frytkowski 28.02.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Witam Dzisiaj znajomy zrobił mi minikoparką wykop pod fundament ogrodzenia (około 90 cm głębokości). Niestety mam problem z rozpoczęciem szalowania, o ile na dnie wykop ma prawidłową szerokość to rozszerza się do góry. Dodatkowym utrudnieniem jest obsypujący się luźny grunt. Wbicie palika 5 cm od krawędzi wykopu powoduje osunięcie się ziemi. Pewien odcinek fundamentu będzie się znajdował około 10 cm poniżej poziomu gruntu zaś w drugim końcu około 10 cm powyżej poziomu gruntu (nierówny teren). Planuje lać beton do ziemi szalując jedynie górny fragment fundamentu. Wykop ma około 20 m długości Sytuację obrazuje załączony rysunek. Mam pytanie, jak prawidłowo zamocować szalunek z desek (podwiesić???) aby spełniał swoją funkcję i był w miarę stabilny? z góry dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.02.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Nie pomogę, niemniej niepotrzebnie się męczyłeś z obrazkiem. Ta grafika jest , rzekłbym, kultowa na FM. Beton Ci więcej zapewne wyjaśni:) Poczekaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.02.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Lej na raty. Najpierw w ziemi potem góra.Jeśli jednocześnie to zbij coś ala szalunek podciągów tylko do góry nogami.Górą dajesz dłuższe poprzeczki i od nich w dól skierowane zastrzały tak aby dół szalunku się nie rozchodził.lub skręcasz na śruby. Możliwości sporo. Nie musisz mieć palików w ziemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.02.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Czuć wiosnę. Tak to mniej więcej powinno wyglądać: A wykopy mają to do siebie że się obsypują, nie jesteś pierwszy i ostatni co myśli że wytnie w ziemi rów jak w plastelinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.02.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No, trochę bym uprościł. To pod płot, nie pod chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.02.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Aaaa... Rzeczywiście... Tak się cieszyłem że będę mógł pokazać rysunek, że nawet nie przeczytałem o co chodzi... A na temat - zrealizować tą myśl będzie trudno. Lej ile się zmieści, tak żeby było mniej więcej poziomo. Potem jak stwardnieje - szalunek na ewentualną część nadziemną i ciąg dalszy betonowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytkowski 28.02.2015 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 aiki jak dobrze zrozumiałem to opisany przez Ciebie sposób ująłem na rysunku? Czy dobrze zrozumiałem ? Czy poprzeczka może leżeć bezpośrednio na gruncie (oczywiście odpowiednio wypoziomowana)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts