Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

Dzięki za zainteresowanie a więc tak, rurek jest około 380 metrów dom jest ocieplony normalnym styropianem 20 cm na tym siatka i klej, ściany to poroterm 24 cm okna oknoplast 3 szybowe dobre 0.8, dach ocieplony między krokwiami 20 cm wełna i folia, na połowie stropu od strony strychu na podłodze położone do polowy podlogi na strychu 20 cm wełny, juz i tak jest lepiej jak mi pomógł map78 jak ocieplilem i ustawiłem na sterowniku pompy przez wifi, wode do mycia na eco a ogrzewanie na power teraz dom mi się nagrzewa do 21 stopni ale długo a w tamtą zimę to miałem problemy nagrzac do 19 20 stopni wiec się zastanawiałem jak podnieś szybciej tą temperaturę, żeby też tak pradu mi ni jadło bo niekiedy chciałbym mieć cieplej niż 21 stopni, a ilości rurek doradził mi gość który je obliczył na normalne grzanie zwykłym piecem i musztarda po obiedzie. Tak to wygląda dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A i pompa na pewno nie ma chłodzenia bo dzwoniłem i się pytałem.

szkoda

porotherm +20cm styro, okna 3szyby, 20cm strop+20cm miedzy krokwie czyli taki buform na ciepło, jeszcze rekuperator i dom z 7KW PC PW by grzał nie gorzej niż 9KW Tcap ale z 600mb rurek. Generalnie przyzwoicie ocieplony dom.

380mb rury OP na 90m2 - mało. Też szukałbym jak dołożyć źródła ciepła. Jak nie masz chłodzenie to pół uroku klimakonwektora tracisz. Chyba faktycznie klimakonwektor lub grzejnik. Grzejnik wygrywa ceną a traci na wielkości. Ja bym chyba poszedł w klimakonwektor np: 3 sztuki (salon +2 pokoje -domyślam się dzieci) a sobie w sypialni odpuścił dogrzanie. Klimakonwektor jednak ma moc a grzejnik by miał taką moc to musi być raczej dużych gabarytów.

Zobacz jak Map78 w wcale nie cieplejszym domu z systemem podlogówka-klimakonwektor idzie po 85% w taniej energii.

p.s.1. skoro zainwestowałeś w ocieplenie skosów 20cm i pół stropu to zdecydowanie bym dołożył to 20cm wełny na pozostałe pół stropu. To nie jest tak, że jak ocieplisz pół stropu to spadnie strata ciepła przez strop o 50%, ona spadnie np: o 20-30%. Szkoda marnować zainwestowanej kasy nawet jesli ten nie ociepnony strop jest nad garażem.

p.s.2. czy garaż odcięty jest od domu styro? Ja bym dał tam nawet teraz na ścianę miedzy domem a kotłownią/garażem 10cm styro.

p.s.3. opis z ps1 i ps2 by robił nawet jakbym miał i 600mb rurki w Twoim domu. Nie warto grzać garażu i przez resztę stropu czy z garażu przez strop poddasza. Ta kasa sie zwróci. Zrobiłbym to b.szybko. Strop to zabawa na 2h, garaż na 1-2 dni dla ekipy. I potem decydował ile dołożyć źródeł ciepła.

• 1 month później...
Witam serdecznie wszystkich, główkowalem i wymyśliłem że na dniach zacznę robić tak jak dostałem tu podpowiedzi, a więc chce kupić rekuperator brink 300 plus i go sam założyć, przy okazji wiercenia dziur będę montował klimakonwektory purmo w każdym mniejszym pokoju 3xk80 a w salonie 1xk160, po pracach związanych z kanałami na strych wełna na teriwe 20cm i na to podłoga z płyt lub desek co będzie tańsze, ale wcześnie na stropie rozłoże folie i tu mam prośbę o pomoc odnośnie rekuperatora czy zrobić kanał wywiewny w łazience kuchni i wiatrołapie, a w każdym z pokoi nawiewy i jakiej średnicy bo z ręku wychodzi 160mm i czy ręku montowac w kotłowni a rury ciągnąć przez strych i następne pytanie czy do klimakonwektorów dodać osobny rozdzielacz i podłączyć go do istniejącego od podłogówki i przewody od podłogówki tez ciągnąć po strychu bo potem bym te wszystkie przewody z klimakonwektorów i rekuperacji przykrył wełną i płytami osb lub deskami, bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.