okobar 01.03.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 120 za co za prąd? Myśłałem ze ogrzewanie elektryczne jest najdroższe ze wszystkich. A jeśli można wiedziec nie rozumiem tego to co pod ziemia jest ciepło o wartości ile? 40-60st? Bo chyba tyle trzeba aby kaloryfery były gorące. A tam jest od zera do 10 tak czytałem więc z czego się ciepło pobiera? Jeśli pod ziemią jest niższa temp niz w otoczeniu. W internecie pisze ze pompa odbiera ciepło od gleby o wartości -2 do 5st Jakie ciepło jak gleba jest na kosć zamarznięta? To nie prościej zamontować grzałki w kaloryferach i podgrzać jak wodę w czajniku to też ogrzewanie elektryczne? o Jezu... to prowokacja? czy Ty tak na serio? normalnie aż nie wiadomo co odpowiadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 01.03.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Jasne ze prowokacja:) przy minimalnej checi podstawy mozna wylapac z ,,neta'' ,a tak kolega zabija pewnie nude i ma z tego ubaw;) (,,syfon'') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 01.03.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 przepraszam bardzo ale od zawsze myslalem ze to wyciąga sie ze źródel geotermalnych to cieplonaprawdę nie rozumiem jak z otoczenia zimnego można wyciągnąć cieplo czytalem troszke i nadal nie rozumiem jak z wod mającej okolice 0 mozna cieplo wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.03.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 kolego syffon2 - tutaj masz zobrazowane jak działa pompa ciepła. Tak krótko opisując to elementem "grzejnym roboczym" w pompie ciepła jest sprężarka która powoduje że czynnik chłodniczy wraz ze wzrostem ciśnienia zwiększa swoją temperaturę, którą dalej oddaje do górnego źródła - do grzejników czy podłogówki. http://cte.fea.pl/var/kde/storage/images/media/images/praze-pompa-ciepla-dzialanie/55970-1-pol-PL/praze-pompa-ciepla-dzialanie_small.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 01.03.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 tak jak klima w aucie?A poco trzeba kompac pod ziemią? Woda nie moze byc brana np bezpośrednio z hydrantu z wody użytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 tak jak klima w aucie? A poco trzeba kompac pod ziemią? Woda nie moze byc brana np bezpośrednio z hydrantu z wody użytkowej? Nie woda a temperatura. A co się stanie z wodą jak odbierzesz jej temperaturę? (zobacz w swojej zamrażalce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 01.03.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 syffon22Poczytaj sobie o pompach ciepła:glikol - wodawoda - wodaz bezpośrednim parowaniempowietrze - woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.03.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Przeliczmy to dla bufora z grzałką: koszt 12000 zł , po 20 latach ewentualnie do wymiany pompa obiegowa, pozostałe elementy zostają. Amortyzacja 600 zł, chociaż te 20 lat to za mało, ale niech bedzie. Koszt ogrzewania plus cwu dla domu 60 kWh/m2 to 1791 zł (dla PGE Rzeszów+Duon) Razem: 47820 zł - bufor + II taryfa 51020 zł - pompa + II taryfa 63300 zł - gaz Jakby nie liczyc to pompa sie nie opłaca, nie mówiąc o gazie Widzę ze temat bufora przeszedł jakoś bokiem... Jeśli mam zapłacić za pompę powietrzną 9kw z montażem pewnie minimum 20 tysięcy a mogę mieć bufor za 12.000 to jaki jest sens montowania pomp ciepła? Zużycie prądu niewiele większe od pomp ciepła. No i działa nawet przy - 40*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.03.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Bufor można i samemu zrobić za 3-4 tyś, albo komuś zlecić za 4-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 01.03.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Widzę ze temat bufora przeszedł jakoś bokiem... Jeśli mam zapłacić za pompę powietrzną 9kw z montażem pewnie minimum 20 tysięcy a mogę mieć bufor za 12.000 to jaki jest sens montowania pomp ciepła? Zużycie prądu niewiele większe od pomp ciepła. No i działa nawet przy - 40*C Bardzo słuszny wniosek, zacznam się zastanawiać czy nastwienie się na pompę ciepła to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Bardzo słuszny wniosek, zacznam się zastanawiać czy nastwienie się na pompę ciepła to dobry pomysł. To zalezy od zużycia energii na c.o+cwu a nie na chybił trafił czy mi się podoba czy nie. Ja oszczędzam rocznie dzięki pompie ok.6000kWh w porównaniu do ogrzewania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 01.03.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Skoro zeszły sezon kosztował mnie 1800 zł za c.o i cwu z COP 4,14 to gdybym grzał prądem wyszłoby, że zaoszczędziłem ponad 5500 zł. Nie będę porównywał do własnych kosztów inwestycyjnych bo te są nader skromne w porównaniu z większością. Przyjmując tu opisywaną kwotę 20 000 zł na pompę zwróciłaby mi się z nawiązką po 4 latach. W małych domkach, dobrze zaizolowanych ogrzewanie prądem jest konkurencyjne przeliczając koszty inwestycyjne, a jeśli komuś klima nie przeszkadza to dodatkowo dogrzewając nią można sporo zaoszczędzić.Inną kwestią jest cena energii, teraz atrakcyjna ale patrząc z perspektywy czasu z pewnością wzrośnie. Dla posiadacza pompy każda podwyżka będzie 3-4 razy mniej dotkliwa niż dla posiadacza kabli czy kociołka kospel. Można jednak montować kable a za 6-7 lat strajkować (jak "frankowicze') i żądać obniżenia cen prądu do poziomu kiedy to budowaliśmy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.03.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Widzę ze temat bufora przeszedł jakoś bokiem... Jeśli mam zapłacić za pompę powietrzną 9kw z montażem pewnie minimum 20 tysięcy a mogę mieć bufor za 12.000 to jaki jest sens montowania pomp ciepła? Zużycie prądu niewiele większe od pomp ciepła. No i działa nawet przy - 40*C Tylko że w cytacie masz wyliczenia Asolta błędne co sam przyznał PO CO pomyłkę cytujesz? Potem poprawił Asolt i mu wyszło na buforze nie 47k a ponad 60k A i tak zaniżyła COP do 3, a nawet mi -co mam niby źle- wychodzi COP ok 3.5 Podstawił sobie 80% tania taryfę a ja mam 100% taniej I wzioł super korzystne ceny energii za 20groszy do obliczeń co promowało w tej sytuacji bufor Liwko już potem to przeliczył na 83k koszt tego bufora. Myśle ze tak po środku -COP i ceny średnie 2T- może Asolt z Liwko sie spotkać i masz koszt 20lat: 51k PC i 70k bufor. Ale można i taniej mieć bufor i PC. Z tym ze z bufora można urwać coś z ceny, ale nie chodzi mi o samorobki bo PC można samemu niby też zrobić. A z PC liczonej po 27k (tyle wystawiali do obliczeń Asolt i Liwko) ja urwalem 9k: inwestycja za 18k. Czyli np mogło by być: bufor 70k a PC 42k. PC 28k do przodu. Nawet urwie z firmowego bufora na inwestycji 4k co i tak praktycznie pokryje/przeje wzrost cen energi przez 20lat i PC wyjdzie nadal 28k do przodu. Wadą PC to awaria. Ale jest 28k "zapasu" na to. Plus PC to chłodzenie jak korzystasz i woda do basenu na 3 msc kąpieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.03.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Skoro zeszły sezon kosztował mnie 1800 zł za c.o i cwu z COP 4,14 to gdybym grzał prądem wyszłoby, że zaoszczędziłem ponad 5500 zł. Nie będę porównywał do własnych kosztów inwestycyjnych bo te są nader skromne w porównaniu z większością. Przyjmując tu opisywaną kwotę 20 000 zł na pompę zwróciłaby mi się z nawiązką po 4 latach. W małych domkach, dobrze zaizolowanych ogrzewanie prądem jest konkurencyjne przeliczając koszty inwestycyjne, a jeśli komuś klima nie przeszkadza to dodatkowo dogrzewając nią można sporo zaoszczędzić.. Ja teoretycznie podaje gorszy COP bo 3,4 Mam mniejsze zużycie (przewidywane) bo ok 1000 zł za sezon A i tak przy tym co dałem za PC i licząc koszt bufora tylko 8tys to wychodzi mi zwrot PC w 4 lata. Bez dotacji w 6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 01.03.2015 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ja oszczędzam rocznie dzięki pompie ok.6000kWh w porównaniu do ogrzewania prądem. To niewiele, za dobrze ocieplony dom Przy G12W z duonem płaciłbyś 1100 zl wiecej ( bufor ładowany w taniej taryfie). Na dziś co najmniej do 2018 roku, w rejonie gliwickim, pompy ciepła inne niż p-p to wątpliwa oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.03.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 To niewiele, za dobrze ocieplony dom Przy G12W z duonem płaciłbyś 1100 zl wiecej ( bufor ładowany w taniej taryfie). Na dziś co najmniej do 2018 roku, w rejonie gliwickim, pompy ciepła inne niż p-p to wątpliwa oszczędność. chyba że ktoś w podobnej cenie zrobił g-w +DZ poziome (i to bez kiwnięcia palcem!) było już tutaj nie raz o takich przypadkach...to nie żadna abstrakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.03.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Tylko że w cytacie masz wyliczenia Asolta błędne co sam przyznał PO CO pomyłkę cytujesz? Potem poprawił Asolt i mu wyszło na buforze nie 47k a ponad 60k Nieprawda, te 47 k dotyczyło danych Przemka. Link2jack cytuje poprawne dane a nie pomyłkę. Cytowane były obliczenia dla danych Przemka, które sa poprawne. Jezeli chcesz kogos poprawic czytaj dokładniej posty Pomyłka była w obliczeniach dla Liwko, które poprawiłem, nie pomyliłem sie w obliczeniach na podstawie danych Przemka. Ja wiem ze mozna sie w tym zgubic, ale dla danych Przemka korzystniej wychodzi bufor, dla danych Liwka pompa, chociaz uwzgledniajac koszt kredytu juz nie tak bardzo Edytowane 2 Marca 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.03.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Już mam tak namieszane w głowie, że sam nie wiem co mam zrobić. Kupiłem już podlicznik i programator czasowy do wykorzystania przy kablach podłogowych, ale jak sobie pomyślę o "polskiej polityce energetycznej", to nabieram wątpliwości.Takie podejście kończy się jednak wstawieniem kotła na drewno z "nocnej taryfy", a to już jazda po bandzie. W domu energooszczędnym z klimatyzatorem rachunki za prąd nie mogą być kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 02.03.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 To niewiele, za dobrze ocieplony dom Przy G12W z duonem płaciłbyś 1100 zl wiecej ( bufor ładowany w taniej taryfie). Na dziś co najmniej do 2018 roku, w rejonie gliwickim, pompy ciepła inne niż p-p to wątpliwa oszczędność. a policzyłeś mu w "oszczędnościach" tylko na skróty 6000kWh x cena z Duona w gliwickim czy poprawnie doliczając stratę na 1T (Duon ma droższą 1T) i z dodatkowymi opłatami handlowymi? Ja - oczywiście -indywidualnie- w swoim regionie z G12r Energi - z Duonu mam zysk praktycznie w tym roku za prąd dzięki 0 zł w 2T, potem doliczając dopłaty do 1T i opłaty handlowe zyski z Duonu rocznie mam nie za duże. Jak teraz byśmy znali ceny średnie w Polsce dla 2T to wyjdzie może ok 27gr i zysk na PC nie 1100zł a 6000kWh x 25gr = 1620 zł/rocznie. Dodatkowo dom Artura raczej nie jest średni (a mały) i raczej bardzo przyzwoicie ocieplony, Zmieńmy na wiekszy dom nieco gorzej ocieplony i ta sama pompa co u Artura da już oszczędności 8000-9000kWh rocznie. Nie bierzmy Duona do obliczeń bo nie zawsze jest idealny i już mamy oszczędności na PC rzędu 2200-2400zł. Wstawianie wszędzie Duonu do obliczeń, szczególnie zwolenników czystego prądu nie jest do końca reprezentatywne bo oferta Duonu jeszcze nie jest rewelacją aby każdemu się opłacała. Nie wszędzie Duon oferuje to samo - np: czas 2T zależny od Operatora. Jak i dystrybutorzy mają różne oferty jak 12h 2T w g12r u Energi. Niech każdy liczy sam i szuka złoty środek: nakłady na ocieplenie, nakłady na dom energooszczedny, nakłady na dom pasynwy, koszt instalacji PC czy bufora czy kabli, koszty energii jakie ma u siebie dostępne w regionie, indywidualne zużycie kWh na CO, CWU i resztę jak i tryb życia. Wyjdzie kilka równie dobrych modeli i miksów grzania, chłodzenia i zużycia kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.03.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 a policzyłeś mu w "oszczędnościach" tylko na skróty 6000kWh x cena z Duona w gliwickim czy poprawnie doliczając stratę na 1T (Duon ma droższą 1T) i z dodatkowymi opłatami handlowymi? Ja - oczywiście -indywidualnie- w swoim regionie z G12r Energi - z Duonu mam zysk praktycznie w tym roku za prąd dzięki 0 zł w 2T, potem doliczając dopłaty do 1T i opłaty handlowe zyski z Duonu rocznie mam nie za duże. Jak teraz byśmy znali ceny średnie w Polsce dla 2T to wyjdzie może ok 27gr i zysk na PC nie 1100zł a 6000kWh x 25gr = 1620 zł/rocznie. Dodatkowo dom Artura raczej nie jest średni (a mały) i raczej bardzo przyzwoicie ocieplony, Zmieńmy na wiekszy dom nieco gorzej ocieplony i ta sama pompa co u Artura da już oszczędności 8000-9000kWh rocznie. Nie bierzmy Duona do obliczeń bo nie zawsze jest idealny i już mamy oszczędności na PC rzędu 2200-2400zł. Wstawianie wszędzie Duonu do obliczeń, szczególnie zwolenników czystego prądu nie jest do końca reprezentatywne bo oferta Duonu jeszcze nie jest rewelacją aby każdemu się opłacała. Nie wszędzie Duon oferuje to samo - np: czas 2T zależny od Operatora. Jak i dystrybutorzy mają różne oferty jak 12h 2T w g12r u Energi. Nie wiem jak liczysz ze Duon jest nieopłacalny skoro przy G12w w Enerdze II taryfa jest w duonie tansza o 6,35 gr od II taryfy w g12r (sprzedawca energa). Nie sądze aby majac bufor taryfa g12r była lepsza od g12w uwzgledniajac fakt ze prąd bytowy w II taryfie mamy przez cały weekend. Oczywiscie ze mozemy nie brac najtanszego sprzedawcy czyli duonu, mozemy wziac najdrozszego tylko po co, zeby udowodnic swoje?. Dla duzego zuzycia warto szukac najtanszego sprzedawcy, dla małego juz niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts