Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż pionowy

kamil929

Recommended Posts

Witam

Mam dom w fazie budowy. Muszę gdzieś odprowadzić wodę opadową ale niestety nie mam gdzie. Znajomy poradził mi wykonanie dreny pionowej. Ewentualne koszty wykonania i tak będą niższe niż kupno sąsiednich działek na przekop pod rurę do rowu (nie mam zgody sąsiadów).

Jak się robi taką drenę pionową ?

Pozdrawiam

Niestety nie ma u mnie na działce żadnej miejskiej dreny. Poprzednio była to działka rolna. Do rowu melioracyjnego tak jak napisałem nie mam i nie będę miał dostępu ze względu na sąsiadów. Wyłącznie drena pionowa wchodzi w grę. Jak głęboki powinien być sam odwiert ? Proszę również o informację o średnicy.

i o to mi chodziło jak to była działka rolna musisz mieć dreny które idą do rowu i nie ma uja we wsi ze nie ma bo jakby nie było to byś miał błoto zamiast normalnej ziemi a po deszczu mógłbyś pływać . więc trzeba poszukać dren bo muszą być a ty nawet nie wiesz o tym dreny są zazwyczaj na głębokości1-1,5m najlepiej jak byś poszedł do geodezji po taką mapkę lub jak by nie mieli to trzeba by bylo iśc do rowu poszukać dreny i zobaczyć mniej więcej w jak idzie i wtedy szukać na działce i się pod to podłączyć

a jak chcesz isć na łatwiznę to rura z 6m fi 500 powinna styknąć

To mówisz, że u was deszcz nie większy jak 1,2m3 pada? I to niezależnie od powierzchni, a grunt po prostu wodę chłonie i nie ma retencji?

Dla deszczówki potrzeba studni chłonnej, jej wielkość zależy od wielkości zlewni.

Przy wprowadzaniu ścieków do gruntu wymagane jest pozwolenie wodnoprawne.

To mówisz, że u was deszcz nie większy jak 1,2m3 pada? I to niezależnie od powierzchni, a grunt po prostu wodę chłonie i nie ma retencji?

Dla deszczówki potrzeba studni chłonnej, jej wielkość zależy od wielkości zlewni.

Przy wprowadzaniu ścieków do gruntu wymagane jest pozwolenie wodnoprawne.

Uściślając to 1,17m3. Uwzględnić trzeba odpływ deszczówki z powierzchni dachu - zdolność odprowadzenia wody do gruntu w czasie. Poza tym nie wykluczam dwóch dren pionowych. Nie w tym jednak rzecz. Myślałem o zakopanej górą cembrowinie na 2 betonowe kręgi z rurą do ziemi poniżej, spód wybetonowany. Cembrowina taka odbierze nadmiar wody oraz zwiększy ciśnienie wody do rury.

Czy, jak piszesz "scieki" to tyczy się to również wody opadowej ? Wyłącznie taka będzie odprowadzana do tej dreny.