Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaszalować za szeroki obsypujący się wykop.

frytkowski

Recommended Posts

Witam

Dzisiaj znajomy zrobił mi minikoparką wykop pod fundament ogrodzenia (około 90 cm głębokości). Niestety mam problem z rozpoczęciem szalowania, o ile na dnie wykop ma prawidłową szerokość to rozszerza się do góry. Dodatkowym utrudnieniem jest obsypujący się luźny grunt. Wbicie palika 5 cm od krawędzi wykopu powoduje osunięcie się ziemi. Pewien odcinek fundamentu będzie się znajdował około 10 cm poniżej poziomu gruntu zaś w drugim końcu około 10 cm powyżej poziomu gruntu (nierówny teren). Planuje lać beton do ziemi szalując jedynie górny fragment fundamentu. Wykop ma około 20 m długości

Sytuację obrazuje załączony rysunek.

Mam pytanie, jak prawidłowo zamocować szalunek z desek (podwiesić???) aby spełniał swoją funkcję i był w miarę stabilny?

z góry dziękuje za podpowiedzi

szalunek.jpg

Lej na raty. Najpierw w ziemi potem góra.

Jeśli jednocześnie to zbij coś ala szalunek podciągów tylko do góry nogami.

Górą dajesz dłuższe poprzeczki i od nich w dól skierowane zastrzały tak aby dół szalunku się nie rozchodził.

lub skręcasz na śruby. Możliwości sporo. Nie musisz mieć palików w ziemie.

Aaaa... Rzeczywiście... Tak się cieszyłem że będę mógł pokazać rysunek,

że nawet nie przeczytałem o co chodzi...:(

A na temat - zrealizować tą myśl będzie trudno. Lej ile się zmieści, tak żeby było mniej więcej poziomo.

Potem jak stwardnieje - szalunek na ewentualną część nadziemną i ciąg dalszy betonowania.