Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam stały kontakt z osobą która mieszka w takim budynku (w/g tego co będzie w 2020) już teraz wygląda to tak że ma ścienne i do ogrzewania i do chłodzenia + c.w.u. więc będzie sens.

dodam tylko że odpalenie komputera w gabinecie i trochę słońca = bardzo mały komfort bez chłodzenia

ja także mam kontakt która mieszka w takim mieszka napisałbym więcej :D

dodam że ta osoba:D z kompem i słoncem nie ma problemów[rolety zewn i okapy i ggwc

klima zbędna kompletnie

2/3 domów jest budowanych jakby były z 20 wieku

Niechcący potwierdziłeś obie moje tezy stawiane w poprzednim poście.

Widziałem bezawaryjnie pracującą od 1998 roku gruntówkę "z tej samej stajni" co moja, a o oszczędnościach sam wspomniałeś.

no masz rację ale ja z urządzeniami ślubów nie mam zamiaru brać

skalkulowałem to sobie że jak 15 lat wytzyma to ok

nie będę się do niej modlił

a za 15 lat to technika się rozwinie i może z copu 1,3 przejdę na 1,9 kto wie

A czy mogę zaizolowac sam dach między krokwie czy musze tez strop od strony podasza. Bo chciałbym mieć tam strych na wykorzystanie.

Rzecz w tym, ze jeśli położysz wełnę tylko miedzy krokwie to mostki termiczne wciąż pozostaną i wyziębiać będą budynek.

Są dwa rozwiązania: kładziesz druga warstwę na krzyż kosztem kubatury pomieszczeń poniżej lub tak jak kolega wyżej wspomniał styro na strychu.

ja także mam kontakt która mieszka w takim mieszka napisałbym więcej :D

dodam że ta osoba:D z kompem i słoncem nie ma problemów[rolety zewn i okapy i ggwc

klima zbędna kompletnie

2/3 domów jest budowanych jakby były z 20 wieku

a ogrzewanie i chłodzenie nadmuchowe nie każdy to lubi nie mam zamiaru tu udowadniać że płaszczyznowe jest lepsze na pewno jest drożej no ale komfort kosztuje

ktoś tu kiedyś wklejał filmik z "życia w gwc" rurowym, glikolowe to jak klimatyzator skropliny i po czasie smrodek jak ze zwykłego klimatyzatora do tego nagrzewnica wstępna, wtórna i jeszcze nawilżacz jakaś lampa uv i jonizator i już jest powietrze super w polskich realiach zapewne "wystarczy" tylko wymiennik glikolowy - ile to daje Watt chłodu ?

20 cm styropianu na mijanke po 10 cm i na to płyta OSB tylko będę musiał ją ciąć bo mi na strych nie wejdą

Przerabiam właśnie podobną sytuację z "przeróbki" poddasza na jednak częściowo użytkowe, uwierz że o wiele gorsze jest robienie wylewki na styropianie w części nieużytkowej gdy trzeba nosić beton wiadrami po schodach.....

wątek strasznie ewoluawał :sick:

do kordian1000 i innych niezdecydowanych - gaz. jeśli masz sieć to tylko gaz, nic nie przebije jeśli porównamy koszty inwestycyjne i eksploatacyjne. żadne pompy ciepła i inne kotłownie na węgiel. to jest zdanie osoby projektującej, budującej i nadzorującej wszelkiego rodzaju kotłownie od ponad 10lat. współpracującej z instalatorami i serwisantami pomp ciepła i innych.

jak znajdę więcej czasu to postaram się rozwinąć temat.

a ogrzewanie i chłodzenie nadmuchowe nie każdy to lubi nie mam zamiaru tu udowadniać że płaszczyznowe jest lepsze na pewno jest drożej no ale komfort kosztuje

ktoś tu kiedyś wklejał filmik z "życia w gwc" rurowym, glikolowe to jak klimatyzator skropliny i po czasie smrodek jak ze zwykłego klimatyzatora do tego nagrzewnica wstępna, wtórna i jeszcze nawilżacz jakaś lampa uv i jonizator i już jest powietrze super w polskich realiach zapewne "wystarczy" tylko wymiennik glikolowy - ile to daje Watt chłodu ?

oczywiście najlepiej napisać, że trzeba zrobić najdroższe rozwiązanie bo będzie najlepsze. każdy ma teraz duże przeszklenia i wtedy klimatyzacja to jest ok a jak ggwc ma wymiennik to tam jest już wielki problem?

ile chłodu? a niech będzie i 1kW, albo nawet i 0,5kW ale 24h dobę. jak w moim obecnym domu na parterze jest komfort (a zapewniam, że jest, może nie 22o ale każdy chce siedzieć w domu a nie na zewnątrz) w upalne lato ale przy manewrowaniu roletą na największym przeszkleniu od południa to jestem pewien, że dodatkowe 1kW chłodu wystarczy na komfort w każdym rozsądnie zbudowanym domu.

oczywiście jak ktoś chce mieć przeszkloną całą południową elewację to tylko ogromna klima.

