Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

najnowocześniejszych i 100% bezawaryjnych systemów zaciskanych.

Hehe, najnowocześniejszych powiadasz.. ;)

Chwalą sobie instalatorzy, bo SZYBKO się robi.

Czy 100% jak napisałeś to nie wiem, widziałem już akcje naprawcze tego cudownego nowoczesnego systemu.

O przewężeniach złączek też wspomnieli??? ;)

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za 40k to już z odwiertami można gruntówkę zrobić, która popracuje dłużej, będzie za 20 lat "naprawialna", no i po drodze da ciekawsze rachunki eksploatacyjne....

Cały czas śledzę zużycia innych użytkowników i przy minionych dwóch zimach nie widzę żadnej różnicy pomiędzy PW, a GW. Zgoda, że przy mroźnej zimie te różnice się pojawią, ale nie spodziewam się by były jakieś spektakularne. Co do tego, która dłużej popracuje i będzie "naprawialna" to na dzień dzisiejszy nie ma żadnych dowodów na jedno, czy drugie, są jedynie spekulacje entuzjastów obu rozwiązań. Moim zdaniem jest to po prostu warte rozważenia, bo grono bardzo zadowolonych użytkowników pomp PW jest coraz większe i ciężko już wmawiać ludziom, że są to urządzenia gorsze, które się nie sprawdzają i inne krążące mitologie na temat tych pomp.

Hehe, najnowocześniejszych powiadasz.. ;)

Chwalą sobie instalatorzy, bo SZYBKO się robi.

Czy 100% jak napisałeś to nie wiem, widziałem już akcje naprawcze tego cudownego nowoczesnego systemu.

O przewężeniach złączek też wspomnieli??? ;)

Ten system jest bez oringów i bez przewężeń na złączkach

Ogólnie na taką inwestycję cenowo jestem przygotowany , ale nie chciałbym inwestować w coś co nie ma sensu - jak fotowoltaika :p Biorę pod uwagę że mam bardzo blisko gaz . Może by też pojść w jakiś bardzo nowoczesny kocioł gazowy super oszczędny ... jak w opcji 1) którą przedstawiłem. System podłogówki wybrałem chyba najlepszy , ale czy ma sens przy takiej powierzchni ??

Czy ktoś z Was pokusiłby się o obliczenia na podstawie OZC , cen za prąd i gaz , oraz koszty instalacji ?? biorąc pod uwagę ten budynek - bo to jednak nie jest zwykły domek 150 m - wiadomo że do obliczeń trzeba wziąść małą poprawkę , ponieważ kolega asolt w obliczeniach założył opcję w warsztacie jak dla częsci mieszkalnej, jednakże nie wiem czy to będzie warsztat w systemie otwartym , czy zamkniętym - za pomoc wyślę oczywiscie dobrego whiskacza ;)

Cały czas śledzę zużycia innych użytkowników i przy minionych dwóch zimach nie widzę żadnej różnicy pomiędzy PW, a GW. Zgoda, że przy mroźnej zimie te różnice się pojawią, ale nie spodziewam się by były jakieś spektakularne.

Ale mi wcale (to znaczy też, ale nie na pierwszym miejscu) nie chodzi o wielkie różnice kosztów eksploatacji. Globalnie, po xx latach z pewnością gruntowa wygra w tej kategorii.

Chciałbym tylko żebyś pamiętał, że Twoja pompa po tych 20 latach (o ile dożyje) będzie zwyczajnie do wymiany. Dolicz proszę koszt ponownej inwestycji w całe urządzenie i spróbuj udowodnić że P-W to lepsza alternatywa w perspektywie 30 lat?

Co do tego, która dłużej popracuje i będzie "naprawialna" to na dzień dzisiejszy nie ma żadnych dowodów na jedno, czy drugie, są jedynie spekulacje entuzjastów obu rozwiązań.

Inżynier z Viessmanna na pewnej prezentacji na moje pytanie o żywotność ich pompy P-W wspomniał coś o 17-18 latach...

Moim zdaniem jest to po prostu warte rozważenia, bo grono bardzo zadowolonych użytkowników pomp PW jest coraz większe i ciężko już wmawiać ludziom, że są to urządzenia gorsze, które się nie sprawdzają i inne krążące mitologie na temat tych pomp.

Czy wspomniałem że się nie sprawdzają?

Najgorsza nawet pompa P-W się sprawdzi, załączy grzałki i też ciepło. Nikt z domowników nie odczuje czy jest mu ciepło dzięki COP=1 czy COP=3,5.

Twierdzę tylko że jeśli są w podobnej cenie czy niewiele tańsze co gruntówka, to żadnego sensu nie ma instalowanie P-W, chyba że deweloperowi.

Wyjątkiem jest sytuacja gdzie nie ma możliwości kopania w ogrodzie, z jakichkolwiek powodów.

" Ale mi wcale (to znaczy też, ale nie na pierwszym miejscu) nie chodzi o wielkie różnice kosztów eksploatacji. Globalnie, po xx latach z pewnością gruntowa wygra w tej kategorii.

