Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję za odpowiedż

podstawowym minusem mojej pompy jest to

że nie musiałem wykonywać żadnych mapek , uzyskiwać jakiś projekcików , pozwoleń

opłacania projektantów

może uporządkują przepisy i wprowadzą taki sam obowiązek przy pompach?:p

Ja nie dalem duzo za projekt i przylacz (2 tys netto), ale dodatkowo trzeba gaz wprowadzic do kotlowni, zakupic skrzynke i wykonac przeglad gwarancyjny.

Takze jakies 4-5 tys idzie na starcie, do tego koszto kotla 5-8 tys.

Jesli Panasonica mozna miec za 17 tys, to jest to 7 tys zainwestowane w bardzo rozsadny sposob, gdyz daje znakomita stawke za kWh latem a zima nawet w taryfie plaskiej rozklada cene gazu na lopatki.

Szkoda, ze jak ja sie budowalem ponad 5 lat temu zadne PC nie kosztowala ponizej 30 tys...

Nie, nie robił:no:

We wszystkim ślepo słuchał swojego instalatora, więc ma instalkę oczywiście mieszaną, bo podłogówka w sypialniach szkodzi:P do tego chyba najdroższy jaki widziałem kocioł Wolf'a, sprzęgło, elektrozawory i inne cuda wianki, żeby się tym dobrze sterowało;)

Dodam tylko, że dom ma 2 lata, 200m2 z 20cm grafitowego styro na ścianach i 25cm wełny na poddaszu. Szwagier codziennie pali w kominku (ponoć dla przyjemności) i za gaz w styczniu zapłacił 600zł przy temp od 19 do 24st (zależy w którym miejscu - efekt kominka). U mnie styczeń wyszedł jakieś 350zł, bez kominka i ze stałą temp 23st wszędzie;)

600zł za gaz - to jest ok 2400kWh

1m3 drewna (musi tyle spalić przy codziennym użytkowaniu) - buk 8,6MJ/mpu - 2300kWh

razem 4700 kWh

350zł pompa - przy COP3 i śr. cenie prądu 0,5zł/kWh (nie wiem ile masz, to tylko szacunki, możesz poprawić) - 2100kWh. nawet nie połowa

niezłe porównanie przedstawiłeś, żeby udowodnić zasadność pompy :-)

powiedz szwagrowi niech szuka dziur albo mostków.

mogę przedstawić przykład ile płaci babeczka co mieszka niedaleko mnie za grzanie pompą (duuuużo) ale jaki to ma sens jak nie znamy jej zapotrzebowania?

podałem wniosek, jaki był po wielu godzinach dyskusji z moim kolegą, który mimo tego, że robi pompy ciepła innym (projektuje instalacje) sobie zrobił gaz.

gdzie znalazłeś, że jestem instalatorem albo skąd takie wnioski? :o gdzieś już pisałem, że byłem napalony na pompę ciepła do czasu aż nie zacząłem liczyć. owszem, nie byłem obeznany w nowych pompach inwerterowych i szacowałem gruntówkę z odwiertami ale jak się wgłębiam to i tak nie wychodzi korzystnie. dlatego też tu pytania. nikt jakoś nie może opisać, że zmierzył jakoś sprawność tych pomp i wychodzi tyleityle. niektórzy wręcz podają wartości większe niż deklarowane przez producenta

miloszenko przedstawił - 10tys różnicy na starcie - w kredycie (jak 99% inwestorów) drugie tyle to odsetki, wychodzi 20tys

wymiana sprężarki co 10lat - lekko 5tys (albo nawet różnica w porównaniu do kotła gazowego)

wyprodukujesz tą pompą przez te 10lat 120tyskWh - to masz 0,20zł do każdej kilowatogodziny. to ile trzeba jeszcze doliczyć do tego co było wyżej? co najmniej drugie tyle?

gdzieś się pomyliłem? zweryfikujesz?

dodatkowo takie same sprzęgła (cokolwiek to jest) elektrozawory i sterownia musisz mieć przy pompie i kotle gazowym więc nie rozumiem o czym mowa. tak samo zrobił błąd jak mój sąsiad płacąc gruuuubo za pompę z pionowym DZ ale chyba po to ten temat, żeby takich błędów nie popełnić.

