Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym tam dał styropian a nie wełnę, już 15cm grafitu marketowego zmniejszy straty przez strop ok. 10-cio krotnie i nie jest tak lambda zależna od wilgoci jak przy wełnie.

Dodatkowa zaleta - jeżeli tam jest jakiś stryszek to można zrobić suchy jastrych przez ułożenie płyt osb na styropianie i od biedy chodzić po nim, na wełnie już bez legarów (czyli mostków termicznych) nie bardzo. No i styropian nie osiada z czasem, z wełną to różnie bywa, nawet markową.

No i nasuwa się jeszcze pytanie - ile cm styropianu pod podłogą parteru i czy fundamenty od zewnątrz zaizolowane (oklejone styropianem) ? Bo to mogą być kolejne ogromne mostki termiczne.

Edytowane przez _olo_

map78 jutro po pracy montuje to IH co mi powiedziałeś i dam znać.

Jeśli masz ochotę na trochę zabawy to zrób sobie eksperyment jak wyglada grzanie przy jednej warstwie a potem dołóż drugą . Ciekawe jaka będzie róznica. Ale znając życie jak zaczniesz ukladać wełnę to będziesz chciał jak najszybciej skończyć i nigdy do tego nie wracać. Ile dałeś za wełnę?

Witajcie , możecie mi podpowiedzieć kilka rzeczy :

Budynek 500m2 , Kubatura: 2 125,7 m3 , Mieszkalno - Warsztatowy , 100 % podłogówka w mieszkalnym 369 m2 , w warsztatowym nagrzewnice niskotemp. Do gazu mam ok 15m ,

Wykonałem OZC - obciążenie budynku ok 10 000 W ,

Miałem 3 opcje ogrzewania : 1) kocioł na paliwo stałe , 2) gaz , 3) PC

Wstępnie wybrałem dwie opcje poniżej , wg wycen na wysokiej klasy materiałach.

Opcja 1 )

- Kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny firmy Logamax plus GB 162 - 25 v3 , moc*grzewcza**c.o.*4,8-24,9kW;**c.w.u.*23,9kW + Sterownik RC300 do tego Pompa ciepła Logatherm do cwu 2 I-S ( w tym materiały montaz uruchomienie regulacja ) = cena 27,5 tys.

Opcja 2)

- Pompa ciepła IVT HA C11 , wbudowany dwupłaszczowy wymiennik cwu dla pomp ciepła 185L (płaszcz cwu ze stali nierdzewnej) , Rozdzielacze dolnego źr. (3 obiegi) - regulatory przepływów dla każdej pętli - zapewniające optymalny przepływ i tym samym wydajność każdej pętli

wymiennika , instalacja*centrali,*rozruch*pompy* , oprzyrządowanie , materiały. Cena 45 tys

- Odwierty - 3 x 70 m - cena 17 tys

Łącznie = 62 tyś

W jednym i drugim przypadku , podłogówka Rehau - 369m2 - cena 42 tys. , w warsztacie nagrzewnice niskotemp.

Co o tym sądzicie ? czy te opcje są opłacalne ?

Witam wszystkich i w szczególności map78 zamontowane dziś IH i wełna tez przyjechała dzisiaj wieczorem będę konfigurować z netem pozdrawiam.

Hej, powalczymy z tym raczej dopiero po świętach, bo jutro po południu mi się cała rodzina na głowę zwala;) więc będzie krucho z czasem:) Pozdrawiam

Kordian1000

Domyslam sie, ze PC IVT ma 11 KW. Bedzie za mala dla Ciebie. Do tych 10KW z OZC musisz doliczyc z 1 KW na CWU. Po za tym moc pompy przy duzych mrozach bedzie mniejsza niz 11 KW w IVT. Co do odwiertow to ktos zbyt optymistycznie obliczyl ich dlugodc i ilosc. Ja mam 2×100 a ich moc chlodnicza wynosi 8.9 KW. U Ciebie moze zabraknac mocy z odwiertow.Jesli wybor padnie na PC, radze porozmawiac z geologiem. On wykona Ci projekt poparty obliczeniami mocy chlodniczej odwiertow.

Na Twoim miejscu wybralbym pompe bez wbudowanego zbiornika.

Sam zbiornik jest jak dla mnie za maly. Kup sobie osobny dostosowany do PC Z duza pow. wezownicy.

Edytowane przez Tomaszs131

Wykonałem OZC - obciążenie budynku ok 10 000 W ,

Opcja 2)

- Pompa ciepła IVT HA C11 , wbudowany dwupłaszczowy wymiennik cwu dla pomp ciepła 185L (płaszcz cwu ze stali nierdzewnej) , Rozdzielacze dolnego źr. (3 obiegi) - regulatory przepływów dla każdej pętli - zapewniające optymalny przepływ i tym samym wydajność każdej pętli

wymiennika , instalacja*centrali,*rozruch*pompy* , oprzyrządowanie , materiały. Cena 45 tys

- Odwierty - 3 x 70 m - cena 17 tys

Łącznie = 62 tyś

W jednym i drugim przypadku , podłogówka Rehau - 369m2 - cena 42 tys. , w warsztacie nagrzewnice niskotemp.

Co o tym sądzicie ? czy te opcje są opłacalne ?

Zdecydowanie pompa ciepła, ale ja bym mocno rozważył pompę powietrze - woda. Za T-Capa 12kW zmieściłbyś się w 35-40tys, więc te >20tys. w stosunku do gruntówki nigdy Ci się nie zwróci, a komfort jest identyczny. Pozdrawiam

Kordian1000

Domyslam sie, ze PC IVT ma 11 KW. Bedzie za mala dla Ciebie. Do tych 10KW z OZC musisz doliczyc z 1 KW na CWU. Po za tym moc pompy przy duzych mrozach bedzie mniejsza niz 11 KW w IVT. Co do odwiertow to ktos zbyt optymistycznie obliczyl ich dlugodc i ilosc. Ja mam 2×100 a ich moc chlodnicza wynosi 8.9 KW. U Ciebie moze zabraknac mocy z odwiertow.Jesli wybor padnie na PC, radze porozmawiac z geologiem. On wykona Ci projekt poparty obliczeniami mocy chlodniczej odwiertow.

Na Twoim miejscu wybralbym pompe bez wbudowanego zbiornika.

Sam zbiornik jest jak dla mnie za maly. Kup sobie osobny dostosowany do PC Z duza pow. wezownicy.

Słusznie zauważyłeś , też mi się tak wydawało ... ale IVT 17KW jest zaledwie chyba 3,5 tys droższa. Ze zbiornikiem racja , ponieważ pod uwagę brane były 3-4 osoby , ale jeszcze pracownicy kolejne 10 os. , myślę że 300-400 l będzie w sam raz. Do usłyszenia po swietach. Wesołych ...

Za T-Capa 12kW zmieściłbyś się w 35-40tys, więc te >20tys. w stosunku do gruntówki nigdy Ci się nie zwróci, a komfort jest identyczny. Pozdrawiam

Za 40k to już z odwiertami można gruntówkę zrobić, która popracuje dłużej, będzie za 20 lat "naprawialna", no i po drodze da ciekawsze rachunki eksploatacyjne....

Zdecydowanie pompa ciepła, ale ja bym mocno rozważył pompę powietrze - woda. Za T-Capa 12kW zmieściłbyś się w 35-40tys, więc te >20tys. w stosunku do gruntówki nigdy Ci się nie zwróci, a komfort jest identyczny. Pozdrawiam

O.K , rozważę i tą opcję , jednakże gruntówka bardziej do mnie przemawia.

Mam róznież dylematy czy iść w po najwyższej półce , czy inwestować w średnią klasę.

Ja poprostu chcę mieć przekonanie o opłacalności i nie chcę być owcą ;)

Być może zaproponujecie mi rozwiązania jakie Wy macie , ale trzeba wziąć pod uwagę mój metraż ...

Tymczasem ... Wesołych ...

Słusznie zauważyłeś , też mi się tak wydawało ... ale IVT 17KW jest zaledwie chyba 3,5 tys droższa. Ze zbiornikiem racja , ponieważ pod uwagę brane były 3-4 osoby , ale jeszcze pracownicy kolejne 10 os. , myślę że 300-400 l będzie w sam raz. Do usłyszenia po swietach. Wesołych ...

Raczej 400 litrow z wezownica conajmniej 4.2 m2, no i dobrze ocieplona co by zminimalizowac straty.

cytat " Za 40k to już z odwiertami można gruntówkę zrobić, która popracuje dłużej, będzie za 20 lat "naprawialna", no i po drodze da ciekawsze rachunki eksploatacyjne.... "

No tak owszem , ale są pompy z wyższej półki i są chinole ... tak samo podłogówka , jest wiele na rynku systemów od tradycyjnych zgrzewanych, lutowanych do najnowocześniejszych i 100% bezawaryjnych systemów zaciskanych. Przy takiej powierzchni własnie chodzi mi o opłacalność , aby dobrze wybrać ...