Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Dzisiaj znajomy zrobił mi minikoparką wykop pod fundament ogrodzenia (około 90 cm głębokości). Niestety mam problem z rozpoczęciem szalowania, o ile na dnie wykop ma prawidłową szerokość to rozszerza się do góry. Dodatkowym utrudnieniem jest obsypujący się luźny grunt. Wbicie palika 5 cm od krawędzi wykopu powoduje osunięcie się ziemi. Pewien odcinek fundamentu będzie się znajdował około 10 cm poniżej poziomu gruntu zaś w drugim końcu około 10 cm powyżej poziomu gruntu (nierówny teren). Planuje lać beton do ziemi szalując jedynie górny fragment fundamentu. Wykop ma około 20 m długości

Sytuację obrazuje załączony rysunek.

Mam pytanie, jak prawidłowo zamocować szalunek z desek (podwiesić???) aby spełniał swoją funkcję i był w miarę stabilny?

z góry dziękuje za podpowiedzi

szalunek.jpg

https://forum.murator.pl/topic/198595-jak-zaszalowa%C4%87-za-szeroki-obsypuj%C4%85cy-si%C4%99-wykop/

Nie pomogę, niemniej niepotrzebnie się męczyłeś z obrazkiem. Ta grafika jest , rzekłbym, kultowa na FM. Beton Ci więcej zapewne wyjaśni:) Poczekaj.

Lej na raty. Najpierw w ziemi potem góra.

Jeśli jednocześnie to zbij coś ala szalunek podciągów tylko do góry nogami.

Górą dajesz dłuższe poprzeczki i od nich w dól skierowane zastrzały tak aby dół szalunku się nie rozchodził.

lub skręcasz na śruby. Możliwości sporo. Nie musisz mieć palików w ziemie.

Czuć wiosnę. :)

Tak to mniej więcej powinno wyglądać:

36341b77afd35325.jpg

A wykopy mają to do siebie że się obsypują,

nie jesteś pierwszy i ostatni co myśli że wytnie w ziemi rów

jak w plastelinie...

Aaaa... Rzeczywiście... Tak się cieszyłem że będę mógł pokazać rysunek,

że nawet nie przeczytałem o co chodzi...:(

A na temat - zrealizować tą myśl będzie trudno. Lej ile się zmieści, tak żeby było mniej więcej poziomo.

Potem jak stwardnieje - szalunek na ewentualną część nadziemną i ciąg dalszy betonowania.

aiki jak dobrze zrozumiałem to opisany przez Ciebie sposób ująłem na rysunku? Czy dobrze zrozumiałem ?

Czy poprzeczka może leżeć bezpośrednio na gruncie (oczywiście odpowiednio wypoziomowana)?

szalunek1.jpg