nydar 28.02.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Osobiście uważam,że dzisiaj,przy dzisiejszym budowaniu pompa grunt-woda nijak ma się w oplacalności. Żadna powyżej 5oooPLN nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 kilku lat? A ile to wg Ciebie? bo właśnie dwie ostatnie (zimy) są "ciepłe". I nie chodzi o straszenie ale realizm. Przypomnij sobie zimę sprzed 3 lat... Przeanalizujcie temp gruntu przez ostatnie 10lat. To jest wykładnik chłodu i oddziaływania na dom . A czy zima częściowo mroźna,czy łagodna jak tegoroczna ma nieznaczny wpływ na zużycie energii. Najważniejsza jest jakość wykonania budynku i wilgotność izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Najpierw piszesz tak Osobiście uważam,że dzisiaj,przy dzisiejszym budowaniu pompa grunt-woda nijak ma się w oplacalności. A później tak To zrozum po poniższym: Taka pompa jest w sam raz do takiego domu. Chodzi mi o moc grzewczą a nie konkretnie o pompę. A przecież tak na prawdę wyznacznikiem jest cena a nie rodzaj PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.02.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Pompa grzeje i CWU i CO jakbyś nie wiedział. Do tego mam odwierty, które planuje wykorzystać do chłodzenia domu klimakonwektorem, jednocześnie ładnie regenerując DZ. Do tego przy mniejszym zużyciu prądu będą tańsze panele PV. Pogadamy za kilka lat A niby to jak zregenerujesz dolne źródło? Pompując tam ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 A niby to jak zregenerujesz dolne źródło? Pompując tam ciepło? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.02.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Dokładnie No popatrz, próbuję to zrobić od 5 lat pompując tysiące kWh i jakoś mi się to nie udaje. Masz na to jakiś patent, zdradzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 28.02.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 CWU. Zakładam 200L/dobę. Temp. wody z rurociągu 8oC( średnia) . Z 8oC do 20oC podgrzanie zużytym powietrzem . Z 20oC do 45oC podgrzane grzałką za 5,8kWh . W II taryfie 5,8 x 0,2PLN= 1,17PLN/dobę x 30dni = 35PLN/m-c. Jaka pompa ciepła pokona ten wynik ? Na przykład moja. Średnie zużycie na CWU za ostatnie 12 miesięcy to 33,64 pl/m-c, a zużywam 2 razy więcej wody niż w przykładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Cebula! Rozmawiajcie zamiast walczyć. Rozmowa dąży do przekonania drugiego i zyskania sprzynierzenca. Walka kończy się zaś samotnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No popatrz, próbuję to zrobić od 5 lat pompując tysiące kWh i jakoś mi się to nie udaje. Masz na to jakiś patent, zdradzisz? Mam ale nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 28.02.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Pozdrów sąsiada jak ciemny Jakie jest obciążenie cieplne tego domu 140m2 ? Sądzę,że ok.4kW przy -20st.C Pytasz się jak ? A czytaty i pisaty jesteś ? Ile zapytań wysłałeś o koszt instalacji ? Po Twoim poście sądzę,ze jesteś potencjalną owcą do strzyżenia jak Twoj sąsiad i znajomy. Skoro dom 140m2 ma obciążenie cieplne ok.4kW to zamiast pier...ć głupoty zorientuj się ile będzie kosztowała pompa Panasonic WH-UD07FE5 i WH-SDC07F3E5 Powodzenia i się ogarnij bo nie jest być przyjemnie owcą... Arturku skad znow ten ,,agresor'' ? Z takim ,, termosikiem'' (4kW) to pompka nie jest az taka naj, naj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 kolektor1, ale pojechałeś z tą swoją czerwoną stopką No chyba że ci o PV chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No popatrz, próbuję to zrobić od 5 lat pompując tysiące kWh i jakoś mi się to nie udaje. Masz na to jakiś patent, zdradzisz? Nie zdradzi:).wydaje mu się ,że posiadł grala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Arturku skad znow ten ,,agresor'' ? Z takim ,, termosikiem'' (4kW) to pompka nie jest az taka naj, naj Nie pompa a cena powinna być wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 28.02.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Żadna powyżej 5oooPLN nie ma sensu. zamiast grzać czymkolwiek cywilizowanym - polecam ognisko w salonie - zostanie 5000 na opał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Na przykład moja. Średnie zużycie na CWU za ostatnie 12 miesięcy to 33,64 pl/m-c, a zużywam 2 razy więcej wody niż w przykładzie. 400L/dzień x 30 dni =12m3 wody 45oC . Piszemy o domach jednorodzinnych a nie o hotelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.02.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Mam ale nie mogę. Nie wierzę. Gdybym miał na to patent to opływał bym w bogactwa do 5 pokolenia. kolektor1, ale pojechałeś z tą swoją czerwoną stopką No chyba że ci o PV chodziło To jest po to aby koliło naszego wspólnego znajomego a nie żadnego a Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 28.02.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 kolektor1, ale pojechałeś z tą swoją czerwoną stopką No chyba że ci o PV chodziło Kolega kolektor1 nie dopisal ze chodzi o budynki uzytecznosci publicznej np.( szpitale) lub przy doplacie 60% . takze szaaa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.02.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Ale dziwne jest, że kolega Brzęczu jeszcze tu nie wyjechał ze swoimi inwertorami! Czyżby zaniemógł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 zamiast grzać czymkolwiek cywilizowanym - polecam ognisko w salonie - zostanie 5000 na opał Myślisz,że wyznacznikiem cywilizacji jest stopień komplikacji i cena ? Co widzisz w ,,dobrze zaprojektowanym kominku?" Można i popiołu w domu nie wyrzucać. Kwestia konstrukcji. Puki co wg. twojej nomenklatury,najbardziej cywilizowanym jest ogrzewanie kablami w II taryfie, akumulacyjne w płycie akumulacyjnej ,czy fundamencie ,w domu poniżej 30kWh/m2. PC to fanaberia w kontekście kosztu inwestycyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 28.02.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Myślisz,że wyznacznikiem cywilizacji jest stopień komplikacji i cena ? Co widzisz w ,,dobrze zaprojektowanym kominku?" Można i popiołu w domu nie wyrzucać. Kwestia konstrukcji. Puki co wg. twojej nomenklatury,najbardziej cywilizowanym jest ogrzewanie kablami w II taryfie, akumulacyjne w płycie akumulacyjnej ,czy fundamencie ,w domu poniżej 30kWh/m2. PC to fanaberia w kontekście kosztu inwestycyjnego. Wez pod uwage ze Pc to tez pewnego rodzaju ,,lansik":cool: i wiesz jestes ,,eko'' Ja tego tak nie czuje ale moi goscie tak to widza ,w moim przypadku to ekonomia akurat i wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts