Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ława fundamentowa - różnica 4cm

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

W sobotę lałem ławę z gruchy i wszystko byłoby ok. gdyby nie ta piep... pogoda. Brak mi słów. Niby pogoda poprawiała się, ale jak zalewaliśmy to tak się rozpadało, że tragedia. Ten co powiedział, że będą przelotne deszcze niech idzie do diabła.

Tak czy inaczej ławę wylałem, jest dobrze, choć nie do końca. W tych warunkach nie udało mi się jej dobrze wypoziomować. Woda stała i tak wyszło, że mając ławy po kwadracie po przeciwnych narożnikach mam różnicę rzędu 4cm.

Dużo to i mało. Na tym mam zamiar postawić ścianę z bloczków betonowych /6 sztuk w pionie/. Czy można na bloczkach wyciągnąć te 4cm. Czy wypoziomować pierwszą warstwę /czy warstwa zaprawy nie będzie za gruba/, czy po prostu na każdej kolejnej warstwie bloczków nadrabiać po 0,5cm.

Poradzcie coś, bo jest lekko załamany i nie powiem jak wkurzony.

p.s był juz taki wątek na forum - koleś miał nierówności rzędu 10cm i Murator mu podpowiedział, iż musi na to nalać kolejną warstwę betonu. Przyznam, że taki zabieg średnio mnie interesuje.

Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-07-01 12:46 ]

a tak przy okazji, sąsiad przygotował wykop i zbrojenie pod zalanie ławy fundamentowej po czym zamówił gruchę. kwadrans przed

zalaniem zaczęło kropić a w momencie przyjazdu juz tak lało, że pięć metrów dalej nic już nie było widać. Na domiar złego zaczął padać grad wielkości ziarenek fasoli :smile: Sąsiadowi nie pozostało nic innego jak na chybcika zrobić sobie solidny 10 metrowy betonowy dojazd

do swojej działki, który i tak dwa tygodnie później musiał skuć

bo zaczeli kłaść sieć wodociągową :smile: Głowa do góry i tak najgorsze jeszcze przed nami :grin:

Dzięki Panowie. Jestem trochę uspokojony. Dzisiaj wogóle jest paskudny dzień. Myślę, że uda się zgubić te 4 cm tak jak mówicie. Trochę grubiej z jednej strony z innej trochej pocieniować.

Jeszcze raz dzięki - Abakus, chyba zostaniesz moim wirtualnym kierownikiem. Już po raz kolejny służysz mi radą.

Pozdrawiam i dzięki za podtrzymanie na duchu

nie przejmuj się te 4cm to zgubisz na 6 bloczkach i na warstwie wyrównawczej pod izolację poziomą pod warunkiem że będziesz pilnował "fachowców" bo jak znikniesz to oczywiście sp... robotę.

Na koniec sprawdź niwelatorem i na ostatniej warstwie zaznacz punkty odniesienia np. do okien, nadproży (ktoś już o ty, pisał.

A z tą pogodą to właśnie jest tak jak pisałeś, ja też jestem zły na tych co zapowiadają i teraz sam sprawdzam na onecie oczywiście z poprawką. I tak mi się robota ślimaczy że ławy wylałem 24.06 a dzisiaj dopiero wypełniam fundamenty(też 6 warsw) piaskiem.

Głowa do góry

Marek

Dzięki Czarny za podtrzymanie na duchu. Z tym Onetem to też jest lekki kibel - też sprawdzam i piszą że na Pomorzu 1mm deszczu. I jak mi ktoś powie że był 1mm deszczu to niech ...

Anonimowy - jak wezmę z gruchy to nawet z opóźniaczem nie dam rady tego wymurować.

Robiłem ogrodzenie i słupki z klinkieru. Mieszałem w taczce bo nie chciało mi się wyciągać betoniarki. Proporcje uczciwe 1:2 no 1:3. Wyszła tak mocna że nie sposób jej odłamać od cegły. Kierownik był w szoku. Po co taka mocna mówił - obyś nie musiał nic w przyszłości kuć.

Z zaprawą do murowania jest prościej bo potrzeba tylko piach płukany /do 2mm/ oraz cement i woda. Gorzej jest z betonem odpowiednie kruszywo, proporcje cementu i wody itp.

Pozdrawiam

Ach Czarny murować, będę sam z teściem no i jego kolegą który jest zawodowym murarzem. Więc spokojnie damy radę.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-07-02 07:10 ]

Moim założeniem jest (zawsze) należyte przygotowanie punktu startowego. Korzyść jest niebagatelna: tylko raz doprowadzasz podłoże do poziomu... Jeśli będziesz chciał gubić nierówność na spoinach, to do problemu będziesz podchodził kilka razy, przy każdej kolejnej warstwie.. I co Ty na to ?

Jezeli masz niwelator, to w ogole nie ma problemu. Wyprowadzasz najpierw pod niwelator 4 narozniki. Potem tylko łączyc odpowiednie warstwy sznurkiem i wypełniac kostką. Szkoda czasu na wyrównywanie 4 cm.

Problem zaczyna sie jezeli masz dom w jakims innym ksztalcie niz prostokat, np T, w takim wypadku najpierw wyrównaj

Zwróćcie jeszcze uwagę na problem możliwego nierównomiernego osadzania się budynku na gruncie. Oczywiście, należy na każdym etapie budowy dbać o odpowiednie wypoziomowanie warstw. Lecz wszystko to i tak może "wziąć w łeb" jeśli budynek po np. roku osiądzie którymś narożnikiem głębiej w grunt. Wtedy pozostaje tylko wylewka samopoziomująca.

Pozdrawiam