dojdziemy. Ale Kristof pamiętaj, że ten strop to podstawa i skoro chciałeś wydać 12tys na klimakonwektory to nic nie szkodzi na przeszkodzie żebyś po pracy pojechał do jakiejś Castoramy i za 4tys. kupił wełnę, którą w kilka godzin rozłożysz sobie na stropie - efekt będzie natychmiastowy. Spójrz na moją stopkę, mój dom to durszlak jakich mało, ale na stropie mam 35cm wełny i to robi na prawdę dobrą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 ... ale moim zdaniem problem leży też w sterowaniu pompą. A ja się nie zgodzę. Skoro przy -5 pompa pracuje 24h i ma na powrocie 33 stopnie, to nie wina pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 31.03.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Jeśli masz nieocieplone poddasze to żadna regulacja pompy nie pomoże. Wpierw zajmij się poddaszem, wtedy problemy z niedogrzaniem budynku ustana. kilka lat temu, koleżanka wprowadziła sie podczas końcowego etapu wykończenia do domu, brakowalo jest tylko ocieplenia stropu właśnie....też różne były pomysły, koncepcje...domu nie mogła nagrzać (100% podłogówki) po ociepleniu stropu problem jak ręka odjął map78 - ona miała ekogroszek, więc to nie ma znaczenia jakie źródło ciepła....jak bez czapki będziesz przy -20C chodzic, to ci zawsze będzie piździeć po uszach po prostu nikomu nie przyszło do głowy, ze strop może być nie ocieplony. dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.03.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 A ja się nie zgodzę. Skoro przy -5 pompa pracuje 24h i ma na powrocie 33 stopnie, to nie wina pompy. Się zobaczy;) Ja trochę znam tę pompę i domyślam się co może być przyczyną, ale poczekam jeszcze na odpowiedzi Krisofa (wysłałem mu listę pytań na maila) i wtedy będę wiedział na pewno. Z drugiej strony oczywiście zgadzam się z Wami, że ocieplenie stropu natychmiast rozwiązałoby problem, ale widocznie Kristof z jakichś znanych tylko sobie powodów nie chce tego zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Juz kupuje wełnę i ocieplam a 20 cm wystarczy? i dzięki za podpowiedzi wszystko juz przyjąłem i nie chce nikogo obrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Juz robie po prostu myślałem ze to jest blachostka i się pomyliłem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 A powiedzcie w końcu jak ocieplenie jak map78 mi pomoże ustawić pompe to zakładać te klimakonwektory czy coś innego albo wcale bo już glupieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) Juz kupuje wełnę i ocieplam a 20 cm wystarczy? i dzięki za podpowiedzi wszystko juz przyjąłem i nie chce nikogo obrażać. Zrób od razu 30 i na to folię. Klimakonwektory na razie sobie odpuść. Edytowane 31 Marca 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ok a 15 na 15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ok a 15 na 15 ? Nawet lepiej. Prostopadle jedna warstwa do drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ok tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 I kup porządną wełnę. Nie znam się na innych markach, ale w dach wpakowałem Rockwoola, a później docieplałem garaż i kupiłem jakiś tani szajs z Castoramy. Przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.03.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 kup wełnę o lambda najlepiej 0,035. folię paroizolacyjną daj POD wełną, a nie na. z odpowiednim zakładem, najlepiej czymś to posklejaj. pompa nie nagrzała, bo obciążenie było za duże. żeby nagrzać, trzeba odpowiednią temperaturę podłogi uzyskać. masz mało rury, czyli żeby tę temperaturę uzyskać, musisz pchać wysoką temperaturę w rurki. pisałeś jakiś czas temu, że na powrocie miałeś 36*C i to chyba nie w największe mrozy. czyli zasilanie pewnie więcej niż 40*C. przy niskiej temperaturze zewnętrznej i tak wysokim zasilaniu COP pompy drastycznie spada. jak dołożysz wełny, to będziesz potrzebował mniejszej mocy, czyli niższej temperatury podłogi. czyli niższej temperatury zasilania. nie dość, że spadną straty, to wzrośnie wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 31.03.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 A ja sie z wami nie zgodzę .Jeśli to strop a nie skosy to kupiłbym marketówkę po 6 zł grubości 15 cm i ułożyłbym 45 cm. W sumie wyjdzie sporo taniej i cieplej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 31.03.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 można na różne sposoby osiągnąć ten sam efekt....wybór konkretnego rozwiązania należy do właściciela ja osobiscie wolałbym dać mniej wełny lepszej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 31.03.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 i ułożyłbym 45 cm. Za chwilę zabraknie mu przestrzeni na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 31.03.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 No może przesadziłem. 30cm starczy .w razie co zawsze można dołożyć a różnica w cenie kolosalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 31.03.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 A ja sie z wami nie zgodzę .Jeśli to strop a nie skosy to kupiłbym marketówkę po 6 zł grubości 15 cm i ułożyłbym 45 cm. W sumie wyjdzie sporo taniej i cieplej . Dokładnie zgodnie z moją myślą jak nie skos to gęstość/sztywność ma 2go rzednę znaczenie a że gęstość idzie w parze z lambdą to na płaskim stropie gdzie jest miejsca no limit (30 czy 45cm to chodzić po tym nie hbedziem) zdecydowanie najekonomiczniej jest kupić w promocji marketowe 0,040 3x15 cm niż pchać się w 30cm 0,035 w skos i owszem dałbym 0,035 czy 0,033 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Juz kupuje wełnę i ocieplam a 20 cm wystarczy? i dzięki za podpowiedzi wszystko juz przyjąłem i nie chce nikogo obrażać. Nie jest to blahostka,przez strop ucieka najwiecej ciepla i tez bym nie wpadl na to ze strop czy poddasze moze byc nie izolowane Ja mam na stropie 48cm izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts