Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metalowe futryny malowanie / malowanie drzwi drewnianych

Recommended Posts

Witam,

1. Posiadam w całym mieszkaniu metalowe futryny. Nie jestem w stanie ich ściągnąć gdyż są już zabudowane płytkami i nie chce kuć.

Nakładki na futrynę też odpadają. Akurat w łazience nie da rady ich zamontować. Ale mniejsza o to.

Malował ktoś futryny pod kolor drzwi drewnianych? Jeśli tak to pochwalcie się efektem :] Nigdzie tego nie widziałem a byłoby to dla mnie jakieś rozwiązanie.

Oklejanie raczej odpada gdyż widziałem już coś takiego i wygląda jak ku.a...

2. Myślałem o zakupie drzwi drewnianych i pomalowaniu ich. Jednak widziałem już kilka takich drzwi i wypadają cienko. Po czasie gdy drzwi się rozchodziły widać było nie domalowania. I właściciele mówili że są problemy gdy się rozchodzą i nie chcą się zamknąć.

Jak myślicie warto bawić się w drewniane drzwi czy lepiej kupić gotowe?

Chyba inaczej rozumiemy słowo "drzwi drewniane" bo ja nie mogę jednoznacznie dociec, co masz na myśli mówiąc o nich w odniesieniu koloru futryny..

Z opisu wynika, że nie masz w tym doświadczeń, więc efektu bym nie obiecywał..

Jeśli masz przeznaczone 200 zł na skrzydło to wybrałbym jednak te drewniane, surowe a nie te najtańsze z płyt.

Za ok 500zł (+/-100zł) można wybrać już niezłe skrzydła w okleinach.

Futrynę trzeba oczyścić ze starej farby (np.: opalić i wyskrobać) a potem pomalować farbą taką, jaka Ci pasuje kolorystycznie. Raczej półmatową, bo najtańsze olejne będą wyglądały tak jak to opisałeś..

Inną alternatywą dla tego co pisze Fin jest zakup najtańszych drzwi drewnianych (ramowych) w markecie i samodzielne przygotowanie ich powierzchni. Abyś po malowaniu nie miał niedomalowanych kawałków pod podeschnięciu skrzydła (choć to nie powinno się stać) proponuję abyś pokrył je olejem, który można barwić na najróżniejsze kolory, a co za tym idzie będziesz widział strukturę usłojenia drewna.

Samo malowanie ościeżnic metalowych - możesz je pomalować w kolorze ściany / płytek i też powinno to wyglądać OK.

Chodziło mi o drzwi drewniane które oszlifuję najpierw papierem pomaluję oszlifuję żeby te włoski co się podnoszą usunąć i znowu pomaluję. nvm

Kiedyś to robiłem. Chodzi mi tylko jak to bedzie wyglądało gdy futryny zostana metalowe i pomaluję się je np w kolor wenge. nie chce zadnego papieru za 200zł