Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

To spójrz jak mi od początku doradzali zmieniali koncepcje o 360 stopni.

A czy ja ci pisałem że masz za mało rurek? A czy ty napisałeś od razu że masz durszlak z domu?

A wychodzi na to, że to ja mam rację, ale ty dalej twierdzisz co innego.

Edytowane przez Liwko

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy ja ci pisałem że masz za mało rurek? A czy ty napisałeś od razu że masz durszlak z domu?

A wychodzi na to, że to ja mam rację, ale ty dalej twierdzisz co innego.

Przestańcie już się nad chłopakiem znęcać:) Prawda, że przez ten strop to mu połowa ciepła ucieka i priorytetową sprawą jest uszczelnienie tego, ale moim zdaniem problem leży też w sterowaniu pompą. Taką pompa można ogrzać dom 300m2, więc nawet dziurawy 90m2 na pewno można. Ludzie grzeją 150m2 w ogóle nieocieplone post PRL klocki kotłami węglowymi 12kW, a on T-Capem nie może dać rady:eek: Coś jest nie tak i na pewno do tego dojdziemy. Ale Kristof pamiętaj, że ten strop to podstawa i skoro chciałeś wydać 12tys na klimakonwektory to nic nie szkodzi na przeszkodzie żebyś po pracy pojechał do jakiejś Castoramy i za 4tys. kupił wełnę, którą w kilka godzin rozłożysz sobie na stropie - efekt będzie natychmiastowy. Spójrz na moją stopkę, mój dom to durszlak jakich mało, ale na stropie mam 35cm wełny i to robi na prawdę dobrą robotę:yes:

Jeśli masz nieocieplone poddasze to żadna regulacja pompy nie pomoże.

Wpierw zajmij się poddaszem, wtedy problemy z niedogrzaniem budynku ustana.

kilka lat temu, koleżanka wprowadziła sie podczas końcowego etapu wykończenia do domu, brakowalo jest tylko ocieplenia stropu właśnie....też różne były pomysły, koncepcje...domu nie mogła nagrzać (100% podłogówki)

po ociepleniu stropu problem jak ręka odjął :bash:

map78 - ona miała ekogroszek, więc to nie ma znaczenia jakie źródło ciepła....jak bez czapki będziesz przy -20C chodzic, to ci zawsze będzie piździeć po uszach :p

po prostu nikomu nie przyszło do głowy, ze strop może być nie ocieplony.

dokładnie tak

A ja się nie zgodzę. Skoro przy -5 pompa pracuje 24h i ma na powrocie 33 stopnie, to nie wina pompy.

Się zobaczy;) Ja trochę znam tę pompę i domyślam się co może być przyczyną, ale poczekam jeszcze na odpowiedzi Krisofa (wysłałem mu listę pytań na maila) i wtedy będę wiedział na pewno. Z drugiej strony oczywiście zgadzam się z Wami, że ocieplenie stropu natychmiast rozwiązałoby problem, ale widocznie Kristof z jakichś znanych tylko sobie powodów nie chce tego zrobić:(

kup wełnę o lambda najlepiej 0,035. folię paroizolacyjną daj POD wełną, a nie na. z odpowiednim zakładem, najlepiej czymś to posklejaj. pompa nie nagrzała, bo obciążenie było za duże. żeby nagrzać, trzeba odpowiednią temperaturę podłogi uzyskać. masz mało rury, czyli żeby tę temperaturę uzyskać, musisz pchać wysoką temperaturę w rurki. pisałeś jakiś czas temu, że na powrocie miałeś 36*C i to chyba nie w największe mrozy. czyli zasilanie pewnie więcej niż 40*C. przy niskiej temperaturze zewnętrznej i tak wysokim zasilaniu COP pompy drastycznie spada.

jak dołożysz wełny, to będziesz potrzebował mniejszej mocy, czyli niższej temperatury podłogi. czyli niższej temperatury zasilania. nie dość, że spadną straty, to wzrośnie wydajność.

A ja sie z wami nie zgodzę .Jeśli to strop a nie skosy to kupiłbym marketówkę po 6 zł grubości 15 cm i ułożyłbym 45 cm. W sumie wyjdzie sporo taniej i cieplej .

Dokładnie zgodnie z moją myślą

jak nie skos to gęstość/sztywność ma 2go rzednę znaczenie

a że gęstość idzie w parze z lambdą to na płaskim stropie gdzie jest miejsca no limit (30 czy 45cm to chodzić po tym nie hbedziem) zdecydowanie najekonomiczniej jest kupić w promocji marketowe 0,040 3x15 cm niż pchać się w 30cm 0,035

w skos i owszem dałbym 0,035 czy 0,033

Gość Arturo72
Juz kupuje wełnę i ocieplam a 20 cm wystarczy? i dzięki za podpowiedzi wszystko juz przyjąłem i nie chce nikogo obrażać.

Nie jest to blahostka,przez strop ucieka najwiecej ciepla i tez bym nie wpadl na to ze strop czy poddasze moze byc nie izolowane ;)

Ja mam na stropie 48cm izolacji :)