Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ława fundamentowa - różnica 4cm

Recommended Posts

w całej rozciągłości zgadzam się z lunatykiem,żeby nie czekać z błędami,bo może nastąpić ich kumulacja i co wtedy(tym bardziej ,że będziesz kodi murował sam ,przy całym szacunku dla umiejętności twoich i twoich współópracowników).

3 cm to jest nic ,a tak właściwie to 4 ,bo cm będzie startowy.

HEJ!

Ketiso - wczoraj dowiedziałem się, że z teściem przyjeżdża z prawdziwego zdarzenia murarz. Pracowali razem - choć charakter firmy nie wskazywał na potrzebę zatrudniania murarza. Teściu widocznie lekko pęka, ale skoro jest murarz z kilkudziesięcioletnią praktyką to ok. Jestem spokojny co do wykonania ściany fundamentowej. Moja rola pewnie ograniczy się do robienia zaprawy i podawania bloczków.

Abakus - mam zamiar wymurować z bloczków pełnych z betonu B-15 o wymiarach 14x24x38.

Ach bloczki będę w stlu 6x14cm co daje ścianę na ok. 90cm wysoką.

Pozdrawiam.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-07-04 07:58 ]

Gość Peter

Też miałem "prawdziwych" murarzy. Jak zaczęli gubić poziom to zwątpiłem. Ale znajomy podpowiedział mi dobry sposób. Który mogę sprzedać.

Na każdym narożniku nabij pionowe łaty.

Niwelatorem lub poziomicą wodną ( szlauchwagą ) zaznacz pozim końcowy szóstej warstwy na każdej łacie.

Na koniec rozrysuj każdą warstwę.

Peter

Dzięki za radę. całe szczęście, że geodeta wyznaczył mi punkt zero na każdym narozniku budynku i rozciągając sznurki po osiach doskonale wiem gdzie jest poziom. Teraz tylko muszę tak kombinować z zaprawą, aby dobic idealnie pod sznurek. Co do łaty w narożniku dobra rzezcz - przemyślę sprawę.

Spytam z ciekawości - też miałeś z tym problem - jak wyszło ostatecznie?

Pozdrawiam

Gość Peter

Mam 2 różne poziomy parteru - KRAB-2 Archetonu, więc w niektórych miejscach miałem 11 warstw bloczków. Wyszła na koniec różnica ok. 3mm na dł 10m. Dziś zalewałem podkład na gruncie.

Peter