syffon2 01.03.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) del Edytowane 7 Marca 2015 przez syffon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 01.03.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zamówić termowizje bo cieplo wam ucieka ,napisz jakie ocieplenie ścian i dachu,piec kupić u rzemieślnika??,ktoś tak jeszcze robi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.03.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 1. zaizoluj dom2. kotlem z podajnikiem możesz palić groszkiem, miałem, peletem3. wszystkie kotły zasypowe szybko gasną, jak chcesz mieć dłużej ciepło to możesz wsadzić bufor, do bufora idealny jest kocioł zgazujący drewno, połowe taniej niż węglem. 4. gazem jest drożej niż węglem, chyba że masz za duzy kocioł to może byc odwrotnie5. do palenia węglem nie używa się dmuchaw, poza miałem i groszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.03.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Piec z podajnikiem i masz całą dobę ciepło, obsługa raz w tygodniu.Koszt w zależności od wielkości kotła,od 5000 w góręjaką powierzchnie masz do ogrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Piec z podajnikiem i masz całą dobę ciepło, obsługa raz w tygodniu.Koszt w zależności od wielkości kotła,od 5000 w górę jaką powierzchnie masz do ogrzania? Co ty za bzdury piszesz, przy jego zapotrzebowaniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Syfon, zaizoluj dom, bo ciepło ucieka ci jak woda z syfonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.03.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Co ty za bzdury piszesz, przy jego zapotrzebowaniu??? Ale nie napisał jaka powierzchnia, z czego dom,jakie ocieplenie, jaki kocioł teraz ma. Bzdury to Ty piszesz, bo ja nic nie napisałem co mógł byś nazwać bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ale nie napisał jaka powierzchnia, z czego dom,jakie ocieplenie, jaki kocioł teraz ma. Bzdury to Ty piszesz, bo ja nic nie napisałem co mógł byś nazwać bzdurą. Napisał że idzie mu miesięcznie około 1 tony węgla i to paląc tylko od rana do wieczora. Jakby palił ciągle poszło by mu pewnie z dwie tony. Masz dla niego zasobnik na pół tony żeby nie musiał przez tydzień dokładać? A co z popiołem? Zastanów się zanim coś napiszesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.03.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Można spalić nawet i dwie tony czy nawet trzy jak nie mamy izolacji ,a założyciel tematu nic nie wspomniał o ociepleniu czy też o metrażu.Za chwilę może się okazać że dom ma 150 metrów i brak ocieplenia lub też że ma 800 metrów i ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskowisnia 01.03.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Tak jak już kolega jedrek188 wspomniał jest słaba izolacyjność ścian, lub co prędzej okien (jeśli drewniane). Jeśli okna plastikowe to najpierw sprawdzić czy są szczelne i być może wystarczy regulacja. Kontrola kamera termowizyjną to 200-400 zł - strasznie drogo sobie cenią. Kamera to koszt ~5-10kzł a ci usługodawcy chcą zwrotu tego wydatku juz po 10-20 badaniach. Proponuję zakup termometru na podczerwień - były niedawno w Lidlu za 99, a potem nawet za 89zł. Pomiary nie będą takie efektowne jak obraz na kamerze, ale po paru godzinach zabawy z pomiarami na kilku budynkach dla wprawy i praktyki jak mierzyć efekt będzie ten sam.Ja mam pewne problemy ze sterownikiem pieca, ale mimo to po 6-10 godzinnym paleniu na jednym wsadzie (czyli ok. 80-85% objetości komory spalania i rozpalanie od góry) to wystarczy takie palenie raz na dobe. Dom ma sciany z cegły dzuirawki (chyba 24cm) plus 12cm styropianu. Na strychu na suficie ok. 20-25cm wełny mineralnej. Wychodzi ok 700-1 tona na miesiąc. Temp w granicach 18-21 w zależności od pomieszczenia, przed następym paleniem spada o ok. 1-2 stopnie (ale przy takiej zimie jak teraz). Mój dom ma 206m2 i duże powierzchnie okien więc nie jest najlepiej. Edytowane 1 Marca 2015 przez jaskowisnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Można spalić nawet i dwie tony czy nawet trzy jak nie mamy izolacji ,a założyciel tematu nic nie wspomniał o ociepleniu czy też o metrażu. Za chwilę może się okazać że dom ma 150 metrów i brak ocieplenia lub też że ma 800 metrów i ocieplony. A co to zmienia? Spala jedną tonę miesięcznie i szuka rozwiązania. Ty w swoim poście napisałeś że kocioł z podajnikiem to tydzień bez obsługi. W takim razie podaj nam jaki ten kocioł zaproponujesz z zasobnikiem na pół tony. Czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.03.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 A co to zmienia? Spala jedną tonę miesięcznie i szuka rozwiązania. Ty w swoim poście napisałeś że kocioł z podajnikiem to tydzień bez obsługi. W takim razie podaj nam jaki ten kocioł zaproponujesz z zasobnikiem na pół tony. Czekamy. A gdzie napisałem że potrzeba kocioł z zasobnikiem na pół tony,a może faktycznie dom ma bardzo słabą izolację a po zrobieniu izolacji okażę się że zapotrzebowanie to 20kw. Nie wypowiadam się dalej jeżeli zainteresowany założyciel tematu nie poda więcej szczegółów . Liwko nasza dyskusja w związku z powyższym nic nie wnosi i uważam że jest zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 01.03.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 no dom nie liczyłem ale około chyba 200 albo wzwyż dokładnie to co podać policzyć pomieszczenia tam gdzie są grzejniki czy wszystkie? razem z piwnicą i strychem No z cegieł jest a z czego? Strych nie ocieplony, nie otynkowany no i nie ocieplony styropianemOgólnie jak grzejniki są ciepłe to jest ciepło nawet 25 w pokoju 22-25 ale jak zgaśnie i grzejniki zimne to sie nawet 14 robi zimą poprostu tragedia. Nie mówie o piętrze bo tam nikt nie śpi. Bo tam jeszcze zimniej. A do spalania miału czy eko mój piec sie nie nadaje? Musi być dmuchawa a podajnik też? U nas idzie 2 tony miesięcznie torfu i 1 tona kamiennego orzechu palac 12h z 24 doby. A te nowoczesne piece wszystkie są bezobsługowe? I każdy ma podajnik i dmuchawę i zasyp? Jak je się rozpala? A co jak zgaśnie? Bo u nas po 4g gaśnie całkiem i trzeba na nowo rozpalać np przy powrocie z pracy po nocy itp po wyjezdzie na 3g gdzieś. A są piece hybrodowe+gaz? Ile by wyszo ogrzaniem gazem. O ocieplaniu też myślałem ale nie teraz po to ok 20-30tys trzeba by przeznaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.03.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) no dom nie liczyłem ale około chyba 200 albo wzwyż dokładnie to co podać policzyć pomieszczenia tam gdzie są grzejniki czy wszystkie? razem z piwnicą i strychem No z cegieł jest a z czego? Strych nie ocieplony, nie otynkowany no i nie ocieplony styropianem Ogólnie jak grzejniki są ciepłe to jest ciepło nawet 25 w pokoju 22-25 ale jak zgaśnie i grzejniki zimne to sie nawet 14 robi zimą poprostu tragedia. Nie mówie o piętrze bo tam nikt nie śpi. Bo tam jeszcze zimniej. A do spalania miału czy eko mój piec sie nie nadaje? Musi być dmuchawa a podajnik też? U nas idzie 2 tony miesięcznie torfu i 1 tona kamiennego orzechu palac 12h z 24 doby. A te nowoczesne piece wszystkie są bezobsługowe? I każdy ma podajnik i dmuchawę i zasyp? Jak je się rozpala? A co jak zgaśnie? Bo u nas po 4g gaśnie całkiem i trzeba na nowo rozpalać np przy powrocie z pracy po nocy itp po wyjezdzie na 3g gdzieś. A są piece hybrodowe+gaz? Ile by wyszo ogrzaniem gazem. O ocieplaniu też myślałem ale nie teraz po to ok 20-30tys trzeba by przeznaczyć. No i wszystko prawie jasne. Kocioł wystarczy około 15kw lecz tylko wtedy kiedy ocieplisz odpowiednio budynek. Obsługa kotła z podajnikiem polega na dosypaniu opału oraz odebraniu popiołu mniej więcej raz w tygodniu, oraz czyszczenie raz na jakiś czas, ja to robię raz w miesiącu bo nie mam potrzeby częściej. U Ciebie największy problem to jednak utrata ciepła. Tak więc skup się na izolacji Edytowane 1 Marca 2015 przez kalaf5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.03.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 kup wełne i rozłóż na stropie strychu, żeby oddzielić pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego, najlepiej dwie warstwy po 15 cm, niestety strych bedzie nieużytkowy, daj na ściany 15cm przyzwoitego styropianu, jak masz piwnicę nieogrzewaną to możesz przykleić styropian do sufitu.samo palenie ciągłe to tylko strata pieniędzy, najpierw musisz ograniczyć straty i przy okazji uzyskasz większą bezwładność cieplną budynku, nie bedzie temp. tak ostro spadała po zgaśnięciu, dopiero po tych zabiegach można oszacować moc nowego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 O ocieplaniu też myślałem ale nie teraz po to ok 20-30tys trzeba by przeznaczyć. Najpierw ocieplenie, później ewentualna wymiana kotła, nigdy na odwrót. Moja rada. Zacznij od dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Żeby problem ci zobrazować, zdejmij kurtkę i stań na mrozie. Szybko zrobi ci się zimno, ale możesz pić ciepłą herbatę (to twój węgiel). Co chwilę będziesz po nią sięgał. A co się stanie jak znowu założysz kurtkę? To tak łopatologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 01.03.2015 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 no tak ale obecny kocioł nie jest bezobsługowy no bo co chwile trzeba dokładać. Zresztą pali się tylko 30min-1h a potem czerwone są kamienie i grzejniki jeszcze przez 1 godzine gorące a potem to juz stygną no i od nowa trzeba rozpalać.A ile kosztuje ocieplenie takie ? Pytałem to 20tys mi zaśpiewali na tyle nas niestey nie stac i to mieszkamy tylko na parterze a na piętrze tylko ogrzewane 3 pomieszczenia z 6. A można go przystosować ten mój piec do palenia miału albo gazu ziemnego jak? np montać dmuchawy?podajnik =nasyp na węgiel???A te nowe piece jak nie mają podajnika to też są bezobsługowe? Jedynie eko groszek i miał z podajnikiem i dmuchawą sie palą? A jak Wy je rozpalacie? I po rozpaleniu przed zimą płomien nie zgaśnie nigdy? A co jak płomień zgaśnie to przeciez nie musicie od nowa rozpalać? ile placicie za eko groszek i miał ? Myślałem ze nawet jakby o 200zł miesiecznie zaoszczędzic na opale to zwróci sie piec co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.03.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 no tak ale obecny kocioł nie jest bezobsługowy no bo co chwile trzeba dokładać. Zresztą pali się tylko 30min-1h a potem czerwone są kamienie i grzejniki jeszcze przez 1 godzine gorące a potem to juz stygną no i od nowa trzeba rozpalać. A ile kosztuje ocieplenie takie ? Pytałem to 20tys mi zaśpiewali na tyle nas niestey nie stac i to mieszkamy tylko na parterze a na piętrze tylko ogrzewane 3 pomieszczenia z 6. A można go przystosować ten mój piec do palenia miału albo gazu ziemnego jak? np montać dmuchawy? podajnik =nasyp na węgiel??? A te nowe piece jak nie mają podajnika to też są bezobsługowe? Jedynie eko groszek i miał z podajnikiem i dmuchawą sie palą? A jak Wy je rozpalacie? I po rozpaleniu przed zimą płomien nie zgaśnie nigdy? A co jak płomień zgaśnie to przeciez nie musicie od nowa rozpalać? ile placicie za eko groszek i miał ? Myślałem ze nawet jakby o 200zł miesiecznie zaoszczędzic na opale to zwróci sie piec co. żaden piec ci nie pomoże , nic nie będzie taniej dopóki nie zrobisz styropianu na ścianach i waty na strychu. nie będzie żadnej oszczędności dopóki nie zaizolujesz domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxx.adik 01.03.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 spalasz tone wegla na miesiac i chcesz przejsc na gaz ? Koszty eksploatacyjne Cie zabija Musisz ocieplic, zacznij od rozlozenia welny na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts