okobar 31.03.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 ja na stropie (drewniany oddziela piętro od stryszku) tylko 15cm 0,040 ale nad stryszkiem (skosy) i pod stryszkiem na piętrze (skosy) jest 30 cm 0,040 w dwóch warstwach po 15cm na mijankę.... i wydaje mi się MAŁO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 map78 wysłałem odpowiedzi na meila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.03.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 map78 wysłałem odpowiedzi na meila. Oki, moja odpowiedź też już poszła na maila:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.03.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) Ja bym tam dał styropian a nie wełnę, już 15cm grafitu marketowego zmniejszy straty przez strop ok. 10-cio krotnie i nie jest tak lambda zależna od wilgoci jak przy wełnie.Dodatkowa zaleta - jeżeli tam jest jakiś stryszek to można zrobić suchy jastrych przez ułożenie płyt osb na styropianie i od biedy chodzić po nim, na wełnie już bez legarów (czyli mostków termicznych) nie bardzo. No i styropian nie osiada z czasem, z wełną to różnie bywa, nawet markową. No i nasuwa się jeszcze pytanie - ile cm styropianu pod podłogą parteru i czy fundamenty od zewnątrz zaizolowane (oklejone styropianem) ? Bo to mogą być kolejne ogromne mostki termiczne. Edytowane 31 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Bardzo ci dziękuję map78 takich ludzi jak ty mało jest na forum pomocnych jak nie wiem co i jeszcze raz bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Kupiłem na razie 200 m2 Wełna Isover Uni Mata 039 20 cm i zrobię jak mówicie w weekend a potem zdam relacje dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 map78 jutro po pracy montuje to IH co mi powiedziałeś i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 31.03.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 map78 jutro po pracy montuje to IH co mi powiedziałeś i dam znać. Jeśli masz ochotę na trochę zabawy to zrób sobie eksperyment jak wyglada grzanie przy jednej warstwie a potem dołóż drugą . Ciekawe jaka będzie róznica. Ale znając życie jak zaczniesz ukladać wełnę to będziesz chciał jak najszybciej skończyć i nigdy do tego nie wracać. Ile dałeś za wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 31.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 200 m2 wełny 4 taśmy 200 m2 foli i transport 3300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 03.04.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam wszystkich i w szczególności map78 zamontowane dziś IH i wełna tez przyjechała dzisiaj wieczorem będę konfigurować z netem pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 03.04.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witajcie , możecie mi podpowiedzieć kilka rzeczy : Budynek 500m2 , Kubatura: 2 125,7 m3 , Mieszkalno - Warsztatowy , 100 % podłogówka w mieszkalnym 369 m2 , w warsztatowym nagrzewnice niskotemp. Do gazu mam ok 15m , Wykonałem OZC - obciążenie budynku ok 10 000 W , Miałem 3 opcje ogrzewania : 1) kocioł na paliwo stałe , 2) gaz , 3) PC Wstępnie wybrałem dwie opcje poniżej , wg wycen na wysokiej klasy materiałach. Opcja 1 ) - Kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny firmy Logamax plus GB 162 - 25 v3 , moc*grzewcza**c.o.*4,8-24,9kW;**c.w.u.*23,9kW + Sterownik RC300 do tego Pompa ciepła Logatherm do cwu 2 I-S ( w tym materiały montaz uruchomienie regulacja ) = cena 27,5 tys. Opcja 2) - Pompa ciepła IVT HA C11 , wbudowany dwupłaszczowy wymiennik cwu dla pomp ciepła 185L (płaszcz cwu ze stali nierdzewnej) , Rozdzielacze dolnego źr. (3 obiegi) - regulatory przepływów dla każdej pętli - zapewniające optymalny przepływ i tym samym wydajność każdej pętliwymiennika , instalacja*centrali,*rozruch*pompy* , oprzyrządowanie , materiały. Cena 45 tys - Odwierty - 3 x 70 m - cena 17 tys Łącznie = 62 tyś W jednym i drugim przypadku , podłogówka Rehau - 369m2 - cena 42 tys. , w warsztacie nagrzewnice niskotemp. Co o tym sądzicie ? czy te opcje są opłacalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.04.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam wszystkich i w szczególności map78 zamontowane dziś IH i wełna tez przyjechała dzisiaj wieczorem będę konfigurować z netem pozdrawiam. Hej, powalczymy z tym raczej dopiero po świętach, bo jutro po południu mi się cała rodzina na głowę zwala;) więc będzie krucho z czasem:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Kordian1000Domyslam sie, ze PC IVT ma 11 KW. Bedzie za mala dla Ciebie. Do tych 10KW z OZC musisz doliczyc z 1 KW na CWU. Po za tym moc pompy przy duzych mrozach bedzie mniejsza niz 11 KW w IVT. Co do odwiertow to ktos zbyt optymistycznie obliczyl ich dlugodc i ilosc. Ja mam 2×100 a ich moc chlodnicza wynosi 8.9 KW. U Ciebie moze zabraknac mocy z odwiertow.Jesli wybor padnie na PC, radze porozmawiac z geologiem. On wykona Ci projekt poparty obliczeniami mocy chlodniczej odwiertow.Na Twoim miejscu wybralbym pompe bez wbudowanego zbiornika.Sam zbiornik jest jak dla mnie za maly. Kup sobie osobny dostosowany do PC Z duza pow. wezownicy. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Wykonałem OZC - obciążenie budynku ok 10 000 W , Opcja 2) - Pompa ciepła IVT HA C11 , wbudowany dwupłaszczowy wymiennik cwu dla pomp ciepła 185L (płaszcz cwu ze stali nierdzewnej) , Rozdzielacze dolnego źr. (3 obiegi) - regulatory przepływów dla każdej pętli - zapewniające optymalny przepływ i tym samym wydajność każdej pętli wymiennika , instalacja*centrali,*rozruch*pompy* , oprzyrządowanie , materiały. Cena 45 tys - Odwierty - 3 x 70 m - cena 17 tys Łącznie = 62 tyś W jednym i drugim przypadku , podłogówka Rehau - 369m2 - cena 42 tys. , w warsztacie nagrzewnice niskotemp. Co o tym sądzicie ? czy te opcje są opłacalne ? Zdecydowanie pompa ciepła, ale ja bym mocno rozważył pompę powietrze - woda. Za T-Capa 12kW zmieściłbyś się w 35-40tys, więc te >20tys. w stosunku do gruntówki nigdy Ci się nie zwróci, a komfort jest identyczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 03.04.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Kordian1000 Domyslam sie, ze PC IVT ma 11 KW. Bedzie za mala dla Ciebie. Do tych 10KW z OZC musisz doliczyc z 1 KW na CWU. Po za tym moc pompy przy duzych mrozach bedzie mniejsza niz 11 KW w IVT. Co do odwiertow to ktos zbyt optymistycznie obliczyl ich dlugodc i ilosc. Ja mam 2×100 a ich moc chlodnicza wynosi 8.9 KW. U Ciebie moze zabraknac mocy z odwiertow.Jesli wybor padnie na PC, radze porozmawiac z geologiem. On wykona Ci projekt poparty obliczeniami mocy chlodniczej odwiertow. Na Twoim miejscu wybralbym pompe bez wbudowanego zbiornika. Sam zbiornik jest jak dla mnie za maly. Kup sobie osobny dostosowany do PC Z duza pow. wezownicy. Słusznie zauważyłeś , też mi się tak wydawało ... ale IVT 17KW jest zaledwie chyba 3,5 tys droższa. Ze zbiornikiem racja , ponieważ pod uwagę brane były 3-4 osoby , ale jeszcze pracownicy kolejne 10 os. , myślę że 300-400 l będzie w sam raz. Do usłyszenia po swietach. Wesołych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.04.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Za T-Capa 12kW zmieściłbyś się w 35-40tys, więc te >20tys. w stosunku do gruntówki nigdy Ci się nie zwróci, a komfort jest identyczny. Pozdrawiam Za 40k to już z odwiertami można gruntówkę zrobić, która popracuje dłużej, będzie za 20 lat "naprawialna", no i po drodze da ciekawsze rachunki eksploatacyjne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Za swoja PC i odwierty zaplacilem 39k wiec mozna miec gruntowke w cenie powietrznej.Podobnie jak map78 polecam pompe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 03.04.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Zdecydowanie pompa ciepła, ale ja bym mocno rozważył pompę powietrze - woda. Za T-Capa 12kW zmieściłbyś się w 35-40tys, więc te >20tys. w stosunku do gruntówki nigdy Ci się nie zwróci, a komfort jest identyczny. Pozdrawiam O.K , rozważę i tą opcję , jednakże gruntówka bardziej do mnie przemawia. Mam róznież dylematy czy iść w po najwyższej półce , czy inwestować w średnią klasę. Ja poprostu chcę mieć przekonanie o opłacalności i nie chcę być owcą Być może zaproponujecie mi rozwiązania jakie Wy macie , ale trzeba wziąć pod uwagę mój metraż ... Tymczasem ... Wesołych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Słusznie zauważyłeś , też mi się tak wydawało ... ale IVT 17KW jest zaledwie chyba 3,5 tys droższa. Ze zbiornikiem racja , ponieważ pod uwagę brane były 3-4 osoby , ale jeszcze pracownicy kolejne 10 os. , myślę że 300-400 l będzie w sam raz. Do usłyszenia po swietach. Wesołych ... Raczej 400 litrow z wezownica conajmniej 4.2 m2, no i dobrze ocieplona co by zminimalizowac straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 03.04.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 cytat " Za 40k to już z odwiertami można gruntówkę zrobić, która popracuje dłużej, będzie za 20 lat "naprawialna", no i po drodze da ciekawsze rachunki eksploatacyjne.... " No tak owszem , ale są pompy z wyższej półki i są chinole ... tak samo podłogówka , jest wiele na rynku systemów od tradycyjnych zgrzewanych, lutowanych do najnowocześniejszych i 100% bezawaryjnych systemów zaciskanych. Przy takiej powierzchni własnie chodzi mi o opłacalność , aby dobrze wybrać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts