Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie od wewnątrz

acidm

Recommended Posts

Witam!

W mieszkaniu (stara kamienica) mam strasznie zimne ściany i sufit.Mieszkanie na poddaszu.Na suficie jest tynk ,słoma ,deski pusta przestrzeń w której zapierdziela zimne powietrze i znowu deski , jeśli chodzi o ściany to tynk , cegła , znowu pusta przestrzeń z zimnym powietrzem o dość ładnej prędkości i cegły. To powietrze które zasuwa strasznie wychładza ściany i sufit, chcę to jakoś ocieplić i pytanie jak?

Myślałem o styropianie i foli paroizolacyjnej tylko nie wiem jaki styropian , jaka folia i w jakiej kolejności od ściany? Najpierw folia czy stropian licząć od ściany ?

Pomyślałbym nad wypełnieniem tej pustej przestrzeni w ścianie. W Anglii na przykład robią odwierty i wpuszczają w ta przestrzeń piane. Nie wiem jak taka izolacja sprawdziła by się w naszym klimacie.

Oczywiście zamiast tej piany można wtrysnąć granulat styropianu. Od wewnątrz na pewno niepocieplałym ścian gdyż punkt rosy prawdopodobnie przesunie się miedzy styro a ścianę. Czym to grozi pisać chyba nie musze.

Może ktoś mądrzejszy ode mnie wypowie się jeszcze w tej sprawie.

Może mpoplaw?

Takie akcje z pianowaniem muru były robione np u teściów, efekt ? placebo.

Dopiero zapodanie 10cm izolacji z EPS"a dało wymierne efekty.

Zostaje problem "mostków" termicznych. brak ciągłości w izolacji = grzyb w narożnikach

Merkava co to byla za piana, OK?

Piana jak piana, o gęstości około 10kg/m3 każda piana będzie podobna.

Tylko marketing i zażarci producenci chcą wmawiać że różnica w lambdzie 0,002 W/mK to już jest kosmos.

Słyszałem już inne banialuki przy wełnie ... że o lambdzie 0,044 jest zła bo powoduje zawilgocenie.

a ta 0,038 już nie :D :wiggle: Baje .. każda źle zabudowana ulegnie zamoczeniu.

A ta pusta przestrzeń nie pełni jakiejś roli przypadkiem?Mogę ją wypełnić izolacją ? Jestem totalnym laikiem w temacie..więc bądźcie łaskawi
to była prekambryjska metoda na podwyższenie izolacyjności ścian tanim kosztem. Tylko jak szamani się dorwali do murowania wychodziło z tego efekt placebo. Pustka powietrza nie może być szersza jak 1,5-2cm .. a ładowali po 8 cm .. jak to chłopki roztropki .. że więcej znaczy lepiej.

Przy obecnych metodach, pustka powietrzna jest = placebo.

Ocieplenie od środka jest najgorszym rozwiązaniem, ale jeżeli nie ma innego wyjścia to można je wykonac.

Gdybym robił projekt takiego ocieplenie to zaprojektowałbym na ściany ruszt stalowy wypełniony wełną mineralną grubości nim. 100mm a jako poszycie płyta GK 12mm. Na sufit to samo tylko wełny 200mm. Przy czym na suficie na wełnie powinieneś ułożyc warstwę folii budowlanej na zakład 10cm. Poczujesz ogromną różnicę.

• 2 months później...
Ja bym polecał piankę do ocieplenia - dokładnie wypełnia każdą wolną przestrzeń, ocieplałem z firmą [XXX], oni stosują jakąś specjalną piankę, która utrzymuje efet oddychania i paroprzepuszczalności, mam dzięki niej ciepło zimą i chłodno latem, do tego nie przewiewa i wygłuszyło pomieszczenie. Też najpierw byłem za wełną, ale liczne pozytywne opinie o piance i spotkanie z [XXX], przekonało mnie do pianki. Polecam. Edytowane przez joliska

Ja bym polecał piankę do ocieplenia - dokładnie wypełnia każdą wolną przestrzeń, ocieplałem z firmą [XXX], oni stosują jakąś specjalną piankę, która utrzymuje efet oddychania i paroprzepuszczalności, mam dzięki niej ciepło zimą i chłodno latem, do tego nie przewiewa i wygłuszyło pomieszczenie. Też najpierw byłem za wełną, ale liczne pozytywne opinie o piance i spotkanie z [XXX], przekonało mnie do pianki. Polecam.

Oddychanie ,paro przepuszczalność . Głupota, debilizm. Ma być szczelnie by nie było dyfuzji. Jan

• 1 month później...

Z całą odpowiedzialnością mogę polecić ocieplanie pianką. Idealne rozwiązanie, żadna wata ani nic, tylko pianka. Nic nie przewiewa, żadnych

hałasów z zewnątrz, do tego w lato chłodno, w zimę ciepło. Polecam kontakt z firmą z Suwałk, która się tym zajmuje. To profesjonaliści w tej dziedzinie, którzy działają na terenie całego kraju.