asolt 02.03.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Wiem do czego jest i jak działa zasobnik cwu, jak mieszkałem na wsi wymieniłem dwa Pierwszy wytrzymał 12 lat, drugi 4 i zaczął przeciekać. Jak się wyprowadziłem szwagier trzeci nabył. Wiem do czego służy bufor i jaka jest jego istota montażu, tylko trochę za głupi jestem dlaczego nic się z nim nie dzieje przez ponad 20 lat? A ile w tym czasie wymieniłes instalacji c.o. zapewne stalowej, spawanej? Sądze ze zadnej. Woda kotłowa, odkamieniona, odgazowana rózni sie nieco od wody z wodociągu. Rózni sie na tyle ze nie niszczy instalacji. Gdy bufor zalejemy wodą destylowaną, która po pewnym czasie sie odgazuje to jej wpływ na instalację jest znikomy, tym barziej ze instalacja jest w układzie zamknietym. Oczywiscie ze były przypadki korozji rur co, ale tylko z powodu czestego uzupelniania zładu wodą z wodociągową Moja instalacja miała 27 lat i rury praktycznie nietkniete korozją, troszkę kamienia i to wszystko. Wrcając do cwu, ona jest grzana przepływowo w wezownicy z nierdzewki. Mysle ze wystarczy tych wyjasnien i w koncu zobaczysz sens doliczania do kosztów instalacji pompy ciepła kosztów wymiany zasobnika cwu emaliowanego. Czasem trzeba wiedziec cos wiecej aby zobaczyc tens sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.03.2015 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Asolt - domyślasz się może, skąd taka drastyczna zmiana cen w DUONie w 2T ?? czyżby czekały nas (albo już nastąpiły!) jakieś drastyczne zmiany na rynku energii w polce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Asolt - domyślasz się może, skąd taka drastyczna zmiana cen w DUONie w 2T ?? czyżby czekały nas (albo już nastąpiły!) jakieś drastyczne zmiany na rynku energii w polce?? Nie, nie wiem dlaczego taka drastyczna zmiana. Przy takich cenach Duon moze zapomniec o nowych odbiorcach. Zobaczymy jak będzie, moze inni sprzedawcy cos zaproponują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 03.03.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Nie, nie wiem dlaczego taka drastyczna zmiana. Przy takich cenach Duon moze zapomniec o nowych odbiorcach. Zobaczymy jak będzie, moze inni sprzedawcy cos zaproponują? a dla Ciebie nauczka przestań udowadniać wyższość bufora ceną z Duona dostępną chwilowo liczyłeś z Duonem jak Frankowicze ale do 3 potęgi od eksperta -Ciebie-wymaga się więcej policzyć sobie 15 groszy na 20 lat to ładnie potem cena wygląda a jak inni wstawiają ceny z "życia" po 33 grosze to już ich nie korygujesz do swojego porównania dałeś ... plamę. Sam to wiesz. Nauczka. Duon - Sruon a rachunki są na 20 lat a nie kilka miesięcy br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.03.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 a dla Ciebie nauczka przestań udowadniać wyższość bufora ceną z Duona dostępną chwilowo liczyłeś z Duonem jak Frankowicze ale do 3 potęgi od eksperta -Ciebie-wymaga się więcej policzyć sobie 15 groszy na 20 lat to ładnie potem cena wygląda a jak inni wstawiają ceny z "życia" po 33 grosze to już ich nie korygujesz do swojego porównania dałeś ... plamę. Sam to wiesz. Nauczka. Duon - Sruon a rachunki są na 20 lat a nie kilka miesięcy br. to nie tak do końca...umowa nie na kilka miesięcy, a na 3,5 roku (w moim przypadku - zdążyłem na 9.0) A poza tym - dalej jest dobra opcja - Darmowe godziny 2.0 - różni się od "Przez internet najtaniej 9.0" tylko cenami dla 1T w okresie promocyjnym - cena energii brutto w 2T jest 0,1353zł, czyli dla grzejących prądem, (buforowców także ) dalej będzie to bardzo atrakcyjna oferta inna kwestia jak długo ta wersja darmowe godziny 2.0 będzie jeszcze dostępna Inna kwestia że nie ma co liczyć opłacalności dla najniższej ceny na rynku - szczególnie że jak wdać, dzisiaj jest, a jutro może jej nie być. Trzeba brać jakieś uśrednione wartości i to nimi się posiłkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 a dla Ciebie nauczka przestań udowadniać wyższość bufora ceną z Duona dostępną chwilowo liczyłeś z Duonem jak Frankowicze ale do 3 potęgi od eksperta -Ciebie-wymaga się więcej policzyć sobie 15 groszy na 20 lat to ładnie potem cena wygląda a jak inni wstawiają ceny z "życia" po 33 grosze to już ich nie korygujesz do swojego porównania dałeś ... plamę. Sam to wiesz. Nauczka. Duon - Sruon a rachunki są na 20 lat a nie kilka miesięcy br. Dalej jest oferta "Bezpieczny Start 2.0" oraz "Darmowe godziny 2.0" Duon zmienił tylko jedną z ofert, pozostałe aktualne. Porównanie do frankowiczów nietrafne, Doun nikomu nie zmienił warunków w trakcie trwania umowy, jezeli znasz takie przypadki to napisz o tym na forum. To ze komus doradziłem podpisanie umowy z Duonem z gwarancją na 4 lata nazywasz "daniem plamy"? Dla mnie zadna nauczka, jezeli sie cos pojawi na rynku atrakcyjnego a pojawi sie na pewno bo rynek nie znosi prózni o tym napiszę. Nie wiem jakie bedą rachunki w Duonie po 4 latach, ale nikt nie musi byc u nich 20 lat jak to sugerujesz. Konczy sie umowa szukam czegos lepszego, w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 t Inna kwestia że nie ma co liczyć opłacalności dla najniższej ceny na rynku - szczególnie że jak wdać, dzisiaj jest, a jutro może jej nie być. Trzeba brać jakieś uśrednione wartości i to nimi się posiłkować Co do srednich cen, energia jest takim specyficznym towarem ze nie mozna go w całosci zamówic gdzie się chce, jest dystrybucja która na którą nie mamy wpływu i dlatego wszelkie przeliczenia trzeba odnosic do okreslonej lokalizacji. Czasem okazuje sie ze to jest w jednym miejscu opłacalne w innym juz nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.03.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Co do srednich cen, energia jest takim specyficznym towarem ze nie mozna go w całosci zamówic gdzie siew chce, jest dystrybucja która na którą nie mamy wpływu i dlatego wszelkie przeliczenia trzeba odnosic do okreslonej lokalizacji. Czasem okazuje sie ze to jest w jednym miejscu opłacalne w innym juz nie jest. dlaczego trzeba brać pod uwagę tylko różnicę w cenach energii (przy liczeniu oszczędności) - dystrybucji nie jesteś w stanie zmienić i zawsze ją będziesz płacić w takiej wysokości jaka jest w cenniku twojego OSD i tak wszelkie takie szacunki są obciążone sporym błędem, bo nie wiemy jak zmienią się w przyszłości ceny dystrybucji (w domyśle wzrosną - koszty modernizacji sieci przesyłowych). Co do kosztów energii to łatwiej je oszacować w perspektywie 3-4 lat (umowy z gwarancją ceny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 i tak wszelkie takie szacunki są obciążone sporym błędem, bo nie wiemy jak zmienią się w przyszłości ceny dystrybucji (w domyśle wzrosną - koszty modernizacji sieci przesyłowych). Co do kosztów energii to łatwiej je oszacować w perspektywie 3-4 lat (umowy z gwarancją ceny) Ten bład dotyczy wszystkich nosników energii, prąd nie jest wyjątkiem i dlatego korzystac z ofert wieloletnich bo na obnizkę raczej sie nie zanosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 03.03.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 .... Porównanie do frankowiczów nietrafne, Doun nikomu nie zmienił warunków w trakcie trwania umowy, jezeli znasz takie przypadki to napisz o tym na forum. Co ty za bzdury piszesz. Kto Frankowiczom zmienił warunki umowy? Jak ktoś jest kretynem nie wie co to ryzyko kursowe i potem płacze jaki jest pokrzywdzony to mnie sztag trafia. Czy w perspektywie 30 lat mój kredyt w PLN będzie tańszy niż we franku, nie wiem pewnie nie. Ale byłem świadomy tego, że nie chce barć ryzyka kursowego na siebie. Większość osób co brała kredyty jest tego świadoma i ma to skalkulowane, a reszta co jest kretynami ( inaczej nazwać ich nie można) myśleli że kurs się nie zmieni i będzie prze 30 lat taki sam. Więc to porównanie jest bardzo dobre, ktoś patrzy na to co jest dziś i myśli, że takie będzie przez 20 lat. Taki offtopic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Co ty za bzdury piszesz. Kto Frankowiczom zmienił warunki umowy? Jak ktoś jest kretynem nie wie co to ryzyko kursowe i potem płacze jaki jest pokrzywdzony to mnie sztag trafia. Czy w perspektywie 30 lat mój kredyt w PLN będzie tańszy niż we franku, nie wiem pewnie nie. Ale byłem świadomy tego, że