Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

Żadna pompa powietrzna nie ma takiej samej mocy przy +7 C i przy -15C . W Panasonicu jest dużo większa sprężarka co odbija się na pracy w okresach przejściowych. Układ nie jest zoptymalizowany ale na papierze wygląda fajnie. to tak jakbyś do malucha włożył silnik 2.0 Litra i zblokował go skrzynią biegów.

Moc minmalna T-Cap to ok 4,5 kW, spręzarka ma moc 16 kW elektronicznie ograniczoną do 9 kW ot i cała tajemnica

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żadna pompa powietrzna nie ma takiej samej mocy przy +7 C i przy -15C . W Panasonicu jest dużo większa sprężarka co odbija się na pracy w okresach przejściowych. Układ nie jest zoptymalizowany ale na papierze wygląda fajnie. to tak jakbyś do malucha włożył silnik 2.0 Litra i zblokował go skrzynią biegów.

Pompa ma taką samą nominalną moc wyjściową przy +7 i przy -15C, jedynie nie taką samą sprawność, co słusznie podkreślasz.

W takim razie, skoro ten T-Cap trochę trąci marketingiem, jaki układ byłby bardziej zoptymalizowany, przynajmniej w naszym klimacie? Jeśli dobrze rozumiem, mniej przewymiarowana sprężarka będzie zapewne miała lepszą charakterystykę w okresach przejściowych, ale siłą rzeczy, przy dużych mrozach będzie musiała się bardziej wspomagać grzałkami.

Moc minmalna T-Cap to ok 4,5 kW, spręzarka ma moc 16 kW elektronicznie ograniczoną do 9 kW ot i cała tajemnica

Witam

Pisałem już o tym wcześniej w innym wątku.

Ta sprężarka, przynajmniej w mojej wersji T-Capa z roku 2012 to podwójna rotacyjna Matsushita (m in. Panasonic) o symbolu 5JD420XAA22, obecnie prawdopodobnie zastąpiona przez inną lub o innym symbolu.

Nominalna wydajność to 45800 BTU, co odpowiada ok. 13,4 kW. Pasuje do 9-ki i 12-ki. Do 16-ki jest za mała. Dla CO minimalna modulacja to 34 hz i pobór mocy 1620 W. Dla CW odpowiednio 34 hz i ok. 2700 W.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Pisałem już o tym wcześniej w innym wątku.

Ta sprężarka, przynajmniej w mojej wersji T-Capa z roku 2012 to podwójna rotacyjna Matsushita (m in. Panasonic) o symbolu 5JD420XAA22, obecnie prawdopodobnie zastąpiona przez inną lub o innym symbolu.

Nominalna wydajność to 45800 BTU, co odpowiada ok. 13,4 kW. Pasuje do 9-ki i 12-ki. Do 16-ki jest za mała. Dla CO minimalna modulacja to 34 hz i pobór mocy 1620 W. Dla CW odpowiednio 34 hz i ok. 2700 W.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Dzieki za wyjasnienia, czyli moc minimalna jest stosunkowo duza i oscyluje ok 4,5-4,8 kW dla co

• 1 month później...
Użytkuję od ponad miesiąca aristona nuos evo110l. Obsługuje u mnie 4 osoby dorosłe i niemowlaka. Mam dwa prysznice, Pompa grzeje wodę do 55oC i wody wbrew pozorom wystarcza. Pompa dobowo chodzi około 6 -7 godzin (w trybie tylko pompy ciepła- bez grzałki). Po miesiącu na podliczniku dla pompy wskazało mi zużycie 60 kWh (raz włączył się tryb antylagionella). Mogę Ci ją Kristof jak najbardziej polecić.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam serdecznie wszystkich, po długiej nieobecności mam pytanie potrzebuje dołożyć kaloryfery do ogrzewania podlogowego, co mam dołożyć i czy tylko klimakonwektory się nadają czy jakieś inne do ogrzewania pompą ciepła panasonic tcap9, musze dołożyć kaloryfery bo gość mi za mało rurek dał 300 metrów na 90 m2 proszę o odpowiedź i pomoc i może kto mógłby mi to zamontować i w jakiej cenie są to 4 pokoje jeden 40m2 i trzy po 12m2. Czekam na jakieś dobre rady pozdrawiam wszystkich.

Witam serdecznie wszystkich, po długiej nieobecności mam pytanie potrzebuje dołożyć kaloryfery do ogrzewania podlogowego, co mam dołożyć i czy tylko klimakonwektory się nadają czy jakieś inne do ogrzewania pompą ciepła panasonic tcap9, musze dołożyć kaloryfery bo gość mi za mało rurek dał 300 metrów na 90 m2 proszę o odpowiedź i pomoc i może kto mógłby mi to zamontować i w jakiej cenie są to 4 pokoje jeden 40m2 i trzy po 12m2. Czekam na jakieś dobre rady pozdrawiam wszystkich.

A próbowałeś zwiększyć temp.zasilania czyli podwyższyć krzywą grzewczą i odpowiednio na rotametrach wyregulowac podlogowke ?

Jeśli nie to od tego zacznij.

Swoją drogą cóż,to jest tak jak się nie ma pojęcia żadnego o budowie a bierze się ludzi z łapanki lub spod budki z piwem którzy to również mają pojęcie o domu takie ze jest mur i dach ;)

Edytowane przez zaś tam ktosik

musze dołożyć kaloryfery bo gość mi za mało rurek dał 300 metrów na 90 m2 proszę o odpowiedź i pomo

Pamiętam Twój problem z początku roku. A znikanie rurek ogrzewania podłogowego z wylewki to normalnie czary są. W marcu to było 400m a dzisiaj zostało już tylko 300m. Zamontuj lepiej same grzejniki i ekogrocha bo za rok albo dwa wszystkie rurki z wylewki Ci wyparują.

Dostałeś dobre rady ostatnio, nie jest to wina za małej ilości rur tylko braku ocieplenia stropu/dachu, znaczy jest ale w mniejszym stopniu. Bez tego masz zapotrzebowanie o dużo za duże i tu tkwi problem a nie w braku grzejników czy klimakonwektorów. Za dużo ciepła uciekało Ci przez dach. Widzę że wełna między krokwie poszła ale nie wyeliminowałeś tym mostków z krokwią i dalej nie masz ocieplonego stropu. A reszta to kwestia podniesienia temperatury zasilania. No chyba że się jeszcze "zapomniało" zrobić izolację od gruntu bo nie pamiętam żebyś udzielił odpowiedzi na te pytania wcześniej.

Nie kombinuj tylko za tą kasę za którą chcesz robić grzejniki czy klimakonwektory zrób porządne ocieplenie.

Edytowane przez schizo85

Owszem, tych rurek jest za mało do optymalnej pracy PC i na pewno nie tylko w taniej taryfie. Ale nie przesadzajmy 400m rurki na 90m2 daje rozstaw co 22,5 cm średnio. Niech będzie 25. Więc nawet licząc 22 stopnie w środku, jakieś panele na podłodze czyli R=0,1 i temperaturę zasilania podłogówki 45 a powrotu 40 to daje moc strumienia cieplnego 56 W/m2. Odczytałem to właśnie z tabel Rotha.

Nie wiemy oczywiście jakie jest ocieplenie tego domu bo autor nie raczył odpowiedzieć na pytania na początku tego roku i dalej odpowiedzi nie ma ale przypuszczam że taka moc podłogówki spokojnie wystarczy do grzania domu do 22 stopni do przynajmniej -10 na zewnątrz. Moim zdaniem nie ma sensu pakować 12 tysięcy, bo takie kwoty się tu przewijały już, w dołożenie grzejników tylko dołożyć to do mniej optymalnego grzania pompą ciepła.

Może Kristof_30 powiedz jakie jest ocieplenie aktualne ścian, podłogi i sufitów, jakie okna a wtedy będzie można oszacować zapotrzebowanie i podpowiedzieć coś na temat grzejników czy klimakonwerterów bo na razie można jedynie wróżyć z fusów.

zasilanie 45 i powrót 40 na pompie ciepła to za duże wartości jak dla mnie. Oczywiście pompa da rad ale ile przy tym weźmie prądu ? Pompa ciepła jest najwydajniejsza jak pracuje na dużo niższych parametrach np 33/27 ( COP ). Dlatego też najniższe rachunki na forum mają ci którzy dali solidne ocieplenie, zadbali o usunięcie mostków termicznych i grzeją niskimi temperaturami zasilania.

Również doradzam zacząć od ocieplenia. Może się okazać że ilość rurek będzie wystarczająca - tak jak ktoś to wyżej wyliczył rozstaw 22,5 cm nie jest optymalnym dla PC ale na poddaszu powinno dać radę o ile da się wyższą temp zasilania lub większy przepływ.

Edytowane przez MatixL

Mam bez chłodzenia i dziękuję za normalną odpowiedz.

1. jesteś pewien że PC jest bez chłodzenia? Piszesz, że grzejesz 1 rok, czyli masz ją od 2014? Bo z tego co pamiętam w 2014 (wtedy kupowałem) TCap były tylko w opcji grzanie i chłodzenie. Chyba, że masz starszy model. Upewnij się.

2. bo gdybym miał PC grzanie-chłodzenie to bym dokupił tylko jakiś sufitowy klimakonwektor 1 sztuka w centralnym miejscu domu i nim dogrzewał dom zimą i nim chłodził latem (wtedy tylko obieg na klimakonwektor). Masz tą 1 zaletę, że rozumiem iż strop jest nieużytkowy wiec bez problemu podłączysz i zainstalujesz tam klimakonwektor jeśli nie planujesz szybko przerobić piętra na poddasze użytkowe.

3. 300mb rurki podłogowej to mało nie tylko ze względu na to, że musi być ona zasilana wyższą temperaturą by ogrzać dom co musi być w PC Tcap wymagany przepływ. Na 300mb rurki go brak. W związku z tym przy okazji chciałem zapytać czy nie masz problemu z grzaniem jak jest rozmrażanie PC? Nie masz błędu na PC z przepływem -wszytsko chodzi ok na tych 300mb. Rozumiem, że bufora nie masz?

4. Napisz ile h grzejesz dziennie, jakie zasilanie i ile jest "na oko" na dworze i daj znać jakie masz to ocieplenie i gdzie. Czy brakowało Ci ciepła bo grzałeś tylko w taniej czy jak wchodzisz w drogą taryfę to jest ok? To Ci podpowiedzą co i jak. Czy iść w dodatkowe przekaźnik ciepła czy ocieplenie lub rekuperację lub coś pomieszać i w jakiej proporcji.