Chciałbym tylko żebyś pamiętał, że Twoja pompa po tych 20 latach (o ile dożyje) będzie zwyczajnie do wymiany. Dolicz proszę koszt ponownej inwestycji w całe urządzenie i spróbuj udowodnić że P-W to lepsza alternatywa w perspektywie 30 lat? "

Bardzo słusznie piszesz , dlatego podałem opcję 1) Gaz wspomagając się z pompą na CWU np.

Kiedyś ktoś pisał że ma mętlik , dużą głowę , bo za duzo tego wszystkiego ( ilu fachowców , tyle teorii ) - to myślałem że wydziwia ... teraz wiem co niektórzy przechodzili przed podjęciem decyzji ;)

a tak się zastanawiam , dlaczego projektant w tym budynku przewidział ogrzewanie paliwem stałym ... ?

No tak owszem , ale są pompy z wyższej półki i są chinole ...

A po środku są pompy polskiej produkcji nie odbiegające jakością od tych z "wyższej półki " a kosztujące tyle co dobra powietrzna. Przy okazji będąc rozwiązaniem trwalszym i oszczędniejszym od powietrznych.

Edytowane przez marmag

W świetle. Przepisów. Które od 2017 a potem 2020 to nawet. Powietrzne stracą. Sens ekonomiczny

no ale o tym branza pompiarska cichutko gada

jeśli ja widzę. Jakiś sens dla grunt. To taki że budowa zostala spartaczona i takie cudo za 25-30 tys robi za dupochron na zasadzie nie oplaca sie panie porządniej izolować

będzie pan zadowolony z rachunków cos na zasadzie wstaw pan piec 20 kw do 140 m2

mi jeśli powietrzna wytrzyma 15 lat będę zadowolony

jeżeli pompa mi rocznie zużywa 2000kwh

to ile zaoszczedzilbym przy gruntowej

100 zl czy 150 zl?

Niechcący potwierdziłeś obie moje tezy stawiane w poprzednim poście.

A po środku są pompy polskiej produkcji nie odbiegające jakością od tych z "wyższej półki " a kosztujące tyle co dobra powietrzna. Przy okazji będąc rozwiązaniem trwalszym i oszczędniejszym od powietrznych.

Widziałem bezawaryjnie pracującą od 1998 roku gruntówkę "z tej samej stajni" co moja, a o oszczędnościach sam wspomniałeś.

W świetle. Przepisów. Które od 2017 a potem 2020 to nawet. Powietrzne stracą. Sens ekonomiczny

no ale o tym branza pompiarska cichutko gada

jeśli ja widzę. Jakiś sens dla grunt. To taki że budowa zostala spartaczona i takie cudo za 25-30 tys robi za dupochron na zasadzie nie oplaca sie panie porządniej izolować

będzie pan zadowolony z rachunków cos na zasadzie wstaw pan piec 20 kw do 140 m2

Mam stały kontakt z osobą która mieszka w takim budynku (w/g tego co będzie w 2020) już teraz wygląda to tak że ma ścienne i do ogrzewania i do chłodzenia + c.w.u. więc będzie sens.

dodam tylko że odpalenie komputera w gabinecie i trochę słońca = bardzo mały komfort bez chłodzenia

Bo za mało rurek jak na ten metraż dowiedziałem się tutaj.

Ale dowiedziałeś się też, że domu bez izolacji stropu/dachu, który już zdaje się zaizolowałeś nie ogrzejesz choćbyś je miał co 5cm.

Skoro nie wierzysz jakie straty ciepła są na niezaizolowanym stropie wklep sobie mniej więcej dane swojego domu bez izolacji stropu i z izolacją stropu:

http://cieplowlasciwie.pl/start

i zobacz wyniki.

Zapewne wyjdzie 50-70% mniej zapotrzebowania na ciepło i o tyle mniejsze rachunki a Twoja pompa z taką podłogówką jaką masz obsłuży 2 takie domy jak twój.

Sprawdź zanim będziesz robił demolkę domu.

Ale dowiedziałeś się też, że domu bez izolacji stropu/dachu, który już zdaje się zaizolowałeś nie ogrzejesz choćbyś je miał co 5cm.

Skoro nie wierzysz jakie straty ciepła są na niezaizolowanym stropie wklep sobie mniej więcej dane swojego domu bez izolacji stropu i z izolacją stropu:

http://cieplowlasciwie.pl/start

i zobacz wyniki.

Zapewne wyjdzie 50-70% mniej zapotrzebowania na ciepło i o tyle mniejsze rachunki a Twoja pompa z taką podłogówką jaką masz obsłuży 2 takie domy jak twój.

Sprawdź zanim będziesz robił demolkę domu.

Akurat ciepłowłasciwe wyjatkowo błednie wylicza procentowe straty na poszczegolne przegrody. Nie zmienia to to faktu ze nie ocieplony strop spowoduje stosunkowo wysokie straty