Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie, jak samemu ją wykonać, bo właściwie mam wszystko co potrzebne, aby ją zrobić, silnik, stal, spawarka, itd... zdolności i chęci. Obliczyłem, że będzie mi trochę potrzebna przez okres budowy, używki idą od 3tyś zł , nowa że ho.. ho, wypożyczenie, też sporo kasują. Może da się ją samemu wykonać ? Może macie jakieś schematy ?
https://forum.murator.pl/topic/19856-jak-samamu-wykona%C4%87-zag%C4%99szczarke-i-czy-si%C4%99-da/

zageszczarki wykorzystuja uklady pnematyczne podobne do tych w wiertarkach (mlotach) udarowych.

samemu wg mnie bedzie jednak troche trudno wykonac taka maszyne ze wzgledu na odpowiednie dopasowanie ukladu stopy, masy maszyny i czestotliwosci uderzen (predkosci obrotowej silnika).

radze kupic jednak uzywana lub uszkodzona i wtedy pomajsterkowac.

np:

http://www.bomag.com/germany/index.aspx?&Lang=558

jeśli to ma być zagęszczarka płytowa a nie skoczek( tu jest zdaje się wspomniany układ hydrauliczny) to czy przypadkiem nie przypomina odwróconego stołu wibracyjnego do robienia pustaków ( lata 80 ) napędzanym poprzez pas klinowy silnikiem spalinowym ( może elektrycznym 380V) :wink:

hm, czyli raczej samemu odpada :(

pozostaje ostatnie wyjście, kupić najlepiej tanio/sprawną używkę i po 2 latach sprzedać jako używkę za tą samą kasę

hm, czyli raczej samemu odpada :(

Hmm... No właśnie wczoraj jeden z panów pracujących u mnie przy robieniu podjazdu oświadczył, że sam sprokuruje taką zagęszczarkę z jaiejś starej maszyny, płyty i starych obciążnikó od sztangi... Pożyjemy, zobaczymy.

A od takich wynalazków to potem artretyzm gotowy.

:lol: Pić to tylko z butelki będzie można bo ze względu na chorobę wibracyjną kielicha do ust nie doniesiesz

Dobra, poprawka

Będziesz pił na szklanki.

Sprzedaję patent, który widziałem w przypadku utraty odruchu chwytnego pod wpływem upojenia alkoholowego.

Bierzesz szklaneczkę w łapeczkę, a ponieważ się ślizga to na brzeg ją, a tam czeka druga rączka wierzchem dłoni do blatu przesunięta, resztę sam sobie dopowiedz.

:o a nie chodzi tu przypadkiem o niewyważoną masę wirującą?

myslałem, że to jakaś wersja pompy olejowej, bo czy niewyważona masa wirująca by ją chyba uszkodziła (bezpośrednie bicie )

myslałem, że to jakaś wersja pompy olejowej, bo czy niewyważona masa wirująca by ją chyba uszkodziła (bezpośrednie bicie )

pompy olejowej? rozmawiamy o tym samym? wirująca masa powoduje po prostu drgania.

Tylko nie zapomnij jej potem rozebrać, ba jakbyś chciał ją wprowadzić do obrotu to ze cztery dyrektywy Unii cie czekają.

Jak nie spełnisz to i tak wprowadzający odpowiada za uszczerbek na poszkodowanym.