Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obsługa pralki - wąż

MMilka

Recommended Posts

Witam,

Zamierzałam podpiąć się pod istniejący temat o pralkach, ale moje pytanie dotyczy właściwie obsługi / instalacji, a nie ceny.

Mam taki problem z pralką, otóż posiadam ponad 10-letni model, wolno stojącą. W mojej łazience jedyną opcją gdzie można oprzeć węża by wylać wodę z pralki jest sedes. Pralka, której używam, musi mieć powieszony wąż na konkretnej wysokości, co zmusza mnie do tworzenia jakichś dziwacznych konstrukcji, by wąż znajdował się wyżej niż deska sedesowa. Jest to bardzo uciążliwe. Kilka razy próbowałam powiesić wąż na samej muszli, jednak wtedy pranie nie może dojść do skutku, bo woda nalewa się do pralki i równocześnie wylewa przez węża i tak non stop. Tak było od nowości; nie jest tak, że pralka nagle się zepsuła. Jednak skoro już ją kupiłam, musiałam jakoś sobie z tym poradzić.

W tej chwili mam zamiar kupić nową pralkę. Powiedzcie mi proszę czy nadal tak jest? Czy wszystkie pralki tak mają? Czy ma znaczenie to, jak pralkę się otwiera (moją z przodu)? Wszystko mi jedno czy będzie się otwierała z przodu czy z góry, ale chciałabym zwyczajnie wieszać wąż na sedesie i nie przejmować się, że woda ucieka z pralki. Pytałam o to w sklepie, ale sprzedawca powiedział mi, że nie ma znaczenia jak wysoko jest wąż - ja niestety z własnego doświadczenia wiem, że jednak ma. Czy możecie polecić mi konkretną firmę / model? Najchętniej energooszczędną, wsad 5-8 kg, żeby można było wrzucić koc. Tak do 2000 zł, choć wolałabym ok. 1000 zł. Nie musi być cicha.

Edytowane przez MMilka

Tak, nadal tak jest.

Rozwiązanie jest jednak proste: wystarczy, że gdzieś wąż będzie na odpowiedniej wysokości, nie musisz na tej wysokości wieszać jego wylotu, równie dobrze może to być jego początek. Zaraz za pralką wywiń węża do góry niech sobie idzie aż pod szczyt pralki, tam jakoś go umocuj na jej plecach (niektóre pralki mają nawet w zestawie służące do tego specjalne "ucho") i dalej już zrób z wężem co chcesz.