Edytowane przez zibuch

KOLEGA zrobi klientowi pompę do 20 tysbo jeśli nie to mu się nie dziwię.

tak przy okazji jak nazwać 50 groszy za 1kwh pradu ---- głupotą czy tylko drobną złośliwością?

rozumiem że pieców gaz----nigdy się nie wymienia?

za serwisowanie nigdy się niie płaci

ja mam jedną z droższych taryf 35 groszy brutto- jakby odliczyć opłaty stałe pewnie wyjdzie 30 groszy

zibuch- przepraszam że to piszę

ale mi ręcę opadają jak to czytam

tak się składa że tu na forum raczej wyśmiewamy drogie instalacje na pompach.

no ale wiadomo lepiej żyć mitami

do mojego domu mam za dużą pompę -koszt z zasobnikiem i robocizną to 17 tyś

przy odpowiedniej do mojego domu byłoby 15 tyś

jestem ciekaw ile na gazie to wyszłoby.

2014 rok to co icwu to było 900 zł

2015 to pewnie 800zł to będzie

pomijam temat dodatkowych abonamentów

ale obowiązkowy przegląd przy gazie to już nie

ile to teraz kosztuje ?

przez pół roku jak grzeje tylko cwu nie przekraczam miesięcznie 30 zł za wodę [zużycie wody miesięcznie to 10-12m3]

czy możesz mi odpowiedzieć jakie są RACHUNKI ZA GAZ LATEM ?

NIKT TU NIE JEST zadeklarowanym przeciwnikiem gazu

ale może warto żebyś Ty na chłodno podchodził do tematu

a nie rzucać hasłami typu NIC NIE PRZEBIJE GAZU

pozdrawiam

ps tak przy okazji

odnośnie chłodu w domu

i okien od południa

tak się składa że mam przeszkloną południową ścianę [w salonie od południa 4,2 balkon

w pokojach 15m2 duże okna i jakoś mam w nosie klimę

[widzę że nawet na tej stronie znajdą się 3 osoby które były u mnie i wiedzą jakie mam przeszklenia

zibuch możesz odpowiedzieć na pytania z tego postu?

u mnie pompa z 20 tyś kwh prądu wyprodukuje max 50 tyś kwh przez 10 lat

to raz

ja do pompy mam dołożony tylko jeden zawór

ale dzięki temu mam tylko jedną pompkę obiegową

to dwa

dodatkowo jeśli u mnie różnica między gazem a pompą wyjdzie nie 10 a tylko 5-7 tyś?

to trzy

cyferkami można kombinować w każdą stronę

Idealnie pasuję do tego wątku. Stoję przed wyborem : gaz czy PC. Próbuję ułożyć kosztorys obu rozwiązań, na pewno podzielę się kalkulacjami jak tylko będę miał konkrety.

Napisałem wniosek do gazowni o warunki przyłączenia i otrzymałem odpowiedź, że jest możliwość przyłączenia. Odległość od granicy działki do rury z gazem to 90m. Teraz powinienem napisać wniosek o określenie warunków przyłączenia.

Pytanie - czy gazownia może na mnie przerzucić część kosztów prac związanych z doprowadzeniem gazu do granicy działki?

Jeżeli okaże się, że np. będę musiał zapłacić 50% kwoty robót to kalkulacja na rzecz PC nabiera innego wymiaru.

Na razie w kalkulacji względem np. ekogroszku mam na minus :

- koszt przyłącza domu 2250zł

Na plus:

- brak komina w projekcie +6000zł (może mniej, może więcej, poprawcie mnie jeśli się mylę)

Na PC gruntową z pionowymi wymiennikami otrzymałem taką wstępną wycenę:

Kotłownia

Pompa ciepła Vaillant VWS 82/3 współczynnik efektywności COP= 4,7, z wbudowanym zasobnikiem o pojemności 175 l

comDIALOG system sterowania i monitoringu przez Internet

Montaż kotłowni wraz ze wszystkimi częściami i materiałami łącznie z uruchomieniem oraz serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym

33 000 zł. netto + 8% VAT

Dolne źródło

wykonanie 2 odwiertów po 90 m

zabudowanie sond Dn40 firmy Muovitech ( 50 lat gwarancji na sondy od producenta)

wypełnienie sond roztworem glikolu propylenowego

Projekt prac geologicznych ( Gratis)

18 000 zł. netto + 8% VAT

Wykonanie instalacji poziomej dolnego źródła ( doprowadzenie do budynku)

2000 zł. netto + 8% VAT

Razem 53000 zł netto 57240zł brutto.

Zbieram dane do obliczeń.

Edytowane przez Antymateria

tak przy okazji jak nazwać 50 groszy za 1kwh pradu ---- głupotą czy tylko drobną złośliwością?

rozumiem że pieców gaz----nigdy się nie wymienia?

za serwisowanie nigdy się niie płaci

ja mam jedną z droższych taryf 35 groszy brutto- jakby odliczyć opłaty stałe pewnie wyjdzie 30 groszy

stawiam na głupotę :p

pomijając, już oferty alternatywnych operatorów, na które co poniektórzy się zdecydowali...było minęło...

ale u mnie teraz takie ceny energii są:

http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/prad-z-elektrykiem-24h/Strony/prad-z-elektrykiem-24h.aspx

do tego dystrybucja

http://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych/Strony/Wynik-indywidualny-Gliwice.aspx

Antymateria - miałem baaaardzo podobny przypadek, prawie że identyczny. Wystąpiłem o WT przyłacza gazowe, ale nie nastawiałem się - bardziej z ciekawości - murowałem komin i nastawiałem się na ekogroszek.

gazownia mi napisała, że koszt przyłacza to około 20tys, z tego oni pokryją bodajże połowę. (metry podobne do twoich)

Gdzieś w tym momencie po lekturze forum, pojawiły się mysli o PC - oczywiście gruntowej z DZ poziomym(było miejsce i dobre warunki gruntowe) - pisze "oczywiście", bo pw były wtedy tylko teoretycznie.

DZ zrobiłem we własnym zakresie, zdecydowałem się na PC polskiego producenta - oczywiście wpierw policzyłem sobie OZC

te ceny o których piszesz, to jakiś kosmos (dla mnie)

Wiem że PC którą wtedy kupiłem teraz jest trochę droższa niż wtedy, ale na takie ceny które podałeś, nie zdecydowałbym się nigdy.

600zł za gaz - to jest ok 2400kWh

1m3 drewna (musi tyle spalić przy codziennym użytkowaniu) - buk 8,6MJ/mpu - 2300kWh

razem 4700 kWh]

Pomyliłeś jednostki;) 8,6GJ/mpu jak już i do tego trzeba uwzględnić, że żaden kominek nie spala ze sprawnością 100%, a takową przyjąłeś.

A wracając do faktów to szwagier spala ok 0,5mpu brzozy (pali codziennie, ale po pracy wieczorami, a nie cały czas) więc jest to nie więcej niż 1000kWh, a więc razem 3400kWh.

350zł pompa - przy COP3 i śr. cenie prądu 0,5zł/kWh (nie wiem ile masz, to tylko szacunki, możesz poprawić) - 2100kWh. nawet nie połowa

Tu również fakty: zużyłem w styczniu 919kWh z COP ok 3,5, a cena za kWh wyszła mi 0,38zł (praca również w drogiej taryfie). Czyli okazuje się, że zapotrzebowanie jest podobne jak u szwagra ( co nie dziwi, bo domy są podobnej wielkości 20km od siebie), a on zapłacił 2x więcej:)

podałem wniosek, jaki był po wielu godzinach dyskusji z moim kolegą, który mimo tego, że robi pompy ciepła innym (projektuje instalacje) sobie zrobił gaz.

gdzie znalazłeś, że jestem instalatorem albo skąd takie wnioski?

Zasugerowałem się tym Twoim wpisem:

żadne pompy ciepła i inne kotłownie na węgiel. to jest zdanie osoby projektującej, budującej i nadzorującej wszelkiego rodzaju kotłownie od ponad 10lat. współpracującej z instalatorami i serwisantami pomp ciepła i innych.

Rozumiem, ze pisałeś o kimś innym.

miloszenko przedstawił - 10tys różnicy na starcie - w kredycie (jak 99% inwestorów) drugie tyle to odsetki, wychodzi 20tys

wymiana sprężarki co 10lat - lekko 5tys (albo nawet różnica w porównaniu do kotła gazowego)

wyprodukujesz tą pompą przez te 10lat 120tyskWh - to masz 0,20zł do każdej kilowatogodziny. to ile trzeba jeszcze doliczyć do tego co było wyżej? co najmniej drugie tyle?

gdzieś się pomyliłem? zweryfikujesz?

Zweryfikuje:yes: Koszt sprężarki do mojej pompy to 1800zł, z wymianą niech będzie 2500zł, natomiast po 10l kocioł gazowy to najprawdopodobniej trzeba będzie wymienić cały, o czym nie wspominasz:confused: Kocioł gazowy ma znacznie cięższe warunki pracy niż pompa i po 10l najpewniej będzie już wrakiem. Poza tym doliczanie odsetek od kredytu jest lekkim nieporozumieniem, bo nie każdy kupuje na kredyt, a jeśli już to jest to raczej kredyt hipoteczny, którego oprocentowanie jest zupełnie inne. Dalej, zawyżasz zużycie kWh, przy pompie ciepła - gdybym miał w 10l zużyć 120tys. kWh nigdy bym się na pompę nie zdecydował. Zużywam co najwyżej połowę tego, co i tak jest sporo jak na pompiarza, a więc znów trzeba Twoje wyliczenia dzielić przez 2:)

dodatkowo takie same sprzęgła (cokolwiek to jest) elektrozawory i sterownia musisz mieć przy pompie i kotle gazowym więc nie rozumiem o czym mowa. tak samo zrobił błąd jak mój sąsiad płacąc gruuuubo za pompę z pionowym DZ ale chyba po to ten temat, żeby takich błędów nie popełnić.

Nie mam w instalacji ani sprzęgła, ani bufora, ani elektrozaworów, a mam instalację mieszaną, więc jak widać nie trzeba;)

A przechodząc do konkluzji, to ja takiego projektanta/instalatora (czy jak mu tam - chodzi o Guru na którego się powołujesz) który bez jakichkolwiek obliczeń dla konkretnego obiektu od razu stwierdza, że najlepszy będzie gaz pogoniłbym od razu na 4 wiatry. Podstawą każdego projektu są obliczenia, a na ich podstawie odpowiednie prognozy, jeśli tego nie ma to jest to zwykłe pitu, pitu, czyli niestety standard u większości instalatorów:(

Antymateria - miałem baaaardzo podobny przypadek, prawie że identyczny. Wystąpiłem o WT przyłacza gazowe, ale nie nastawiałem się - bardziej z ciekawości - murowałem komin i nastawiałem się na ekogroszek.

Dzięki za odpowiedź. Nastawiam się że będę miał podobnie.

Ludzie ciekawie reagują na brak komina w projekcie. Robią wielkie oczy, zdziwienie - no ale jak to, zrób sobie komin i będziesz palił czym chcesz. Mentalność ludzka jest niesamowita... Panuje powszechne przekonanie, że ekogroszek najlepszy. Bo gaz drogi, bo problematyczny, bo pompy drogie.

Dzisiaj rozmawiałem z potencjalnym wykonawcą domu - na 17 domów, które już zbudował żaden nie miał PC. Polecał gaz, solary do CWU, odradzał ekogroszek, nie odradzał PC. To czego mi brakuje to zobaczyć PC i instalacje, realne koszty instalacji, samą instalację na żywo w jakimś domu. Bo znajomy znajomego, ktoś coś słyszał i tak to się niesie.

Cała ta zabawa w wyliczenia zawiera cholernie dużo zmiennych, które indywidualnie trzeba uwzględniać. Głowa od tego boli...

Moje wyliczenia http://cieplowlasciwie.pl/wynik/p2k

34W/m2

8 832kWh

65kWh/m2*rok

Takie obliczenia chyba lepiej zlecić firmie? Nie wiem na ile ten wynik jest wiarygodny.

Załóżmy 9000kWh. Ktoś pisał, że PC PW przy średnim COP 3 zrobi z tego 3000kWh. Licząc 0,5zł za 1kWh wychodzi 1500zł/sezon grzewczy.

Może coś źle liczę, nie wiem.

Inna sprawa - jak to porównać do gazu? Nie mam pomysłu na obliczenia.

Moje wyliczenia http://cieplowlasciwie.pl/wynik/p2k

34W/m2

8 832kWh

65kWh/m2*rok

Takie obliczenia chyba lepiej zlecić firmie? Nie wiem na ile ten wynik jest wiarygodny.

Załóżmy 9000kWh. Ktoś pisał, że PC PW przy średnim COP 3 zrobi z tego 3000kWh. Licząc 0,5zł za 1kWh wychodzi 1500zł/sezon grzewczy.

Tutaj sobie porównasz: http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/abc_techniki_grzewczej/od_k_do_j/koszty_ogrzewania.html

SCOP=3 dla współczesnych pomp PW jest już raczej sporym zaniżeniem. użytkownicy wyposażeni w aparaturę pomiarową raportują raczej powyżej 3,5. Cena prądu 0,5zł za kWh to tez raczej nieporozumienie - przy dwóch taryfach osiągnięcie ceny 0,4zł i niżej to żaden wyczyn. Zatem 9000kWh/3,5 x 0,4zł = 1028zł - tyle mniej więcej zapłacisz przy pompie ciepła. Natomiast z gazem jest jeszcze prościej, bo musisz znać cenę za 1kWh energii z gazu - średnio w PL jest to 0,23-0,25zł za kWh, więc przyjmujesz po prostu 9000kWh x 0,24zł = 2160zł - tyle zapłacisz rocznie za gaz.

• 2 weeks później...
Natomiast z gazem jest jeszcze prościej, bo musisz znać cenę za 1kWh energii z gazu - średnio w PL jest to 0,23-0,25zł za kWh,

Czy to cena uwzględniająca opłaty przesyłowe, abonamenty i inne haracze?

Dzisiaj w gazowni dowiedziałem się, że za doprowadzenie gazu do działki zapłacę 0 zł, ponieważ potraktują to jako rozbudowę sieci. To ważna zmienna w moich kalkulacjach. W takim przypadku nie będę musiał płacić około 10tyś zł za podciągnięcie rury. Jedynie około 2300zł za przyłącze.

Uwaga, poniższe wyliczenia są mocno przesadzone. Pi razy drzwi.

Ciągle zbieram dane do obliczeń.

Zakładam kompletny koszt instalacji kotłowni PC PW na około 25tyś zł. (nie zamierzam brać najtańszej pompy).

Instalacja kotłowni gazowej z przyłączem to około 16tyś zł

Zużycie domu 9000kWh

PC PW : 9000 kWh / 3 = 3000kWh * 0,5zł/kWh (taryfa mieszana) = 1500zł / sezon co+cwu (liczę realnie COP 3)

Gaz : 9000kWh * 0,25zł/kWh = 2250zł / sezon

750zł różnicy

9000tyś / 750 = 12 sezonów - czas na zwrot PC PW

Inna bajka...

Nie bijcie za głupie pytania - czy do PC PW dokłada się bufor np. 500l żeby grzać w taniej taryfie? Myślałem o czymś takim - w nocy PC w taniej taryfie dogrzewa bufor a w dzień pompa śpi lub pracuje mniej? Czy praktykuje się takie rozwiązania. Jestem zielony i zbieram dane.

Poszukiwania...

Znalazłem 3 osoby wśród znajomych, które mają PC PW ale tylko do CWU. Grrr... :mad: Zadowoleni bardzo... ciągle szukam osób z PC PW do CO w moich okolicach.

Edytowane przez Antymateria

Zużycie domu 9000kWh

PC PW : 9000 kWh / 3 = 3000kWh * 0,5zł/kWh (taryfa mieszana) = 1500zł / sezon co+cwu (liczę realnie COP 3)

Gaz : 9000kWh * 0,25zł/kWh = 2250zł / sezon

Inna bajka...

Nie bijcie za głupie pytania - czy do PC PW dokłada się bufor np. 500l żeby grzać w taniej taryfie? Myślałem o czymś takim - w nocy PC w taniej taryfie dogrzewa bufor a w dzień pompa śpi lub pracuje mniej? Czy praktykuje się takie rozwiązania. Jestem zielony i zbieram

Dom średnio dziurawy sprzed 15 lat to może i wymaga grzania średnio 20h na dobę 10h w taniej i 10h w drogiej taryfie. Czyli 50/50%.

Podaj byle stawkę G12 u Ciebie pewnie Tauron, zsumuj z 1T i 2T i podziel przez 2. Ty -z nowym domem??- do 50 groszy nie dojdziesz.

Nowy dom z rekuperatorem to grzanie CO i CWU maks 30% droga, 70% tania. I takie dane weź do kalkulacji a PC zwróci Ci sie kilka lat wcześniej.

P.s. Jaz zużyłem teraz 3400kWh za ok 940 zł. Czyli o 400kWh więcej niż Ty kalkulujesz i o 560 zł taniej. Można? Można. 100% 2taryfa.