Adam626 01.03.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Kocioł Buderus GB072 standardowo ma tylko pomiar temp na wyjściu a brak temperatory powrotu. Kupiłem termometry przylgowe jednak ich dokładnośc była żadna tzn styk z rurą był słaby i nie pokazywały nic. Być może trzeba je przykleić np na plastelinę. W każdym razie tego wątku nie kontynuowałem. Kupiłem termometry z czujnikami, były dość dokładne ( z 5 ustawionych obok siebie każdy pokazywał ten sam pomiar). Czujki przytknałem dobrze do rury i ociepliłem otuliną i zacisnałem całość taśmą. Pomiary mogę obserwować jak na obrazku. W stanie stabilnym tzn parę dni pracy kotła na małej mocy i pompa obiegowa na 3 stopniu mam delta T zasilanie vs powrót 3C. W domu temperatura 19C, zasilanie na kotle 24,2C a temperatura spalin 22,2. Chyba więc gaz się nie marnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 02.03.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam, Fajnie jest miec wszytsko pod kontrolą - też tak lubię ja również planuję zakup takiego kotła w wersji 14KW. Czy mogę prosić o foto sposobu montażu tego czujnika na powrocie? Może jakieś namiary na te świetne termometry? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 02.03.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 To są termometry tablicowe, na "popularnym portalu aukcyjnym" jest duży wybór, głównie w opcji do +150°C i +300°CSam używam takiego do kontroli stanu kotła (kocioł w piwnicy a na kaloryferach z termostatami nie czuć czy czasem nie wygasło, dlatego taki termometr mam podłączony do zasilania drabinki w łazience, która zawsze jest otwarta na max). Ważne by dobrze zaizolować sondę na rurze, inaczej będą spore przekłamania - coś w rodzaju średniej temperatury z otoczenia i z rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.03.2015 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 To są takie termometry http://www.aliexpress.com/item/Mini-Digital-LCD-High-Temperature-Thermometer-With-Probe-Celsius-free-shipping/1959047188.html ale z tego co FTP pisał są też chyba dostepne na allegro. Potwierdzam ze trzeba je dobrze zaizolować po zamocowaniu do rurki. A jeśli chodzi o spaliny i dolot powietrza to są wsadzone czujki w otwory inspekcyjne kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 03.03.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Wszytsko jasne. Dzięki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts