Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ grzejników na zdrowie dzieci i młodzieży?

surgi22

Recommended Posts

Chcę poruszyć zagadnienie potencjalnie szkodliwego wpływu ogrzewania grzejnikowego na zdrowie naszych dzieci i młodzieży. W większości znanych mi szkół jest to powszechnie stosowany sposób ogrzewania.Większość szkół była budowana w okresie kiedy była to jedyna sensowna metoda ogrzewania, słabo izolowane , energożerne budynki z lichymi oknami jedynie tak mogły osiągnąć pożądaną temperaturę. Aktualnie jednak należałoby się zastanowić czy przy okazji budowy nowych czy modernizacji starych szkół nie należałoby tego zmienić.

Wiadomo że grzejniki to znacznie większa konwekcja niż ogrzewanie podłogowe, teoretycznie może to sprzyjać przyspieszonemu rozsiewaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. A zachorowania wśród dzieci zwłaszcza w wieku przedszkolnym i w szkołach stanowią istotny problem zarówno dla procesu nauczania jak i dla samych dzieci i rodziców.

Kolejną kwestią jest możliwość urazów , kto z nas nie pamięta okresu ,,gonitw'' na szkolnych korytarzach ? Być może eliminacja potencjalnie niebezpiecznych, twardych , wystających ze ścian grzejników zmniejszyło by narażenie naszych dzieci na poważne kontuzje.

Jak widać nie podaję żadnych danych gdyż takimi nie dysppnuję , otwieram jedynie pole do dyskusji.

Każdy głos w dyskusji mile widziany.

Myślę,że nie powinniśmy dzieci wysyłać do szkoły.Przecież tam jest tyle zagrożeń.Najlepiej jak będą siedziały w domu.No nie.Przecież w domu są meble.Mogą się o nie uderzyć.Najlepiej niech siedzą w inkubatorach.Będziemy je karmić witaminami i szczepić na wszystko na co się tylko da.Albo i więcej.

Niech tam sobie spokojnie siedzą aż...........urosną.Albo rodzice zmądrzeją.

Ja mogę w klasach piece poustawiać. Zdrowe promieniowanie podczerwone, nie wysusza powietrza, wspiera polskie górnictwo...:rolleyes:

Wysusza ,wysusza .Każde podgrzanie powietrza powoduje spadek wilgotności względnej.

Grzejniki to siedlisko kurzu , a na kurzu mieszka wszystko .Można powiedzieć -wystarczy wyczyścić ,ale to trudne i wykonywane tylko w placówkach medycznych (sporadycznie)