nie chce barć ryzyka kursowego na siebie. Większość osób co brała kredyty jest tego świadoma i ma to skalkulowane, a reszta co jest kretynami ( inaczej nazwać ich nie można) myśleli że kurs się nie zmieni i będzie prze 30 lat taki sam. Więc to porównanie jest bardzo dobre, ktoś patrzy na to co jest dziś i myśli, że takie będzie przez 20 lat. Taki offtopic. Nietrafne bo umowa o dostarczanie energii z okreslonym sprzedwcą nie jest dozywotnia, po upływie terminu mozna wybrac innego sprzedawcę, czy frankowicze mogą zmienic bank przed spłata wszystkich zobowiazan? nie jestem bankowcem ale sądze ze nie. Nikomu nie gwarantowałem ze ceny energii bedą niezmienne, ale tez nie mozna sądzic ze ceny pozostałych nosników energii bedą niezmienne podczas gdy tylko prąd podrozeje. Kto ma informacje dotyczce cen energii w przyszłosci? Moze zle sie wyraziłem odnosnie zmian w trakcie trwania umowy, ale chodziło o to ze na 4 lata z Duonu mam gwarancje ceny, a fakt ta gwarancja trwa tylko/aż 4 lata nie powinien byc powodem odrzucenia opcji grzania prądem. Kto wiec trafi z optymalnym doborem systemu grzewczego w ciagu 20 lat? Kto moze przewidziec jakie bedą kolejne lata aby moc po 20 latach powiedziec o sobie "byłem swiadomy, bo umiałem przewidziec przyszłosc i zyskałem, a "kretyni" stracili, bo nie mieli daru przepowiadania przyszłosci). Tak na marginesie to ci którzy weszli w czysty prąd zawsze mogą podłaczyc pompę ciepła (która w przyszłosci powinna byc relatywnie tania)a bufor wykorzystają jako zasobnik cwu a bedzie to tylko rozbudowa a nie zmiana instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.03.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 A poza tym - dalej jest dobra opcja - Darmowe godziny 2.0 - różni się od "Przez internet najtaniej 9.0" tylko cenami dla 1T w okresie promocyjnym - cena energii brutto w 2T jest 0,1353zł, czyli dla grzejących prądem, (buforowców także ) dalej będzie to bardzo atrakcyjna oferta inna kwestia jak długo ta wersja darmowe godziny 2.0 będzie jeszcze dostępna No i wykrakałem...Darmowe godziny także zniknęły...zostało tylko Przez Internet najtaniej 10.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 No i wykrakałem...Darmowe godziny także zniknęły...zostało tylko Przez Internet najtaniej 10.0 Limit odbiorców w promocji sie chyba wyczerpał, ale dlaczego skalkulowano tak zaporowe ceny? czy nie zalezy im na nowych klientach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.03.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 czy możliwe jest, że przez ustawę OZE zakładają, że energia podrożeje? poza tym to Duon chyba najpierw kupuje energię a później sprzedaje? a nie wystawia cenników w ciemno? może już nie da się na giełdzie kupić tak taniej energii w II taryfie? ciekawe jak będą wyglądały cenniki dużych graczy (Tauron, PGE) w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.03.2015 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Imrahil - całkiem możliwe. Już gdzieniegdzie w mediach pisało, że po wyborach mają być uwolnione ceny (to było jeszcze zanim klepnięto OZE)Myslę, że DUON znalazł klientów na cały limit jaki miał wykupiony i dlatego jest taka a nie inna oferta. Być może za jakiś czas będzie lepsza, ale wcale nie byłbym tego taki pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 04.03.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Idą ciężkie czasy dla grzejących prądem Niestety, ludzie głosowali na POpaprańców i jest klops. Dobrze, że mam ten "dodatkowy" komin w kotłowni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.03.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Idą ciężkie czasy dla grzejących prądem Niestety, ludzie głosowali na POpaprańców i jest klops. Dobrze, że mam ten "dodatkowy" komin w kotłowni.... nie przepadam za polityką nie przepadam za nazywaniem kogoś POpaprańcem bo energetyka to kwestie dziesięcioleci a nie 1 rządu ale zanim kogoś obrazisz PISuarem czy POpaprancem naucz się liczyć lub pomyśl ceny prądu: 1. OZE. Wróg OZE czyli PGE szacuje, że z tej ustawy powstanie raptem kilka % prądu. Nie 30%, nie 20% anie też nie 10% na szybko. Kilka %. Z czego część to dopłata - spowoduje wzrost cen. Realnie szacują, że te kilka %prądu z ustawy o OZE może podnieść w skali kraju ceny prądu o 2%. Ale Wam chętnie wcisną każda bajkę aby uzasadnić podniesienie cen - mimo iż wykazują zysk netto ok 4 miliardy złotych. 2. Atom = ściepa narodowa. To może realnie wypłynąć na cenę prądu. Za budowę ktoś musi zapłacić. 3. Dystrybucja energii i jej udział w cenie prądu oraz jej plany wymiany sieci przesyłowych. Plus rola monopolisty. Krótka droga do podwyżki ceny prądu. A teraz RST dajmy na to, że punkt 2 i 3 plus częściowe uwolnienie cen prądu (jak rząd boi się górników to nie wiem czy ma odwagę uwolnić cenę prąd) powoduje wzrost ceny prądu: 20% - 30% a może 40%. Niech będzie 50%. Patrze w twoją stopkę: ocieplenie i PC. To jakie tam masz rachunki. 1000 zł rocznie? Jak Ci zdrożeje do 1500 zł to "płakać będziesz?". Problem to ma czysty prądowiec jak nie ma COP 4 i płaci teraz 4000zł lub 3300zł i marznie. Mu podskoczy o jakieś 1500-2000zł. Go zaboli. Razem zapłaci z 4500-6000zł. Licz dalej RST. Jak na tydzień trzeba wrzucić z worek ekogroszku na CWU i podtrzymanie pieca to rocznie masz 1,2 tony. Nawet niech Ci 2tony starcza na twój domek. To jakieś 1700 zł. Jak prąd wzroście o 50% nadal będzie od ekogroszku tańszy przy PC. Jak prąd wzrośnie o 100% to przepłacisz na PC z 300zł od ekogroszku. Za 300zł rocznie będziesz palił sam w kotłowni? Jak prąd wzroście o 200% to przepłacisz na PC z 1300 zł. Na 10 lat to 13000 zł. A teraz policz zakup pieca średniej klasy za 7000zł, pompka do CO i CWU, przeróbka instalacji, robocizna bo nikt tego do kotłowni Ci za 500zł nie wniesie i podłączy.. Z 9-10 000tys inwestycja. Jak nie masz wkładu do komina to z 11000 tys. Wyłożysz 9-11000 tys aby w 10 lat oszczędzić 13 000? Czyli zysk 4000 zł. I to pod warunkiem, że kocioł jest wieczny. Przecież za 13 lat będziesz musiał kupić nowy kocioł za 7 tys! I to przy założeniu, że cena ekogroszku nie wzrośnie. A wzrośnie częściowo z prądem. Aby kupić ekogroszek teraz do PC to muszę mieć wzrost ceny prądu z 300%, aby zarobić i samemu palić. Zainwestowałem w PC śpię spokojnie. Cen prądu nie oglądam. Do pierwszej awarii PC na pocieszenie. Wzrost cen prądu i ich częściowe uwolnienie może być zrekompensowany mniejszym wzrostem ceny prądu w taryfie poza szczytem! I wcale aż tak w ogrzewających bardzo nie uderzy. A jesi już by ceny z kosmicznych przyczyn wzrosy o 100% to "boję się", że za 10 lat z OZE i PV Polacy nagle wyprodukują 30% energii i szybko z połowa gospodarstw domowych stanie się nagle samowystarczalna w prąd. Nagle PV by się "szybko" zwracały i parcie na ich zakup byłby wielki. tak to widzę na dziś. Czekam na kolejny ruch Duonu i ofertę last i firts minute w jednym tzw: chwilówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 04.03.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 lukasza nie sądziłem, że wywołam u Ciebie "taką" reakcje...Tu nie chodzi o politykę (czy popieram PO,PIS,SLD itd.), tylko o realizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.03.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 lukasza nie sądziłem, że wywołam u Ciebie "taką" reakcje... Tu nie chodzi o politykę (czy popieram PO,PIS,SLD itd.), tylko o realizm. Palnąłeś głupstwo to co się dziwisz;) lukasza ma rację, Tobie i generalnie innym pompiarzom nie straszna podwyżka nawet i o 100% - co jest raczej mało realne. A z tym realizmem to nie wiem o co chodzi:confused:Mógłbyś rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 04.03.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Chyba każdy chciałby mieć niskie rachunki za gaz, prąd itd. Pomijając geopolitykę energetyczną w/w rzeczy są zależne m.in. od spółek skarbu państwa (ich zarządzania). A jak to wygląda jeśli chodzi np. o: Gazoport, spółki węglowe do tego ustawa o OZE, pakiet klimatyczny? Nie jestem ekspertem w tych sprawach ale coś mi się wydaje, że tylko te 4 zagadnienia nie zostały należycie "rozwiązane", by nie napisać "spaprane". Możemy o tym założyć osobny wątek bo ten jest chyba o PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts