Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pomp ciepła

zibuch

Recommended Posts

Czyli całe CO na PC-G kosztuje 40K PLN?

Była mowa o buforze, ale za te pieniądze można zrobić kable w podłodze, bojler CO, klimatyzator kanałowy z kanałami, wentylację mechaniczną, i zostaje jeszcze 20 tyś złotych, co wystarczy na dopłatę do bardzo dobrych okien i kupno 100m3 styropianu grafitowego.

Może i w starym domu PC-G ma sens, ale w nowym to już żadnego.

• Odpowiedzi 644
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli całe CO na PC-G kosztuje 40K PLN?

Była mowa o buforze, ale za te pieniądze można zrobić kable w podłodze, bojler CO, klimatyzator kanałowy z kanałami, wentylację mechaniczną, i zostaje jeszcze 20 tyś złotych, co wystarczy na dopłatę do bardzo dobrych okien i kupno 100m3 styropianu grafitowego.

Może i w starym domu PC-G ma sens, ale w nowym to już żadnego.

Ile rocznie kWh na CO dla ciebie to nowy dom?

Gość Arturo72
stworzyłem nowy temat w odpowiednim dziale bo w tamtym było zamieszanie.

proszę napisać ile kosztuje taka kompletna instalacja CO z PC z montażem dla domku 140m2 powierzchni ok 40kWh/m2*rok? albo 60kWh - takiego jakich się najwięcej teraz buduje.

2x "niskie koszty eksploatacji". co z tego jak ogromny koszt inwestycyjny w kredycie to też comiesięczny "koszt eksploatacji".

ja bym zaryzykował twierdzenie, że "pompy ciepła są najmniej ekonomiczny rozwiązaniem do CO ze wszystkich na rynku". proszę mnie przekonać, że tak nie jest.

mój sąsiad właśnie buduje dom, CO z pompą ciepła 80tys, mój kolega buduje dom CO z pompą ciepła 60tys (ale tutaj korzystał z rabatów na dużą firmę więc mega tanio). mojemu ojcu prawie wcisnęli PC powietrzną za 30tys za samo urządzenie. oczywiście COP=3. :mad: wszystkie tematy z ostatniego półrocza

czytam w różnych wątkach "pompa ciepła z całą instalacją 20tys PLN". ja się pytam jak?

Pozdrów sąsiada jak ciemny ;)

Jakie jest obciążenie cieplne tego domu 140m2 ? Sądzę,że ok.4kW przy -20st.C

Pytasz się jak ? A czytaty i pisaty jesteś ? Ile zapytań wysłałeś o koszt instalacji ?

Po Twoim poście sądzę,ze jesteś potencjalną owcą do strzyżenia jak Twoj sąsiad i znajomy.

Skoro dom 140m2 ma obciążenie cieplne ok.4kW to zamiast pier...ć głupoty zorientuj się ile będzie kosztowała pompa Panasonic WH-UD07FE5 i WH-SDC07F3E5

Powodzenia i się ogarnij bo nie jest być przyjemnie owcą...

Pompa grzeje i CWU i CO jakbyś nie wiedział. Do tego mam odwierty, które planuje wykorzystać do chłodzenia domu klimakonwektorem, jednocześnie ładnie regenerując DZ. Do tego przy mniejszym zużyciu prądu będą tańsze panele PV. Pogadamy za kilka lat ;)

No tak ,ale tych 35PLN /m-c niczym nie przebijesz z uwzględnieniem kosztów inwestycyjnych .

Powiedz to Liwkowi, ale nie wiem czy podzieli twoje zdanie

Liwko skocz po notatnik i zapisz:

Udowodnij Przemkowi, że PC-G w nowym domu ma sens jakikolwiek, a nie kupa kasy i zdziwko,

a jak go przekonasz - argumentem, nie chamstwem, to z chęcią postawi Ci wódkę, winko, czy piwko.

Przemku odpowiedz najpierw na moje pytanie.

Zacznijmy od wymagań prawnych - nie znajdę w tym stanie,

przejdźmy przez 40 wiadomych jednostek - bo to z sensem rozwiązanie,

potem na "domu izolowanym" Brzęczkowskiego się zakręcimy,

i na pasywnym poniżej 15-tu skończymy.

Czy odpowiedź ta podstawę da Ci do odpowiedzi,

co w owym domu inwestorowi w interesie leży?

Edytowane przez Przemek Kardyś

Gość Arturo72
Liwko skocz po notatnik i zapisz:

Udowodnij Przemkowi, że PC-G w nowym domu ma sens jakikolwiek, a nie kupa kasy i zdziwko,

a jak go przekonasz - argumentem, nie chamstwem, to z chęcią postawi Ci wódkę, winko, czy piwko.

Osobiście uważam,że dzisiaj,przy dzisiejszym budowaniu pompa grunt-woda nijak ma się w

oplacalności.

Gość Arturo72
Tym bardziej że kosztuje dwa razy mniej niż twoja a COP lepszy? Na prawdę czasami nie rozumiem twojego toku myślenia.

To zrozum po poniższym:

Skoro dom 140m2 ma obciążenie cieplne ok.4kW to zamiast pier...ć głupoty zorientuj się ile będzie kosztowała pompa Panasonic WH-UD07FE5 i WH-SDC07F3E5

Taka pompa jest w sam raz do takiego domu.

Chodzi mi o moc grzewczą a nie konkretnie o pompę.

To jaka zima jest normalna ?

Ta co była raz tak zimna do -20 C .Czy taka co są ostatnio od kilku lat .

Od wielu lat na forum gruntowcy straszą tą normalna zimą i nic,wszystkie są wyjątkowe ;)

kilku lat? A ile to wg Ciebie?

bo właśnie dwie ostatnie (zimy) są "ciepłe".

I nie chodzi o straszenie ale realizm.

Przypomnij sobie zimę sprzed 3 lat...