mis_yogi 28.02.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Witajcie Mam zaadaptowane poddasze w kamienicy - obecnie piec 2f który już się kończy.Dane wejściowe - zapotrzebowanie na ciepło 8,5 kwpowierzchnia podłogi ok 160 m2 (użytkowa 110).Ogrzewanie kaloryferami (być może będzie podłogówka w łazience)dwie łazienki (1. wanna 2 prysznic)kuchnia.Obecnie duży remont i po remoncie będzie również instalacja cyrkulacyjna.W okresie wiosenno letnim podgrzewanie klimatyzacją.Na pewno chce piec z zasobnikiem ze względu na komfort CWU.Ze względu na strop najlepiej zbiornik do 150 litrów Mam dwa pytania bo nie mogę znaleźć podobnego aktualne wątku.1. Jakie rozwiązanie?Piec jednofunkcyjny + zbiornik zewnętrznyPiec jednofunkcyjny + zbiornik wbudowanyPiec dwufunkcyjny ze zbiornikiem warstwowym.2. Jaki piec polecacie marka model - jestem ze śląska wiec z serwisami nie powinno być problemu. pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.02.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Piec jednofunkcyjny + zbiornik wbudowany Piec dwufunkcyjny ze zbiornikiem warstwowym. 1. Kocioł 2. Kocioł 1F+zasobnik w jednej obudowie nazywa się 2F ze zintegrowanym zasobnikiem, czyli to samo napisz firme to powiemy czy dobra bo za dużo tego jest, najpopularniejsze z górnej półki Buderus i Viessman, polski Termet, są też inne dobre ale finansowo slabo wypadają PS komplikować uklad żeby na paru metrach zrobic podlogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mis_yogi 28.02.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 1. Kocioł 2. Kocioł 1F+zasobnik w jednej obudowie nazywa się 2F ze zintegrowanym zasobnikiem, czyli to samo napisz firme to powiemy czy dobra bo za dużo tego jest, najpopularniejsze z górnej półki Buderus i Viessman, polski Termet, są też inne dobre ale finansowo slabo wypadają PS komplikować uklad żeby na paru metrach zrobic podlogówkę? Dziękuje za szybką odpowiedz. Myślałem o vailancie i viessmanie. Chociaż mi ktoś polecał jeszcze deDetrich i właśnie termet ze względu na cenę. Funkcjonalnie jaka jest różnica pomiędzy piecem z wbudowanym zbiornikiem a zbiornikiem "osobnym". Bo przeglądając oferty te osobno montowane wydają się znacznie tańsze - a u mnie takie rozwiązanie było wy wręcz wygodniejsze. Dla pewności - cyrkulację można założyć przy dowolnym zbiorniku - czy potrzebuje jakieś dodatkowe "wejście"? pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mis_yogi 28.02.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 co sądzicie o Vitodens 222-F? czy warto inwestować w Vitodens z 3xx plusem jest niższa moc minimalna bo tylko 1,9 - tylko czy różnica "spłaci się" bo 222-F ma 3,2 kw. pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.02.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Myślałem o vailancie i viessmanie. Chociaż mi ktoś polecał jeszcze deDetrich i właśnie termet ze względu na cenę. Funkcjonalnie jaka jest różnica pomiędzy piecem z wbudowanym zbiornikiem a zbiornikiem "osobnym". Bo przeglądając oferty te osobno montowane wydają się znacznie tańsze - a u mnie takie rozwiązanie było wy wręcz wygodniejsze. Dla pewności - cyrkulację można założyć przy dowolnym zbiorniku - czy potrzebuje jakieś dodatkowe "wejście"? pozdrawiam Michał termet ma tanie części funkcjonalnie nie ma różnicy poza pojemnością podgrzewacze mają dodatkowy króciec na cyrkulację ale jak nie ma to też nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mis_yogi 28.02.2015 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 termet ma tanie części funkcjonalnie nie ma różnicy poza pojemnością podgrzewacze mają dodatkowy króciec na cyrkulację ale jak nie ma to też nie problem Dziękuję Panie Grzegorzu, A co Pan sądzi o tym thermecie Solid - ma możliwość "niskiego" zejścia z mocą - czy to jest warte 2x wyższej ceny w praktyce? pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.03.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 niby nierdzewka to musi kosztowac, jaj alternatywe mozna zastosowac termet gold i osobny podgrzewacz emaliowany, wyjdzie razem 5 tys, tylko troche wiecej roboty i armatury i nie wyglada tak ladnie jesli na widoku ale w razie awarii nie trzeba wszystkiego wywalac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mis_yogi 01.03.2015 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 niby nierdzewka to musi kosztowac, jaj alternatywe mozna zastosowac termet gold i osobny podgrzewacz emaliowany, wyjdzie razem 5 tys, tylko troche wiecej roboty i armatury i nie wyglada tak ladnie jesli na widoku ale w razie awarii nie trzeba wszystkiego wywalac Rzeczywiście ciekawa propozycja, u mnie wygląd nie ma znaczenia - całość będzie zabudowana. Jak zawsze tylko dylemat renomowany vailant za 2 razy tyle czy jednak zaryzykować thermeta..... pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.03.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 a vaillant jest renomowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mis_yogi 01.03.2015 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 a vaillant jest renomowany? Ponoć jest renomowany;) Ale poważnie - czy do termetu gold da się podłączyć jakieś zdalne sterowanie pieca? tj żeby przez internet podnieść opuścić temperaturę? szukałem sterowników opentherm ale nic nie znalazłem można podłączyć "zwykły"? pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts