Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Podnoszenie" się płytek pod prysznicem

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam następujący problem: mam w domu prysznic bez brodzika, położone są duże płytki ceramiczne (40x40) i odpływ liniowy. Zauważyłem, że jedna z płytek została niejako "uniesiona" kilka mm do góry, pękła fuga na łączeniu. Mam podłogówkę, wylewkę betonową ok.7cm na tym folia w płynie i płytki. Fugi, kleje itd wszystko było kupowane do zastosowania pod prysznicem, więc nie powinno być mowy o problemie z materiałami. Raczej wykonawca coś spaprał. Zanim zacznę zrywać płytki chciałbym się dowiedzieć coś na ten temat. Ktoś z Was może miał podobny problem i mógłby w kilku słowach wyjaśnić co było przyczyną i jak się zabezpieczyć? Z góry dziękuję.

Dzień dobry.

Mam następujący problem: mam w domu prysznic bez brodzika, położone są duże płytki ceramiczne (40x40) i odpływ liniowy. Zauważyłem, że jedna z płytek została niejako "uniesiona" kilka mm do góry, pękła fuga na łączeniu.

Nieprawidłowo wykonana izolacja posadzki przed położeniem płytek - uszkodzenie fugi, nieszczelność - po to są fugi epoksydowe aby je stosować w brodzikach z ceramiki.

Niestety czeka Cię niewielki remont - inaczej nigdy dobrze nie wyschnie, a dalsza degradacja spowoduje - uszkodzenie i zagrzybienie zawilgoconych elementów.

Tak to brzmi jakby wszędzie w brodzikach wyłożonych ceramiką i zafugowanych zwykłą spoiną cementową, płytki odspajały się od podłoża. Przy dużym formacie niepełne wypełnienie klejem plus różnice temperatur wynikające zdziałania OP mogą przynieść taki efekt. Może się też zdarzyć, ze folia w płynie jest tym elementem, który "puścił". Powodów może być mnóstwo, od nieprawidłowo zagruntowanego podłoża po słabej jakości izolację przeciwwilgotnościową lub jej nieprawidłową aplikację. Jak była wykonana w tym miejscu posadzka, jaka jest jej grubość itd. Należy delikatnie usunąć fugę wokół "felernej" płytki, wyjąć ją i obejrzeć co było powodem. W brodzikach mamy spadki, stąd czasami różna grubość kleju. Mógł nie związać, może ktoś za wcześnie stanął w brodziku ..... Radzę dobrze opukać resztę płytek. Problem może wrócić

Dzięki za porady.

wczoraj zdecydowałem się na zerwanie płytki i pod spodem zastałem bardzo ciekawe rzeczy. Generalnie wszystko podmokło, nie wiem czym panowie "fachowcy" zalepili posadzkę w miejscach gdzie podkuwali, ale można to było zdrapać paznokciem. Robię mały remont bo bez tego się nie obejdzie..