Przemek Kardyś 28.02.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Czyli całe CO na PC-G kosztuje 40K PLN? Była mowa o buforze, ale za te pieniądze można zrobić kable w podłodze, bojler CO, klimatyzator kanałowy z kanałami, wentylację mechaniczną, i zostaje jeszcze 20 tyś złotych, co wystarczy na dopłatę do bardzo dobrych okien i kupno 100m3 styropianu grafitowego. Może i w starym domu PC-G ma sens, ale w nowym to już żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jak to jaka? Latem kiedy nie grzeję CO zużycie na CWU to 2-3kWh w tanim prądzie. Dla trzech osób. Ups. A koszt inwestycyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Może i w starym domu PC-G ma sens, ale w nowym to już żadnego. Powiedz to Liwkowi, ale nie wiem czy podzieli twoje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Czyli całe CO na PC-G kosztuje 40K PLN? Była mowa o buforze, ale za te pieniądze można zrobić kable w podłodze, bojler CO, klimatyzator kanałowy z kanałami, wentylację mechaniczną, i zostaje jeszcze 20 tyś złotych, co wystarczy na dopłatę do bardzo dobrych okien i kupno 100m3 styropianu grafitowego. Może i w starym domu PC-G ma sens, ale w nowym to już żadnego. Ile rocznie kWh na CO dla ciebie to nowy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Ups. A koszt inwestycyjny? Pompa grzeje i CWU i CO jakbyś nie wiedział. Do tego mam odwierty, które planuje wykorzystać do chłodzenia domu klimakonwektorem, jednocześnie ładnie regenerując DZ. Do tego przy mniejszym zużyciu prądu będą tańsze panele PV. Pogadamy za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.02.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Czyli całe CO na PC-G kosztuje 40K PLN? Pc można założyć i za 80kzł i więcej, to nie sztuka. Ale nie znaczy to, że nie da się taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 stworzyłem nowy temat w odpowiednim dziale bo w tamtym było zamieszanie. proszę napisać ile kosztuje taka kompletna instalacja CO z PC z montażem dla domku 140m2 powierzchni ok 40kWh/m2*rok? albo 60kWh - takiego jakich się najwięcej teraz buduje. 2x "niskie koszty eksploatacji". co z tego jak ogromny koszt inwestycyjny w kredycie to też comiesięczny "koszt eksploatacji". ja bym zaryzykował twierdzenie, że "pompy ciepła są najmniej ekonomiczny rozwiązaniem do CO ze wszystkich na rynku". proszę mnie przekonać, że tak nie jest. mój sąsiad właśnie buduje dom, CO z pompą ciepła 80tys, mój kolega buduje dom CO z pompą ciepła 60tys (ale tutaj korzystał z rabatów na dużą firmę więc mega tanio). mojemu ojcu prawie wcisnęli PC powietrzną za 30tys za samo urządzenie. oczywiście COP=3. wszystkie tematy z ostatniego półrocza czytam w różnych wątkach "pompa ciepła z całą instalacją 20tys PLN". ja się pytam jak? Pozdrów sąsiada jak ciemny Jakie jest obciążenie cieplne tego domu 140m2 ? Sądzę,że ok.4kW przy -20st.C Pytasz się jak ? A czytaty i pisaty jesteś ? Ile zapytań wysłałeś o koszt instalacji ? Po Twoim poście sądzę,ze jesteś potencjalną owcą do strzyżenia jak Twoj sąsiad i znajomy. Skoro dom 140m2 ma obciążenie cieplne ok.4kW to zamiast pier...ć głupoty zorientuj się ile będzie kosztowała pompa Panasonic WH-UD07FE5 i WH-SDC07F3E5 Powodzenia i się ogarnij bo nie jest być przyjemnie owcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Pompa grzeje i CWU i CO jakbyś nie wiedział. Do tego mam odwierty, które planuje wykorzystać do chłodzenia domu klimakonwektorem, jednocześnie ładnie regenerując DZ. Do tego przy mniejszym zużyciu prądu będą tańsze panele PV. Pogadamy za kilka lat No tak ,ale tych 35PLN /m-c niczym nie przebijesz z uwzględnieniem kosztów inwestycyjnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No tak ,ale tych 35PLN /m-c niczym nie przebijesz z uwzględnieniem kosztów inwestycyjnych . Dlatego jak się budowałem myślałem o całości, a tu mi jeszcze spada taki bonusik w postaci PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Dlatego jak się budowałem myślałem o całości, a tu mi jeszcze spada taki bonusik w postaci PV Ale przy tych 35PLN ,też mogę dać ten bonusik w postaci PV,tylko ,że sensu w tym nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Ale przy tych 35PLN ,też mogę dać ten bonusik w postaci PV,tylko ,że sensu w tym nie widzę Nie? A ile rocznie płacisz za prąd w CAŁYM domu? CWU to tylko jeden element układanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Tak się składa,że wtedy,kiedy PV dają dużo,nie potrzebuję dużo prądu . Dużo potrzebuję wtedy gdy słońca brak i jest pochmurno i zimno.Zużywam +/- 200PLN/2m-ce. Ok. 1000PLN/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Powiedz to Liwkowi, ale nie wiem czy podzieli twoje zdanie Liwko skocz po notatnik i zapisz: Udowodnij Przemkowi, że PC-G w nowym domu ma sens jakikolwiek, a nie kupa kasy i zdziwko, a jak go przekonasz - argumentem, nie chamstwem, to z chęcią postawi Ci wódkę, winko, czy piwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Przemku odpowiedz najpierw na moje pytanie. Ile rocznie kWh na CO dla ciebie to nowy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Przemku odpowiedz najpierw na moje pytanie. Zacznijmy od wymagań prawnych - nie znajdę w tym stanie, przejdźmy przez 40 wiadomych jednostek - bo to z sensem rozwiązanie, potem na "domu izolowanym" Brzęczkowskiego się zakręcimy, i na pasywnym poniżej 15-tu skończymy. Czy odpowiedź ta podstawę da Ci do odpowiedzi, co w owym domu inwestorowi w interesie leży? Edytowane 28 Lutego 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Liwko skocz po notatnik i zapisz: Udowodnij Przemkowi, że PC-G w nowym domu ma sens jakikolwiek, a nie kupa kasy i zdziwko, a jak go przekonasz - argumentem, nie chamstwem, to z chęcią postawi Ci wódkę, winko, czy piwko. Osobiście uważam,że dzisiaj,przy dzisiejszym budowaniu pompa grunt-woda nijak ma się w oplacalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Osobiście uważam,że dzisiaj,przy dzisiejszym budowaniu pompa grunt-woda nijak ma się w oplacalności. Tym bardziej że kosztuje dwa razy mniej niż twoja a COP lepszy? Na prawdę czasami nie rozumiem twojego toku myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 ... - nie znajdę w tym stanie, W takim razie porozmawiamy jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Tym bardziej że kosztuje dwa razy mniej niż twoja a COP lepszy? Na prawdę czasami nie rozumiem twojego toku myślenia. To zrozum po poniższym: Skoro dom 140m2 ma obciążenie cieplne ok.4kW to zamiast pier...ć głupoty zorientuj się ile będzie kosztowała pompa Panasonic WH-UD07FE5 i WH-SDC07F3E5 Taka pompa jest w sam raz do takiego domu. Chodzi mi o moc grzewczą a nie konkretnie o pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 28.02.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 To jaka zima jest normalna ? Ta co była raz tak zimna do -20 C .Czy taka co są ostatnio od kilku lat . Od wielu lat na forum gruntowcy straszą tą normalna zimą i nic,wszystkie są wyjątkowe kilku lat? A ile to wg Ciebie? bo właśnie dwie ostatnie (zimy) są "ciepłe". I nie chodzi o straszenie ale realizm. Przypomnij sobie zimę sprzed 3 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts