Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja deski czołowej (podrynnowej)

sircula

Recommended Posts

Witam

Pewnie wielu inwestorów, miłośników drewna naturalnego boryka się z tym samym problemem co ja. Chciałbym mieć szeroką drewnianą deskę czołową, którą na wielu wizualizacjach projektanci kreślą sobie lekką ręką. Człowiek się napali, a gdy przychodzi do realizacji następuje chwila prawdy! Zgodnie z tym co wyczytałem w wielu miejscach, pojedyńcza deska czołowa nawet zaimpregnowana i porządnie polakierowana szersza niż 160-180 mm nie nadaje się na czołówkę bo się będzie wypaczać.

Czy można zatem zastosować patent taki jak nakreśliłem na tym rysuneczku. Wybaczcie to tylko paint na szybko. Inżynierem też nie jestem.:)

koncepcja deski czolowej.JPG

Taki patent pozwolilby spokojnie zrobić dekarzom ich pracę, czyli dobić czołówkę i przymocować rynne, a ja póżniej przymocowałbym deskę czołową docelową już cieńszą, bo tylko ozdobną, odpowiednio heblowaną, zaimpregnowaną i polakierowaną. Co sądzicie? Czy da radę w ten sposób? Czy dach dwoma deskami nie będzie zbytnio obciążony?Niby dwie mniejsze deski objętościowo zastosowałem. Do czego wtedy mocujemy rusztowanie do podbitki??

Proszę o opinie.

Tomasz Sikorski

Witam Pana jeśli chodzi o Pana rozwiązanie to nie zbyt estetycznie będzie wyglądać jeśli Pan ją zacze ustawiać w poziomie to bedzie miał Pan szpare miedzi rynną a deską bo na rynnie są spadki. I dokładnie jak Pan powiedział jest kreślona lekką ręką ja bym Panu odradzał zrobienie tych desek po kilku latach trzeba je impregnować a podbitka jak są deski to raczej powinna być drewniana a żeby zrobić dobrze drewnianą trzeba zostawić luz a nie ładnie dociąć i dosunąć do deski. Ja osobiście odradzam Panu deski ale to jest moje zdanie

Oczywiście podbitka była by drewniana również. Z której strony uważa Pan , że bedzie nieestetycznie? Mógły Pan rozwinąć temat? Zdaje sobie sprawę z konieczności impregnacji i późniejszej opieki nad elementami drewnianymi . Będe miał także sporo deski elewacyjnej i prawdopodobnie okna drewniane również, więc zdaje sobie sprawę, że troche okresowych prac z drewnem mnie czeka ..Jednak na to jestem gotowy....Coś za coś :)..Ale kwestia estetyki, którą Pan poruszył jest też bardzo ważna proszę o rozwinięcię... Deska ta docelowa będzie deczko wchodziła pod rynne (tak jak na rysunku) , więc tego załadu nie powinno być widać nawet ...Proszę rozwinąć:)....Dziękuje za Pańską odpowiedź.

Pozdrawiam

T.S

Dało by radę rozwinąć myśl? Nie do końca rozumiem. Rozumiem, że chodzi o uchwut rynny, czyli , że haki mocujemy nie do czoła, a nad deską czołową, np do deskowania? Co oznacza "przy doczołowych niewykonalne" ? a , może jakieś inne podobne rozwiązanie, które pozwoliło by bezpiecznie zrealizować misję szerokiej drewnianej deski czołowej?

Pozdr

T.S

Oczywiście podbitka była by drewniana również. Z której strony uważa Pan , że bedzie nieestetycznie? Mógły Pan rozwinąć temat? Zdaje sobie sprawę z konieczności impregnacji i późniejszej opieki nad elementami drewnianymi . Będe miał także sporo deski elewacyjnej i prawdopodobnie okna drewniane również, więc zdaje sobie sprawę, że troche okresowych prac z drewnem mnie czeka ..Jednak na to jestem gotowy....Coś za coś :)..Ale kwestia estetyki, którą Pan poruszył jest też bardzo ważna proszę o rozwinięcię... Deska ta docelowa będzie deczko wchodziła pod rynne (tak jak na rysunku) , więc tego załadu nie powinno być widać nawet ...Proszę rozwinąć:)....Dziękuje za Pańską odpowiedź.

Pozdrawiam

T.S

Pierze podstawowe pytanie jakiej wysokości będą krokwie i jaką szerokość deski tej drugiej tej co ba być ją widać miała by być ?

a jeśli chodzi o montaż rynny to trzeba zastosować wtedy haki mocujące rynnę na krokwiowe i na prawdę będzie ciężko zamontować te deski Panu nawet

bo na rynnach bedzie spadek i bedzie Pan musiał docinać deski różnej szerokości np z jednej strony bedzie miała 12 a na odcinku 6m w drugim końcu 14

Ja kiedyś montowałem takie ozdobne deski ale montowane były normalnie ja deska pasowa tylko przykręcałem je na wkręty ciesielskie i deski miały grubość 32mm już gotowe i były z jednej strony po nadcinane oraz były oczywiście suche i nic z nimi się nie dzieje przez 2 lata

a jeśli chodzi o podbitkę była ona na prosto tylko była trochę wyżej od kantu deski czołowej o 2cm i był zostawiony luz na podbiec luz od deski czołowej jak i o ściany i szczeliny były zamaskowane ćwierćwałkiem

Pierze podstawowe pytanie jakiej wysokości będą krokwie i jaką szerokość deski tej drugiej tej co ba być ją widać miała by być ?

Krokwie mają 200 mm wysokości, a deska ta docelowo widoczna chciałbym , żeby byla nie wiem 10-15 cm wysokości, czyli tak, zeby spd rynny wystawało jej sporo i ten pas podrynnowy wyglądal na szeroki i elegancki. po za przestrzenią nad garażem, gdzie jest ok 5 metrow, cześc mieszkalna ze wszystkich stron ma lukarny więc odległości , czyli w tym wypadku interesujące nas długości desek są mniejsze. i wynoszą ok 3,5 metra.

Poniżej wizualizacja.

Z284_view3_1338_0_tl_normal.jpg

Z tym , ze tu jest wersja chyba płyta i tynk.

Może to coś pomoże...:)

Pozdrawiam

T.S

• 2 weeks później...

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście jest to chyba najlepsze rozwiązanie tego wariantu . Coś w podobie zauważyłem na wizualizacji (niestety tylko wizualizacji) innego projektu z fenomenalną w mojej opinii deską:). Wszak to tylko wizualizacja więc biore to z dystansem, ale warte to grzechu:)

Widać, że ta "deska" pod spodem jest z tyłu, jak Pan napisał. http://pi3.tcdn.pl/wd/p/6/Rozlozysty-1w_big.jpg

Niestety ta deska spędza mi już sen z powiek. Rozstałem się kulturalnie już z jednym dekarzem, który powiedział albo blacha albo nic...nawet po propozycji dopłaty z mojej strony. Może to i dobrze. Biore więc pod uwagę również kosztowne i to ponoć bardziej rozwiązanie z płytą osb i potem tynkiem. Tylko jak to przygotować do późniejszego wykończenia na etapie czysto dekarskim?

Pozdr

Edytowane przez sircula