Edytowane przez zibuch

do kordian1000 i innych niezdecydowanych - gaz. jeśli masz sieć to tylko gaz, nic nie przebije jeśli porównamy koszty inwestycyjne i eksploatacyjne. żadne pompy ciepła i inne kotłownie na węgiel. to jest zdanie osoby projektującej, budującej i nadzorującej wszelkiego rodzaju kotłownie od ponad 10lat. współpracującej z instalatorami i serwisantami pomp ciepła i innych.

Z niecierpliwością czekam na to rozwinięcie;) Szczególnie na jakieś wyliczenia na konkretnych przykładach, czy choćby teoretyczne, bo pitu, pitu to już było...

Mi wychodzi, że w przypadku kordiana, to pompa zwróci się błyskawicznie, oczywiście nie ta gruntowa, którą zaplanował, ale powietrzna lub polska gruntówka. Nie jestem projektantem, ani instalatorem jak Ty, ale mam oczy i kalkulator i potrafię sobie tak proste rzeczy porównać i potrafię dostrzec, że szwagier w podobnym domu, przy dużo niższej temp w środku i wspomaganiu się kominkiem płaci za gaz 2x tyle co ja za prąd do PCi - przypadek?;)

taaa, gdyby jeszcze wszędzie ten gaz był.....

też jestem ciekaw tego rozwinięcia...

ciekawe, jak się to będzie mieć do - wklejanych już tutaj wyliczeń tych, co mieli gaz pod nosem i którym gaz się ewidentnie nie opłacał :p

map78 - wklej może obliczenia szwagra, na pewno takie przecież robił :p

map78 - wklej może obliczenia szwagra, na pewno takie przecież robił :p

Nie, nie robił:no:

We wszystkim ślepo słuchał swojego instalatora, więc ma instalkę oczywiście mieszaną, bo podłogówka w sypialniach szkodzi:P do tego chyba najdroższy jaki widziałem kocioł Wolf'a, sprzęgło, elektrozawory i inne cuda wianki, żeby się tym dobrze sterowało;)

Dodam tylko, że dom ma 2 lata, 200m2 z 20cm grafitowego styro na ścianach i 25cm wełny na poddaszu. Szwagier codziennie pali w kominku (ponoć dla przyjemności) i za gaz w styczniu zapłacił 600zł przy temp od 19 do 24st (zależy w którym miejscu - efekt kominka). U mnie styczeń wyszedł jakieś 350zł, bez kominka i ze stałą temp 23st wszędzie;)

eeee, to niemożliwe jest, żeby tak to spieprzyć...:bash:

tyle za gaz to moje teściowa płacila za styczeń w mieszkanie w trochę ponad 80m2 w nieocieplonej kamienicy :p

wierzyć się nie chce w to co piszesz....

aha, rozmawiałeś ze szwagrem jak on był na etapie budowy o instalacjach? PC? nie chciał cię słuchać pewnie (bo nie zgadzało się z to bajaniem szamana, tfu, instalatora) - a teraz to pewnie nie chce rozmawiać :p

niedługo mają przyjechać znajomi żony, będa budować nowy dom - i wiem co najważniejszego muszę im przekazać....pod żadnym pozorem mają nie słuchać, nie wierzyć żadnej maści szamanom, instalatorom etc :p

bo to co piszesz, to tylko kolejny dowód, że na słuchaniu instalatorów (przepraszam z góry wszystkich instalatorów dla których jest to krzywdzące!) wychodzi się jak zabłocki na mydle

eeee, to niemożliwe jest, żeby tak to spieprzyć...:bash:

tyle za gaz to moje teściowa płacila za styczeń w mieszkanie w trochę ponad 80m2 w nieocieplonej kamienicy :p

wierzyć się nie chce w to co piszesz....

niestety możliwe

w niedziele wielkanocną miałem na weekend rodzinę

dom 128m2 plus 22m2 garaż.

posadzka 15cm styro (prawie jak u mnie)

ściany 15cm styro

na stropie wełna 20cm plus między krokwiami wełna 5cm

okna 2 szybowe + rolety zewn.

mostków jako takich nie ma

jedyne dwa minus to strop wystający poza dom ok 5m2 (kawałek nad tarasem)ocieplony jest jedynie 5cm od spodu oraz garaż (w bryle ocieplonej) nie był od domu odcięty ociepleniem. Rachunek za gaz: grzanie CWU (oszczędne), grzanie CO (oszczędne 20-21st maks) i kuchenka za 2 msc w tym roku! =1200zł!!

ja wiem: odetną ten garaż i docieplą ten strop nad tarasem i im spadnie zużycie, nawet niech będzie o całe 30%. To rachunek nadal będzie 840zł za 2 msc. Najzimniejsze msc tej zimy, potem płaca juz ok 800-900zł. A przecież zima wielka też nie była.

Dom ma system mieszany podłogówka/grzejniki tak 50/50. Piec kondensacyjny, dwu funkcyjny. Jak docieplą to rachunki im wyjdą dokładnie takie jak wyjść z tym ociepleniem powinny.

Nie, nie robił:no:

We wszystkim ślepo słuchał swojego instalatora, więc ma instalkę oczywiście mieszaną, bo podłogówka w sypialniach szkodzi:P do tego chyba najdroższy jaki widziałem kocioł Wolf'a, sprzęgło, elektrozawory i inne cuda wianki, żeby się tym dobrze sterowało;)

Dodam tylko, że dom ma 2 lata, 200m2 z 20cm grafitowego styro na ścianach i 25cm wełny na poddaszu. Szwagier codziennie pali w kominku (ponoć dla przyjemności) i za gaz w styczniu zapłacił 600zł przy temp od 19 do 24st (zależy w którym miejscu - efekt kominka). U mnie styczeń wyszedł jakieś 350zł, bez kominka i ze stałą temp 23st wszędzie;)

Podam inny przyklad. Dom 130 m2, 20 cm styro na scianach, 30 cm welny, okna 3 szyby, domek taki 6-litrowy :)

Najwyyzszy rachunek za styczen na ok. 520 zl za gaz (CO/CWU). Wlasciciel bardzo zadowolony, bo to dla niego wyjatkowo mala kwota, za zime wyjdzie mu okolo 2000-2300 zl, jak wezme pod uwage jaki ma piec, koszt przylaczenia, itd to jakby wzial Panasonica za 17 tys to przy sredniej zimie w 5 lat by mu sie PC zwrocila :p

oczywiście najlepiej napisać, że trzeba zrobić najdroższe rozwiązanie bo będzie najlepsze. każdy ma teraz duże przeszklenia i wtedy klimatyzacja to jest ok a jak ggwc ma wymiennik to tam jest już wielki problem?

ile chłodu? a niech będzie i 1kW, albo nawet i 0,5kW ale 24h dobę. jak w moim obecnym domu na parterze jest komfort (a zapewniam, że jest, może nie 22o ale każdy chce siedzieć w domu a nie na zewnątrz) w upalne lato ale przy manewrowaniu roletą na największym przeszkleniu od południa to jestem pewien, że dodatkowe 1kW chłodu wystarczy na komfort w każdym rozsądnie zbudowanym domu.

oczywiście jak ktoś chce mieć przeszkloną całą południową elewację to tylko ogromna klima.

zibuch- przepraszam że to piszę

ale mi ręcę opadają jak to czytam

tak się składa że tu na forum raczej wyśmiewamy drogie instalacje na pompach.

no ale wiadomo lepiej żyć mitami

do mojego domu mam za dużą pompę -koszt z zasobnikiem i robocizną to 17 tyś

przy odpowiedniej do mojego domu byłoby 15 tyś

jestem ciekaw ile na gazie to wyszłoby.

2014 rok to co icwu to było 900 zł

2015 to pewnie 800zł to będzie

pomijam temat dodatkowych abonamentów

ale obowiązkowy przegląd przy gazie to już nie

ile to teraz kosztuje ?

przez pół roku jak grzeje tylko cwu nie przekraczam miesięcznie 30 zł za wodę [zużycie wody miesięcznie to 10-12m3]

czy możesz mi odpowiedzieć jakie są RACHUNKI ZA GAZ LATEM ?

NIKT TU NIE JEST zadeklarowanym przeciwnikiem gazu

ale może warto żebyś Ty na chłodno podchodził do tematu

a nie rzucać hasłami typu NIC NIE PRZEBIJE GAZU

pozdrawiam

ps tak przy okazji

odnośnie chłodu w domu

i okien od południa

tak się składa że mam przeszkloną południową ścianę [w salonie od południa 4,2 balkon

w pokojach 15m2 duże okna i jakoś mam w nosie klimę

[widzę że nawet na tej stronie znajdą się 3 osoby które były u mnie i wiedzą jakie mam przeszklenia

czy możesz mi odpowiedzieć jakie są RACHUNKI ZA GAZ LATEM ?

Nie do mnie ale odpowiem:)

Place 80-90zl od maja do wrzesnia srednio.

Liczac srednio po 24 m3 gazu wychodzi masakryczne 35 gr/kWh.

I to przy zalozeniu bardzo wysokiej sprawnosci, ktora dla CWU grzenego pod 80 stopni jest wiecej niz watpliwa.

Czystym pradem grzejac wode latem zostanie zalkiem niezla gotowka na CO na zime :p

Nie chce mi sie juz dlubac w domu i przerabiac, bo i tak niewiele to wszystko kosztuje, ale niech nam tu nikt nie wrzuca, ze w nowo-budowanym niewielkim domu gaz bedzie najlepszym rozwiazaniem...